UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Automātslēdzis ar sensoru
Autors: TRK ()
Datums: 25/02/2020 14:00

Labdien!

Māju ar ūdeni apgādā sūknis, kas atrodas akā. Uz aku iet vads no kastes, kas atrodas mājā. Nekāda atsevišķa slēdža nav mājā akas sūknim.

Skatos uz iespējām nodrošināties, lai sūknis tiktu automātiski izslēgts, ja notiek ūdens noplūde.

Līdz ar to, jautājums - vai ir tādi automātslēdži (drošinātāji), kas automātiski atslēgs strāvas padevi sūknim, ja kaut kur ir noplūde?

Šim nolūkam esmu gatavs visās aktuālajās vietās salikt ūdens sensorus (radio, piemēram).

Ir vēl kādas citas opcijas?

Re: Automātslēdzis ar sensoru
Datums: 25/02/2020 17:35

Ar ūdens noplūdēm manuprāt būs sarežģīti, jo kā atšķirt noplūdi no patēriņa nav viegls uzdevums. Pārsvarā sūkņu aizsardzība ir pret tukšgaitu, jeb kad sūknis maļ pa tukšo (kas nav mazsvarīgi, jo pasargā pašu sūkni) - tādas ir pieejamas. Ir arī ūdens noplūdes sensouri/vārsti, kuri noteiks noplūdi piemēram, kad mājā neviena nav un nekādam patēriņam nav jābūt - bet tikpat labi var tajā laikā sūkni atslēgt no strāvas bez izdevumiem. Teorētiski būtu iespējams izveidot automātiku, kura anomāliju gadījumā atslēdz sūkni līdz atkal manuāli restartē - resp. norāda, ka diennakts vai cita posma laikā sūkņa kopējais darbošanās ilgums ir 20 minūtes. Bet ja laistīsi dārzu, tad var šo normu pārsniegt. Bet es tādas neesmu redzējis - bet uztaisīt ir iespējams salīdzinoši vienkārši tiem kuri prot operēt ar programmējam platītēm kā piemēram arduino.

Re: Automātslēdzis ar sensoru
Datums: 25/02/2020 17:37

Jā, nu protams ir arī ūdens plūdu sensori, kuri konstatēs piemēram ka uz grīdas ir ūdens. Bet nu privātmājā tādu likt? Praktiski visi idzīvo bez šādām sistēmām un biežākā problēma manuprāt ir sūkņa bojāeja dēļ malšanas pa tukšo vai raustīšanās.

Re: Automātslēdzis ar sensoru
Autors: TRK ()
Datums: 25/02/2020 22:42

Ieteiksiet, lūdzu, kur šādus slēdzis atrast?

Nepieciešams tāds, kas strādā ar radio viļņiem. Proti, lai sadalnē jau ir slēdzis, kas komunicēs ar sensoru (pie riska noplūdes vietām) caur radio.

Tātad - tikai sensoros būs jāmaina baterijas.

Re: Automātslēdzis ar sensoru
Datums: 25/02/2020 23:00

Man nav bijusi nekāda saskarsme, bet pieļauju, ka LV tik specifiskas lietas uz vietas neviens tirgotājs netur. Pie mums izplatītāki ir vienkāršī ūdens signalizācija, kas pīkst kā dūmu detektors, vai ziņo apsardzes komutatoram vai arī ir w-fi kas nosūta ziņu uz telefonu. Autonoma sistēma ar releju jāmeklē, jeb iespējams pat ar solenoīda vārstu. Katrā ziņā rēķinies par tādu komplektu ar summu sākot no 500eur, es tā domāju. Parastie detektori jau maksā 50-100 1. gab. Specifiska problēma.
Vari pameklēt internetā "water leakage detector" un tad pieliec klāt vēl wireless un tad jau kaut kas parādīsies.



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 25/02/2020 23:01, labojis Vilnis_Radio.

Re: Automātslēdzis ar sensoru
Autors: arre ()
Datums: 26/02/2020 09:12

Kādreiz, senos laikos nevarēju izlemt kādu veļasmašīnu pirkt - izvēle tik liela, ka galva griežas. Beigās starp vairākām līdzīgām izvēlējos to, kurai aprakstā bija īpaši uzsvērts, ka tā apgādāta ar ūdens noplūdes sensoru. Pēc vairākiem gadiem nācās šo mašīnu jaukt, lai saremontētu. Tad arī noskaidroju, ka ūdens noplūdes sensors ir neliels plakans putuplasta pludiņš uz mašīnas korpusa grīdas, kam pieslēgts slēdzītis, kas pārtrauc elektrisko ķēdi plūdu gadījumā. Strādā gluži kā pludiņš WC skalojamā kastē.

