UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
Ventilācija un rekuperācija
Autors: Eduards Ozoliņš ()
Datums: 05/01/2020 15:42

Sveiki,

Nesen ievācos tikko pabeigtā mājā. Būvniecības process bija salīdzinoši mokošs, jo baigi daudz izmaiņu pēc manas un sievas vēlmēm procesa gaitā. Viena no tām bija ventilācija. Sākumā domājām, ka mūsu pašu brigāde paši nopērk un uzstāca ventilācijas kanālus uz katru istabu (brigadieris sākumā piedāvāja ar kanalizācijas caurulēm pa bēniņiem vilkt, lai lētāk). Bet nu iedziļinoties tēmā un saprotot, ka viss tik vienkārši nav- bija jāsauc speciālists uz vietas un tad kopā jāizstāsta mūsu vēlmes un dzīves paradumus, lai tad ventilācijas speciālisti var visu sarēķināt un saprojektēt. Sazvanīju pēc ieteikumiem ecovent.lv. Tas viss galīgi nebija vienkārši un, skairds, ka ar kanalizācijas caurulēm mēs būtu auzās, jo piemēram guļamistaba, viesistaba un veļas istaba pat ļooti atšķiras cik kubikmetrus rēķināt gaisa pieplūdei un cik nosūcei :)))
īsāk sakot- inženieris no ecovent visu aprēķināja, izstāstīja, pat sievai kļuva skaidrs no pirmās tiksanās čo pa čom. Cena nebija tā pieņemamākā sālīdzinot ar atvērtu logu, un nosūces ventilātoru virs skursteņa, bet nekas, iedomājamies par komfortu un apkures ietaupījumu un aiziet, uz 3900Eiro par pilnu ventilāciju ar rekuperāciju. Viss noritēja gludi un bez aizķeršanās un tagad ar prieku baudām mājās svaigu gaisu visās telpās, un ne reizi vēl neesam taisījuši logus vaļā. CO2 līmenis (dačiks no cenuklubs.lv lētais) nav bijis augstāks par 800ppm, kas pēc skalas ir ļoti labi. Palasīju netā, ka naktī guļamistabā bez ventilācijas ir līdz 2500ppm. Nu tad gan ir jau krampjiem jābūt :))
Bet galvenais jautājums par ko tagad iedomājos ir dzesēšana vasarā. Diezgan daudz man ir fasādes logi un skaidrs, ka būs karsts. Vai ir kādam pieredze esošajā ventilācijas sistēmā laist iekšā dzesētāju? vai tad labāk kondiškas karstajās telpās un miers?

Re: Ventilācija un rekuperācija
Autors: Eduards Ozoliņš ()
Datums: 05/01/2020 15:59

..piebildei- mums jau bija nopirkta rekuperācijas iekārta Vācijā līdz ar to nebija izvēles ņemt advancētāku iekārtu. un 3900Eiro bija bez iekārtas.

Re: Ventilācija un rekuperācija
Autors: Daniels Visnakovs ()
Datums: 06/01/2020 09:01

Piekrītu, rekuperācijas sistēma ir viena no labākajām investīcijām privātmājā, vismaz pats ar ģimeni par to esmu pārliecinājies. Bet... tas stāsts par iekārtu no Vācijas gan neiztur kritiku. Ja vien tā nav par velti. Katrai mājai un velmei būtu jāpielāgo attiecīgas jaudas un konfigurācijas iekārta. Ja Jūs esat trāpījis nepieciešamajos rādītājos, tad paveicās!
Par dzesēšanu- vismaz pats saliku kondcionierus, un nekāda vaina. Rekuperācija vasarā, karstā laikā pārslēdzas uz by-pass režīmu (vasarā karstās naktīs bez siltummaiņa dzen iekšā āras vēso gaisu) un pa dienu, kad nepieciešams piedzesēju telpas ar kondicionieri. Man SPLITS izmaksāja ar visu montāžu uz 60m2 aptuveni 900EUR. Vienīgā šaize, ka 2 pultis, bet es viņas turu blakus un ātri pieradu.

