UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Iekšdarbi :  Building.Lv Forums

Apdare, krāsošana, flīzēšana u.c.
Apkures sistēmas šķidrums
Autors: Westy67 ()
Datums: 22/01/2021 21:10

Gribētu nodrošināties lai kādreiz neaizsaltu ūdens apkures sistēmā. Ir speciāli šķidrumi apkures sistēmām, bet maksā dārgi un to kuru apskatīju nedrīkstēja jaukt ar ūdeni (atšķaidīt). Kā būtu pieliet vienkārši ūdenim kādu labāku tosolu?

Re: Apkures sistēmas šķidrums
Autors: pans ()
Datums: 22/01/2021 21:18

Par kādu apjomu ir satraukums cenai? Man jau liekas mazliet piejaukt ir labāk nekā nemaz. Bet 10l uz 2000l gan laikam nav jēga...

Re: Apkures sistēmas šķidrums
Autors: Aldiss ()
Datums: 22/01/2021 22:47

Tur klāt esot piejauktas vielas pret koroziju, kuras atšķaidot iegūst nepareizo attiecību vai izreaģē ar ūdenī esošajām vielām un tādēļ var izraisīt apkures sistēmas koroziju.

Vēl tur tās sastāvdaļas etilēnglikols, mono- vai poli- polipropanols - kaut kas no tā bija kaitīgāks par otru, ja nu rodas kāda sūce kuru uzreiz nepamana.

Re: Apkures sistēmas šķidrums
Autors: Westy67 ()
Datums: 23/01/2021 11:53

Aldiss rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Tur klāt esot piejauktas vielas pret koroziju,
> kuras atšķaidot iegūst nepareizo attiecību vai
> izreaģē ar ūdenī esošajām vielām un tādēļ var
> izraisīt apkures sistēmas koroziju.
>
> Vēl tur tās sastāvdaļas etilēnglikols, mono- vai
> poli- polipropanols - kaut kas no tā bija
> kaitīgāks par otru, ja nu rodas kāda sūce kuru
> uzreiz nepamana.

Šis komentārs ir par apkures šķidrumu?
Senāk lasīju ka antifrīzs ar nav mūžīgs un ar laiku zaudē savas īpašības. Iespējams 5 gadi un tad labāk ir nomainīt sistēmas ūdeni ar visu antifrīzu.

Re: Apkures sistēmas šķidrums
Autors: Aldiss ()
Datums: 23/01/2021 12:30

Antifrīzam ar gadiem zūd pievienoto pretkorozijas vielu iedarbība.

Cik tā ir svarīga apkures sistēmā grūti spriest. Automašīnā, ja izmantoti alumīnija radiatori un ļoti plāns materiāls tas ir kritiski, bet malkas apkures katlam ar čuguna vai pat jaunajiem radiatoriem tas būs vienalga. Ja nu kādiem kondensācijas gāzes katliem vai siltumsūkņiem kur ir ļoti plāna materiāla siltummaiņi varētu būt svarīga aizsardzība pret koroziju.

Re: Apkures sistēmas šķidrums
Datums: 23/01/2021 13:22

Tosolu nudien nav prātīgi izmantot.
Nav vērts izgudrot velosipēdu, ja risinājums jau ir - monopropilēnglikols dažādās koncentrācijās. Var nopirkt koncentrātu un atjaukt ar ūdeni vēlamajā koncentrācijā, var pirkt jau gatavu maisījumu. Jāskatās vai tur ir izdevīgi pašam miksēt vai arī pirkt gatavu.
Es neesmu praktiski testējis, bet pieļauju, ka ja pat tā koncentrācija teiksim sanāk uz -5, bet sals uzsit -10, tad viņš varētu arī caurules nepārplēst, jo sasalt tādā kā putrā nevis kā tīrs ūdens monolītā ledū. Bet tā esmu tikai dzirdējis.
Korozija slēgtās sistēmās nenotiek praktiski. Korodēt sāk, ja ir tukšs vai regulāri sistēmā tiek iekšā gaiss un tad tur skābekli iedzen iekšā.Bet nu man sistēmā ir mikss ar glikolu un kopumā visi elementi ir relatīvi tīri bez korozijas.
PAr derīguma termiņu grūti komentēt vai tiešām tas ir tik ļoti izteikti, ka nu pēc 5 gadiem būtu jāmaina. Tur jātestē vienkārši - ielej un ieliec saldētvā vai arī ārā kad mīnusi un skaties kas notiek ar viņu.



