UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3
Re: Mājas rezerves apkure
Autors: Jampadracis ()
Datums: 28/01/2022 16:43

Īsa replika no manas puses par rezerves variantiem katastrofu gadījumā. Nu tā. Uzstādīts granulu katls. Iegādāju arī vienfāzu ģeneratoru ar domu, ka nu būs man dzīvošana, tad kad atslēgs elektrību.

Pienāca tā diena un kirdikt. Tas vienfāzu ģenerators mūdzis gatavais nevar izdomāt pa kuru vadu laist fāzi, maina domas kā jauna meita. Tas granulu katlam nepatīk, rāda error un neiet.

Tā, ka šobrīd alternatīva ir tāda, ka pie elektrībaz suduma satinušies segās skatamies teļļuku :D

Re: Mājas rezerves apkure
Autors: ek717 ()
Datums: 28/01/2022 16:56

Nu labi, kombinētais katls atrisina atkarības no granulām jautājumu. Jāieplāno tikai siltuma akumulators sistēmā - kad kurina ar malku, un ar iespēju atslēgt kad kurina automātā ar granulām.
Siltummnesēja dzenāšanas sūkņu atkarība no elektrības - darbināmi ar akumulatoru, ar ģeneratoru, bet vislabāk pašteces sistēma bez sūkņiem, tikai tad laikam katls jārok zemāk par radiatoriem.
Bet tas neatrisina ēdiena gatavošanas atkarību no elektrības (vai gāzes) - uz kombinētā katla to nevar. Tomēr jāliek kaut kas ar malku darbināms virtuvē.
Ja Kalvis nepatīk, ir citi (arī krietni dārgāki) varianti - piemēram [www.norvegukamini.lv]
Vai kādam ir tamlīdzīgs izstrādājums ekspluatācijā?



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 28/01/2022 16:59, labojis ek717.

Re: Mājas rezerves apkure
Datums: 28/01/2022 17:11

Elektrības pārrāvums tomēr ir tāda specifiska lieta. Redz, ja pārrāvums ir uz 2 dienām, tad to mierīgi nosedz akumulators ar invertoru - sūķņi tērē maz. Ja pārrāvums ir uz teiksim nedēļu, tad tā jau ir teju katastrofa - ūdens, attīrīšanas iekārta, iemīļotā tējkanniņa, dators, internets utt. Tās psiholoģiski ir beigas un nez vai pavardiņš glābs to dvēseli. Es teiktu, ka maksimums par ko būtu jādomā backup gadījumā ir aķis+invertors un arī apšaubāmi. Ja mājā siltās grīdas, tad komforts vēl būs nākamo dienu un tad lēnām sāks krist, bet nu 4 dienas ar pukošanos var pārlaist. Vai būtu jāgatavojas doomsday? Nu tad jau tur nez kas jāpērk un māja jābūvē nevis virszemes, bet zem tās. :)
Ja ir tāda sāpe par ēdienu bez elektrības, tad var turēt tūristu gāzes baloņu ar degli pa 20eur un mierīgi katastrofu pārlaist bez vajadzības pirkt lielu metāla kasti, kas švaki strādā un aizņem mājā lieku vietu. Var arī ārā uzsildīt tūristu katlā zupu. :)
Vajag manuprāt kaut kā reālsitiskāk vērtēt tos riskus un vairāk koncentrēties uz ikdienu - cik kas maksās katru mēnesi, jo pienākošie rēķini būs daudz reālāki par hipotētiskiem elektrības pārrāvumiem. Jārēķinās arī nākotnē ar pieslēguma A jaudas maksājuma nopietnu lēcienu. Jo kad sāks nākt iekšā elektromobīļi un visi kačās mājās, tad A būs deficīts un tos tā bez lielām investīcijām no ST puses nedabūt. Ar to es gribu teikt, ka mājas elektrificēšana ir perspektīvā pietiekoši liels izmaksu avots. Pati elektrība dārgāka + es diezgan droši domāju, ka būs būtiskas izmaiņas maksā par A jaudu. Ja tagad bez problēmām var turēt 25A pieslēgumu, tad nākotnē gan jau tas būs pārodmu jautājums - vai pāriet uz 16 vai palikt 25. Nu tā kaut kā.
.



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 28/01/2022 17:16, labojis Vilnis_Radio.

Re: Mājas rezerves apkure
Datums: 28/01/2022 17:12

Iespēja atslēgt apkures akumultoru ir vienkārša - akumulācijai tāpat liek krānu augšā un apakšā, lai to atslēgtu pietiek aizvērt vienu no tiem krāniem un problēma atrisināta.

