building.lv skaitļos

Lietotāji online17
Aktīvie uzņēmumi1642
Nozares raksti32858
Kā divi puzles gabaliņi: Uponor un va-Q-tec sadarbojas, lai radītu jaunu cauruļu sistēmu vietējiem un centralizētiem siltumtīkliem : building.lv - par būvniecību Latvijā

Kā divi puzles gabaliņi: Uponor un va-Q-tec sadarbojas, lai radītu jaunu cauruļu sistēmu vietējiem un centralizētiem siltumtīkliem

Kā divi puzles gabaliņi: Uponor un va-Q-tec sadarbojas, lai radītu jaunu cauruļu sistēmu vietējiem un centralizētiem siltumtīkliem

Kas notiek, ja sadarbojas viens no pasaules vadošajiem ūdensapgādes un apkures cauruļvadu un infrastruktūras sistēmu izstrādātājiem un ražotājiem ar vadošo augsto tehnoloģiju uzņēmumu, kas ir pionieris inovatīvu risinājumu izstrādē izolācijas materiāliem? Viņi izstrādā revolucionāru produktu cauruļvadu sistēmu tirgū: Uponor Ecoflex VIP rūpnieciski izolētas caurules centralizētiem un vietējiem siltumtīkliem ar izciliem siltuma zudumu rādītājiem, elastību un nelielu diametru. 

Šajā intervijā Uponor ēku risinājumu mārketinga un attīstības nodaļas viceprezidents Eiropā Tomass Rāts (Thomas Raadts) un va-Q-tec Tehnikas un industrijas/mobilitātes struktūrvienības vadītājs Tobiass Boks (Tobias Bock) runā par savas sadarbības galveno mērķi un to, kāpēc Ecoflex VIP ir unikāla caurule.

Pēc jaunās rūpnieciski izolētās caurules Ecoflex VIP sekmīgās izlaišanas mums jau ir zināms Uponor un va-Q-tec sadarbības rezultāts. Bet kāds bija tās sākums?
Tobiass Boks: Mūs saveda kopā Zviedrijas universitāte, ar kuru tolaik sadarbojāmies. Tā vērtēja dažādus augsto tehnoloģiju izolācijas materiālus un par perspektīvāko tehnoloģiju atzina mūsu vakuuma izolācijas paneļus jeb saīsināti VIP.
Tomass Rāts: va-Q-tec tiešām tika ļoti ieteikts. Mēs jau kādu laiku bijām strādājuši ar dažādām cauruļu koncepcijām vietējiem siltumtīkliem ar uzlabotu izolāciju, tāpēc, kad va-Q-tec mums tika ieteikts kā VIP tehnoloģiju līderis, mūsu Izpētes un attīstības nodaļa nekavējoties sazinājās ar to.

Boka kungs, kāpēc Jūs gribējāt sadarboties ar Uponor? Vai santehnika un apsilde parasti ir viena no nozarēm, kurā tiek izmantoti jūsu produkti?


Tobiass Boks: Mūsu paneļi ir izmēģināti un pārbaudīti vairākās nozarēs, piemēram, sadzīves tehnika, īpaši zemas temperatūras saldētavās, laboratorijas ierīcēs, siltā ūdens glabāšanas tvertnēs un būvniecībā. Mēs zinām, cik izcila ir to izolācija, tāpēc faktiski cauruļvadu nozare bija viena no mūsu stratēģiskajiem mērķa sektoriem jau apmēram 10 gadus, pirms radās iespēja sadarboties ar Uponor. Lai ienāktu šajā jaunajā tirgū, mums bija nepieciešams spēcīgs partneris, un Uponor ir viens no labākajiem uzņēmumiem nozarē, progresīvi domājošs un novatorisks partneris, kas ir ideāli piemērots jaunas, revolucionāras tehnoloģijas izstrādei un mārketingam.

Rāta kungs, kāpēc Uponor pieņēma lēmumu pievērsties izolācijas risinājumam, kas iepriekš nebija izmantots vietējā un centralizētajā siltumapgādē?


Tomass Rāts: Kad 2015. gadā pirmoreiz sazinājāmies ar va-Q-tec, mēs jau ilgu laiku bijām meklējuši materiālus savu Ecoflex cauruļu termiskā snieguma uzlabošanai. Ir jāņem vērā, ka vietējiem un centralizētiem siltumtīkliem paredzēto rūpnieciski izolēto cauruļvadu jomā siltumizolācijai ir izšķirīga loma. Tā nosaka visas sistēmas energoefektivitāti. 2009. gada Kopenhāgenas vienošanās par klimata izmaiņām un 2015. gada Parīzes klimata nolīgums tikai vēlreiz apstiprināja tās lielo nozīmi. Tomēr izrādījās, ka ir ļoti grūti atrast piemērotu izolācijas materiālu, kas atbilstu visām mūsu prasībām. Kad mums tika ieteikts va-Q-tec un tā VIP tehnoloģija, mēs ātri sapratām, ka kopīgiem spēkiem varam ieviest jaunu tehnoloģiju rūpnieciski izolēto cauruļu tirgu.

