UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Daži jautājumi par silto grīdu termostatu ierīkošanu
Autors: gozales ()
Datums: 28/07/2020 08:22

Pašlaik nodarbojos ar iekšējo komunikāciju izbūvi .. ir nonākts līdz punktam kad vajadzētu savilkt visus vadus lai nākotnē varētu katrā istabā pieslēgt termostatus, piemēram Uponor Smatrix Base T-148 vai kādu lētāku variantu. Kādus kabeļus jāpievelk uz šī termostata atrašanās vietu. Vai pietiek ar vienu utp kabeli vai ir vērts vēl arī pie reizes 3x1.5 kabeli pievilkt.
Šiem termostatiem ir iespējams pieslēgt grīdas temperatūras sensoru, mēģinu saprast cik ļoti tas ir nepieciešams, un ja nākotnē to gribētu pielietot tas nozīmē, ka sākotnēji jau tāds ir jāiegādājās un jāpievlek pie termostata atrašanās vietas. Ja neparedzēšu un neilikšu tagad, tad nākotnē to iestrādāt būs ļoti grūti un dārgi. Kāda ir jūsu pieredze ar termostatu izmantošanu kopā ar grīdas temperatūras sensoru? Un kā būs ar nomaiņu ja tas sensors sabojāsies?

Re: Daži jautājumi par silto grīdu termostatu ierīkošanu
Autors: Ojaars ()
Datums: 30/07/2020 10:46

ar vienkāršu utp uz katru vietu būs pilnīgi pietiekami.
siltajām grīdām ir liela siltuma inerce, neredzu jēgu izmantot gan telpas termostatu, gan grīdas temperatūras sensoru. Ja neesi iedomājies, tad labāk apdomā par vadiem uz signalizācijas kustību un dūmu sensoriem, tiem arī 4pāru cat5 būs ar rezervi.

Re: Daži jautājumi par silto grīdu termostatu ierīkošanu
Autors: Sqq ()
Datums: 30/07/2020 17:18

Nu nezinu, signalizacijas bezvadu variants ir lieliska alternativa standarta vadiem.

Re: Daži jautājumi par silto grīdu termostatu ierīkošanu
Autors: v_t ()
Datums: 30/07/2020 18:52

pilnīgi pietiek, ka sabalansē plūsmas kontūriem ar atpakaļgaitas skrūvi. visu pārējo padarīs āra temperatūras sensors.

Re: Daži jautājumi par silto grīdu termostatu ierīkošanu
Autors: binary ()
Datums: 30/07/2020 19:25

Par grīdas temperatūras sensoru - ja pareizi saprotu, tad var ielikt gofru, caur kuru pēc tam var grīdā ievietot to sensoru. Varbūt gofras vietā labāk cauruli, lai rievas netraucētu.

Kaut kādam "kermi" termostatam specenē rakstīts, ka jāvelk NYM-J 5x1.5 kabeli. Nākamajā rindā gan rakstīts - "Connection terminals: 4 screw terminals, 0.22 – 1.5 mm²".

Sev domāju savilkt tos 5x1.5 kabeļus uz vietām, kur varētu likt termostatus (bez sensoriem grīdās), un ielīmēt sienā kārbas, bet pašus termostatus sākumā nelikšu. Kārbām pāri būs apmetums ar sietu, lai nebūtu redzamas. Izmaksas tai automātikai tomēr vērā ņemamas, turklāt nav man īsti pārliecības, ka viņi ir vajadzīgi. Ja pareizi sarēķināju, tad 30 m2 grīdas plācenim vajag iedzīt 1 kWh, lai paceltu temperatūru par 1 grādu - nu tā termomasa ir pārāk liela, lai ar tiem termostatiem varētu paspēt adekvāti noreaģēt uz "mājās tusiņš" vai "saule logos iespīdēja". Saregulēt līkni siltumsūknim arī ar tiem termostatiem varētu būt sarežģītāk.

Kolektoram ar 3x1.5 laikam vajadzētu pietikt.

