UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: Iepriekšējā12
Pašreizējā: 2 no 2
Re: Akumulācijas tvertne ar čūsku' vai iebūvētu boileri?
Datums: 20/01/2020 17:56

Georg - jāpadomā kā labāk, bet daži punkti no kā vērts vadīties:
1) saules kolektori ir mazliet atšķirīgi savā uzbūvē, jo piemēram arī tādi, kuriem uz jumta ir boilerītis, kurā pa tiešo silta vakuuma caurules - tādam ir savi plusi un mīnusi,
2) saules kolektoram ir svarīgi izvēlēties pareizo izmēru, lai nav par lielu vai mazu - principā mērķis būtu izveidot tādu sistēmu, kurā pēc iespējas mazāk ir papildus jāpiesilda un tai pat laikā karstās un saulainās dienās kolektors nepārkarstu - attiecīgi kolektora izmērs būtu jāpakārto boilera izmēram un boilera izmērs savukārt - mājas patēriņam,
3) liet nost šķidrumu nav baigi ērti, jo ir saulaini un silti pavasari un arī rudeņi, bet tikpat labi var pēķšņi uznākt sals - kaut kādu sakarīgu siltumu var ievākt arī tajos mēnešos un arī nav skaidrs, vai pēkšņi maijā uz 2 dienām neuzsit -5 grādus, kad jau ielaists akumulatora ūdens.
4) plākšņu siltummaiņi ir ok un domāju, ka nav problēmu arī tā risināt, īpaši ja izdodas par labu cenu iepirkt to ko vajag.

Man piemēram ir tā, ka vasarā silto ūdeni patērē īpaši daudz, jo ciemos vēl brauc radi un tad sanāk, ka ūdeni lieto vidēji 5-6 cilvēki un tad arī man ir vajadzīgs tilpums. Kolektors man 600L acu silda no apakšas un attiecīgi savāc maksimāli daudz ko tas varētu savākt, bet reāli viņš to mucu uzsilda līdz 45 grādiem kaut kur. Ņemot vērā, ka man ir termostatiskie maisītāji un regulāri jādezinficē no leģionellām, tad man sanāk piekurināt reizi 3-4 dienās ar ļoti mazu kurināmā apjomu, bet tomēr vajag piekurināt lai dabūtu teiksim tos 60 grādus. Man ir arī iespēja mēģināt stratiificēt to pasākumu - resp. ar kolektru sildīt augšējo čūsku, nevis visus 600L no apakšas un mēģināt, lai kolektors uzdzen nevis 45 bet jau kādus 55-60. Vai tas viņam izdotos - grūti spriest neesmu mēģinājis, bet varbūt to vajadzētu izmēģināt. Visos gadījumos enerģiju apkurei un ūdenim man sanāk ļoti maz tērēt, kas mani arī apmierina.

Darīt var visādi un domāju, ka visos gadījumos būs diezgan labs efekts.

Re: Akumulācijas tvertne ar čūsku' vai iebūvētu boileri?
Autors: Niks (neīstais) ()
Datums: 20/01/2020 19:18

Man 1000litru akumulācijas tvertne ar čūsku augšdaļā. Karstais ūdens vienmēr pietiek.

Re: Akumulācijas tvertne ar čūsku' vai iebūvētu boileri?
Autors: Georgs999 ()
Datums: 20/01/2020 23:21

Paldies Vilni par cieņpilnu atbildi !

Jautājums.
Cik liels tev ir kolektoru laukums uz to 600 litru akumulācijas tvertni?

Piekrītu, ka tas nav ērti liet nost ūdeni. Tas nav nopietni. Kā tāds mūžīgais meistars uz apkuri. Jātaisa vienreiz un kārtīgi.

Kad sev liku akumulācijas tvertni bez čūskas, tad diezgan respektējošs meistars teica, ka čūska nav vajadzīga obligāti, ka kolektorus var mierīgi saslēgt ar ārējo siltummaini. Tā kā būvniecības brīdī katrs eiro bija no svara, tad paņēmu akumulācijas tvertni bez čūskas.

Jāpastaigā pa būvniecības izstādi un jāievāc būs informācija.

paldies Vilni.

Re: Akumulācijas tvertne ar čūsku' vai iebūvētu boileri?
Autors: solarpower ()
Datums: 20/01/2020 23:44

Nevajag jau arī pārspīlēt par maiju un mīnus 5 grādiem. Nekas siltinātam kolektoram nenotiks. Klektors protams nav tik ērts, kā ar atsevišķo čūsku, jo to nevar lietot teiksim martā vai apīlī, bet tie ir sīkumi, jo nav liela solārā enerģija tad. Bet pie -5 nekas nesasals, jo koletors ir siltināts. Kolektora galvenasi darbības periods ir 5 mēneši (maijs, sept). Attīecīgi kaut ko zaudē martā aprīlī, bet ne daudz. Tāpēc ja nav čūskas, pieslēdz aprīlī/maijā un sept beigās izslēdz, nekas nesals, bet nedaudz neiegūsi pavasara saulīti.