Re: Mājas rezerves apkure
Datums: 28/01/2022 17:25

Par kombinēto katlu - atkal es domāju ir jābūt reālistam. Ja pamatapkure ir granulas un basta, tad jāorientējas, lai par naudu pirktās granulas arī sadeg ar 90+ % efektivitāti. Kombinētie katli parasti ir neefektīvāki granulām un tad sanāk tā, ka dēļ hipotētiskām domām par kaut ko tiek upurēta efektivitāte un zaudēta nauda. Gribās teikt - ka vajag opreģiļitsa.

Re: Mājas rezerves apkure
Autors: Katls ()
Datums: 28/01/2022 17:47

Turēt gāzes balonu un gāzes kamīnu (to ar šūnām, kurās dedzina gāzi).

Re: Mājas rezerves apkure
Autors: Pašdarbnieks ()
Datums: 28/01/2022 18:17

Vilnis_Radio rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Par kombinēto katlu - atkal es domāju ir jābūt
> reālistam. Ja pamatapkure ir granulas un basta,
> tad jāorientējas, lai par naudu pirktās granulas
> arī sadeg ar 90+ % efektivitāti. Kombinētie katli
> parasti ir neefektīvāki granulām un tad sanāk tā,
> ka dēļ hipotētiskām domām par kaut ko tiek upurēta
> efektivitāte un zaudēta nauda. Gribās teikt - ka
> vajag opreģiļitsa.

Manam papīros ir 88%. Labu( dārgu) tikai granulu katliem parasti ir 92-94% - papīros.. Bet reālā lietderība rodas, ja ir kvalitatīvs kurināmais un kāds ir pats saimnieks. Ja katlu netīra regulāri vai to dara ķep ļep, tad viņam tā papīru lietderība ne tuvu nav reālai.

Re: Mājas rezerves apkure
Autors: Cogito ()
Datums: 28/01/2022 20:41

Vilnis_Radio rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Gribās teikt - ka vajag opreģiļitsa.

It kā jau tā ir. Tomēr, ja cilvēkam ir mežs un pieejama malka, tad nekādi neparedzēt tās iespējamu regulāru izmantošanu es tomēr sauktu par zināmu tuvredzību.
Bet nu bagāts jau dara, kā grib...

Re: Mājas rezerves apkure
Autors: Zebiekste ()
Datums: 28/01/2022 22:20

Paši tagad plānojam būvēt un plāns ir dublēt apkuri, pagaidām ideja: zemes siltumsūknis ar UPS+paneļi un visēdājs katls. Mājas platība nebūs liela un uz siltinājumu netaupīsim.

Pieredze ir vecākiem, pirms padsmit gadiem uzbūvēta supersilta māja un ielikts visēdājs katls + akumulators kaut kādas tonnas, tad pievilka gāzi, uzlika gāzes katlu, lai nav jākurina prombūtnes laikā, tad uzlika jau minēto norvēģu kamīnu ar centrālapkuri un UPS, kas vilks 24h. Ir arī dīzeļa ģenerators (laikam kara gadijumam :D ). šobrīd tos savus 160 m2 apkurina (mājā ir karsti) un karsto ūdeni tikai ar to vienu kamīnu, bet tā kā uz viņa saimeniece daudz gatavo, tad ir win-win.

Pašai nepatīk kurināt un visas tās briketes kaitina, tad kamīnu neizskatu, ja uz viņa negatavo.



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 28/01/2022 22:22, labojis Zebiekste.

Re: Mājas rezerves apkure
Autors: Aldiss ()
Datums: 28/01/2022 22:46

>>Paši tagad plānojam būvēt un plāns ir dublēt apkuri, pagaidām ideja: zemes siltumsūknis ar UPS+paneļi un visēdājs katls. Mājas platība nebūs liela un uz siltinājumu netaupīsim>>


tagad jau jābūvē pasīvās vai gandrīz nulles enerģijas patēriņa mājas. Kāda vairs apkure dubultā. Rudenī nokurināsi bērniem atņemtos kastaņus un zīles, silts būs līdz pavasarim.

Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **         ********  ********  ********   **     ** 
 **    **   **    **     **     **     **  **     ** 
 **    **       **       **     **     **  **     ** 
 **    **      **        **     ********   **     ** 
 *********    **         **     **          **   **  
       **     **         **     **           ** **   
       **     **         **     **            ***    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727