UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Privātmājas elektroinstalācija (vairāki jautājumi)
Autors: Jānis654 ()
Datums: 17/08/2020 11:12

Labdien!
Man ir daži jautājumi par elektrības instalāciju.
Es neesmu elektriķis, bet šo to no elektrības saprotu un pēdējā laikā šo to esmu arī studējis. Kad visu būšu savilcis pieaicināšu elektriķi, lai pārbauda vai viss ir ok. Kad šis ir pastāstīts, tad aiziet pie tēmas.

Tātad ir liela māja, pašlaik instalāciju velkam tikai pirmajam stāvam. Ievads uz 40A drošinātāju 3fāzes. Pašlaik kabeļa galā tikai rozešu bloks tāpēc jātaisa viss no nulles.
1) Gaisma un rozetes katrā telpā uz atsevišķiem drošinātājiem. Attiecīgi istaba nr1 = divi drošinātāji viens apgaismojumam un otrs rozetēm. Ja ar gaismu man viss ir skaidrs 3x1,5mm 10A automāts un viss tad par rozetēm ir jautājums. Parasti liek 3x2,5mm + 20A automātu, tik tālu ok, bet šeit es nesaprotu tas ir viens kabelis, kas iet uz visām rozetēm, kaut arī man istabā ir teiksim 10 rozetes? Ja es vienlaicīgi teiksim 5 no tām palaidīšu fēnu, putekļu sūcēju, tv, datoru un vēl kaut ko vai tas 2,5mm kabelis izturēs? Varbūt labāk pievilkt uz istabu 4 vai 6mm kabeli un tālāk uz rozetēm laist 2,5mm katrai savu? Manā galvā tas izklausās tīri ok no uzticamības viedokļa, bet nu varbūt tas ir overkill?
2) Ja man ir 3fāzu ievadkabelis tad katra atsevišķā fāze jāveido kā atsevišķs tīkls? Esmu dzirdējis par to, ka ir jāsabalansē fāzu slodze, īsti gan nesaprotu, kā to izdarīt.
3) Ja es gribu likt nolūdes automātslēdzi vai tad ir jāliek arī parastais automāts vai pietiek tikai ar nolūdes automātu? Sākumā biju domājis, ka jādara šādi: rozete->parastais automāts->noplūdes automāts->sadales skapis. Bet tad man draugs teica, ka ja ir noplūdes automāts tad parasto nevajag.
4) kuras ir tās virtuves ierīces uz kurām būtu jāvelk atsevišķi kabeļi no sadalenes un kādu kabeli izmantot. Cik saprotu tad elektriskajai cepeškrāsnij un plīts virsmai vajag 4mm un uz atsevišķu automātu vai ne? Kā ar veļasmašīnu, tējkannu un ūdens sūkni? Vai šeit arī būtu jāvelk atsevišķs vads uz atsevišķu drošinātāju?

Re: Privātmājas elektroinstalācija (vairāki jautājumi)
Autors: sqq ()
Datums: 17/08/2020 11:27

Sveiks varu pastāstīt kā es liku:
1)uz katru istabu ir savs vads gaismai, savs rozetēm. ja vien nav paredzēti kādi īpaši jaudīgi patērētāju vai elektroradiatori, vairāk arī nevajag (ja vien istabas nav loti lielas ar daudz elektroierīcēm). Cik tad tu spraudīsi vienlaicīgi tās elektroierīces? Ja nu tiešām esi pārlkiecināts, ka būs ļoti liela elektropatērētāju lietošana, tad sarēķini jaudas un savelc attiecīgi vadus, taču tā visticamāk nebūs.
2) manā gadījumā pa fāzēm sadalīja ar '3f ķemmēm', kuras ielika elektroskapī un uz šīm ķemmēm pievienoja automātus.
3) npolūdes automātam nav vajadzīgs vēl parastais, jo tas jau 'ir iebūvēts' noplūdes automātā
4) atsevišķas ierīces ir kā jau raksti - cepeškrāsnu un virsma - tur viens 5dzīslu 4m2 kabelis ir 'atliektiem galiem' tad var vienu 3x2,5mm2 kabeli uz pārējiem virtuves kontaktiem, t.sk tējkannu. Veļasmašīnai liku atsevišķu vadu ar noplūdnieku. Ūdens sūknim varbūt arī vajadzētu atsevišķu vadu+ automātu
Neesmu eksperts elektrības jautājumos, tikai dalos ar savu pieredzi.