Re: Automātslēdzis ar sensoru
Datums: 26/02/2020 10:04

Pludiņa versija strādā, ja noplūde notiek bļodveida situācijā, bet parastākās ūdens noplūdes ir pie krānu savienojumiem, lokanajām šļaukām un tur parasti ūdens rada slapju grīdu nevis lāmu, kura var pacelt pludiņu.

Slapjai grīdai paredzētie sensori pārsvarā strādā uz pretestības principa, kad uz zemes ir divi elektro kontakti un ja grīda ir mitra, tad pretestība samazinās un nostrādā signalizācijas režīms. Vēl protams ir jautājums vai sūknim ir hidrofors, ja jā, tad ja grib automātisko aizsardzību, tad šīs signalizācijas būtu jāpievieno pie solenoīda vārsta aiz hidrofora, kurš vienkārši mehāniski noslēgs ūdens padevi mājā.

Vēl viena izplatīta noplūdes lieta ir tekošs WC un kaut kādas dārza šļaukas, kuras mierīgi diennakti var tecināties, bet sūkni vai māju tas nebojā, vienkārši nelietderīgs ūdens un elektrības patēriņš.

Principā es domāju, ka saprātīgi ir uztaisīt sūknim aizsardzību pret tukšo malšanu un ja baigās bažas, tad pāris vietās var uzlikt wifi sensorus bez īpašas piesaistes relejiem vai vārstiem un vēl ja iespējams, tad sūkņa vadam pievienot strāvas detektoru, lai tas iededzina lampiņu kad strādā sūknis, jo tad vizuāli varēs redzēt, ka piemēram sūknis kaut kā dīvaini strādā. Pārējie visi risinājumi jau ir hobijs vai ekskluzivitāte.

Re: Automātslēdzis ar sensoru
Autors: TRK ()
Datums: 26/02/2020 12:10

Paldies!

Vienkārši domāju - vai mūsdienās patiešām nav automātslēdžu, kuriem ir radio detektēšanas funkcija?

Tas visu atrisinātu.

Varbūt ir jāzvana uz kādu firmu, lai pasaka, cik maksātu tādu uztaisīt/programmēt.

Re: Automātslēdzis ar sensoru
Autors: Daniliano ()
Datums: 26/02/2020 13:04

Automātiskais slēdzis ir visu pirmkārt, vienmēr ir bijusi un būs, elektroietaise ar mēķi pasargāt strāvas vadītālu(kabeli) no pārslodzēm un īssavienojumiem. Kā arī, ar pareizi piemeklētu nominālu, šī iekārta var veikt attiecīgās iekārtas aizsardzības funkciju. Bet primārais vienmēr būs kabeļa aizsardzība.
Jūsu ideju realizācijai izmanto procesu kontrolierus, ar tam pievienotiem sensoriem(vadu, bezvadu radio utt), kuri varētu papildus vadīt sūkņa kontaktoru, kurš gan parasti ikdienā vadās mehāniski atkarībā no spiediena kontroles membrānas. Jūsu gadījumā būtu jāuzliek papildus, elektrovadāms, kontaktors.

Re: Automātslēdzis ar sensoru
Datums: 26/02/2020 14:04

Protams, ka ir slēdži, kurus var vadīt no attāluma, pie kam ļoti dažādos veidos, bet izplatītākie ir wi-fi pieslēgtie, kurus attiecīgi var vadīt no jebkuras vietas un attāluma un ir radiofrekvencēs (dažādās) vadāmie slēdži. Izpildījumi arī ir visdažādākie un paredzēti dažādu strāvu un fāžu skaita pārslēgšanai
Tomēr tava problēma ir visu to salikt kopā ar noplūdes detektoru - viens pats slēdzis tev pilnīgi neko nedod, ja viņam pretī nav raidītājs atbilstošā pieslēgumā. Ir gatavie komplekti, bet kā jau minēju tie maksā salīdzinoši lielu summu un vēl jāatrod atbilstošs risinājums, kuram var uzticēties. Visu to kopā var salikt jebkurš, kurš strādā ar automātiku, tikai kā pakalpojums tas var izmaksāt vēl vairāk par gataviem komplektiem, tā es domāju.
Programmēšana šeit nav nepieciešama.



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 26/02/2020 14:11, labojis Vilnis_Radio.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********    ******    ********   **     **  **    ** 
 **     **  **    **   **     **  ***   ***  **   **  
 **     **  **         **     **  **** ****  **  **   
 ********   **   ****  **     **  ** *** **  *****    
 **         **    **   **     **  **     **  **  **   
 **         **    **   **     **  **     **  **   **  
 **          ******    ********   **     **  **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727