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 23/01/2021 13:25, labojis Vilnis_Radio.

Re: Apkures sistēmas šķidrums
Autors: agrais ()
Datums: 23/01/2021 16:38

Man draugs, smago auto servismenns, savaca antifrizu, kuru dažadu iemeslu deļ noleja no remontejamam masīnam.Tiesi apkurei, vajadzeja 1500 l,kraja kādu gadu.Tas bija kādi 8 gadi atpakaļ, neko par apkuri nav sūdzejies, nu vismaz pagaidam...Viņa darbību ietekme vel viens servisa darbonis ta izdarija,par to gan nekādu zinu nav...

Re: Apkures sistēmas šķidrums
Datums: 23/01/2021 21:59

Auto antifrīzam ir 2 problēmas - viena, ka viņs tomēr skaitās toksiskāks par propilēnglikolu (kurs skaitās maz kaitīgs) un ja piemēram kombinētajam boilerim kaut kur veidojas sūce, tad tas toksiskais var nokļūt ūdenī, kur lietojam. Nu un vēl autotosoliem ir kaut kādas citādas piedevas, man šķiet kat kas saistīts ar silikātu - autiņos tas ir super, bet apkures sistēmā tas veido kaut ko nevēlamu.

Re: Apkures sistēmas šķidrums
Autors: Jampadracis (neīstais) ()
Datums: 25/01/2021 11:42

Varbūt ir vērts padomāt:

Ja ir nosiltināta māja - cik reāli var būt tāda situācija, kad temperatūra betona plācenī nokritīsies zem nulles. Es teiktu, ka 2 mēneši ziemā nav jākurina māja... (karkasa mājām un sip gan citādi). Esmu cilvēks no laukiem nācis, kad vēl kartubeļus ziemā glabāja kaudzēs un salmi pāri - kartupeļiem glabāšanas minimālā temperatūra + 4 grādi --> ar zemes siltumu un salmu izolācija pietika.

Ja nav satraukuma par aizsalšanām, tad lietot ko citu ūdens vietā nav pamata. Apkures sistēmā no esošā ūdens skābeklis ar laiku tiek "izvārīts" (protams automātiskos atgaisotājus jāsaliek, kur nepieciešams). Nav skābekļa - nav korozijas.

Es arī kautko biju domājis par ķīmijas liešanu sistēmā, jo itkā jau nesanāk baigi daudz. Ir dažādi - ir, kuri jāšķaida, ir kuri nav jāšķaida. Mani atturēja tas, ka tā žampa periodiski ir jāmaina. Viens te saka 5 gadi, cits 3 gadi. Nu un vēl tā žampa ir jāiedabū sistēmā ar kautkādu speciālo pumpi, kurš uz to brīdi veikalā, kur visu pirkos, nebija pieejams.

Re: Apkures sistēmas šķidrums
Datums: 25/01/2021 13:05

Nu var aiziet zem nulles diezgan reāli, ja ārā ir lieli mīnusi. Tāpat katlu telpa ar ārējiem vadiem var sasalti. Sasalt var atsevišķos punktos pie sienām, pat ja kopumā telpā ir plusā. Betona grīda ir izolēta ar putuplastu, resp mūsdienu mājām īsti nav zemes siltuma inerce par ko mini salmu kaudzes versijā.

Zampu var iepumpēt ar jebkuru parastu pumpi, pat tādu kurš liekas uz urbjmašīnas - tikai būs bišķi ilgāks process. Monopropilēnglikols neko sūkņiem nekaitē, jo ar gumijām, metālu un plastmasu nereaģē. Sūknī iekšā ir visi tie paši materiāli, kuri ir sistēmā. Nu varbūt alumīnijs nebūs, bet tāpat tas neko nemaina. Es saprastu, ja jāpumpē aukstumaģents, slāpeklis vai skābe - tad būs citas prasības pret pumpi.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Pievienot failu ziņai
  • Atļauts pievienot sekojošu tipu failus:
  • Pievienotie faili nedrīkst pārsniegt:
  • 5 more file(s) can be attached to this message
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  **    **  ********  ********         ** 
 ***   **  **   **   **        **     **        ** 
 ****  **  **  **    **        **     **        ** 
 ** ** **  *****     ******    ********         ** 
 **  ****  **  **    **        **     **  **    ** 
 **   ***  **   **   **        **     **  **    ** 
 **    **  **    **  ********  ********    ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727