UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Par pateretajiem uz dazadam fazem
Autors: a ()
Datums: 22/12/2006 00:22

Ko gudrie saka par situaciju, kas varetu rasties sekojosa gadijumaa:
ja maajaa ir daudz rozetes, kuras pa grupaam ir saslegtas pie dazadam faazeem, un ja pie sim dazado grupu rozetem, teiksim - pie vienas ir pieslegts TV bet pie citas ir pieslegts PC.
Ja savienojam sis divas devaices kaut vai ar ''banaanu'' vadu - tipa audio/video, vai nevar rasties kadas problemas??
Kaa labaak, likt visas rozetes uz vienu faazi , vai var grupeet lidzsvaroti pa dazaadaam faazeem, pielaujot pec tam iespeju pateretajus savstarpeji komutet ar usb/fireware/audio/video instalacijam?

Re: Par pateretajiem uz dazadam fazem
Autors: Rx ()
Datums: 22/12/2006 04:51

Ja pieslēdzamās iekārtas ir nebojātas, tad viss vienalga ka viena pie vienas fāzes, otra pie citas. Bet ja būs bojājums, tad starp abiem spriegums var pieaugt līdz 380V, ja baro no dažādām fāzēm. Tapēc labāk no vienas fāzes. Bet ja iekārtas savienotas ar datora tīkla vadu tad vienalga būs daudzfazu variants un no tā neizbēgt. Tāpēc jālieto kopējais zemes vads un korpusu potenciāls jāizlīdzina. Tāpēc saslēdzot dažādas iekārtas izslēdz tos no tīkla, savieno un tad ieslēdz. Tas tāpēc, lai starpiekārtu potenciāls izlīdzinātos starp korpusiem ar savienojošā vada palīdzību, kam vienmēr gandrīz ir ekrāns, kas pieslēgts pie korpusa. Pamatā vienas izstabas rozetes liek pie vienas fāzes. Gaismu izvēlas tā pieslēgtu, lai vienas fāzes zuduma gadījumā no blakus izstabas gaisma tomēr spīdētu. Slodzes vienmēr cenšās līdzsvarot lai patērējamo jaudu pēc iespējas vienmērīgi sadalītu, kaut vai teorētiski. Ja uzlikta TV antena, personīgā mājā, tad labi būtu vismaz ar kādu pretestību- 100K-1M pievienot pie zemes vada (nullvada).Tas tāpēc, ka pirmsnegaisa, vai arī citā laikā gaisa plūsma elektrizē antenu. Ja šis potenciāls netiek uz zemi, tad pieslēdzot TV būs vairāku tūkstošu voltu spriegums, dzirkstelīte un TV pagalam...Pēdējais ieteikums ir manis izdomāts, bet apspriešanas vērts starp Gudrajiem :).

Re: Par pateretajiem uz dazadam fazem
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 22/12/2006 21:34

Profesionālajā audiotehnikā lietotais simetriskais interfeiss ļautu arī visas iekārtas zemēt neradot traucējumus audiotraktā, bet nesimetriskā (kur viens no diviem vadiem savieno masas kā RCA "tulpīte") gadījumā labāk slēdz iekārtas pie vienas fāzes.
"Banānus" (vienkontakta spraudņus kā skolas laboratorijā) atceros spraužamus tikai melnbaltā televizora Rekords audioizejā, pat padomju krāsainajiem jau bija DIN "piecinieks".
Vairums antenu būs ar kautkādu pretestību sazemētas kaut vai caur metāla kātu ("poļu" plastmasniecēs gan nē) un būvkonstrukcijām, bet īpaši piesargoties varētu zemēt pat caur zibensnovedēju. Vectēvam bija kopā ar vidējo-garo viļņu antendrāti pirkts pārslēdzis "radio-negaiss", es gan nezinu, kas notiktu, ja zibens tiešām izdomātu izlādēties pa tievu caur iekštelpām ejošu vadu. Pieņemu, ka TV antenas ieejai jābūt pret statiku aizsargātai, vēl no tiem laikiem acīs stāv šķiet to pašu 75 omu pretestība pie pašas ligzdas.

