UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Padoms jaunas elektrības sadales ierīkošanā
Autors: moertod ()
Datums: 13/06/2019 23:06

Sveiki, vecai guļbūves mājai ļoti nepieciešama jauna elektroinstalācija. Esmu uzskicējis galvenās kastes izkārtojumu un būtu pateicīgs par ieteikumiem/kritiku šādā slēgumā. Vēl notiks balansēšana ar ierīcēm un izdomāšu reālākos scenārijus un pēc tiem vēl pielabošu ierīcu sadalījumu.

Bilde ar shēmu - [i.gyazo.com]
Ceru, ka viss saprotams, ja nē - sakiet, pielabošu.

Problēma ko pats redzu - gan skaitītāja kastē gan manā kastē būtu tās pašas klases automāti, bet doma ir, ka ar laiku uzjautāšu sadales tīklam vai nevar 25A automātus uzlikt, pieņemu, ka attiecīgi arī līgums būs jāpārslēdz.
+papildus jautājumi.
1) Nākotnē domāju pāriet uz elektrisko plīti, cik paskatijos viņām max jauda ir 7-10kW. Vai šādā slēgumā būtu korekti blakus 3x20A automātiem nolikt 4 polu automātu kurš apvienots ar noplūdes aizsardzību, teiksim 40A 30mA? Ideja tāda ka es viņu apgrieztu otrādāk un ar 3p ķemmi savienotu 40A ieju un 3x20A izeju. Vai šīs plītis prot izdalīt jaudu pa visām fāzēm vai tikai katru fāzi savam riņķim iedod rupji runājot.
2) Kādu firmu automātus un kastes iesakat? Kā arī interneta veikalu kur tos var ērti iegādāties.
3) Domāju visur 3x2.5mm2 kabeļus vilkt izņemot gaismām 3x1.5mm2, vai ir jēga kautkur lielākus vilkt? Varbūt pašā kastē visu ar lielākiem vadiem savienot?

Paldies

Re: Padoms jaunas elektrības sadales ierīkošanā
Datums: 14/06/2019 00:00

Manuprāt ir nevajadzīgi daudz tie pakešslēdži.
Es vairs nevaru atminēties, kurā rokasgrāmatā tas bija, bet tā bija ABB vai tamlīdzīgi, tur bija izdalītas šī laikmeta standarta shēmas mājām, dzīvokļiem utt.
Cik atminu tad mājām standarts bija tāds, ka pirmais ir pārsprieguma aizsargs, tad noplūdnieks un tad sadalās pa zariem. Ja pēc šādas shēmas zīmē, tad tie 20 A drošinātātāj un 2 noplūdnieki ir lieki.
Pēc loģikas jau arī - kāda jēga no 3 noplūdniekiem, aiz kuriem ir vēl sazarojums?
Tāpat man īsti nav skaidrs arī kāda jēga ir dublēt lielos 20A drošinātājus ar LE kasti?
Kas var notikt?
Zibens - pārspriegums atslēdz visu māju.
Kādā no zariem ir īsais. Visticamāk sitīs ārā līdz pat LE kastei.
Pārāk liela slodze, attiecīgi izsitīs tos 16, 10 un cik tur slēdžus.
Noplūde, izslēgs visu māju un tad to tu identificēsi ar zemākajiem pakešniekiem.
Es teiktu, ka lietas ir jāvienkāršo nevis lieki jāsarežģī.

Re: Padoms jaunas elektrības sadales ierīkošanā
Datums: 14/06/2019 00:10

Es skatos arī uz tiem pēdējā līmeņa pakšniekiem. Kaut kā arī šķiet par daudz viņu ir. Nav īsti skaidrs vai mūsdienās vispār apgaismojumam vajag atsevišķu izdalījumu, ja pieņem, ka tur būs energoefektīvās spuldzes. Superlielos patērētājus jā, tos ir vērts izdalīt - plīti un boileri.
Šādi sazarojot arī baigais kabeļu daudzums jāvelk uz katru punktu. Vai tas ko baigi drošībai dod? Jauni monolītie vara kabeļi, kuri labi savienoti kārbās ir ļoti ok, lai tos vilktu pēc telpu loģikas.

Re: Padoms jaunas elektrības sadales ierīkošanā
Autors: moertod ()
Datums: 14/06/2019 01:06

Pirmā līmeņa 20A drošībnieki ir ar domu, ka ar laiku varēšu dabūt 25A automātus skaitītāja kastē. Tad tas arī būs pirmais pārsprieguma aizsargs un nebūs jāiet ārā lai pieslēgtu atpakaļ.

