UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Kurš no cietā kurināmā katliem ir ok?
Autors: Arvis (89.254.155.---)
Datums: 17/03/2024 15:45

Sveiki. Plānojas būvēt savu vienstāvu māju uz 120m2. Apkurei plānojas cietā kurināmā katls. Varbūt var kāds padalīties pieredzē ar to ražotājiem, kuru labāk? Darbā un laukos stāv Grobiņas katli, it kā nekādu problēmu, izturīgi.

Re: Kurš no cietā kurināmā katliem ir ok?
Autors: Mzzz (87.110.160.---)
Datums: 18/03/2024 15:16

Ne par tēmu īsti, bet tomēr gribējās iekomentēt, ka jaunai, nelielai mājai 2024. gadā izvēlēties cieto kurināmo kā pamata apkures veidu liekas mazliet dīvaini. Ja nu vienīgi nav kaut kāda bezmaksas malka no sava meža un ļoti liela darba mīlestība, citādi ekonomijas tur ir maz un komforta vēl mazāk.

Re: Kurš no cietā kurināmā katliem ir ok?
Autors: Arvis (89.254.155.---)
Datums: 18/03/2024 21:37

Ir pieejams kurināmais, tāpēc tāda izvēle! Laikam ejot jau var skatīties, bet ar šodienas vispasaules situāciju vispār neko nevar zināt ;) Un arī no darba nebaidos, māja tiek celta laukos!

Re: Kurš no cietā kurināmā katliem ir ok?
Autors: agrais (89.254.159.---)
Datums: 19/03/2024 07:01

Man Grobiņas katls, 2t akumulators, ESBE CRA111 regulators uz aizejošo līniju, ar radiatoriem. Strada perfekti, par katlu neko sliktu nevaru teikt.Būtu siltās gridas, būtu vel labāk.Vienīgi varu ieteikt uzbetonet nelielu paaukstinajumu katlam, man kādi 40 cm....vieglak pelnus izgrabt. Tas principa vienalga kadam katlam butu ....Manas domas,ja liek akumulatoru, kas nu būtu ļoti velams, tad nav jega uz dargiem un moderniem katliem iespringt.Ipasi ja pasam malka, un nav tur tie pāris klepji gada jāietaupa...Kādreiz redzeju video, tur vīrelis lika uz papira visus +un- parastam dzelzs katlam, un neatceros kadam, bet modernam gazgenerācijas katlam. tad nu beigas tās izmaksas sanāca praktiski vienadas.... Viens lets, vienkārs, bez nekadas elektronikas, bet nedaudz neekonomiskāks. Otrs ar lielaku lietderibu, bet stipri dargaks, sarežģitāks, laika gaita prasa apkopes, šādas tādas lietas janomaina....kopumā lietosanas izmaksas sanāca vienādas. Ta video iespaida ar atmetu domu par moderniem katliem un paliku pie vienkārša.

Re: Kurš no cietā kurināmā katliem ir ok?
Autors: DsKs (92.49.17.---)
Datums: 19/03/2024 08:36

Mzzz rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Ne par tēmu īsti, bet tomēr gribējās iekomentēt,
> ka jaunai, nelielai mājai 2024. gadā izvēlēties
> cieto kurināmo kā pamata apkures veidu liekas
> mazliet dīvaini. Ja nu vienīgi nav kaut kāda
> bezmaksas malka no sava meža un ļoti liela darba
> mīlestība, citādi ekonomijas tur ir maz un
> komforta vēl mazāk.

Jaunās Daikin siltumsūkņu cenas esi redzējis? :) Gaiss-ūdens bez 10K nekas nekustēsies pat Midea, Kaysun vai Gree , jo tas viss strādās `lēti` tikai komplektā ar sauli ... malkas katlam būs 2K ar visu akumulāciju ... plus kā jau raksta, malka ir pieejama ... otrs ... ja jau paredz siltās grīdas ( derētu ) , tad `kaut kad` nākotnē nebūs problēmas esošai sistēmai piejūgt to pašu gaiss-ūdens ... `brīvo` naudu max ieguldītu sienu, jumtu papildus siltinājumā + labi logi ... nākošo būvētu tuvu pasīvam ... p.s. laicīgi paredz splitiem freona caurules, uzmet ar laiku pāris gaiss-gaiss , lai ir dzesēšana vasarā un arī nebūs problēmas ziemā māju atstāt kaut uz pāris nedēļām, jo ar splitiem piesildīs cik nepieciešmas un attālināti ... ja reiz liekas, ka malkas katls varētu nepildīt attālinātas f-jas