Re: Par pateretajiem uz dazadam fazem
Autors: Rx ()
Datums: 22/12/2006 22:38

Nezinu nevienu simetrisku audio-video pieslēgumu populārajām iekārtām!Ja arī zeme dublējas-iet zem ekrāna, galā vienalga tā pieslēdzās korpusam un līdz ar to zūd simetrija. Simetriski tie būtu tad ja ekrāns ekranētu divus vadus, kur pa ekrānu informācija- strāva neplūst, bet tas kalpo kā ekrāns. Bet abi vadi iekšā kalpo signāla pārvadei un noslogoti simetriski.Tādi ir šad tad mikrofona pieslēgumiem, jo ir traucējummnoturīgāki un tas pie maziem signāliem aktuāli. Visi audio-video kabeļi ir koaksiālie,vidū 1 dzisla vienam signālam) un tie tātad ir asimetriski. Un nav starpība vai tā ir tulpīte, vai SKART, Vai RCA.Vienkontakta spraudņus izmanto tikai barošanas pieslēgšanai iekārtām kur otrs pols ir massa- korpuss, ar attiecīgu pieslēguma p-tu- vietu. Antena , ja tā ir nesazemēta, uzlādējās ar potenciālu no gaisa plūsmas. Ja to nenovada kaut vai caur lielu pretestību, tad var dabūt labākajā gadījumā pa pirkstiem. (tas var būt novērojams mūsdienīgi būvētai mājai ar labu izolāciju grīdai, sienām, jumtam...)TV ieejai priekšā (signālam) var būt kondensators, bet tas nav augstspriegumam paredzēts- to var cauršaut. 75 omi ir ieejas viļņu pretestība, kuru var imitēt ar 75 om pasīvo pretestību un reāli visbiežāk tāda arī tur stāv. Pamatā cenšās izveidot starpaparātu savienojuma vadus tā, lai savienojot tos- iespraužot, pirmais kontaktētu zemes- korpusa vads.Par spriegumu uz iekārtu korpusa: tas var būt 110v no tīkla sprieguma, jo barošanas shēmās stāv trokšņu aizsardzības kondensatori, kas pieslēgti korpusam. Ja iekārtas barosies no dažādām fāzēm, un abām būs šie aizsardzības kondensatori, tad starpaparātu spriegums var būt lielāks par 110V.

Re: Par pateretajiem uz dazadam fazem
Autors: v_t ()
Datums: 22/12/2006 22:59

jā, simetrisko slēgumu izmanto mikrofoniem un profesionālajās ārpratūrās - pults un gala pastiprinātāju, krosoveru, ekvalaizeru, u.t.t. saslēgšanai, lai mazinātu traucējumus. līdz ar to būtiski novēršot nevajadzīgus fonus.
nav gadījies dabūt pa nagiem no sadzīves tehnikas. no kabaļtelevīzijas, gan.

Re: Par pateretajiem uz dazadam fazem
Autors: Rx ()
Datums: 23/12/2006 00:16

Kabeļu televīzijā ir sekojoši: Majas ir savstarpēji savienotas ar ekranētiem kabeļiem. Tie būtu katrā mājā arī jāsazemē-jānullē, kas realitātē ir viens u tas pats. Ja to dara, tad: tākā māju zemes-nulvadi ne vienmēr ir labā stāvoklī, tad rudens-ziemas mēnešos kad daudzi sildās ar elektrību, uz nulvada (zemes) aukšējos stāvos parādās spriegums. Un ja ekranētais kabelis aiziet uz blakus māju, tad potenciāls izlīdzinās pa šo ekrānu. Plūst liela strāva pa šo kabeli un tas sasilst- izkūst...Tāpēc daudzas firmas šos kabeļus nezemē. Un pieslēdzot TV ar bojātu barošanas ķēdi, viss kabelis nonāk zem sprieguma. Tad arī pa pirkstiem varat dabūt. Otrajā gadījumā ir arī tā ka Jūsu TV ir zem 110v sprieguma, un vienīgā ķēde kur strāvai noplūst- un jūs to varat sajust ir TV-zeme no kabeļtīkla. Ja ļoti gribās dabūt pa pirkstiem no sadzīves tehnikas- vienu roku uz radiatora, otru pie 220V sadzīves tehnikas metāla daļas...bet neiesaku drošības apsvērumu dēļ. Vienmēr jāatcerās, ka strāva plūst pa diviem vadiem- jābūt noslēgtai cilpai.

Re: Par pateretajiem uz dazadam fazem
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 27/12/2006 17:37

Rezumē visam ko te gudri ļaudis sarakstīja!
Ja elektronistalācija ir pareizi savilkta(ar 3 dzīslu vadiem un tas viss ir kārtīgi sazemēts) tad nav nekādas starpības uz kādas fāzes kura iekārta pieslēgta. Vairāk vajadzētu padomāt par 3f vienmērīgu noslogojumu(simetriju), lai aptuveni visās fāzēs būtu līdzīgas sumārās strāvas.
Vēlāk varbūt vajadzēs ieviest korekcijas - iekārtām, kas jūtīgas pret sprieguma svārstībās, arī gaismai. Ja ir kādi kaimiņi, kuriem patīk metināt ar 1f aparātu vai darbināt kādu jaudīgu 1f motoru utml.
šajos gadījumos būs nepieciešams samainīt fāzes vietām un vienoties ar kaimiņu, lai savu device slēdz vēlams pie vienas un tās pašas fāzes :).



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **      **   ******   ********   **     **  **     ** 
 **  **  **  **    **  **     **  **     **  **     ** 
 **  **  **  **        **     **  **     **  **     ** 
 **  **  **  **        **     **  **     **  ********* 
 **  **  **  **        **     **  **     **  **     ** 
 **  **  **  **    **  **     **  **     **  **     ** 
  ***  ***    ******   ********    *******   **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727