UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
zemeejuma ieriikoshana ar spaini?
Autors: Antins ()
Datums: 04/04/2007 00:51

Sveiki!
atceros,ka shai forumaa kautkur lasiiju padomu, kaa veclaiku stilaa ieriikot zemeejumu izmantojot cinkotu spaini. taga cik mekleeju - nefiga nevaru atrast...:\
varbuut kaads vareetu apgaismot,kaa tur bija?
kam man tas vajadziigs - nu, domaaju "na vsakij pozarnij" iezemeet paarvietojamo elektrogeneratoru, da i vispaar - instrumentiem un so uz celtnieciibas laiku zemeejums pa ljaunu nenaaks imho. da i peectam pielietojumu, domaaju, varees atrast. maajai zemeejumam veelaak ganjau ka pirkshu tos spec stienjus un kaudzeem dziishu zemee, bet pagaidaam, kameer buudas nav, gribaas kaadu pagaidvariantu. ukrainaa razotu cinkotu skaarda spaini ar 7l tilpumu jau nopirku, domaaju samekleet to rakstu, un she tev! :(
neatceros pat iisti, vai vadiitaajs tam spainim bij jaapielodee, jeb jaapieskruuvee? spainis pirms ierakshanas jaasacaurumo? nja...
PS grunts - maalsmilts, gruntsuudens diezgan zems, visaadaa zinjaa ziemaa 6m robezaa no zemes virsmas itkaa netika konstateets

Re: zemeejuma ieriikoshana ar spaini?
Autors: Rx ()
Datums: 04/04/2007 02:47

Ar spaini ļoti nēerti- jārok tas iekšā. Pareizāk kādu cauruli ar lielu kuvaldu maksimāli dziļi iedzīt un augšpusē skrūvē ko vēlies klāt. Standarts var arī nebūt pretestībā, bet aizsargās gan. (Armijā kā radisti, lauku izbraucienos mēs arī izmantojām stieņus, ko zemē sita. To pašu 220V ģeneratoru zemējām. Arī antenas.) Protams neviens nekādus mērījumus uz lauka neveica.

Re: zemeejuma ieriikoshana ar spaini?
Autors: EjTakTu ()
Datums: 04/04/2007 15:27

Ja šausmīgi gribās nedrošu zemējumu, var arī izrakt apmēram metru dziļu bedri. Tur ievieto no 3mm drāts izveidotu murskuli, aizber, virsū lejot ūdeni, vienu galu atstājot virszemē. Spainis noderēs citur :) Bet tomēr tas nav ne droši, ne korekti :( Ja pa virsu uzliesi sāls šķīdumu, kādu laiku būs mazāka pretestība. Ja augsti gruntsūdeņi, kaut kā darbosies. Pie zemiem līmeņiem būs jākopj kā puķu dobe :D - regulāri jāaplaista. Bet jābrīdina laikus - drošību šāds zemējums negarantē.
Tikpat labi zemēšanai var derēt puķupods :D - zeme kā nekā tur iekšā ir (bet tas jau smejoties arī bija kādā forumā).

Re: zemeejuma ieriikoshana ar spaini?
Autors: andris ezis ()
Datums: 04/04/2007 16:07

Šaubos, ka būtu lietderīgi zemēt pārvietojamo ģenerātoru. Drīzāk otrādi - b'tu svarīgi to noizolēt no zemes, lai ar zemi tam nav ne vismazākā noplūdes strāva iespējama. Cita lieta, ja ģenerātoru pieslēdz tīklam kas ir zemēts, tad nav variantu - 4 collīgās caurules jāiedzen cik vien dziļi var - vismaz līdz gruntsūdenim, jāsametina augšā gali kopā ar 4x20 sloksni un zemējums jāveic ar skrūvi pievienojot vara vadu, kas nāk no ģenerātora - vismaz 10 kvmm starp misiņa paplāksnēm. Pēc tam vēlams ar elektronosko testeri pamērīt pretestību starp tīkla zemējumu un jaunveidoto. Jābūt mazāk kā 4 omi, to ar moderno aprīkojumu var nomērīt.

Re: zemeejuma ieriikoshana ar spaini?
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 04/04/2007 16:39

Ja tev ir izrakta aka, vai kanalizācijas bedre ar noūdeņiem bez pamatnes, tad to zemējuma stieni tu vari ieguldīt šajās tvertnēs un pieslēgt zemi tur.

Re: zemeejuma ieriikoshana ar spaini?
Autors: Pow ()
Datums: 04/04/2007 18:54

Man arī nav skaidrs ko iegūst iezemējot ģeneratoru. Drīzāk jāpiekrīt andrim ezim, ka tas jāizolē no zemes. Ja cilvēks pieskaras fāzei, tad šādā gadījumā nekas nenotiks, jo strāvas neplūdīs caur cilvēku uz zemi, uz ģeneratora nulli.

Varbūt kāds var paskaidrot jēgu tam visam?

Re: zemeejuma ieriikoshana ar spaini?
Autors: Olegs ()
Datums: 04/04/2007 23:00

ģeneratoram ir trīs izvadi – 3 fāzes, un lai dabūtu nulli ģeneratoru jāzemē, tad būs iespēja pieslēgt 1-fāzes slodzi. (starp nulli un fāzi)

Pat ja ģenerators būs pilnīgi izolēts no zemes, gadījumā ja Pow pieskarsies fāzei viņš pamatīgi dabūs pa knaģiem ar spriegumu 220 V un caur Pow ķermeni plūdis strāva atkarība no Pow ķermeņa pretestības, jo zemei potenciāls ir nulle, bet fāzes vadā attiecībā pret zemi ir 220 V.

Re: zemeejuma ieriikoshana ar spaini?
Autors: zihers ()
Datums: 05/04/2007 03:16

Ģeneratoriem līdz dotajās instrukcijās noteikts, ka ģenerators jāsazemē.
Izolējot ģeneratoru var rasties bīstama situācija, ja vienas fāzes zemesslēguma gadījumā, kuru ģenerators un patērētājs nejutīs, jo būs neliela noplūdes strāva, cilvēks pieskarsies ģeneratora metāliskajām daļām, kuras nav izolētas no ģeneratora neitrāles.
Ieteiktu ievērot instrukcijas norādījumus + izmantot noplūdes strāvas aizsardzības.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********    *******    *******    *******   ********  
 **     **  **     **  **     **  **     **  **     ** 
 **     **         **         **  **         **     ** 
 ********    *******    *******   ********   ********  
 **     **         **         **  **     **  **        
 **     **  **     **  **     **  **     **  **        
 ********    *******    *******    *******   **        

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727