Kā jūs pievērsāties produkta izstrādei? Kāds bija katra partnera devums?
Tomass Rāts: Uponor galvenās kompetences jomas ir cauruļu izstrāde un zināšanas par apsildē lietojamu produktu prasībām. Turklāt mēs arī zinām, kā efektīvi ražot caurules rūpnieciski. Lielās līnijās Ecoflex VIP produkta koncepcija mums bija jau ilgi pirms šīs sadarbības sākšanas. Tā ietvēra arī prasības attiecībā uz galaprodukta un izolācijas materiāla īpašībām, kas bija nepieciešami, lai nodrošinātu efektīvu ražošanas procesu. Savukārt va-Q-tec kā VIP speciālists varēja nodrošināt piemērotu produktu, kas atbilst prasībām attiecībā uz siltuma zuduma rādītājiem, elastību un ilgtermiņa noturību reālos apstākļos.
Tobiass Boks: Tieši tā  Uponor radīja ietvaru, nosakot nepieciešamās izstrādājuma īpašības. Savukārt mēs to papildinājām ar savu kompetenci un pieredzi izstrādājumu izstrādē. Dažas tehniskas problēmas radīja jautājums, kā VIP izolāciju veiksmīgi izmantot caurulēs. Piemēram, mums bija jāpielāgo VIP tehnoloģija, lai tā atbilstu galīgā lietojuma prasīgajiem tehniskajiem apstākļiem un lai to varētu iekļaut pastāvošajā ražošanas procesā. Par laimi, mēs varējām paļauties uz savu ilgo pieredzi līdzīgos tirgos. Jaunums bija VIP locīšana divos perpendikulāros virzienos.

Mēs jau dažas reizes esam pieskārušies VIP unikālajām īpašībām. Bet kas tas īsti ir?
Tobiass Boks: Ar VIP saīsināti apzīmē vakuuma izolācijas paneļus. To pamatmateriāls ir videi draudzīgs dūmkvarcs, kas tiek ieslēgts ļoti necaurlaidīgā plēvē un atbrīvots no gaisa patentēta procesa gaitā. Rezultātā tiek iegūts augsto tehnoloģiju izolācijas materiāls, kas izolē desmit reižu labāk nekā parastie materiāli. VIP galvenokārt izmanto tur, kur nepieciešama izcila izolācija, bet ir ierobežota vieta. Tie ir pieejami dažādās formās (pat 3D formās vai ar padziļinājumiem), un tos var izgatavot atbilstoši individuālām un sarežģītām klientu vajadzībām. Turklāt paneļi ir izturīgi un ilgi kalpo.

Vai tas ir iemesls, kāpēc VIP ir labākais risinājums šim lietojumam?
Tobiass Boks: Jā. Līdz šim siltumtīklu plānotājiem un ierīkotājiem bieži nācās izlemt, vai uzstādīt mazākas caurules un rēķināties ar lielākiem siltuma zudumiem plānas izolācijas dēļ vai arī šahtās ieplānot daudz vietas caurulēm ar labāku izolāciju. Izmantojot mūsu izstrādājumu, projektētāji var ievērojami uzlabot šo tīklu siltumenerģijas efektivitāti. VIP ir atslēga šīs problēmas risināšanai it īpaši šajā klimata pārmaiņu laikā, kad tiek steidzami meklēti risinājumi, lai ievērojami samazinātu globālo enerģijas patēriņu.
Tomass Rāts: Galvenais iemesls patiešām ir VIP izcilās siltumizolācijas īpašības. Nav cita komerciāli pieejama materiāla, kas šajā ziņā kaut vai nedaudz līdzinātos VIP. Turklāt paneļi ir elastīgi, kas bija viena no galvenajām projekta prasībām. Tie ir arī kompakti, tāpēc mēs varējām ievērojami samazināt cauruļu ārējo diametru.