Re: Ventilācija un rekuperācija
Autors: vent ()
Datums: 06/01/2020 09:37

Domājot par ekonomiskumu, jāsaprot kādas konstrukcijas māja. No kā nesošās sienas, kādi pamati, siltā grīda utt.?
Ja ēka no vieglajām konstrukcijām - koks, paneļi, "Aeroc bloki", tad vienīgais risinājums kondicionieris.
Ja no smagajiem materiāliem - ķieģelis, akmens, betons siltināts ar akmensvati, tad iesaku nesteigties un pārdzīvot vienu vasaru. Var izrādīties, ka vasarā iekšā ir pietiekami vēsi, jo smagie materiāli paliek ilgi vēsi un akmens vate tiem ilgi neļauj sasilt.
Tāpat arī rekuperācijas sistēma vasarā neļauj strauji uzsilt gaisam. Viņas strādā arī apgriestā veidā. Kad vasarā vēsāks ir iekšā, nosūcamais, pārstrādātais gaiss caur siltummaini dzesē ievelkamo āra gaisu, bet efekts būs tik ilgi, kamēr iekšā būs vēsi.

Ja ēkā ir daudz logu un sevišķi D/DR pusē, tad noteikti sāktu ar šo logu noēnošanu - āra žalūzijas, karnīzes, vai kaut vai atstarojoša plēve. Ir pat redzētas parastās rullo žalūzijas ar atstarojošu audumu tikai pieliktas ārpusē un ar iespēju nostiprināt apakšējo malu, lai vējā nepland.
Noēnošana dod labu efektu. Turklāt, ja mājā būs kondicionieris, tad šim būs mazāk darba, ja logi būs noēnoti. Citādi logi siltumu radīs, bet kondicionierim nāksies strādāt pastāvīgi uz pilnu slodzi - elektrības rēķins.

Re: Ventilācija un rekuperācija
Autors: Eksperts ()
Datums: 06/01/2020 10:38

Par rekuperācijas sistēmu šaubu nav. Esam uzstādījuši samērā daudz privātmājās Pierīgā un klienti ir ļoti apmierināti un iesaka kaimiņiem. Par Vācijā pirktu iekārtu- varbūt pat labāk, jo daži asi prāti Latvijā velk iekšā visādus Ukraiņu un Ķīnas pakaļdarinājumus ar norādi, ka iekārta atgūst 95% siltumu, mitrumu, iebūvēti visi sensori utt.. Tas vienkārsi nav iespējams pie vidējiem rādītajiem. Galvenais lai iekārta pēc jaudas atbilst mājas konfigurācija un ir sertificēta, pārbaudīta, testēta un vēlams pārstāvēta Latvijā lai var dabūt laicīgi filtrus vai rezerves daļas. Pārējās opcijas var piepirkt (sensorus, pultis) vienīgais, kas laicīgi jāsaprot- vai saimnieks grib lai būtu ar mitruma atgriešanu- tad jāizvēlas iekārta ar entalpijas siltummaini vai rotora siltummaini).
Pret kondicionieriem arī nekādu pretenziju nav, jo kā speciālists ar ilgu gadu pieredzi varu apgalvot- ventilācijas sistēmā kondicionēšanu labāk nelikt, Tās ir 2 būtiski atšķirīgas inženiersistēmas, kas ietekmē komforta situāciju telpās. Piemērs no dzīves- viesistabā saimnieks vēlas vēsāku gaisu, bet pa to pašu gaisa vadu sistēmu laižot atvēsinātu gaisu, bērnistabā mazajiem ir auksti- tāda gadījumā jāgriež ciet vārsts bērnistabā un izveidojas neventilējama telpa.

Re: Ventilācija un rekuperācija
Autors: pip ()
Datums: 06/01/2020 16:27

Tach sistema kopa ar kondicionieri gaisa vados ir vnk pelejuma kratuve. Esat kadreiz tur paskatijusies. Ja vel nepareizi uztaisa un nenosiltina un neievero kondensata slipumu. Tad ka ir esosha sistema vnk ar trub. Tad nemaz nevar likt ieksha kondicionieri. Jo mitrums bus gaisa vados. Kam nav krituma. Un nav izolacija pietiekama. Vispar jau rekuperators. Nevis ekonome siltumu, bet 15 procenti aped siltumu. Jo atgrieztais gaiss medz but 3gradi vesaks. Sslidzinot ar to, ja maja jr apkure. Kura logu neatver.

Re: Ventilācija un rekuperācija
Autors: Rainis ()
Datums: 07/01/2020 20:17

Eduard,

Pastāsti sīkāk, kapēc nevar no kanalizācijas trubām taisīt rekupetatoram gaisa kanālus pa māju?

