UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Latvenergo un gaisa vadi, vai jābūt kabelim?
Autors: Skurstenis ()
Datums: 28/05/2007 18:26

Pašlaik privātai mājai ir gaisa vadi, t.i. stabi un vadi tajos. Iet zem kokiem, tā ka vētrā vai kad nu tas koks sadomās, var zari uzkrist virsū.
Man teica, ka pēc Eiropas standartiem pienākoties skaitītājs pie sētas un kabelis no skaitītāja līdz mājai. Un tas viss par velti.
Vai tiešām tā? Mēs nedaudz agrāk prasījām Latvenrgo slodzes palielināšanu, kur ir arī kabelis, bet viņi paprasīja 600 latus samaksāt, jo esot krūmi jācērt un grāvis jārok.
:(

Re: Latvenergo un gaisa vadi, vai jābūt kabelim?
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 28/05/2007 19:16

Ja gribi kabeli, tad būs pašam arī jāmaksā, neesmu nekādas regulas manījis, kas noteiktu, ka LE tas būtu jādara bez maksas.
Izņēmuma gadījums varētu būtu tīklu plānotā rekonstrukcija.

Re: Latvenergo un gaisa vadi, vai jābūt kabelim?
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 28/05/2007 20:39

Manuprāt skaitītājus ārpus sētas cenšas izvilkt vairāk tāpēc, lai mazinātu elektrības zagšanas varbūtību.

Es savukārt gribēju pajautāt par lauku apvidiem specifiskāku lietu:
Cik efektīva ir (dzirksteļstarpas jeb B grupas) pārsprieguma izlādētāju likšana "lietotāja" pusē, ja tādā gadījumā izlādes strāvai taču jāplūst arī caur skaitītāju un ievada automātu? Vai kādreiz Latvenergo kautko mēdz likt savā zemsprieguma līnijas pusē (esmu ko līdzīgu redzējis tikai uz 20 kV gaisvadiem)?

Re: Latvenergo un gaisa vadi, vai jābūt kabelim?
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 28/05/2007 21:37

tādas lietas agrāk bija pie katra trafa, tagad nezinu, neesmu pievērsis uzmanību.
LE neļauj likt pārsprieguma novadītājus pirms skaitītāja viena iemesla pēc - gadās, ka tie verķi nostrādā daļēji(rāda ka ir vesals, bet tomēr nav), rezultātā uz līnija rodas vēl vien patērētājs, kuram nav priekšā skaitītāja, līdz ar to viss patēriņš aiziet līnijas zudumos.

Re: Latvenergo un gaisa vadi, vai jābūt kabelim?
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 29/05/2007 01:04

Parastā izlādētājā jau nav kam veidot ko vidēju starp "garo" un "īso", tikai īpašā formā novirpotas vara plāksnes ar ieregulētu dzirksteļstarpu plastmasas korpusā. Ja pārogļota plastmasa sāks vadīt, tā agri vai vēlu nodegs, kā tas notiek ar slapjām rozetēm.
Vai drīzāk nevar nodegt skaitītājs un ievada strāvas automāts, ja visa aizsardzība paterētāja pusē?

Re: Latvenergo un gaisa vadi, vai jābūt kabelim?
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 29/05/2007 17:21

LE uzskata, ka skaitītājs nav tik vērtīgs, lai to speciāli aizsargātu pret pārU. Jebkurā gadījumā pastāv iespēja, ka līnijas aizsardzība nenostrādās no īsā līnijas galā(te var būt vairāki iemesli kāpēc?), līdz ar to līnijas(ja pie trafa nav kontroluzskaites, tad arī paša trafa un vidsprieguma līnijas) tehniskie zudumi pieaugs uhū.


Re: Latvenergo un gaisa vadi, vai jābūt kabelim?
Autors: umka ()
Datums: 29/05/2007 22:29

Pilnīgi pietiek ar B-C tipa pārU aizsardzību pēs skaitītāja. Ļoti labas ir Vācu "DEHN" (attiecīgi arī maksā), bet pie bada var iztikt arī ar OBO BETERMANN (savu funkciju tie pilda). Iesaku izvēlēties pārU ar maināmiem ielikņiem tad pārU gadījumā nebūs jāmaina viss elements.

Re: Latvenergo un gaisa vadi, vai jābūt kabelim?
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 30/05/2007 18:47

Bettermann 50 kA B grupas izlādētājs šķita dārgs pat par 55 Ls/gab, beigās nopirku ABB 100 kA pa ~40 Ls/gab. Vai B grupas izlādes spriegums būs pietiekami zems, lai kritiskā gadījumā necaursistu 240m garo ierakto kabeli aiz skaitītāja?
Ja es papildus C (pusvadītāju tipa) slēdzu kabeļa beigās - vai pasargās kabeli visā garumā? Ja C liktu tūdaļ aiz B (sākumā), tie laikam bija jāatdala ar kautkādu induktivitāti.
Baidīties sāku pēc tam, kad kaimiņienei negaisa laikā istabā no sadales kārbām šautas sprīdi garas gunis (skaitītājs kā par brīnumu palika vesels, vai izsita ievada vai tālāku strāvas automātu, nezinu).

Re: Latvenergo un gaisa vadi, vai jābūt kabelim?
Autors: zihers ()
Datums: 31/05/2007 00:11

Ēkas ievadsadalē ieteiktu ielikt kautvai jau minēto OBO kombinēto (B-C). Ja vēlēšanās aizsargāt kabeļlīniju no caur elektroapgādes līniju ienākoša pārsprieguma, tad būtu jāliek pārsprieguma aizsardzība Jūsu gadījumā arī aiz US, bet jābūt atbilstošam zemējumam (US zemējums diezvai derēs), arī US aizsardzību neieliksi (jāliek papildus sadale utml.).
Vēl viens moments- 240m, zibens var izlādēties arī zemē kur ir kabelis. Lai nenotiktu augsta potenciāla ienešana ēkā, ēkas ievadā jāliek pārsprieguma aizsardzība.
Ja ēkai ir zibensaizsardzības sistēma (zibens uztvērējs, novadītājs, utt.), lai zibens izlādes laikā caur šo sistēmu ēkas instalācijā neinducētos pārspriegumi, instalācijas posmiem lielākiem par 30m iesaka uzstādīt atkārtotu pāsprieguma aizsardzību. UTT
Problēmas risināšanai iesaku pieaicināt kādu speciālistu, jo ir ļoti daudz nianšu šajā pasākumā.

Re: Latvenergo un gaisa vadi, vai jābūt kabelim?
Autors: Didzisp ()
Datums: 31/05/2007 01:41

Radiotehnikā un arī elektrotehnikā darbojas vecais labais Mērfija likums: visas elektroietaises ir taisītas tā lai maksimāli aizsargātu drošinātāju un lai tas izdegtu tikai tad, kad vis cits jau ir nosvilis. To var attiecināt arī uz izlādētājiem. Liec cik gribi sarežģītu aizsardzības sistēmu, pērkona laikā, drošāk tomēt elektroniskās ietaises atslēgt no elektrotīkla.



Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  ********  **     **  ********  **    ** 
 **        **        **     **  **        **   **  
 **        **        **     **  **        **  **   
 ******    ******    *********  ******    *****    
 **        **        **     **  **        **  **   
 **        **        **     **  **        **   **  
 ********  ********  **     **  **        **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727