UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Apkures risinājums
Autors: Robo ()
Datums: 05/05/2021 18:13

Tagad ir pieejama saules paneļu programma Latvenergo ietvaros. Nez kā būtu uzkarināt maksimālo jaudu paneļus, tur aptuveni 10kw pīķa jauda, krāt šo elektrību un pēc tam rudenī/ziemā atpirkt pa 0.05 centi un sildīt māju ar parastu tenu sistēmu siltuma akumulatorā, kā atbalsta (krīzes, extra aukstuma) sistēmu izmantojot malkas katlu. Sanāk kā siltumsūknis ar koeficientu 3. Kāds gudrāks var pakomentēt, vai šāda ideja ir dzīvotspējīga?

Re: Apkures risinājums
Autors: Aldiss ()
Datums: 05/05/2021 22:16

Saules paneļu atmaksāšanās laiks ir gana ilgs un nav zināms, cik gadus vēl pastāvēs esošā Latvenergo tarifu shēma. Pieaugot saules paneļu skaitam, Latvenergo arvien vairāk vajadzēs ieguldīties tīkla balansēšanas un tml. pasākumos, jo saules paneļiem jauda svārstās ar katru mākoņi. Kamēr tavs panelis ir vienīgais ciemā, tas nerada problēmas, bet tiklīdz paneļi būs katram desmitajam, piektajam vai trešajam, nepatikšanas garantētas. Beigsies tas ar kādu saules paneļu pieslēgšanas nodevu vai noteikumiem, cik daudz no pārpalikušā vari nodot tīklā.

Ja būvniecība vēl tikai plānos, tad labāk to naudu ielikt papildus siltinājumā, rekuperācijā un tad jau apkuri nevajadzēs. Manam bosam, piemēram, ir pasīvā koka dubultkarkasa māja ar 40 cm vati sienās un apkures sistēmas kā tādas nav. Ir tens rekuperācijā, kas ieslēdzas pie lielākiem mīnusiem.

Saules paneļi ar pieslēgumu Latvenergo tīklam, skurstenis, malkas apkures katls, akumulators, apsaiste, Teni, katlu telpa xx m2- tas viss velk uz saviem 20kEUR.
Ieliekot šos pašus 20k pasīvājā būvē- biezākā siltumizolācijā, labākos logos vai rekuperācijā, ieguvums būs lielāks. Esošajās ēkās, kur skurstenis un apkure jau ir, bet apnicis kurināt,būs cits aprēķins.

Re: Apkures risinājums
Autors: SerViss ()
Datums: 06/05/2021 03:06

Tikai ziņkārība.
No kurienes tāda vēlme sildīšanās mērķim pirkt paneļus par 13'000 EUR ar teorētisku COP 3, ja par tādu pašu vai arī mazāku summu mūsdienās brīvi nopērkami īsti siltumsūkņi ar COP 5?

Re: Apkures risinājums
Autors: Robo ()
Datums: 06/05/2021 09:24

Aldiss - tīri subjektīvi, pasīvo māju standarts bez apkures apsaistes neiet pie sirds. Ar visu to, ka plānots 30cm gazbetons plus 20cm vate, kā arī rekuperators. Varbūt energosertifikāts parādīs, ka mierīgi līdz -10 ārā var sildīt ar tenu pa salīdzinoši niecīgām izmaksām bez saules baterijām.

SerViss - ja pērc no solartraders.com ar sertificētu inverteri un uzstādi pats, tad cenai vajadzētu nostāties pie 6k eur, kur jau ir zināma matemātika apakšā. P.s. siltumsūknis ar cop5 ir tikai vasarā, kad ārā ir +15, savādāk vidējo labāk rēķināt 3.5, max 4, lai sevi neapmānītu.

Re: Apkures risinājums
Autors: Aldiss ()
Datums: 06/05/2021 11:09

>>>Ja pērc no solartraders.com ar sertificētu inverteri un uzstādi pats, tad cenai vajadzētu nostāties pie 6k eur, kur jau ir zināma matemātika apakšā. .>>>


Tehniski jau var nopirkt un uzstādīt pats, bet neaizmirsti, ka vajadzēs tehniskos noteikumus no sadales tīkls, projektu, būvaltļauju, izpildes dokumentāciju,, sertificērta elektriķa parakstu uz izolācijas pretestības un zemējuma kontūra mērījumiem, kā arī nodošanu ekspluatācijā. Ja ir vajadzīgie sertifikāti un proti zīmēt projekta, skici,, tad nav problēmu. iespējams, tehniskajos noteikumos būs ierakstīts, ka izbūve jāveic sertificētai firmai.
Ja nepaveiksies ar būvvaldi, vēl vajadzēs atzinumu par jumta konstrukcijas nestspēju no būvkontruktora, saules paneļu vizualizāciju ojektā un tt. Mēs labi zinām, cik izmaksā elektrības pieslēgšanas projekts, kas dabā ir 5m no staba līdz skaitītājam.

[www.slideshare.net]

Re: Apkures risinājums
Autors: Robo ()
Datums: 06/05/2021 12:05

Aldiss - paldies par info. Jumta konstrukcijām jau startā paprasīšu arhitekta apstiprinājumu. Pārējais viss takā izpildāms pa sakarīgām naudām. Nu labi, gala cipars 7k max.



Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  **    **  **     **   *******   **    ** 
    **     **   **   **     **  **     **   **  **  
    **     **  **    **     **  **     **    ****   
    **     *****     *********   ********     **    
    **     **  **    **     **         **     **    
    **     **   **   **     **  **     **     **    
    **     **    **  **     **   *******      **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727