Re: Kurš no cietā kurināmā katliem ir ok?
Autors: Hmm (213.180.113.---)
Datums: 19/03/2024 09:45

DsKs rakstīja:
-------------------------------------------------------
>malkas katlam būs 2K ar visu akumulāciju ... plus kā jau raksta, malka ir pieejama ... otrs ... ja jau paredz >siltās grīdas ( derētu ) , tad `kaut kad` nākotnē nebūs problēmas esošai sistēmai piejūgt to pašu gaiss-?>ūdens ... `brīvo` naudu max ieguldītu sienu, jumtu papildus siltinājumā + labi logi ... nākošo būvētu tuvu >pasīvam ...

Skurstenis par brīvu (~1k), skursteņa iestrāde jumta segumā arī par brīvu (pāris simti), ēka jābūvē par kādiem 10m2 lielāka(katlu telpa + novietne mazliet malkai), kas arī par brīvu (vidējas izmaksas būs drīzāk tuvu 1k m2, tātad ap 10k).
Būvēt tuvu pasīvajai un izbūvēt praktiski neregulējamu izeju skursteņa veidā :)))
Drīzāk jautājums, kur rast iztrūkstošo naudu...


Citādi, laukos, ja ir sava malka, var pazust elektrība utt. tad, protams, neredzu iemeslu kāpēc nepavergot kādu laiku malkas apkurei :)

Re: Kurš no cietā kurināmā katliem ir ok?
Autors: Jampadracis (212.3.217.---)
Datums: 19/03/2024 09:54

Piedodiet, bet izklausās, ka pilsētas puikas te sakomentējuši :)

Lauku cilvēkam biežākā ikdiena ir kačigarīt no rīta un vakarā vismaz 3 krāsnis. Pāriet uz visparastāko katlu ar akumulatoru, kas nozīmē kačigarīt ne biežāk kā reizi dienā, iemetot vienu klēpi malkas, tas jau ir būtisks komforta uzlabojums.

Tas, ko ieteiktu papildus - akumulācijas tvertni iegādāt ar papildus siltummaini, lai vēlāk var pieslēgt gaiss-ūdens siltumsūkni kā alternatīvu, kad apniks kačigarīt.

Bet nu, lielākoties laukos tā malka aug ātrāk kā spēj izkurināt, spēj tik kačigarīt :)

Re: Kurš no cietā kurināmā katliem ir ok?
Autors: Baibina007 (80.89.79.---)
Datums: 19/03/2024 10:29

Vai drīkstu arī uzjautāt par katlu izvēli?
Man ir dzīvoklis nepilni 48m2 un gribu pāriet uz centrālo apkuri, lai nebūtu jākurina 3 istabās katram savs apkures veids(jotulene, krāsns, plīts ar mūrīti).
Visticamāk ka neko lielu nevajag, līdz kādiem 12kW katlu. Bet izvēlēties ir diezgan pagrūti. Esmu lasījusi par atmos, kalvis un vēl citi katli. Vēl tika piedāvāts granulu katls(ecoforest), bet tam cena atkal ir diezgan "smuka" un tīri uz granulām negribas riskēt, it īpaši ja skatās uz pašreizējo situāciji pasaulē. Līdz šim tiek pirktas briketes(jotulenei) tonna un vēl malka pārējiem apkures veidiem(10berkubi). Man nav problēmu kurināt un nav slinkums piemest to pagali, bet gribētu lai tā kurināšana būtu tai vienā vietā un tiktu apsildītas visas istabas+boilers..
Kā arī telpa kurā ir iespējams katlu uzstādīt ir vannasistaba, tapēc platības ziņā arī nav baigi daudz vietas. Brīva vieta būtu aptuveni 1mx1m

Re: Kurš no cietā kurināmā katliem ir ok?
Autors: DsKs (92.49.17.---)
Datums: 19/03/2024 10:58

Hmm, es māju bez skursteņa nemaz neiedomājos jebkurā variantā ... kaut kādam jotulveidīgam jebkurā gadījumā jābūt kā alternatīvai ( manuprāt somu defaults ) ja pazūd štrome vai kāda ķibele ar katlu ... otrs ... pie šodienas materiāliem un kad jau arī sāk parādīties prasības pēc gaisa piespiedu ventilācijas ... 30w uz kvadrātu jeb max tur kādi 4kw būs siltums vajadzīgs uzbūvējot siltu māju ... liec jotulu komfortam/backup ... liec gaisa apstrādes iekārtu + freona koilu + ārējais bloks un vispār tas katls mājai nav nepieciešams ...

