UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Ventilācija (guļbūve)
Autors: MEE ()
Datums: 11/02/2019 18:01

Labdien!

Plānoju ierīkot ventilāciju guļbūvē - virtuvē (apmēram ~9m2) un vannas istabā (~9m2). Virtuvei ir jaudīgs tvaika nosūcējs (~300m3 normālā režīmā, un ~700 maksimālajā). Plānots, ka virtuves nosūcējs gaisu var "izvilkt" reizē arī no viesistabas ~25/30m2, jo durvju starp virtubi un viesistabu nav. Tur ir atvērums sienā.

Sakiet, lūdzu:
1. Vai ir atšķirība tajā, vai izmanto kantaino plastmasas vai apaļo ventilāciju? Dzirdēju, ka vilkme ir labāka apaļajai.
2. Vai ir komentāri par to, kuru izmantot - skārda, plastmasas, u.tml.?
3. Ja tvaika nosūcējam ir paredzēta plastmasas pāreja uz 120 u.c. (standartā 150mm), tad var likt ventilācijas kanālus 120? Vai tomēr labāk ir izmanot 150mm?
4. Kas vēl būtu jāņem vērā?

Visu ir plānots novadīt dūmvadā, kam ir atsevišķa cuka. :)

Re: Ventilācija (guļbūve)
Autors: qwe ()
Datums: 12/02/2019 11:29

Guļbūve nesiltināts parastu baļķu krāvums? Tādai ventilāciju nevajag, tur tā pat eksistē dažu īpatņu dievinātā dabīgā elpošana. Ja ēka jauna, tad uzgaidi 2 gadus. Gaisa apmaiņu intensitāti varēsi regulēt ar sūnu daudzumu starp baļķiem. :D
Dabīgai ventilācijai īpaši nevajag domāt par vilkmi, ja negrib sajust nekomfortablu vēsa gaisa pieplūdumu. Ar rekuperāciju cits stāsts.
Ja ir 150, tad tādu arī vajag izmantot. Jebkura pāreja uz mazāku der tikai tad, ja vajag sazarot. Pretējā gadījuma kāda jēga pirkt kaut ko 150, ja taisies uztaisīt pudeles kaklu uz 120.

Es darītu tā. Ieliktu, atsūcējus tualete un vanna lai ieslēdzas caur mitruma sensoriem. Ķīnas izstrādājumos var iekļauties 20-30€. Uzliktu pārējā ēka nolasīt vai mitrums ir normas robežās un ja vajag sausāku, tad ieliktu sienas rekuperatorus. Labi, ja ir tādi, kuri nolasa mitrumu, ja nē, tad ieslēgšanos caur tādiem pašiem mitruma sensoriem.

Re: Ventilācija (guļbūve)
Autors: Jampadracis (neīstais) ()
Datums: 12/02/2019 15:11

Tie 700m3/h nav nekāda jauda. Tikai skaļi grab un knapi nosūc to, kas nāk no kastroļiem ārā. Es darītu tā, ka uzliktu kārtīgu ventilātoru uz jumta un iekšā reostats, lai var regulēt ventilatora jaudu. Nebūtu nekādas skaņas. Nepiemirst gaisa kanālos ielikt pretvārstus - tādas kā klapītes, kas pašas no sava svara stāv ciet. Tās ar atsperēm neder, jo ventilācija ir ciet tiklīdz ventilatoru izslēdz.

P.S. Patiesībā es tā esmu jau izdarījis un nenožēloju ne vienu centu - pirmo reizi mūžā redzu tādu ventilatoru, kurš tiešām pumpē gaisu un tam ventilatoram nāk standartā d125 caurule. Firmu neteikšu, lai nav reklāma, bet pameklējot cītīgāk ventilāciju uz jumta, tad daudz variantus neatradīs :)

Re: Ventilācija (guļbūve)
Autors: qwe ()
Datums: 13/02/2019 08:24

Es teiktu, ka tu esi saskāries tikai ar kaut kādiem lētajiem mesliem, kuriem ir labi ja 100 kubi, bet 700 uzlicis mārketalogs. Man dārgā gala 700 kubi ceturtajā ātrumā uz pirmā ātruma izrauj 40m2 tā ka nemetas. Un sāksim ar to, ka atsūcējam primārā nozīme ir gaisa apmaiņa, nevis katla tvaiku atsūkšana.
Bet pēc fakta par ventilatoru uz jumta tiesa. Pats arī tā plānoju likt, bet tas jau jāiekļauj mājas projektā, ka tev tur ies caur jumta segumu izpūtējs.

Re: Ventilācija (guļbūve)
Autors: ETT ()
Datums: 13/02/2019 13:52

Lai mājās būtu svaigs gaiss, tad kādam obligāti jāgatavo ēst. Tas ir kaut kas jauns :)

Re: Ventilācija (guļbūve)
Autors: MEE ()
Datums: 14/02/2019 20:17

Paldies par atbildēm!

Ir tā, ka ir parasts baļķu krāvums, un mājas kopējais izmērs ir aptuveni 100m2 divos stāvos (45 vienā, plus veranda un balkons).

Baļķi ir 1/3 siltināti vannā, kur pie sienas būs flīzes, un 90%apmērā virtuvē, kur pie sienām bija jāliek koka plātnes, lai pie tām var piestiprināt virtuves iekārtu un skapīšus. Citādi - koks visu laiku staigā, un visu to izplēstu.

Jā, ir tā, ka tagad domāju tikai par gaisa novadīšanu, nevis par pieplūdi. Līdz tam vēl tikšu! Sākumā jātiek galā ar svarīgāko.

Re: Ventilācija (guļbūve)
Autors: Jonass ()
Datums: 19/02/2019 10:57

Var aplūkot [www.filwud.com] dažādi varianti guļbūvēm, idejas varbūt var smelties tur



Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **   ******   ********  **     **  **        
 **     **  **    **     **     ***   ***  **    **  
 **     **  **           **     **** ****  **    **  
 **     **  **           **     ** *** **  **    **  
 **     **  **           **     **     **  ********* 
 **     **  **    **     **     **     **        **  
  *******    ******      **     **     **        **  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727