Re: Ventilācija un rekuperācija
Autors: Ambrosio ()
Datums: 07/01/2020 22:06

Rainis rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Pastāsti sīkāk, kapēc nevar no kanalizācijas
> trubām taisīt rekupetatoram gaisa kanālus pa māju?

Es pieļautu iespēju izmantot kanalizācijas caurules gaisa vadiem ventilācijas sistēmā tikai vienā gadījumā - ja ražotājs ir sertificējis savas kanalizācijas caurules tieši ventilācijas sistēmām. Tas uzreiz uzliek krustu kaut kādiem noname ražojumiem.

Pretējā gadījumā:

1. Neviens netaisīs tik kvalitatīvas kanalizācijas caurules, lai tās neizdalītu nekādu draņķi, pat ja tehniski to varētu izdarīt, ja to neprasa produkta pielietojums. Kāpēc produktu sadārdzināt, ja tā pielietojumam sūdu novadīšanā nav jānodrošina higiēnaa prasības? Salīdzinājumam, tas būtu tāpat kā izmantot kanalizācijas caurulees dzeramā ūdens pievadīšanai. Kāpēc dzeramajam ūdenim ir speciāli taisītas (un sertificētas) plastmases, vara u.c. caurules? Nebūs veselīgi kuru katru plalstsmasas vai vara cauruli izmantot dzeramā ūdens sistēmā. Var jau protams arī svina caurules lietot, jo tehnisko pusi - ūdens fizisku pievadu, tās nodrošinātu, bet tas būtu galīgi neveselīgi - neatbilst higiēnas prasībām. Citiem vārdiem sakot - es dzeramajam ūdenim un gaisam, ko ieelpoju, izmantotu tikai un vienīgi materiālus, kas tam domāti, tjipa "food grade" materiālli. No mājas izejošā gaisa izmešanai var par šo aspektu neuztraukties, jo to gaisu nebūs jāelpo.

2. Ugunsdrošība un indīgās vielas, kas izdalās materiāllam degot. Būtu labi paspēt izskriet ārā no degošas mājas, nevis nokrist bezsamaņā un atstiept kājas, saelpojoties degšanas produktus. Kanallizācijas caurules no PVC (oranžās āra) izdalīs hlora savienojumus. Otrs aspekts ir, cik ļoti materiāls veicinās uguns izplatīšanos pa visu māju - ventilācijas caurules savieno visas telpas. Nebūtu labi, ja ugunsgrēks vienā istabā ļoti ātri izplatās pa visām telpām caur degošiem ventilācijas kanāliem.

Re: Ventilācija un rekuperācija
Autors: Eduards Ozolinš ()
Datums: 07/01/2020 22:32

Teorētiski jau var, nan tak nekādu problemu distributēt gaisu pa kanalizācijas caurulēm. Uzsvars bija uz to ka brigade kas ikdienā to ventilācijas štelli nebija darijusi piedāvā samogelku. Kad iedzilinājos tad sapratu ka tomēr svarīgi tomēr profesionāļiem parēķināt istabu un telpu svaigā gaisa pieplūdes un sliktā gaisa nosūces apjomus un sadalijumu lai būtu daudz maz balanss kā arī iekārta strādātu ar tai paredzēto nominālu. Plus mani pārliecināja citu māju īpašnieku sacītais cik apmierināti viņi ir ar rekuperācijas sistemu. Visiem bija lokanie 75mm gaisa vadi savilkti. Tie ir ar antistatisku un antibakteriālu virsmu, jebšu nekrājas putekļi tik traki uz iekšsieniņām.
Bet ja man objektā būtu palikuši pāri 220metri kanalizācijas caurules um veidgabali, tad iespējams butu lietderīgi tos pašus izmantot :)) nezinu tiešām..

Re: Ventilācija un rekuperācija
Autors: JanisJanis ()
Datums: 02/03/2020 18:30

Es no Uponor gaisa vadiem saliku ventilāciju. Bija ērti. Tagad taisītu uz gofrām.
[www.arotar.ee]

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********  **    **  ********   **     ** 
 **     **     **     **   **   **     **  **     ** 
 **     **     **     **  **    **     **  **     ** 
 **     **     **     *****     **     **  **     ** 
  **   **      **     **  **    **     **   **   **  
   ** **       **     **   **   **     **    ** **   
    ***        **     **    **  ********      ***    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727