UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Ventilācijas izvads virtuvei un vannas istabai ''pa taisno'' caur sienu?
Autors: Jānis654 ()
Datums: 10/11/2020 11:47

Labdien!
Lūdzu pakonsultējiet.
Vēlos izvadīt vannas istabas mitro gaisu un arī virtuves tvaiku nosūcēja gaisu ārā nevis pa skursteni, bet ārā cauri sienām. Jautājums - vai tā ir ok darīt, vai tur būs kādas problēmas? No mana skata punkta šis ir pats labāks risinājums jo nav tālu jāpūš un droīs vien labi izvilks visu. Kā ir ar siltumizolāciju? Par trubām nenāks iekšā aukstums? protams liekam iekšā pretvārstus, lai vējs nedzen iekšā auksto gaisu, un kā ar kondensātu? vai man jātaisa ventilācijas truba ar nelielu kritumu uz āru, lai kondensāts tek ārā, vai tur jādomā kā citādi to kaut kur novadīt?



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 10/11/2020 11:48, labojis Jānis654.

Re: Ventilācijas izvads virtuvei un vannas istabai ''pa taisno'' caur sienu?
Autors: Jampadracis (neīstais) ()
Datums: 10/11/2020 12:01

Nēsmu speciālists, bet, ja ir iespēja pa taisno uz āru neizvadīt, tad to izmantotu. Tavam risinājumam dabiskā velkme vai vilkme ventilācijas kanālā praktiski veidosies atkarībā no vēja virziena un vai mājas/dzīvokļa otrā galā būs pieplūde pa kuru vējš dzīs to gaisu iekšā. Visādi var gadīties. Tātad - paredzama ventilācija tikai tad, kad ieslēgsi ventilatoru.

Protams - ventilācijas kanāls jāsiltina, lai nedzesē sienu (labāk pašu trubu paņem no plastmasa). un kritums uz āru, lai kondensāts nepil iekšā.

Re: Ventilācijas izvads virtuvei un vannas istabai ''pa taisno'' caur sienu?
Autors: Jānis654 ()
Datums: 10/11/2020 12:27

Jā, to laikam nepierakstīju, protams, vannas istabā diez gan spēcīgs Soler & Palau Silent ventilators ar mitruma sensoru. Vannas istabai ventilators tikai lai izvadītu mitrumu, pati kanalizācijas ventilācija ies skurstenī.

Pilnais plāns ir sekojošs:
Pašdarināts rekuperators pirmajam stāvam, 100kvm ar griestu augstumu 2,7m - dzen gaisu iekšā un velk ārā divi ventilatori ar 360 kubu/h izvadi katrs, iespējams pat nedaudz jaudīgāks, jo gribu uzlikt vēl ogles filtru pievadošajam. Gaisa izvade katrā istabā atskaitot vannasitabu pa griestos iestrādātām šahtām. Pieplūde arī iet pa griestiem, bet šahtas izvietotas sienās 10-15 cm augstumā no grīdas. Šādi domāts, lai gaiss labi cirkulētu, jo mājai ir siltās grīdas.

Te gan jautājums, vai ja es pieplūges kanālus laižu pa griestiem un tad katrā istabā laižu kanālus uz leju vai man tā skaisti viss izdosies ar pieplūdi? Vai ir vajadzīgs kaut kur vēl likt iekšā papildus ventilatoru, lai atvieglotu sistēmas darbu?

Re: Ventilācijas izvads virtuvei un vannas istabai ''pa taisno'' caur sienu?
Autors: Jampadracis (neīstais) ()
Datums: 10/11/2020 12:46

Nu, ja jau rekuperators, lai kāds viņš tur būtu, tad tur diža starpība nav vai laid caur sienu vai skurstenī...

Cik esmu pētījis, caur rekuperatoru laiž visu gaisu no sanmezgliem - arī to pašu mitro... Izņēmums būtu virtuves nosūcējs. Cik saprotu, ka tev būs pa šiko - pieplūde un noplūde katrai istabai atsevišķi - šādi parasti gan dara sabiedrības slānis, kas šim pasākumam var atlicināt 15 ar trim nullītēm tikai par iekārtu vien :) + iekšdurvis ar kautkādu krītošo slieksni, kas blīvi atdala telpas, lai skaņa nestaigā pa šķirbām... Nezinu, varbūt pārspīlēju :)

Re: Ventilācijas izvads virtuvei un vannas istabai ''pa taisno'' caur sienu?
Autors: Jānis654 ()
Datums: 10/11/2020 13:49

Cik nu šiki, gribēju tikai, lai gaiss labi cirkulē, jo savu laiku esmu atdzīvojis mājā, kur no rīta pieceļoties T-krekls ir viegli mitrs un zem palodzes neliela peļķīte.

