building.lv skaitļos

Lietotāji online15
Aktīvie uzņēmumi1696
Nozares raksti32878
Kā atjaunot vecās mēbeles? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Kā atjaunot vecās mēbeles?

Kā atjaunot vecās mēbeles?

Kad mēbeles, šķiet, savu mūžu ir nokalpojušas, pilnīga to maiņa ne vienmēr ir racionālākā izvēle. Pirmkārt, pirkumam nāksies atvēlēt krietnu naudas summu. Otrkārt, pilnīgi iespējams, ka vecais virtuves galds vai drēbju skapis jūsu sirdij ir mīļš un jūs negribētu no tiem tik vienkārši atbrīvoties. Par laimi, mūsdienu celtniecības un remontdarbu preču daudzveidība ļauj mājas apstākļos dot mēbelēm otru elpu. Mēs pastāstīsim par dažiem nedārgiem risinājumiem, kurus varēsiet paveikt patstāvīgi!

Mēbeļu virsmu atjaunošana
Nolobīta, saskrāpēta, izbalējusi virsma – tas, kas primāri bojā galdu, krēslu, skapīšu, plauktiņu izskatu. Pārkrāsošana ir efektīvākais veids, kā nomaskēt visus defektus.  Un ne tikai. Tā jūs varat padarīt mēbeli daudz mūsdienīgāku. Pietiek vien nomainīt tradicionālo tumši brūno vai krēmkrāsu pret aktuālajiem toņiem interjera noformējumā – grafīta, tirkīzzilo, gaiši pelēko, piparmētras, sinepju utt. Pārkrāsot virtuves skapīšus vai ēdamgaldu mājas apstākļos ir vieglāk, nekā sākotnēji var šķist.

Kad vēlamais tonis ir izvēlēts, jāizvēlas „īstais” krāsas veids. Padomājiet, vai jums patīk glancētas virsmas vai arī vēlaties izmēģināt moderno matēto efektu? Konsultanti celtniecības veikalos palīdzēs piemeklēt atbilstošu krāsu. Īpaši ieteicams pakonsultēties ar lietpratējiem, ja plānojat krāsot metāla mēbeles. Visām pārējām virsmām populārākā izvēle ir akrila krāsa uz ūdens bāzes. Taču labi sevi praksē apliecinājuši arī aerosola baloniņi, – krāsas slānis klājas vienmērīgi, bez notecējumiem. Vēl viena priekšrocība – darbam ar aerosolu nav vajadzīgas otas, rullīši vai krāsošanas pistole.

Lai sagatavotu virsmu krāsošanai, to vajag nomazgāt, atbrīvot no vecā krāsojuma vai lakas (noslīpēt ar smilšpapīru vai slīpmašīnu), nepieciešamības gadījumā salabot un noslēgumā noklāt ar grunti (vēlams ar akrila grunti, kas labi piesūcina arī plaisās un sīkos defektus). Krāsošanu veic vienā virzienā, optimāli divos slāņos. Ja klāsiet divas dažādas krāsas, akurātai kontūrai lietojiet krāsotāju līmlenti. Elegantam spīdumam varat noklāt izžuvušo krāsas kārtu ar laku. Ja vēlaties izveidot ko oriģinālu, internetā atrodamas pamācības, kā mājas apstākļos var izveidot stilīgo noberzuma efektu.

Vēl viens nedārgs un samērā vienkāršs veids mēbeļu virsmu pārveidošanai ir aplīmēšana ar dekoratīvo līmplēvi. Tās atrodamas jebkurai gaumei – ar koksnes, marmora, flīžu, ādas, tapešu u.c. imitāciju. Lielākoties līmplēvi izmanto virtuves skapīšu, dažādu plauktiņu un darba virsmu atjaunošanai. Īpaši moderni izskatās vienkrāsainas matētas plēves piesātinātās krāsās – tumši zaļā, bordo, grafīta vai pat melnā. Virtuves darba virsmām un galdiem ieteicams izvēlēties karstumizturīgo variantu (līdz pat +80 °C). Vannasistabu vai guļamistabu skapīšu noformējumam var izmēģināt spoguļvirsmas plēvi – izskatās oriģināli un vizuāli paplašina telpas!

Furnitūras elementu maiņa
Tik vienkāršs paņēmiens kā furnitūras maiņa var būtiski atsvaidzināt mēbeli – gan no praktiskā, gan no stilistiskā viedokļa. Atrast piemērotu risinājumu gandrīz vai jebkāda stila un lietojuma mēbelēm nesagādās grūtības. Mēbeļu patstāvīga komplektācija pašlaik ir ļoti pieprasīta iespēja. Līdz ar ko atsevišķu furnitūras elementu sortiments ir milzīgs. 

Ko var mainīt?

