UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
saules kolektors paša spekiem
Autors: edgars pats sev meistars ()
Datums: 14/02/2021 17:32

SVEIKI man interese kapec sules kolektoru uzstadisana ir tik sarezgita . es kautko saprotu no santehnikas esmu uzstadijis apkures katlu ar visiem akumulatoriem vis čikeniekā pec manam domam kolektors ir tas pats katls tatad ir cirk suknis izplesanas trauks un drosibas grupa utt un pateretajs. kapec ir jaliek kautkada suknu grupa ar automatiku kas visu uzreiz sadardzina reiz2

Re: saules kolektors paša spekiem
Autors: Aldiss ()
Datums: 14/02/2021 18:02

Rūpnieciskie un jo it īpaši vakuuma kolektori pamatīgi uzkarst, var uzvārīties, tvaiks nāk ārā šņākdams.

Ja kolektors ir melna caurule putuplasta kastē, tad protams viss ir daudz vienkāršāk- izplešanās trauks, cirkulācijas sūknis un kontrolieris, kurš ieslēdz cirkulācijas sūkni brīdī, kad kolektora temperatūra ir augstāka par sildāmā boilera temperatūru.

Vasarnīcas variantā kolektora vietā var izmantot vienkāršu melnās PE ūdens caurules čūsku pie mājas dienvidu sienas, caur kuru iet ūdens tālāk uz boileri papildus sildīties. Akā,spicē +7, +10, ja var pacelt uz 20-25 vai siltākā dienā vēl vairāk- pat 40-50 grādus, var ietaupīt uz boilera elektrību. Protams, vannu piepildot ieguvums būs mazs, jo čūskā tik daudz ūdens iekšā nav, bet milzums daudz ūdens tiek iztecināts pa litriņam vien mazgājot rokas un traukus.

Re: saules kolektors paša spekiem
Datums: 14/02/2021 18:20

Nu komplekti parasti sanāk dārgāk nekā ja pats salasa visu kopā. Es sev uzliku to dārgo mezglu, jo negribēju eksperimentēt un ņemties. Komplektā tur ir tādas neparastas lietas kā gaisa savācejs un plūsmas mērītājs, tādas pats nebūtu droši vien licis. Sadārdzināja arī moderns sūknis ar pwm vadību. Toties es ieekonomēju uz pasu kolektoru (nopirku no rokām lētu ķīniešu vakuumnieku) un pats visu montēju. Automātika, resp. vadības panelis gan ir nepieciešams, jo viņš jau ir tas galvenais, kurš atbild par to, ka sūknis pupē tikai tad kad kolektorā ir kādi 5 grādi vairāk kā mucā. Vēl nopirku pa dārgo lokanās nerūsošā caurules ar siltumizolāciju un vadu termosensoram. Sākumā biju domājis no cietajām kapara taisīt, bet tad parēķināju un nesanāca man ekonomija. Varbūt ar pex-al-pexu būtu lētāk. Kopā viss tas prieks man izmaksāja ap 1000eur. Bloks bija ap 250, caurules arī ap 200 kut kas un pats kolektors pie 400 bija. Pārējais pielasījās klāt. Bet nu man jau bija upsis un pati muca ar spirāli. Visu no nullītes likt būtu sālītāk.

Re: saules kolektors paša spekiem
Autors: edgars pats sev meistars ()
Datums: 14/02/2021 22:41

paldies varetu apieties ar parastu termorel. boileri tika uztaisiti pirmie ka ar ekonomisko pusi .loti daudzi ir skeptiski- .tipa neatmaksajas ISTENIBA ja 1stuka var ieklauties ir loti ok man commudus sarekinaja 3500

Re: saules kolektors paša spekiem
Datums: 14/02/2021 23:57

Vadības bloks neko daudz tur nemaksāja, turklāt es neidziļinoties paņēmu bišķi komplicētāku kā man vajadzēja un tas man izmaksāja 60eur ja nemaldos. Ar parastāko termoreleju nevarēs manuprāt tik vienkārši realizēt. Ar termoreleju, kam viena zonde tu vari ieslēgt kaut ko vadoties no viena lasījuma, bet saules kolektora gadījumā tev ir jānolasa temperatūra kolektorā un temperatūra spirāles ievadā un vadoties no tā (vēl jāparedz delta kādi 5 grādi teiksim) tad attiecīgi ieslēdz sūkni. Principā vajadzētu vienkāršāko bloku, kam ir pati vienkāršākā shēma - 1 kolektors un viss. Var protams uzprogrammēt to visu arī ar arduino un tur var izdoties iekļauties arī 15eur robežās, bet nu prasmes mazliet tur vajadzīgas.
Uzņēmumi vienmēr būs dārgāk nekā pašam taisīt - tas nav nekas jauns. tikai jāmāk taisīt. Es protams nezinu kas tai firmai bija komplektā, bet 3.5k arī nešķiet daudz, ja ņem vērā, ka pašos pirmssākumos 2 firmas man piedāvāja ~10 K Ls toreiz vēl. Protams, ka cenas tagad ir kritušas. :))

Re: saules kolektors paša spekiem
Autors: JanisJanis ()
Datums: 18/03/2021 17:08

Rekur tak cilvēks uztaisija saules koleotrus meža zvēriem. Ļoti labs raksts.
[www.picaso.lv]



Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   **     **   ******   **    **  **    ** 
 **     **  ***   ***  **    **   **  **   ***   ** 
 **     **  **** ****  **          ****    ****  ** 
 **     **  ** *** **  **           **     ** ** ** 
 **     **  **     **  **           **     **  **** 
 **     **  **     **  **    **     **     **   *** 
 ********   **     **   ******      **     **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727