Manšķiet, piemirsi, ka ir 3 fāzes, es nevaru atmest 2 noplūdniekus/2 parastos automātus, tikai apvienot viņus vienā 3 fāzīgā, bet tādā gadījumā - ja ir kautkur noplūde - es nezinu kurā istabā, nezinu kur sākt skatīties mehāniskas vainas un kurā ierīcē ir problēma. Kā arī pie problēmas pārējā māja paliek dzīva un tas nebūs tik kaitinoši. Manuprāt, ir loģiski sataisīt zarus lai uzreiz apskatoties kastē var saprast kas par vainu.
Jā, par gaismām, ja padomā viņas (visur LED'i) gandrīz neko "neēd", tad nav jēgas tik ļoti mocīties uz viņām. Varbūt uz visām mājas gaismām uzlikt 5A un viss? To pašu itkā varētu ar visām mājas rozetēm + sūknim ar 16A. Ielikt rozetes un gaismas vienā fāzē, trauku mazgājamā, mikrene, tējkanna otrā, boileris+veļasmašīna trešajā un krāsns pa visām 3.

Re: Padoms jaunas elektrības sadales ierīkošanā
Autors: binary ()
Datums: 14/06/2019 07:59

Es dotu priekšroku smalkākam sadalījumam, lai problēmu gadījumā varētu atslēgt konkrētu grupu. Bet nu tas ir līdzīgi kā ar apdrošināšanu - papildus maksājums par to, kas, iespējams, nekad nebūs nepieciešams :)

Ja liek vienu kopīgu noplūdnieku, tad var iedzīvoties problēmā, ka visa saimniecība paliek bez elektrības dēļ viena grūti atrodama/labojama bojājuma. Nāksies dzīvot ar lukturīti un ūdeni tējai vārīt virs ugunskura, jo nebūs rozetes, kur iespraust stāvlampu vai tējkannu. Un baterijas instrumentiem būs jālādē pie kaimiņa, ja problēmas novēršanai būs nepieciešami elektroinstrumenti :) Ir arī dzirdēts (nezinu, vai taisnība), ka nelielas noplūdes mēdz būt arī +/- normālos apstākļos - ja tādas ir vairākās vietās, tad kopīga noplūdnieka gadījumā visas summēsies un ātrāk sitīs ārā noplūdnieku, kamēr atsevišķi noplūdnieki uz to varētu arī nereaģēt.

Mazliet mulsina "5A B akas sūknim" - ar 5A nebūs par maz? Jāskatās sūkņa specifikācijā, kādu minimālo drošinātāju (angliski "fuse") vajag. Pēc sūkņa jaudas rēķināt nevar, starta strāva mēdz būt lielāka.

Cik saprotu, drošinātājus vispār pamatā izvēlas nevis pēc patērētājiem, bet pēc kabeļiem. Kā elektrotīklu projektētājs man teica, drošinātāja uzdevums ir nevis pasargāt iekārtu, bet pasargāt kabeli.

Re: Padoms jaunas elektrības sadales ierīkošanā
Datums: 14/06/2019 09:51

Parastais pakešautomāts nav tas pats kas pārsprieguma aizsardzība jeb over-current protection. Tas pasargā ka mājā neienāk negaisa laikā kaut kādi palielināti spriegumi tīklā, kuri nodedzina datoru vai tv.

Noplūdnieku manuprāt var likt mierīgi 3f 1 gab 300mA, jo biniary scenārijā izsitīs to noplūdnieku un tu ar pārējiem pakešniekiem atradīsi konkrēto grupu un pārējai mājai padosi elektrību kamēr čakarēsies ar vienu grupu. Es neredzu nekādu atšķirību liekot 3 gab, tik vien kā cenu un čakaru. Es vēl saprastu, ja tu gribētu izdalīt kādā zarā jūtību 300 vai 30 mA, bet te tāda nodoma nav.

Joprojām nesaprotu domu par 20/25A dublēšanu ar LE kasti. Neko viņi nedod. Māju tu vari atslēgt tāpat savā kastē neejot uz tālo pagalmu.

Sūknim jāskatās, bet parastam apgādes automātam pietiek ar 3A ņemot vērā starta strāvu, pārējā laikā viņi strādā ar vēl mazāk A.

Re: Padoms jaunas elektrības sadales ierīkošanā
Datums: 14/06/2019 10:00

Jā un 25A. Vai viņus vajadzēs vispār? Mūsdienās par elektrību ir jādomā, jo maksā gan pieslēgums gan apjoms gan vēl tur kas. 25A ir saimniecībā, kurā notiek kaut kas paliels - teiksim gateris ar 7kw motoru kompresors ar pamatīgu starta strāvu utml. Tev pēc apraksta būtībā ir dzīvokļa patērētāji, kuri patiesībā mēdz izdzīvot arī pie 20A 1f. :) nevis 25A 3f.

Re: Padoms jaunas elektrības sadales ierīkošanā
Autors: binary ()
Datums: 14/06/2019 10:13

Vilnis_Radio Wrote:
-------------------------------------------------------
> Parastais pakešautomāts nav tas pats kas
> pārsprieguma aizsardzība jeb over-current
> protection. Tas pasargā ka mājā neienāk
> negaisa laikā kaut kādi palielināti spriegumi
> tīklā, kuri nodedzina datoru vai tv.

Over-current protection jau nu gan nevajadzētu būt nekādam sakaram ar aizsardzību pret palielinātu spriegumu. Current - strāva, voltage - spriegums.


