UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Alternatīvais kurināmais?????
Autors: Inna ()
Datums: 24/10/2006 21:18

Labdien! Gribētu pasmelt gudrības no pieredzējušiem cilvēkiem. Būvēsim māju. Apkurei ir paredzēta dabas gāze ( tur viņa jau ir pievilkta).Tai mēs pieslegsimies. Bet vajag taču alternatīvo apkuri paredzēt. Esmu dzirdējusi, ka ir kombinētie katli ( gāze+ malka un tamlīdzīgie). Vai tā ir taisnība? Vai jāliek divi katli?Un kādu jāmūrē dūmvadu ( katram katlam pa cūkai, jeb katram kurināmā tipam pa cūkai, pie viena katla)? Esmu galīga nezine šajā jomā.Varbūt ieteiktu kādu saitu, kur par apkurēm raksta sievietei saprotamā valodā:)Tikai nerakstiet , lūdzu, ka "priekš kam man pašaj jālemj un jāzin... ir tak projektētāji..." Vienkarši gribās zināt, jo noderēs. Lai pēc tam man nečakarē smadzenes un nevelk katra firma uz savu pusi:)Paldies

Re: Alternatīvais kurināmais?????
Autors: JanisJanis ()
Datums: 24/10/2006 23:33

Inna

Vecaa labaa podinu krasns vai ar malku kurinaama pliits ar maizes krasni.

Es domaju liidziigi ka Tu Inna, bet es eju veel taalaak. Man paradzeets arii uudens silditajs ar saules kolektoru un ar malku kurinamam plits, kura arii sildiis uudeni. Tas viss ieeies siltumaakumulatoraa (baakaa) un taps pieslegts pie apkures. Ar sho domaju samazinaat gazes paterinu liidz minimumam. Eedienu arii daudz gatavojam majaas un esam iecieniijushi pashceptu maizi.

Parastas kurinamas plitis var darboties arii bez elektriibas.

Re: Alternatīvais kurināmais?????
Autors: Inna ()
Datums: 25/10/2006 02:39

Par krāsni, starp citu,tiko šodien esmu domājusi:)Bet kā to visu apvienot? Nestādos priekša pagaidām.Laikam jau krutais projekts jātaisa? Varbūt uzrakstīsi uz meilu: sorry7@#$%&inbox.lv - kur vispār var palasīt par visādam apkures sistēmam ( tai skaitā arī par podiņu krāsnīm). Gāze jau paliks,tur būs jāpiesledzās. Bet Kā to pateriņu samazināt....Vot tada dzīve- draudzenes dzīvojās pa skaistumkopšanas un sekskontaktu saitiem, bet es...:))Bet mani tas tiešam interesē

Re: Alternatīvais kurināmais?????
Autors: aaa ()
Datums: 25/10/2006 02:42

katram katlam pa cūkai - haha:)

Re: Alternatīvais kurināmais?????
Autors: Inna ()
Datums: 25/10/2006 03:20

Piekritu, var būt arī HA HA, par to "cūku":) Man pašai jau ari tā divaini izklausās, bet kā pareizi? Latviešu- nav mana dzimtā valoda, sorry. Bet ka tomēr pareizi sauc to caurumu dūmvadā, kur pievieno katlu?:))

Re: Alternatīvais kurināmais?????
Autors: apkurnieks ()
Datums: 25/10/2006 03:29

Vdrug voina? :) nu piem, man ir gāzes katls 1.stāvā , bet pagrabā malkas katls. Jāsaka , ka 3 gadu laikā malkai neesmu pieķēries un neplānoju...:) bet ja 'jātaisa pa jaunu, tad tomēr diezgan dārgi sanāk.

