UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
led lentu transformatori, to drošums?
Autors: codcup ()
Datums: 21/07/2021 14:02

Sveiki.

Jāmontē led lentes griestos. Ir jau iepirkti lente, transformators, profili... Bet pēc attiecīga atgadījuma radušās dažas neskaidrības... Atgadījums - manā acu priekšā galda lampas (iesprausta rozetē, bet neieslēgta) transformators (smags klucis iebūvēts štekerī) sāka svilt pamatīgiem dūmiem. Neviens automāts sadales kastē nenostrādāja. Kas būtu bijis, ja nebūtu klāt un turpinātu svilt? Sāktu degt visticamāk?
Radās pārdomas - cik normāli ir iespundēt tos transformatorus griestos aiz ģipša plātnēm no drošības viedokļa? Ok, varbūt, ka tie ir pavisam savādāki transformatori, bet tomēr...
Viens elektriķis "garām ejot" teica, ka lai liekot tādas led lentes, kas pa taisno pie 220. Esot dārgākas, bet mazāk čakara un drošak.Es jau labprāt, bet vai nu nav tādas vai nemāku atrast mūsu veikalu sortimentā, visur tikai 12/24v. Atradu tikai šādas - [electrobase.lv] , bet tās pašas tādas šaubīgas un nemaz neesot daļa uz vietas.
Jautājumi:
1. vai led lentes transformatorus ir droši montēt paslēptus griestos un vai tas vispār ir gudri, ņemot vērā, ka tāpat jau (spriežot pēc tā, ka 2 gadi garantija) var nākties tos mainīt? Kāda ir pieredze ar to?
2. Vai led lentu transformatora bojājuma gadījumā ir iespējams, ka tas nosvilst/aizdegas? Vai aizsardzība nostrādās tajā gadījumā - automāts atslēgsies? Kāpēc nenostrādāja aizsardzība manis aprakstītajā gadījumā? Vai tāpēc, ka transformators pārveido uz vājstrāvu un automāts to neuztver?
3. Visbeidzot, vai ir tādas led lentes, kuras var bez čakara(transformatoriem) montēt pie 220?

Re: led lentu transformatori, to drošums?
Autors: Cits reģistrēts lietotājs ()
Datums: 03/08/2021 13:10

1. LED iem nav tranformatori to tradicionālajā izpratnē (Spole ar diviem tinumiem un dzelzs plāksnes pa vidu). LEDiem ir impulsa barošanas bloki, kuros 22VAC tiek iztaisnots, tad pārvērsts augstā frekvencē un tad cauri maziņu transformātoru samazināts. Ieguvums- liela jauda, mazs izmērs, mazi gala kondensatori. Šādi impulsu barošanas bloki visās elektroietaisēs. Tie ir droši. Ja no augstākā gala ex. MeanWell tad vispār superdroši.
2. Ja LED impulsnieks nobeidzas, parasti jaudas tranzistors (bipolārais vai MOSFET) pārdeg un izveido īsslēgumu primārajā ķēdē. Pārdeg iekšējais drošinātājs, vai arī tas sadales skapī, atkarībā, kurš ātrāks. Gadījumā ar galda lampu, cik saprotu bija transformators (smags kā kartupelis ja paņem rokā) un transformatoram sagājā uz īso primārais tinums un tas uzkarsa. Neizsita drošinātājus tapēc, ka strāva vēl nebija sasniegusi drošinātāja vērtību. Visticamākais scenārijs ir, ka pēc pāris mirkļiem vadu izolācija trafā izkustu un viss saietu uz īso un drošinātāju izsistu.
3. Neesmu dzirdējis par 220VAC LEDiem. LEDiem galvenais ir strāva, ko tas baroklis uztur. Ja liek pa taisno, tas nebūs iespējams.
Tā kā LED baroklis nebūs visu laiku pievienots 220 VAC, tad ugunsgrēka iespēja ir niecīga. Papildus var padomāt par noplūdes automātu visam miteklim (30mA vai 300mA), kas nostrādātu arī aprakstītajā gadījumā.

Re: led lentu transformatori, to drošums?
Autors: ETT ()
Datums: 03/08/2021 19:05

Atceros LED lampas uz ~230V, poļu un ķīniešu ražojumus LED ēras sākumos. Tur iekšā nebija nekādu balansa shēmu, nekādu taisngriežu, trafiņu, kondensatoru - pilnīgi nekā. Viss vienkāršots līdz stulbumam - gaismas diodes vienkārši saslēgtas virknē un pa taisno pie maiņstrāvas, tā teikt, pašas sev taisngriezis :) Virknējums viens vai vairāki paralēli, atkarībā no jaudas. Svila tās lampas nost smuki. Izdeg viena gaismas diode, paliek kā vadītājs uz īso, līdz ar to palielinot spriegumu uz palikušo virkni. Pārāk liels spriegums savukārt paātrina nākošo diožu izdegšanu. Kādas 4 izdeg un sākas ķēdes reakcija un čušš!
Ar normālu LED normāliem barokļiem pilni piekārtie griesti...

Re: led lentu transformatori, to drošums?
Autors: kubiks ()
Datums: 03/08/2021 23:13

Kā tieši īsslēguma gadījumā nostrādās noplūdes aizsardzība??

Re: led lentu transformatori, to drošums?
Autors: Aldiss ()
Datums: 03/08/2021 23:25

kubiks rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Kā tieši īsslēguma gadījumā nostrādās noplūdes
> aizsardzība??
Māja nodegs, vads saskarsies ar zemi un nostrādās.

Re: led lentu transformatori, to drošums?
Autors: kubiks ()
Datums: 04/08/2021 13:58

Tad gan.

Re: led lentu transformatori, to drošums?
Autors: Aldiss ()
Datums: 04/08/2021 14:22

Ogle (kvēpi) ir visai labs elektrības vadītājs, noplūdes automāts var nostrādāt arī ātrāk,



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  ********   ********   **     **  **     ** 
 **   **   **     **  **     **  ***   ***  **     ** 
 **  **    **     **  **     **  **** ****  **     ** 
 *****     ********   **     **  ** *** **  **     ** 
 **  **    **         **     **  **     **  **     ** 
 **   **   **         **     **  **     **  **     ** 
 **    **  **         ********   **     **   *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727