UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Mājas rezerves apkure
Autors: ek717 ()
Datums: 28/01/2022 10:17

Lauku savrupmāja projektēšanas agrīnā stadijā, vācu konceptuālas idejas.
Vai cilvēki mēdz likt primāro apkuri ar automātiku piemēram granulas, un vēl sekundāro - ar malku?
Ir savs mežs un malka, bet primāro katlu ar malku negribu, jo pārāk daudz ņemšanās ar kurināšanu.
Virtuves primārā plīts virsma plānota elektriskā indukcija.
Malku kā sekundāro apkuri - visvairāk jēga būtu tad, ja varētu arī uz viņa uzvārīt zupu, bet tad šis vairs nav katls, kuru ieliek katlu telpā, bet kaut kāda malkas plīts/kamīns ar sildvirsmu,
bet kurš arī var tikt pieslēgts centrālajām apkures trubām, un jāliek virtuvē, vai ja baigi smuks, tad lielajā istabā.
Vai arī neslēdz klāt centrālapkures trubām, bet pūš silto gaisu tikai istabā kur izvietots.

Lūdzu dalieties teorētiskās pārdomās un bet vislabāk - praktiskā pieredzē.

Re: Mājas rezerves apkure
Autors: ints45 ()
Datums: 28/01/2022 10:36

Vai tad būvējot jaunu māju atbilstoši tagadējiem būvnormatīviem, jādomā par divām apkures sistēmām? Sistumzudumi taču būs minimāli

Re: Mājas rezerves apkure
Autors: ek717 ()
Datums: 28/01/2022 10:42

Otru ar malku tikai rezerves gadījumiem - ja nav elektrības, ja primārais katls noplīst sezonas vidū, ja nav primārā kurināmā vai tas sadārdzinās, ja gribas uzkurināt dzīvo uguni, u.tml.

Re: Mājas rezerves apkure
Autors: Mx ()
Datums: 28/01/2022 14:26

Var jau paņemt kombinēto granulu/ malkas katlu un problēma atrisināta. Tas protams nebūs tik efektīvs kā granulu monobloka katls, un tīrīt būs šmucīgāk, toties iespēja pāriet uz malku. Elektrība gan tāpat būs vajadzīga. Ja meklē pilnīgi bezelektrības variantu, tad kamīns "lielajā" istabā.

Re: Mājas rezerves apkure
Autors: vārds ()
Datums: 28/01/2022 14:30

Siltumsūknis kā pamata apkure un kamīns dzīvojamā istabā.

Re: Mājas rezerves apkure
Autors: ek717 ()
Datums: 28/01/2022 15:04

Uz kamīna zupu neuzvārīsi. Siltumsūknis - dārgs gan pērkot, gan ekspluatējot.
Biju domājis malkas katlu/plīti kā šis - [www.kalvisriga.lv]
Taču lai varētu reāli praksē ar šo aizstāt primāro granulu katlu, būtu vajadzīgs akumulators sistēmā, kuru droši vien manuāli atslēdz (aizgriež krānu) ja kurina ar granulu katlu.

Re: Mājas rezerves apkure
Autors: vārds ()
Datums: 28/01/2022 15:11

Siltumsūknis ierīkošanā izmaksā tikpat cik labs un maksimāli automatizēts granulu katls. Zupas vārīšanai tak Tev būs indukcijas plīts.

Re: Mājas rezerves apkure
Autors: Mr. ()
Datums: 28/01/2022 15:41

Pareizs domu gājiens par rezerves apkuri, jo būtu bezatbildīgi, tuvredzīgi un muļķīgi likt visu uz vienas kārts. Vienmēr vajadzīgs plāns B. Daudziem atmiņa tik īsa, ka vairs neatceras 2005. gada janvāra vētru, kad visa Kurzeme, izņemot Liepāju, bija nedēļu bez elektrības, vietām pat divas. Kā rāda pat tikai pēdējo gadu notikumi- jau rīt varam piedzīvot to, kas šodien liekas absurds, muļķīgs un pilnīgi neiespējams. Dažādu apstākļu dēļ jebkurš energoresurss var kļūt nepieejams vai pārmērīgi dārgs, bet malku vienmēr varēs atrast, tāpēc kamīns būtu optimālākais rezerves variants, jo var darboties arī bez elektrības, kā arī vizuāli lieliski iederas jebkurā mājoklī, dzīva uguns, mājas sirds un dvēsele. Lielākā mājā rekuperators var nodrošināt vienmērīgu siltuma sadali pa visu māju, elektrības nepieejamības situācijā tā darbību var nodrošināt neliels saules panelis vai mazākais vēja ģeneratoriņš un akumulators, tie arī var nodrošināt apgaismojumu.

Re: Mājas rezerves apkure
Datums: 28/01/2022 15:41

Nu nezinu, manuprāt laukos ar savu mežu, jo īpaši mūsdienās, primārā apkure ar malku ir jau bagāto cilvēku pazīme. :) Ja katls jaudīgs un normāla akumulācija, tad tā ņemšanās nu tik liela jau nav. Šeit drīzāk ir jautājums cik daudz esi gatavs atdot par apkuri mēnesī un cik daudz esi gatavs investēt utml, ja vēl mazliet pafantazē, tad var arī mēģināt uzminēt nākotnes resursu cenu granulām, elektrībai, pārtikai visam..
Protams var uz šo jautājumu skatīties arī savādāk - tu pārdod malku no sava meža un pērc ērtībai granulas.
Es piemēram neizskatītu Kalvi, tāpēc, ka nekāda jēga no viņa nav un arī tehniski viņa lietderība ir zema. Sildīt zupu? Neizklausās nopietni.
Ja māja nav pārāk liela, tad ērtībai pamatapkure varētu būt granulas un kā te minēja ielikt kādu dekoratīvo kamīnu lielākajā istabā. Man šķiet, ka neiebūvejamajiem uz kamīna var uzsildīt zupu. :)

Re: Mājas rezerves apkure
Autors: Pašdarbnieks ()
Datums: 28/01/2022 15:44

Man ir kombinētais granulas/malkas katls no grandeg. Ar malku vēl neesmu mēģinājis viņu kurināt, jo pirmamkārtam, man nav akumulācijas tvertne. Bez tvertnes to malku būtu jāpiemet vairķas reizes dienā, to es īsti laika ziņā nevaru atļauties..
Kā teica Grandeg apkopes spečuks, tad viņi pat nerekomndē ar malku vālēt, jo malkā tomēr tas mitrums ir augsts un dēļ skābēm katla kalpošanas laiks samazinās. Labāk ar briketēm, bet tās šodien ar nav lētas..
Ar tām granulām šodien ar tā interesanti izskatās.. Ja salīdzina cenu novembrī un šodien, tad leciens ir jau stabili 25% cenā.. Ir audzis pieprasījums un cena lido līdz..
Pagaidām, lai piekurinātu 160m2 un uzsildītu karsto ūdeni, kuru lieto 5 cilvēki katru dienu, ar rudenī pirktām granulām man mēnesī tas izmaksā ap 100eiro. Pašlaik vēl neapsveru malku, kaut gan man šķūnī no sava meža kādi 20m3 stāv kā rezerve.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.