Izklausās, ka bez VIP jaunajām Ecoflex VIP caurulēm nevarētu nodrošināt vajadzīgās īpašības.
Tomass Rāts: Jā. VIP maina situāciju šajā tirgū. Ecoflex VIP apvieno divas no vēlamākajām rūpnieciski izolēto cauruļu īpašībām  elastību un izcilu izolāciju  ar zemāko lambda vērtību tirgū. Pateicoties ārējā diametra samazinājumam, caurules aizņem mazāk vietas, turklāt to elastība un mazais liekuma rādiuss nodrošina ātrāku uzstādīšanu. Pateicoties šīm īpašībām, Ecoflex VIP caurules ir energoefektīvākas nekā parasti izmantotās cauruļvadu sistēmas. Siltumtīkliem, kas izmanto Ecoflex VIP caurules, ir līdz 60% mazāki siltuma zudumi nekā siltumtīkliem ar caurulēm, kurām ir mīkstu putu izolācija un līdzīgs ārējais diametrs. Salīdzinot ar caurulēm, kurām ir cietu putu izolācija, Ecoflex VIP siltuma zudumu rādītāji ir līdz 38% labāki. Turklāt, pateicoties vakuuma izolācijas paneļiem, cauruļu ražošanā izmanto mazāk naftas bāzes materiālu. Tas ir svarīgi, ņemot vērā ES apņemšanos līdz 2050. gadam sasniegt oglekļneitralitāti. Tiek uzskatīts, ka centralizētā siltumapgāde ir viens no svarīgajiem ceļiem uz šo neto nulles emisiju mērķi. Izmantojot Ecoflex VIP, vietējie un centralizētie siltumtīkli vēl vairāk veicinās globālos centienus klimata pārmaiņu mazināšanā un globālo ilgtspējības mērķu sasniegšanā.

Jūs iepriekš pieminējāt ražošanas procesu. Vai līdztekus cauruļu un izolācijas materiāla savienošanai arī tas bija izstrādes posma uzmanības centrā?
Tobiass Boks: Jā, abu komponentu apvienošana bija viens no svarīgākajiem mērķiem. Mums nācās pielāgot paneļu formu tā, lai tie atbilstu ražošanas procesam un saglabātu savu izolāciju galaproduktā. Risinājums bija ļoti plāni, gari un šauri vakuuma paneļi, kas ir pietiekami izturīgi, lai kalpotu augstā temperatūrā ilgāk nekā 30 gadus. Līdz brīdim, kad sākām šo sadarbību, lielākajai daļai mūsu klientu bija nepieciešami biezāki, lielāki paneļi lietošanai ledusskapjos, karstā ūdens uzglabāšanas tvertnēs vai būvniecībā. Pēc tam bija jāsaprot, kā šos viengabala VIP integrēt Uponor cauruļu nepārtrauktās ražošanas procesā. Tas ietvēra arī risinājumu paneļu ietīšanai, kas izrādījās diezgan sarežģīta.
Tomass Rāts: Lai atrastu vislabāko veidu, kā to izdarīt, mēs veicām plašu testēšanu. Visa procesa laikā abas komandas bija orientētas uz risinājumu, kā arī burtiski pielika savu roku  pirmo ietīšanas mēģinājumu manuāli. Par laimi, kādā brīdī mums izdevās procesu automatizēt. Pēc plašiem testēšanas un ražošanas izmēģinājumiem, kuros abas puses izmantoja savas zināšanas un kompetenci, mums izdevās savienot VIP un Uponor ražošanas procesu. Vēl viens apsvērums bija atrašanās vieta. Mūsu pirmā doma bija ražot Ecoflex VIP caurules Zviedrijā. Tomēr vēlāk, industrializācijas posmā, mēs izlēmām par labu ražošanai Hasfurtē (Vācijā), jo šī vieta atrodas mazāk nekā stundas brauciena attālumā no va-Q-tec ražotnes Vircburgā un tādējādi viss process noris ātrāk.

Svarīgs jautājums, kas jārisina, izlaižot jaunu produktu, ir arī kvalitātes vadība. Kā jūs to iekļāvāt savā pieejā?
Tobiass Boks: Patiešām, kvalitātes vadībai ir izšķirīga nozīme, it īpaši, izlaižot tirgū tik radikāli jaunu produktu. Tas bija centrālais apsvērums visā izstrādes procesā. Kā jau norādījām, mēs atkal un atkal no jauna pārbaudījām un apstiprinājām komponentus un nodrošinājām vairākus koncepcijas pierādījumus atsevišķiem procesa posmiem. Vēl viena svarīga daļa bija priekšizpēte, kas mums palīdzēja savu izstrādājumu pielāgot tirgus prasībām.
Tomass Rāts: Kvalitātes vadība ir ļoti svarīga. Pirms izlaižam izstrādājumu, kuram ir tik liels potenciāls (bet patiesībā jau arī jebkuru citu izstrādājumu), mēs vēlamies pārliecināties, ka nav palikuši neatbildēti jautājumi. Papildus pamatīgiem koncepcijas pierādījumiem visā izstrādājuma izstrādes posmā un uzticamai industrializācijai, mēs koncentrējāmies arī uz priekšizpēti. Mēs vēlējāmies noskaidrot visus jautājumus un nodrošināt, lai mūsu produkts paredzētajā lietojumā darbotos labi. Šī un citu iemeslu dēļ mēs ilgāk nekā gadu novērtējām un pārbaudījām Ecoflex VIP cauruļu prototipu ekstremālos apstākļos, kas bija bargāki par to faktiskajiem lietošanas apstākļiem. Rezultāts bija ļoti pārliecinošs: šajā periodā caurules uzrādīja izcilu ilgtermiņa termisko sniegumu.