Re: Kurš no cietā kurināmā katliem ir ok?
Autors: Hmm (213.180.113.---)
Datums: 19/03/2024 12:52

DsKs, tu un es neiedomājas māju bez skursteņa, bet kāds cits lasīs un rēķinās tikai katlu+akumulators pret SS. Malkai, ja skrupolozi rēķina, savācas vesela rinda papildus izmaksu un neērtību un nemaz nesākot runāt par malkas glabāšanu. Protams, katrā saimniecība ir malkas šķūnis un bez tā nevar iedomāties dzīvi. Var arī malku sasegt ar no kaimiņa dabūt bezmaksas šīferiem, bet citādi visas ir izmaksas.
Piekrītu, ka alternatīva un sirdsmiers ir naudā nenovērtējami.
Man mājai vēsturiski trīs skursteņi cietā kurināmā katls, gāzes katls un vēl plīts un krāsns :))) Un šķūnis 40 kubiem malkas.
Ja būtu šodien jābūvē jauna māja, vairāk tomēr sliecos, ka iztiktu bez cietā kurināma katla. Atkarīgs gan no atrašanās vietas... Atceros vēl ne tik senu gadījumu, kad pierīgā vairākas dienas nebija elektrības. Lai gan to var atrisināt ar ģeneratoru.

Re: Kurš no cietā kurināmā katliem ir ok?
Autors: ETT (193.0.137.---)
Datums: 19/03/2024 14:28

Par elektrības neesamības atrisināšanu ar ģeneratoru man spilgtā atmiņā palicies pastāsts par reālo pieredzi tepat foruma dzīlēs. Neatceros vairs autoru, bet īsumā notikumi notika šādi.
Lai nodrošinātu privātmāju ar elektrību, cilvis iegādājās benzīna ģeneratoru. Vasaras pilbriedā, pļaudams zālīti, pēkšņi pļāvējam izbeidzās degviela. Kannas tukšas, bet uz benzīintanku braukt slinkums, vakars nāk virsū, un gribas visu nopļaut, kamēr nav satumsis. Mašīnā dīzelis - arī nav jēgas tecināt. Atcerējies par ģeneratora esamību, nolēma noliet no tā. Pēc tam pielies vietā un miers. Laimīgi visu nopļāvis, priecīgs, ka bail. Viss labi, tikai dzīves skrējienā aizvien aizmirsis par ģeneratora uzpildīšana. Pienācis vēls rudens, vai agra ziema ar savām vētrām un aukstumu, un kā bijis, kā ne - elektrība atslēgusies gan. Tad atcerējies, ka ģeneratoram bāka tukša. Štrunts, aizlaidīs uz tuvējo tankštelli, iepildīs kannās benzīnu un pie reizes ielies arī mašīnā dīzeli, jo tai arī jau degvielas lampiņa mirgo. Aizbrauc uz tankštelli, a tur arī elektrības nav. Sūkņi nestrādā, degvielu nevar dabūt. Līdz citam tankam krietns gabaliņš, vāģim degvielas par maz... Nācies vien sapīkušam braukt mājās. Elektrības nebija pāris dienas. Centrālā apkure mierā, sakari izbeigušies. Labi vēl ka kaut kas jotulenei līdzīgs mājā uzstādīts. Saspiedušies draudzīgāk un tās pāris dienas pārdzīvojuši. Kopš tā laika mājās vienmēr ir neaizskaramā degvielas rezerve...
Varbūt kaut ko izskaistināju, varbūt kaut ko aizmirsu, bet tā nu tas notikuma atstāsts palicis atmiņā :)

Re: Kurš no cietā kurināmā katliem ir ok?
Autors: Hmm (213.180.113.---)
Datums: 19/03/2024 16:12