Vilnis_Radio Wrote:
-------------------------------------------------------
> Noplūdnieku manuprāt var likt mierīgi 3f 1 gab
> 300mA, jo biniary scenārijā izsitīs to
> noplūdnieku un tu ar pārējiem pakešniekiem
> atradīsi konkrēto grupu un pārējai mājai
> padosi elektrību kamēr čakarēsies ar vienu
> grupu. Es neredzu nekādu atšķirību liekot 3
> gab, tik vien kā cenu un čakaru. Es vēl
> saprastu, ja tu gribētu izdalīt kādā zarā
> jūtību 300 vai 30 mA, bet te tāda nodoma nav.

Šķiet, neesmu redzējis 300mA noplūdniekus, bet neesmu arī meklējis, jo tie varētu derēt tikai un vienīgi industriālām vajadzībām. Mājsaimniecībai vai nu liek 30mA noplūdnieku drošībai, vai neliek vispār. Noplūdnieka uzdevums ir pasargāt cilvēku no nāvējoša strāvas trieciena. 30mA noplūdnieki vēl ir puslīdz droši (sāpīgi, bet vairumā gadījumu ne nāvējoši; lai gan, kā baumo, ar 15mA pietiek, lai vairs nespētu kontrolēt savu muskulatūru), no lielākiem nav jēgas.
[www.realclearscience.com]

Ar tiem "pakešniekiem" (pirmo reizi dzirdu tādu nosaukumu, google par pakešautomātiem arī neko diži daudz neatrod; laikam lokāla rakstura žargons :D) noplūdes gadījumā arī ne vienmēr var kaut ko atrast, tā vismaz ir dzirdēts. Neatceros, kas man to stāstīja - sencis (elektriķis) vai kāds cits.


Vilnis_Radio Wrote:
-------------------------------------------------------
> Sūknim jāskatās, bet parastam apgādes
> automātam pietiek ar 3A ņemot vērā starta
> strāvu, pārējā laikā viņi strādā ar vēl
> mazāk A.

Man ūdenim ir kaut kāds PGC 800 nīkulis, skaitās 800W, darba strāva 3.8A, minimālais drošinātājs 10A (pēc specenes gan 10A drošinātājs norādīts arī 1500W versijai ar darba strāvu 7A). Nez, es neliktu 5A uz tādu.

Re: Padoms jaunas elektrības sadales ierīkošanā
Autors: IlVe ()
Datums: 14/06/2019 10:18

Ar elektrību esmu uz tu nu jau gadus 24, guļbūves mājai ar pašdarbību elektrības lietās nodarboties silti neieteiktu, bet katrs jau pats sev saimnieks. Mans redzējums: ievadkabelis - pārsprieguma aizsardzība un atkārtotais zemējums - 3 f noplūdes autom 300 mA - tad vairākas grupas ar 30 mA noplūdes autom. un tad B6A (gaisma), B10A (piem. sūknis), B16A rozetes. Koka mājā īpaša vērība jāpievērš kontaktsavienojumu kvalitātei. Pēc montāžas obligāti izolācijas pretestības mērīšanu sirdsmieram.Tas īsumā, varbūt noder. Lai veicas!

Re: Padoms jaunas elektrības sadales ierīkošanā
Autors: Daniliano ()
Datums: 14/06/2019 20:27

Labvakar. Es darītu tā: iekšējā sadalnē(kuru esi ieskicējis excelī) liktu vienu 3P(trīs fāzes) 20B automātisko drošinātāju- kā jau te minēja komentāros, lai pasargātu tavu ievadkabeli 4x4 un vienlaicīgi nepieciešamības gadījumā varētu atslēgt māju neeijot uz ST sadalni. Blakus uzliktu vienu 3P 16B automātu iespējamai 3 fāzu virtuves tehnikai( uzreiz ieteiktu uz virtuvi aizvilkt 5X2,5mm2), Par noplūdniekiem. Trīsfāzīgos uz 300mA visbiežāk esmu sastapis izteikti "metāliskās" būvēs- celtniecības vagoniņi, būvniecības pagaidu sadalnes u.c. Es tad drīzāk liktu vienu uz vannasistabu un boileri, tur nu obligāti, otru apvienojot virtuvi ar sūkni. Savukārt vienfāzīgos - kurus nobarotu no trīsfāzīgā "ievadnieka" tad jau liec pēc saviem ieskatiem. Pats automāts jau nav dārgs- K-Rauta uz akcijām bieži ejošākie no Schneider ir par pāris EUR un zemāk, sadārdzinās papildus vadi un to vilkšana. Pārsprieguma aizsardzība laba lieta. Lai labi nostrādātu īstajā brīdī labi būtu savs zemējums ar max 10 Om .
Lai veicas!

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **         *******   ********   ******** 
 ***   ***  **        **     **  **     **  **       
 **** ****  **               **  **     **  **       
 ** *** **  **         *******   ********   ******   
 **     **  **               **  **         **       
 **     **  **        **     **  **         **       
 **     **  ********   *******   **         ******** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727