Izklausās, ka Uponor un va-Q-tec sadarbība bijusi ļoti laba. Vai nākotnē būs arī citi kopīgi projekti?
Tobiass Boks: Domāju, ka šis projekts ir lielisks piemērs veiksmīgai divu nozares ekspertu sadarbībai. Abi partneri strādāja ārkārtīgi augstā kompetences līmenī, pilnībā koncentrējās uz sadarbību un, saskaroties ar problēmām, rīkojās, orientējoties uz risinājumiem. Mēs lieliski papildinājām viens otru  kā divi puzles gabaliņi. Tāpēc, mūsuprāt, potenciāls nākotnes projektiem ar Uponor ir milzīgs.
Tomass Rāts: Es piekrītu. Ne tikai mūsu komandu sadarbība bija laba, bet arī mūsu izstrādājumi lieliski papildina viens otru Ecoflex VIP caurulēs. Mēs uzskatām, ka VIP augstā izolācija kombinācijā ar mūsu augstas kvalitātes plastmasas caurulēm ir liels potenciāls. Tāpēc mēs apsveram vairāk kopīgu projektu īstenošanu ar mērķi ieviest šo tehnoloģiju plašākā izstrādājumu klāstā. Mēs jau esam likuši tiem pamatus ar viedu ražošanas procesu un izcilu produktu.

 


Vietējiem un centralizētiem siltumtīkliem paredzētā jaunā rūpnieciski izolētā caurule Uponor Ecoflex VIP.
Avots: Uponor


Uponor ražo Ecoflex VIP savā Hasfurtes ražotnē Vācijā, kas atrodas mazāk nekā stundas brauciena attālumā no va-Q-tec ražotnes Vircburgā, tādējādi viss process norit ātrāk.
Avots: Uponor


Vietējie un centralizētie siltumtīkli kļūst arvien populārāki. It īpaši pilsētvides teritorijās šie tīkli tiek uzskatīti par nākotnes enerģijas sadales veidu. 
Avots: Uponor


va-Q-tec ražotie VIP pārliecina ar izcilām izstrādājuma īpašībām. Tie izolē desmit reižu labāk nekā parastie materiāli.
Avots: va-Q-tec


Izmantojot Uponor Ecoflex VIP, var uzlabot enerģijas sadales ilgtspējību un vienlaikus paātrināt uzstādīšanas procesus, pateicoties izstrādājuma elastībai un mazajam diametram.
Avots: Uponor

Kontaktinformācija:
Uponor Latvia
Ganību dambis 7a, Rīga
www.uponor.lv
www.facebook.com/uponorlatvia


Par va-Q-tec 
va-Q-tec ir  vadošais augsto tehnoloģiju uzņēmums, kas ir pionieris inovatīvu risinājumu izstrādē izolācijas materiāliem. Uzņēmums izstrādā, ražo un tirgo ļoti efektīvus un tātad arī plānus vakuuma izolācijas paneļus (VIP), kā arī agregātstāvokli mainošus materiālus (PCM), kas nodrošina drošu un energoefektīvu temperatūras kontroli. Papildus tam va-Q-tec ražo pasīvās termisko iepakojumu sistēmas (konteinerus un kastes), optimāli integrējot VIP un PCM, kas atkarībā no veida var uzturēt nemainīgu temperatūru līdz 200 stundām bez ārējas enerģijas ievades. 2001. gadā dibinātais uzņēmums atrodas Vircburgā (Vācijā). 

Papildinformācija:
www.va-q-tec.com
Twitter: @vaQtec
LinkedIn: linkedin.com/company/va-Q-tec

Par Uponor
Uponor ir viens no pasaules vadošajiem ūdensapgādes un apkures cauruļvadu sistēmu, to produktu un risinājumu izstrādātājiem privātmājām, daudzdzīvokļu ēkām, birojiem un industriālām ēkām, kā arī dažādiem infrastruktūras projektiem. Uponor nodarbina aptuveni 3800 profesionāļu 26 valstīs Eiropā un Ziemeļamerikā. 2019. gadā Uponor neto pārdošanas apjoms sasniedza aptuveni 1,1 miljardu eiro. Uponor Corporation atrodas Somijā un ir kotēts Nasdaq Helsinki fondu biržā.

 

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.