Ģenerators būs vēl viena tehnikas vienība, kura jāpieskata, degviela vēl sīkums, aizskries uz nākamo DUS bet jautrākais sākas, kad mēģinot iedarbināt reizi piecgadē, izrādās, ka karburatoram membrāna pagalam, degvielas caurulītes pušu vai elektronika muļķojas un spriegums lēkā :)) Un vēl pāris kaimiņiem arī tas pats. Pavisam reāla situācija no dzīves :)

Ģeneratoram vismaz reizi gadā vajag pārliecināties par tehnisko stāvokli, kādu laiku padarbināt, atsvaidzināt degvielu (to gan vajag biežāk) un noglabāt neaiztiekamo alkilātu degviela rezervi.

Bez elektrības radīsies kaudze problēmu, no kurām pārlaist nakti vēsā istabā būs tikai viena. Staigā telpās apģērbā, gultā liecies ar termoveļu un siltājām zeķēm, arī +5C grādos varēs gulēt. Un mūsdienīga ēka ar siltajām grīdām(termomasu) un labu siltumizolāciju tik ātri neatdzisīs, ja ārā nav lieli mīnusi, temperatūra iekšā strauji nekritīsies. Jā, nebūs +22C vai nu cik katram pierasts, būs +20..15...10C kas nav "mirstamā" vaina.
Ja grib ilgtermiņam nodrošināties, tad jābūt sirsniņmāja pagalma stūri, ūdens krājumi lielā apjomā, malkas plīts ēdiena gatavošanai, ūdens sildīšanai dažādām vajadzībām, pārtikai kura neglabājas un nebojājas ledusskapī utt.
Ja līdzekļi ļauj, tad ģeneratora vietā var akumulatoru risinājumus izmantot, gan slēguma ar saules paneļiem, gan atsevišķi kā rezerves risinājumu, tāpat ir pieejami portatīvie akumulatori.
Vēl, ja pazūd elektrība plašākā reģionā pēc laika arī mobilo sakaru torņi var atslēgties un palikt arī bez jebkādiem sakariem. Šo gan operatori solīja uzlabot...
Pagājušā gada, ja nemaldos oktobrī, Saulkrastu pusē bija lēnīgi ar elektroapgādes atjaunošanu.

Re: Kurš no cietā kurināmā katliem ir ok?
Autors: Aldiss (81.198.220.---)
Datums: 19/03/2024 21:19

Ja atslēdzas elektrība, mobilo torņi noturas max divas stundas. Pēc tam- akmens laikmets. Degvielu uzpildīt nevar, jo degvielas sūkni, pat, ja tam bùtu elektrība no ģeneratora, kontrolē kases sistēmas serveris kaut kur Amerikā.

Re: Kurš no cietā kurināmā katliem ir ok?
Autors: Oho (85.254.74.---)
Datums: 19/03/2024 21:46

Nu katrs pats var sev uzdot jautajumu, cik man mūžā ir bijis ilgakais periods bez elektrības, dzīvojot mājā. Man pašam kādas 30h. Vai bija traki? Tā likās sākumā, bet patiesībā jau nekas pārāk traks. Nu tad priekš kam cepties par gatavošanos apokalipsei. Kad pienāks,tad arī domās. A nopirkt ģeneratoru un 10gadus nelietot, jo uz to stundiņu trijām elektrības pārāvuma gadījumā slinkums čakarēties, kurš tad beigās ir duraks?

Re: Kurš no cietā kurināmā katliem ir ok?
Autors: N (80.89.72.---)
Datums: 19/03/2024 22:35

Pa angliski ir tāds teiciens, "better safe than sorry". Ja man mājā būtu vēlviens skurstenis, būtu ielicis kamīnu, bet visādi citādi labāk 10 gadus nevienam nevajag to ģeneratoru, kā janvārī viena nedēļa kad vajag, bet nav.

Re: Kurš no cietā kurināmā katliem ir ok?
Autors: Mr. (77.219.5.---)
Datums: 19/03/2024 23:25

2005.gada 9.janvāri jau visi aizmirsuši- elektrotīklu bojājumi 60% Latvijas teritorijas, visas Kurzemes lielākās pilsētas bez elektrības 4-5 dienas (izņemot Liepāju), mazākās 1-2 nedēļas, lauku teritorijas pat mēnesi. Nestrādā benzīntanki, bankomāti, veikali, katlumājas, nav ūdens, sakari neregulāri. Dienu pirms vētras neviens nepieļāva tādu iespējamību, kur nu vēl epidēmiju, lokdaunu, komendantstundu, ābola lieluma krusu, karu utt. Skleroze un optimistisks naivums ir kaitīgs veselībai.

