UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12345678Nākošā
Pašreizējā: 1 no 8
Boilera tīrīšana
Autors: Laila ()
Datums: 14/08/2007 17:06

Man jautājums par boileru. Ir jau 2 gadus, 260 l un man ir tādas aizdomas, ka būtu nepieciešams to tīrīt vai kā skalot. Bet , atklāti sakot, nekādas saprašanas par to man nav... Vai to var paši mēģināt skrūvēt vaļā, vai nepieciešams tomēr saukt kādu meistaru? Paldies zinošiem cilvēkiem par atbildēm:)

Re: Boilera tīrīšana
Autors: vgy7 ()
Datums: 14/08/2007 18:59

Vajag pameklēt boilera papīrus un izmērīt anoda pretestību, ja laicīgi nenomainīs anodu, tad tērauda boileri drīz varēs izmest...

vgy7

Re: Boilera tīrīšana
Autors: Laila ()
Datums: 14/08/2007 20:10

Kā izmēra anoda pretestību?
Un vai nav jātīra , kaut kā jāskalo pats boilers?

Re: Boilera tīrīšana
Autors: iro ()
Datums: 14/08/2007 20:25

Magnija anods, kas atrodas boileros, darbojas ķīmiski un tas dilst reaģējot ar ūdenī esošajām sastāvaļām (atvainojos, neesmu ķīmiķis)...

Anodam gan nav jāmēra pretestība, bet diametrs. Katram boilerim ir pasē rakstīts, cik pieļaujams anoda nodilums. bet pēc 2 gadiem droši var anodu mainīt, resp., pirms taisīt boileri vaļā, iegādāties rezerves anodu, jo tas jau būs palicis porains un gana šaurs.

No pieredzes varu teikt, ka boileru vērts atvērt reizi gadā, tas ir, ja ir daudzmaz normāls ūdens. tas tā, - ja rūp boilera kalpošanas laiks. Man Ariston boileris nostrādāja 8 gadus un pēc tam radās sūce vietā, kur bija nekvalitatīvs rūpnīcas metinājums, citādi būtu gājis vēl. Pirms boilera liku gan mehānisko, gan polifosfātu filtru un protams, ka pieslēgumā jāparedz ventilis, ar ko boileri iztukšot (esmu redzējis, ka daudzi uzstāda boileri "vienreizējai lietošanai"), jo boilera karstā ūdens izejas caurule boilera iekšienē beidzas pašā augšpusē. Tad vēl ir vērts pirms atvēršanas kopā ar anodu iegādāt gumijas blīvi starp "flanci", ko izņemsiet un boilera korpusu. reizēm šīs blīves ir tā saspiestas, ka otrreiz uzliekot, neizdodas hermētiski noslēgt.

Pēc ūdens izliešanas un atvēršanas, jārēķinās, ka boilerī būs brūngana putriņa, ko mierīgi ar švammīti iztīra. Man bija vertikālais, atvere -apakšā. Es vēl pēc tam iebāzu dušu iekšā un palaidu kārtīgu strūklu gar sienām (apakšā turot bļodu, protams).

Vēl. ja sildelements ir pārkaļķojies, nevajag to kasīt un skrāpēt. Ir viens elementārs, lēts tautas līdzklis, ko esmu gadiem pārbaudījis. Izņem elementu, ieliek katlā (elektriskie kontakti paliek virs ūdens!!!) un pielej stipru etiķūdeni, resp., esenci. Uz plīts gandrīz uzvāra un atstāj brīdi. Reakcija ir acīmredzama un pēc dažām minūtēm (vai ilgāk - cik apaudzis) sildelements ir kā jauns. Noskalojam un liekam kopā. Tas man bija jādara vienam radiniekam, kuram tik sūdīgs ūdens, ka boileri nācās tīrīt 2 reizes gadā.

Re: Boilera tīrīšana
Autors: Laila ()
Datums: 14/08/2007 20:35

Paldies par atbildēm, nu jau tā lieta izskatās skaidrāka:)
Ja vēl kādi ieteikumi, priecāšos uzklausīt.

Re: Boilera tīrīšana
Autors: Didzisp ()
Datums: 15/08/2007 05:04

Varbūt mana pieredze nav labākā, bet jau astoņus gadus boilerim neko nēsmu darījis un pfu, pfu pfu vēl darbojas. Tā anoda maiņa ir diezgan liela čakarēšanās un katru gadu ar to ņemties kautkā negribās. Ja sauks meistaru, tad tas diez vai mazāk par 10Ls paprasīs. Tad nu parēķiniet, pa astoņiem gadiem salasās 80Ls plus anods un blīves, bet pa to naudu jau var nopirkt jaunu boileri un nečakarēties katru gadu ar tīrīšanu un anoda maiņu.Es saprotu, ka tas nav saimnieciski, bet, man liekas, ka lētāk un vienkāršāk ir nomainīt beigtu boileri.

Re: Boilera tīrīšana
Autors: iro ()
Datums: 15/08/2007 15:26

Da protams, katram jāizlemj pašam. Es jau rakstīju, esmu redzējis bolierus, kas pēc uzstādīšanas veida liecina, ka neviens neko netaisās darīt, izņemot maiņu :)

Par cik man tagad ir 200 litru kombinētais boileris, ar visiem N pieslēgumiem sistēmai, man ņe aļļo vēlreiz tuvāko gadu laikā jaukt to visu ārā.

Re: Boilera tīrīšana
Autors: Juris_F ()
Datums: 15/08/2007 16:40

Man nav tas labākasi ūdens, bet anods pēc diviem gadiem bija vēl OK, pietika tikai iztīrīt to boileri, bija tur visādi sūdi sakrājušies.
Lielākais čakars visā tajā procesā ir nolieto to ūdens daudzumu. Pārjais jau ir elementāri.

Re: Boilera tīrīšana
Autors: Laila ()
Datums: 15/08/2007 17:12

Vai tur skrūvējot vaļā neko sabojāt nevar? Ja pieņem, ka cilvēkam pilnīgi nav pieredzes tādās lietās. Ko ietver sevī tā " diezgan liela čakarēšanās " ar anoda maiņu?

Re: Boilera tīrīšana
Autors: collschtox ()
Datums: 18/08/2007 21:29



Tuvākās sienas var nošpricēties ar melnu zupu.Anods nodilst tieši proporcionāli caurplūdušajam ūdens daudzumam.Iepriekš nevar pirkt, jo katram savādāks.Tapēc arī čakars -ūdens atslēgts un skraidi meklējot anodu un varbūt arī gumijas blīvi , ja saplīst.Boilera apakšā melna smirdīga putra - jātīra.Ja ūdens iztecināšana ir paredzēta, tad labāk, bet tāpat jau lēni tek.Ja sistēma primitīva, var nočakarēties vairākas dienas, tā kā kādreizējais ceineris tagad vairs nav nopietni.Ja kāds par kvartu to dara, tad jāpriecājas.

Iet uz lapu: 12345678Nākošā
Pašreizējā: 1 no 8


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********   **     **   *******   **    ** 
 ***   ***  **     **  ***   ***  **     **   **  **  
 **** ****  **     **  **** ****  **     **    ****   
 ** *** **  ********   ** *** **   ********     **    
 **     **  **         **     **         **     **    
 **     **  **         **     **  **     **     **    
 **     **  **         **     **   *******      **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727