Biju domājis salikt ventilācijas trubas pa vienai uz katru istabu pieplūdei un izvadei, salikt visu kopā galā un uz vienu rekuperatoru. Bet kā jau rakstīju biju domājis rekuperatoru taisīt pats, jo tur princips nav tik sarežģits. Jautājums vairāk par tēmu:
1) Vai mans 360 kubu/h ventilators varēs izdzenāt pieplūdi pa māju + ņemot vērā to ka pieplūdes kanāli iet no griestiem pa sienu uz leju. Ņemt jaudīgāku ventilatoru vai teiksim ventilācijas kanāla maģistrāles galā, kur notiek sazarojums uzlikt vēl kādu kanāla ventilatoru?
2) Vai 360 kubu/h spēs man izvilkt visu māju, tā lai nu vismaz 1-2 reizes dienā viss gaiss nomainītos...?
3) Kā uztaisīt virtuves izvadi pa sienu tā, lai gar sienu vēlāk nav tauku notecējumi?

Re: Ventilācijas izvads virtuvei un vannas istabai ''pa taisno'' caur sienu?
Autors: Jampadracis (neīstais) ()
Datums: 10/11/2020 15:30

Par tēmu īsti atbilžu man nav, tapēc sanāk te pļurkšķēt riņķī un apkārt :) Gudri runājot - ventilātora jauda ir atkarīga no tā cik m3/h jāapmaina gais, gan arī no trubu diametra un līkumu pretestības... blā blā blā. Īsāk sakot, šaubos vai kāds tev te iedos sakarīgāku spriedelējumu par manējo un skaidri neviens nepateiks cik jaudīgs ventilators tev nepieciešams.

Ātrumā citāts no LBN: "Ja vienīgais telpas gaisa piesārņojuma avots ir cilvēki, svaigā gaisa padeves absolūtais minimums ir 15 m3/h uz cilvēku"

6 cilvēki - minimums 90m3/h. Tie tavi 360 vaidzētu pietikt atliektiem galiem. Bet nu es palieku pie sava viedokļa - lai tas viss mazāk ilktermiņā izmaksātu - taisītu istabās pieplūdi un sanmezglos noplūdi - mazāk trubas, mazāk ventilatora jaudas...

Par tvaika nosūcēja trubu no savas pieredzes - man pagaidu variants - no nosūcēja plastmasas baltās trubas d125 kādi 4m cilpo gar horizontāli gar sienu ar kādām 6 ne visai blīvām savienojuma vietām. Vienīgais, kur tek - no paša nosūcēja. ir elektriskā plīts, šmorējam katru dienu rītā/vakarā 2 gadus. Varbūt nākamgad kautkas sāks tecēt.... bet nu ir metāliskās trubas 3m garumā dabūjamas - var kautkā izvairīties no savienojumiem.

Re: Ventilācijas izvads virtuvei un vannas istabai ''pa taisno'' caur sienu?
Autors: Jampadracis (neīstais) ()
Datums: 10/11/2020 15:47

Vēl gribēju piebilst - dēl sliktas pieredzes pagātnē, neieteiktu trakot un pārspīlēt ar risinājumiem.

Man pagaidām vēl nav pieslēkgta rekuperācija, bet ir nosūce parastā vannas istabā un pieplūde parastā dzīvojamo istabu sienās. Ieliku kārtīgu ventilatoru vannas istabā, jo biju atelpojies CO2 īrētajos dzīvokļos. Mazliet sanāca pārspīlēt, jo ventilatoru darbinam uz minimālo jaudu un tikvaitā periodiski slēdzam ārā, jo ir jūtams caurvējš.

Tā, ka skaties, ka tev tie pārspīlētie risinājumi ar pieplūdi istabas apakšā un nosūci augšā katrai istabai nerada diskomfortu...

Re: Ventilācijas izvads virtuvei un vannas istabai ''pa taisno'' caur sienu?
Autors: Jānis654 ()
Datums: 10/11/2020 16:08

Paldies par atbildi. Es arī par to domāju, ka varētu sanākt arī caurvējš. bet nu nezinu, kā pareizi rīkoties...

Re: Ventilācijas izvads virtuvei un vannas istabai ''pa taisno'' caur sienu?
Autors: agrais ()
Datums: 10/11/2020 17:08

Man pirma stava virtuvei un vannas istabai ir ventilacija caur sienu.Virtuvē nosucejs, v.istaba ventilators. Nekada caurvēja nemanu, viss strada ka nakas. Vienīgi tā ārpuses klapīte liela vejā klapējas un rada troksni. tur jaskatas kads labaks risinajums.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
       **   *******    *******   **     **  **    ** 
       **  **     **  **     **  **     **  ***   ** 
       **  **         **         **     **  ****  ** 
       **  ********   ********   **     **  ** ** ** 
 **    **  **     **  **     **   **   **   **  **** 
 **    **  **     **  **     **    ** **    **   *** 
  ******    *******    *******      ***     **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727