Re: Kurš no cietā kurināmā katliem ir ok?
Autors: ETT (193.0.137.---)
Datums: 20/03/2024 13:23

Jā, ap tiem gadiem bija diezgan ilgi elektrības pārrāvumi. Vecāku mājās ilgākais 2 nedēļas bij bez elektrības. Bet tā kā mājās gan krāsns, gan pašteces centrālapkures sistēma, un plīts ar gāzes balonu, tad lielākās neērtības tikai no akas ūdens jānes, gan priekš pārtikas, gan tualetei, ja slinkums aukstumā skriet uz ķemertiņu. Kā arī ledusskapja saturs jāsadala - ko uz pagrabu, ko uz neapkurināmām saimniecības ēkām. Tuvējam ciematam ar nefunkcionējošu ūdensvadu (tātad arī kanalizāciju) un bez apkures (kuriem nebija alternatīvas apkures iespējas) šis laiks izvērtās par diezgan ekstrēmu pasākumu...

Re: Kurš no cietā kurināmā katliem ir ok?
Autors: Tinis (62.85.10.---)
Datums: 20/03/2024 19:13

Baibina007 rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Vai drīkstu arī uzjautāt par katlu izvēli?
> Man ir dzīvoklis nepilni 48m2 un gribu pāriet uz
> centrālo apkuri, lai nebūtu jākurina 3 istabās
> katram savs apkures veids(jotulene, krāsns, plīts
> ar mūrīti).
> Visticamāk ka neko lielu nevajag, līdz kādiem 12kW
> katlu. Bet izvēlēties ir diezgan pagrūti. Esmu
> lasījusi par atmos, kalvis un vēl citi katli. Vēl
> tika piedāvāts granulu katls(ecoforest), bet tam
> cena atkal ir diezgan "smuka" un tīri uz granulām
> negribas riskēt, it īpaši ja skatās uz pašreizējo
> situāciji pasaulē. Līdz šim tiek pirktas
> briketes(jotulenei) tonna un vēl malka pārējiem
> apkures veidiem(10berkubi). Man nav problēmu
> kurināt un nav slinkums piemest to pagali, bet
> gribētu lai tā kurināšana būtu tai vienā vietā un
> tiktu apsildītas visas istabas+boilers..
> Kā arī telpa kurā ir iespējams katlu uzstādīt ir
> vannasistaba, tapēc platības ziņā arī nav baigi
> daudz vietas. Brīva vieta būtu aptuveni 1mx1m
=================
Katls bez siltuma akumulatora ir sliktāk par krāsni vai plīti ar mūrīti. Kamēr kurini - silts, kā beidz kurināt - auksts.

Re: Kurš no cietā kurināmā katliem ir ok?
Autors: Arvis (89.254.155.---)
Datums: 20/03/2024 19:43

Paldies par komentāriem visiem! Saprotu gan par skursteni, gan par malkas sagādi, bet laukos ir pierasts šo to pastrādāt arī sev un nav tik traki ar to! Skurstenis lauku mājā ir must have! Vēl patika doma, ka ielikt akumulatoru ar iekšā siltummaini, lai var, ja apnīk kačigārēt, pieslēgt SS.

Re: Kurš no cietā kurināmā katliem ir ok?
Autors: kaithy (14.226.64.---)
Datums: 21/03/2024 09:13

The issues are thoroughly delineated, and all aspects are characterized by transparency and honesty. Undoubtedly, possessing the information confers advantages. Does my website generate exceptionally high sales? Kindly examine the following: quordle



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **        **  **     **  ********  **      ** 
  **   **         **  **     **  **    **  **  **  ** 
   ** **          **  **     **      **    **  **  ** 
    ***           **  **     **     **     **  **  ** 
   ** **    **    **  **     **    **      **  **  ** 
  **   **   **    **  **     **    **      **  **  ** 
 **     **   ******    *******     **       ***  ***  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727