Re: Daži jautājumi par silto grīdu termostatu ierīkošanu
Autors: Aldiss ()
Datums: 30/07/2020 20:37

Meitas nopirktajai mājai iepriekšējie saimnieki bija pārcentušies ar apkuri un tās automātiku. Gan siltās grīdas, gan radiatori, grīdas temperatūras sensori, katras telpas temperatūras sensors āra temperatūras sensors un vēl vēja ātruma mērītājs un automātika nedēļas dienu un stundu režīmiem. Kad automātika nobeidzās, tā tika izravēta kopā ar vairumu cirkulācijas sūkņu un palika tikai gāzes apkures katlam pieslēgtā āra un un telpas temperatūra. Ja uznāk sals zem -15, tad gāzes katlam uzliek "3", pārējā laikā - "2". Tās 20 tonnas betona, kas grīdā ilgi uzsilst un ilgi atdziest un jēga kaut ko tur dinamiski mainīt nav.

Re: Daži jautājumi par silto grīdu termostatu ierīkošanu
Autors: Ojaars ()
Datums: 31/07/2020 08:38

Sqq rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Nu nezinu, signalizacijas bezvadu variants ir
> lieliska alternativa standarta vadiem.

Es domāju tieši pretēji. Bezvadu sistēmu vienīgā priekšrocība ir tad, ja tā ir jāuzstāda jau pabeigtā objektā. Jaunbūvē viennozīmīgi es ieteiktu vadu risinājumu. Jo a) Centralizēta elektrības padeve, b) signāla bloķētāji ir bezspēcīgi.
Pat dūmu detektorus liktu pie centrālās (vadu) sistēmas, tam domāju piekritīs katrs, kurš kaut reizi jau ir saskāries ar dūmu bezvadu sistēmas bateriju maiņām.

Par tematu - piekritīšu Aldiss (30/07/2020 20:37) pieredzei.

Re: Daži jautājumi par silto grīdu termostatu ierīkošanu
Autors: binary ()
Datums: 31/07/2020 10:04

Ojaars Wrote:
-------------------------------------------------------
> Pat dūmu detektorus liktu pie centrālās (vadu)
> sistēmas, tam domāju piekritīs katrs, kurš kaut
> reizi jau ir saskāries ar dūmu bezvadu sistēmas
> bateriju maiņām.

Es esmu saskāries ar dūmu detektora bateriju maiņām. Rupji rēķinot, jāmaina reizi 5 gados. Man tas lielas grūtības nesagādā. Cita lieta - vajadzētu jaunus detektorus un, cik palasīju, tagadējiem lētā gala detektoriem to bateriju jāmaina biežāk. Jāmeklē vai nu tādu pašu kā vecais, vai arī kaut kādu "krutāku"…

Esmu saskāries arī ar dūmu detektoriem, kas pieslēgti pie "centrālās vadu sistēmas". Šķiet, pērn tas bija. Darbā ugunsgrēka laikā visi godīgi sēdēja savās vietās un strādāja ugunsgrēka laikā, jo ugunsgrēks bija sabojājis ugunsdrošības sistēmas vadus un visas sirēnas klusēja kā partizāni.

Par tiem signālu bloķētājiem - ja nobloķēs signālus, tad kā vadu sistēma īpašniekam nosūtīs SMS vai kādu cita veida ziņu?



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 31/07/2020 10:05, labojis binary.

Re: Daži jautājumi par silto grīdu termostatu ierīkošanu
Autors: JanisJanisJanis ()
Datums: 31/07/2020 11:57

Honeywell politika ir tāda, ka dūmu detektoram jāstrādā 10 gadus ar vienu bateriju un viss, pēc tam jāmaina viss detektors. Grētai nepatīk, bet dzīvību uzticēt viņi iesaka ar 100% drošiem dūmu detektoriem.

Kas attiecās par grīdu regulēšanu, tad uzliekot automātiku vienkārši aizmirsti par temperatūras medīšanu. Prtoams, termostati ir dāzādi, prastākie grīdām nederēs jo tie šūpo telpas temperatūru pa grādu vai diviem un tas jau ir liels diskomforts. Labs regulators tur precīzu un nemainīgu temperatūru.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  ********   **     **  ********   **     ** 
 **        **     **  ***   ***  **     **   **   **  
 **        **     **  **** ****  **     **    ** **   
 ******    ********   ** *** **  ********      ***    
 **        **     **  **     **  **           ** **   
 **        **     **  **     **  **          **   **  
 ********  ********   **     **  **         **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727