Re: Privātmājas elektroinstalācija (vairāki jautājumi)
Autors: sqq ()
Datums: 17/08/2020 11:33

Piebilde - cik es zinu - parasti uz 3x2,5 liek tomēr 16A automātu (B vai C līknes, agrāk lika B, tagad sāk likt C, pašam stāv B) lai kāds elektriķis pakomentē vai 20A nav biski par daudz un no vadu aizsardzības viedokļa un vai tas tas ir ok. Galvenais savilkt vadus un tad manuprāt labāk pieaicināt elektriķi, lai saliek skapi.

Re: Privātmājas elektroinstalācija (vairāki jautājumi)
Datums: 17/08/2020 16:29

1) katrai istabai pa 2 automātiem manuprāt ir overkill, bet nu var jau, ir kas velkt atsevišķu vadu līdz katrai rozetei un tad skapī visu vienošanu veic, tas ir labi, ja gribās kādu nebūt automātiku uz rozetēm, piem. ar relejiem atslēgt tikai kādu rozeti attālināti, vai arī ieslēgt. Vai arī uz nakti ar vienu slēdzi atslēgt visus klusos tērētājus - principā visas ierīces kuras guļošā režīmā kautko tērē. Bet šo funkcionalitāti var panākt arī bez "vads uz katru rozeti" varianta, tikai tad jau ir jāsaplāno kur būs kura elektroierīce, lai to var izdarīt un neatslēgtu piem. ledusskapi.
2) kad automātus liksi, tad jāpiedomā, lai jaudīgākie patērētāji sadalītos pa fāzēm, nevis visi uz 1
3) ja ņem kombinēto noplūdnieku, tad atsevišķi automātu nevajag
4) aizvēlkot sqq ieteikto 5x4, var rasties problēma, ja cepene un virsma būs atsevišķi un katra vienfāzu, protams var jau tur ķīmiķot un tos vadus savienot kā vajag(sanāk zemes vadu būs jāņem uz abām grupām vienu un to pašu), bet es ieteiktu uz to vietu kur būs plīts un cepene aizvilkt 2 gab. 3x4, šādu tad var pievienot gan kā 1f, tā arī kā 3f(1 dzīsla paliek lieka). Bet vislabāk jau ja zin kāda tieši cepene un virsma būs, lai var aizvilkt tādu kabeli kā vajag.

PS protams mani te tagad nories, bet es neredzu vairumā gadījumu uz rozetēm vilkt 3x2.5, ja ir doma, ka varētu kautkur istabās stāvēt kāds sildītājs, tad tik konkrētā rozetē pievilkt 2.5. Mūsdienu plašpatēriņa elektrotehnika ir arvien mazprasīgāka pret jaudu, vidējā istabā, nu kas var tikt lietots - tel lādētājs, TV, dators, pat ja fēns, tad kopā tie tāpat sanāk pāris kW, un arī gludeklis nav nepabarojams no 1.5 kabeļa.
Ja tomēr 2.5 liksi, viennozīmīgi tikai un vienīgi dziļās(60 mm) montāžas kārbas. Ja būs reģipsis, tad caurumam jābūt kvalitatīvam, lai locot 2.5 kārba turētos un to neiespiestu iekšā.

Re: Privātmājas elektroinstalācija (vairāki jautājumi)
Autors: Tata ()
Datums: 17/08/2020 17:12

Noplūdes automāti ir 2 veidu pa lielam:

1) Kombinētais, kurš darbojas gan uz noplūdi, gan uz īssavienojumu/pārslodzi kā parastais automāts. Šim papildus neko klāt nevajag.
2) Noplūdes automāts, kurš strādā tikai uz noplūdi. Īssavienojuma gadījumā tas neatslēgsies, tāpēc pirms patērētāja nepieciešams vēl papildus parastais automātslēdzis. Patērētājiem aiz šī noplūdnieka tipa jābūt arī savai atsevišķai nulles "šinai", kura is savienota ar noplūdnieka 0 izeju. Patērētāju 0 nevar slēgt pie kopējās 0 "šinas", līdz ar to pieslēgšana nedaudz sarežģītāka kā kombinētajam. Var youtube papētīt "Как правильно подключить УЗО", shēmas ir.