Re: Alternatīvais kurināmais?????
Autors: Didzisp ()
Datums: 25/10/2006 03:36

Man visu laiku mājā ir alternatīvā apkure. Ir plīts, siltummūris un sēdmūrītis un iebūvēta "čuska" siltajam ūdenim. Šogad vēl nēsmu kurinājis centrālo apkuri. Sieva katru dienu izkurina plīti un siltums izstaigā pa visu māju. Protams, visiem siltumsūkņu vai jonu katlu faniem tāda apkure liksies arhajisms no 19 gasimta, bet darbojas perfekti un rada ļoti patīkamu klimatu mājā. Par tiem "krutajiem projektiem" es nezinu, jo visu projektēju pats. Diemžēl, arhitektus es krāsns apkures jautājumos augstu nevērtēju, bet nav jau arī pieprasījuma un jēgas arhitektiem apgūt šīs lietas. Tā pat bija ļoti grūti atrast mūrnieku, kurš zinātu, kas ir sēdmūrītis, nemaz nerunājot pār tāda mūrēšanu. Palasīt par krāsns apkures lietām var vecās ulmaņlaika grāmatās. Ir arī vairāki interesanti izdevumi krievu valodā. Krievu krāšņu kunstrukcijas gan nesaskan ar mūsu mentalitāti, bet citādi visa teorija der.
aaa, nevajag jau uzreiz piesieties terminiem, jo nēsam mēs neviens bez kļūdām. Es tā arī nezinu kā pareizi jāraksta rieris, vai ieris un tāpēc rakstu siltummūris, bet skursteņos ir cukas un gan jau Inna to tagad iegaumēs.
Ja ir liela interese par šīm lietām, tad es pameklēšu savos arhīvios krievu interneta adreses, kur runāts par krāsns lietām un arī grāmatu nosaukumus iedošu.

Re: Alternatīvais kurināmais?????
Autors: ko ()
Datums: 07/01/2007 21:58

Ja ir gaze tad labak ka alternativu panemt malkas katlu, izdevigi, ja rekinaties ar to ka gaze jums bus 99 procenti. Gaze + malka ir ideals risinajums. Ja gazes nebutu tad butu problemas :)

Re: Alternatīvais kurināmais?????
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 08/01/2007 16:54

Alternatīva apkures problēma. Es domāju, ka tas ir pareizs mājas projekts, kur projektētas zonas ziemas un vasaras dzīvošanai. Jo daudzas lietas mums apkārt taču siltas telpas nemaz neprasa. Un ja ēka tādā veidā ierīkota, tad būtībā pietiek ar to pašu malkas apkuri, kur telpū gaisa ātrai iesildīšanai pietiek ar kamīnkrāsni, respektīvi kurtuvi ar redzamu liesmu aiz stikla un tam papildus pievienotu sildmūri ēkas iekšējās masīvās sienas apjomā.
Pie pareiza projekta ziemā apsildāmo telpu platības vienai ģimenei var reducēt līdz 60m2.

Re: Alternatīvais kurināmais?????
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 08/01/2007 18:55

Maizes krāsni vajag, ja tiešām taisaties ko cept, cepamkrāsni mēdz būvēt saimniecības ēkā vai pat ārā (sk. tīklā "earth oven"), lai vasarā pēc cepšanas nebūtu jābēg gulēt uz klēti.
Malkas apkure šķiet ir arī vienīgais veids dabiskai pietiekama mitruma nodrošināšanai ziemā. Laba malkas apkures krāsns kā balinātājs būs domāta tieši tam, savietošana nes kompromisus, piemēram, plītī degtuve nesanāk pietiekami liela un gāzes & sodrēji pilnīgi nesadeg.
No LBN 231-03 (Dzīvojamo un publisko ēku apkure un ventilācija): "Katrai krāsnij vai pavardam ierīko atsevišķu dūmkanālu. Atļauts vienam dūmkanālam pievienot divas apkures ierīces, ja tās atrodas vienā dzīvoklī un vienā stāvā."
Dūmenis ar keramisko čaulu būs mazāk jūtīgs pret aukstu atgāzu izraisīto tecēšanu, respektīvi, ar šodienas skursteni var lietderīgāk izmantot siltumu. Gatavajās metāla krāsnīs vēl automātiski regulē ieplūdi, tomēr es sliecos piekrist arī krievu saitos lasītajam, ka labi rullē dabīgais plūsmas pašregulācijas princips paralēli vienotos lejupejošos kanālos. Tāds realizēts arī inženiera Feldberga krāsnī, kuras rasējumi rodami, piemēram, Racionalizācijas institūta 1943. izdevumā "Krāsnis un pareiza kurināšana".
Pilīs un pat Piebalgas zemnieku mājās jau sen tikusi realizēta "centrālapkure" un siltās grīdas uz gaisa kanāliem.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   **     **  **     **  **    **   ******  
 **     **  **     **  **     **  **   **   **    ** 
 **     **  **     **  **     **  **  **    **       
 ********   *********  **     **  *****     **       
 **         **     **  **     **  **  **    **       
 **         **     **  **     **  **   **   **    ** 
 **         **     **   *******   **    **   ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727