Re: Akumulācijas tvertne ar čūsku' vai iebūvētu boileri?
Datums: 20/01/2020 23:53

Georg,
Man ir 30 vakuuma cauruļu sistēma un tehniskajo datos redzu, ka viņam norādīta kopējā platība 4,9m2, bet pašu cauruļu eksponētais laukums (aperture area) 2,7m2 un vel ir absorber area 2.4m2. Es savu aprēķinu balstīju uz ūdens litru patēriņu. Man ir iespēja likt vēl papildus cauruļu blokus, bet pagaidām es tam neredzu vēl labu pamatojumu. Te ir kalkulators vakuuma cauruļu gadījumā:
[www.sunflower-solar.com]
Bet viss mainās, ja piemēram skatās uz cita tipa kolektoru - piemēram plakano, kurš arī ir ļoti izplatīts. Godīgi sakot es nezinu kā tiem pamatojumu rēķina - pilnīgi noteikti arī tiem ir online kalkulatori.
Zinu tikai vienu - ja pats uzstāda un pats gādā elementus, tad tas atmaksājas. Ja piesaista firmu, tad viss biznesa plāns sabrūk, jo tur cenas atšķirība ir ļoti liela. Tagad varbūt cenas ir mainījušās, bet bija pie manis 2 firmas ar atšķirīgiem produktiem un kopējā tāme bija >10000 EUR ar uzstādīšanu... Pats uzliku pa 1000 ar nosacījumu, ka man bija boileris. Bet nu atšķirība ir vairāk nekā jūtama.

Re: Akumulācijas tvertne ar čūsku' vai iebūvētu boileri?
Datums: 20/01/2020 23:56

Solar power. Iespējams ka tā var darīt, tikai jautājms cik tas ir veselīgi vakuuma elementiem, ja tos pilnībā nekas nedzesē. Vai gadījumā, tas ilgtermiņā neizraisa kaut kādu noplūdi acetonam, kurš ir iekšā caurulē? Temperatūra tur tomēr laba uzkāpj.

Re: Akumulācijas tvertne ar čūsku' vai iebūvētu boileri?
Autors: solarpower ()
Datums: 21/01/2020 00:02

Vēl par kolektoriem darbināmiem ar ūdeni. Papildus zemākām izmaksām ūdens variantam, jāņem vērā, ka ūdens ir labāks siltuma novadītājs, bet citi šķidrumi ir jāmaina pēc 3-5 gadiem.

[www.omicsonline.org]

Saules kolektori darbojas (ir jēga) tikai tad, ja tiem ir zema pašizmaksa. Proti, ja tavs kolektors būs dārgāks par 3-4 tūkst eur, tad viņš nav vajadzīgs, jo tik pat labi vari sildīt ar elektrību un būs pat lētāk. Tie 3-4k neatmaksājies sakarīgā periodā (zem 10 gadi nekad). Tāpēc saules kolektori jāgatavo pašam. Skaties youtube - vara plāksnēm uzlodē vara caurules. Man ir tādi 6m2. apsilda 1000 L ūdens. Izmaksas kaut kas pie 800 EUR.

Re: Akumulācijas tvertne ar čūsku' vai iebūvētu boileri?
Autors: sqq ()
Datums: 21/01/2020 07:17

Georgs999 rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Man ir tonnīgā akumulācijas tvertne.
> Un virs viņas 200 litrīgais drazice horizontālais
> boileris.
> Piesilda uz pašteci bez sūkņa.
> Akumulācijas tvertni apkure var izlietot, bet
> siltais ūdnes tik un tā paliek boilerī.

šis izskatās labs risinājums.
Principā kā boileris , kas iebūvēts akumulatorā, tikai izcelts ārā.
Pastāsti, lūdzu, kaut ko vairāk par savu sistēmu,
- cik ātri paštece piesilda?
- vai ir kāds apvads, kas ļauj uzsildīt boileri vispirms un tikai tad akumulācijas tvertni?

Re: Akumulācijas tvertne ar čūsku' vai iebūvētu boileri?
Autors: Georgs999 ()
Datums: 21/01/2020 23:03

Šis variants man patīk. Ja tikai kapara m2m nebūtu tik dārgs :)

[www.youtube.com]

Iet uz lapu: Iepriekšējā12
Pašreizējā: 2 no 2


Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   *******   **      **  **    **        ** 
 **        **     **  **  **  **  ***   **        ** 
 **        **         **  **  **  ****  **        ** 
 ******    ********   **  **  **  ** ** **        ** 
 **        **     **  **  **  **  **  ****  **    ** 
 **        **     **  **  **  **  **   ***  **    ** 
 ********   *******    ***  ***   **    **   ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727