Viens vai otrs nav labāks - katrs ērts savā risinājumā. Bet kā tikai priekš veļasmašīnas, tad var likt kombinēto un lieki nelauzīt galvu.

Teorētiski 3x2.5 var likt 20A automātu, ja šo slodzi vads nesaņem ilgstoši. Bet drošāk uz 3x2.5 ir tomēr likt 16A automātu.

Re: Privātmājas elektroinstalācija (vairāki jautājumi)
Autors: binary ()
Datums: 17/08/2020 18:04

Neesmu elektriķis, bet zinu, ka elektrība ir tumša lieta, kas gaiši spīd :) Šad tad gan gadās pakonsultēties ar tēti-elektriķi, tāpēc laikam šo to arī saprotu…

Noplūdes automātu liksi kaut kādu kopīgu vai katram kabelim atsevišķu? Ja katram kabelim atsevišķu, tad ir "kombinētie automāti". Bet varbūt prātīgāk ir uzlikt kopīgu noplūdes automātu uz lielāku grupu, pēc tam katram kabelim liekot parasto automātu. Laist visu caur noplūdniekiem vai tikai atsevišķus kabeļus - gaumes lieta. Man viss būs caur noplūdniekiem, jo ļoti labi zinu, ko nozīmē pārlodēta vadu izolācija, pārurbti vadi, mājdzīvnieku pārgrauzti vadi utt utjp :)

Ja uz istabu vilksi 4mm vai 6mm kabeli, kuru pēc tam istabā sadalīsi pa rozetēm ar 2.5mm kabeļiem, tad arī drošinātāju būs jāliek uz 2.5mm, jo drošinātāja uzdevums ir pasargāt kabeli. Attiecīgi no tā 4mm vai 6mm kabeļa jēgas īsti nebūs. Prātīgāk būtu aizvilkt 2x 2.5mm, ja reiz vajag tās 10 rozetes. Tālāk jau atkarīgs no patēriņa. Varbūt kaut ko ietekmē arī kabeļu organizācija - man uz vienu istabu izrādījās ērtāk aizvilkt divus kabeļus, nevis domāt, kā visu savienot ar vienu kabeli. Citās istabās pietiek ar vienu kabeli. Gar virtuves virsmu gan katrai rozešu grupai aizvilku atsevišķu kabeli.

Līdz plītij/cepeškrāsnij es aizvilku 5x2.5 + 3x2.5. Tas 5x2.5 jau bija krājumos, tāpēc tāds "tievs". Ja būtu jāpērk, tad droši vien pirktu 5x4. Paskatījos kaut kādas plīts specenes - raksta, ka pieslēgšana ar 3x4, 4x4 vai 5x2.5.

Re: Privātmājas elektroinstalācija (vairāki jautājumi)
Autors: Kubiks ()
Datums: 23/08/2020 01:03

Uz jebkuru nopietnu stacionāro patērētāju ir jāvelk savs kabelis.
Plīts virsmai visticamāk pietiks ar 5x2.5 kabeli, kura ilgstoši pieļaujamā strāva, rupji rēķinot, ir 25A. Virsmas parasti, darbinot ar vairākām fāzēm, neņem vairāk kā 16A no fāzes. Līdz ar to kabelis būs pat ar rezervi.
Uz rozetēm nekādus 20A automātus. Mājas soho rozešu nomināls ir maksimums 16A līdz ar to nedrīkst pieļaut, ka pastāv iespēja caur tām laist vairāk. No tā izriet, ka uz rozetēm var vilkt arī 3x1.5.
Kopējo instalāciju jāplāno, lai slodzes būtu iespējami līdzīgas pa fāzēm.
Būvnormatīvi saka, ka diemžēl arī uz apgaismojumu minimālais ir 1.5 kabelis, bet nu reāli pēc jaudas mūsdienās tas ir ar vairākus desmitus reižu lielu rezervi. Dažkārt pat simtus.



Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******         **  **     **   ******   **     ** 
 **    **        **  **     **  **    **   **   **  
 **              **  **     **  **          ** **   
 **              **  **     **  **           ***    
 **        **    **   **   **   **          ** **   
 **    **  **    **    ** **    **    **   **   **  
  ******    ******      ***      ******   **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727