  • Kājiņas – galdiem, krēsliem, kumodēm. Tradicionālās četras kājas var nomainīt pret daudz stilīgākiem un ne mazāk praktiskiem risinājumiem, piemēram, trīs kājiņām, sakrustotām, U-veida. Praktisks risinājums ir teleskopiskās kājas, kuras ļauj koriģēt galda augstumu.
  • Rokturus. Šī šķietami niecīgā detaļa pilnība uzdod stilistisko toni mēbelēm. Pamainiet virtuves vai vannasistabas iekārtas rokturus pret modernāku variantu – spīdīgi hromētiem, ģeometriskiem, matēti zeltītiem, lakoniski melniem – un redzēsiet, kā telpas iemirdzēsies svaigās noskaņās. Tādējādi var pieskaņot sen kalpojošus skapīšus atjaunotam interjeram vai jauniegādātām sadzīves iekārtām.
  • Ritentiņus. Ideja izmantojama brīvi stāvošiem skapīšiem un kumodēm. Ja pielikt tiem ritentiņus, iegūsiet daudzfunkcionālu mēbeli. Vajadzības gadījumā varēsiet to piestumt un izmantot kā nelielu rakstāmgaldu vai kafijas galdiņu. Īpaši noderīgi mazām telpām.
  • Stiklojumu. Bieži vien virtuves skapīšu izskatu bojā saskrāpēts un izbalējis stiklojums. Nomainot to pret jaunu, ideāli spīdīgu stiklu, mēbeles uzreiz iegūs svaigāku un elegantāku kopskatu. Tiesa, ne kurš katrs spēs nomainīt stiklojumu patstāvīgi. Iespējams, šim nolūkam jums vajadzēs pieaicināt speciālistus.
  • Atvilktnes. Vecāka gadagājuma mēbelēm visbiežāk ir parastās veramās atvilktnes. Modernos izstrādājumos ražotāji arvien biežāk lieto izvelkamās atvilktnes, jo lietotāji augsti novērtējuši to lietošanas komfortu. Un, tā kā izvelkamās atvilktnes (komplektācijā ar stiprinājumiem) tagad plaši tiek piedāvātās atsevišķā tirdzniecībā, prasmīgas rokas varēs tās lietderīgi lietot. Piemēram, vienas veramās atvilktnes vietā var ievietot divas izvelkamās. Vajadzība pilnībā mainīt virtuves vai vannasistabas skapīti līdz ar to atkritīs.

Kā var glābt mīkstās mēbeles?
Izbalējis un notraipīts apšuvums neizbēgami „nodod” mīksto mēbeļu „vecumu”. Īpaši, ja tās netika regulāri un pienācīgā kārtā koptas.

Lietas labā var veikt intensīvu tīrīšanu. Talkā var ņemt tautas līdzekļus, taču efektīvāki būs specializētie traipu tīrīšanas līdzekļi – aktīvās putas, prettraipu spreji, aerosoli, želejas, sausie pulveri. Ar to palīdzību likvidēt traipus, nepatīkamas smakas, atsvaidzināt krāsas. Otrs neaizstājamais palīgs mīksto mēbeļu kopšanai ir putekļusūcējs. Ideālākais variants ir putekļusūcējs ar mitrās uzkopšanas funkciju. Tas ir speciāli paredzēts noturīgu netīrumu likvidēšanai. Process notiek ātri, neprasot liekas pūles, un, svarīgākais, – efektīvi un bez izplūdumiem. Ja mitrās uzkopšanas putekļusūcēja iegāde neietilpst jūsu plānos, mēbeļu kapitālajai tīrīšanai var pieaicināt uzkopšanas servisa speciālistus.

Gadās arī tā, ka ar kādiem traipiem netiek galā nedz tīrīšanas līdzekļi, nedz speciālais putekļusūcējs. Tādā gadījumā jāmaina apšuvums! Nelielām mīkstajām mēbelēm, piemēram, virtuves krēsliem, var pamēģināt atjaunot mīksto segumu patstāvīgi. Jāmaina būs gan iekšējais pildījums, gan virskārta. Darbam būs vajadzīga arī skavu pistole. Pēc dažu tīmeklī atrodamo video noskatīšanās arī nelietpratējs varēs paveikt šo darbu! Tiesa, dīvānu un mīksto krēslu apšuvuma maiņu labāk uzticēt speciālistiem.

Iegādāties visu nepieciešamo mēbeļu restaurācijai mājas apstākļos jūs varat interneta veikalā 220.lv! Par izdevīgu cenu te pieejami materiāli un rīki virsmu krāsošanai un pārveidošanai – krāsas (tostarp aerosoli), līmplēves, otas, krāsošanas pistoles, skavu pistoles, grunts, špaktele utt. Tepat atradīsiet arī bagātīgu furnitūras izvēli – mēbeļu ritentiņus, kājas, rokturus, atvilktnes, galda virsmas. Mēbeļu ilgstošai estētikai tiek piedāvāti specializētie tīrīšanas līdzekļi, mazgājamie putekļusūcēji un pievilcīgi aizsargpārvalki. Apskatiet 220.lv piedāvājumu un noteikti atradīsiet piemērotu un ekonomisku risinājumu, kā pagarināt mūžu savām mēbelēm! 

 

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.