UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 1 no 14
jeedziens par "zemeejumu" un "nulli"
Autors: arturs111 ()
Datums: 03/04/2006 01:58

Sveiki!
Buutu ljoti pateiciigs ja kaads man vareetu paskaidrot jautaajumu par "zemeejumu", t.i. kas tas iisti ir, kam vajadziigs un taapat par "nulli" un kaada tiem ir saistiiba?
paldies!

Re: jeedziens par "zemeejumu" un "nulli"
Autors: Rx ()
Datums: 03/04/2006 03:43

Maiņspriegumu patērētājam padod lietojot zvaigznes shēmu, kur viens vads kopējs visām fāzēm un kuru sauc par nulvadu. Spriegums starp nulvadu un jebkuru Fāzes vadu (A,B,C) ir 22OV. Spriegums starp fāzes vadiem-380V. Praksē vienmēr nulvadu iezemē un to dara ik pēc noteikta gabala pēc attiecīgiem normatīviem, lai viemēr nulvada potenciāls būtu tuvu zemei, bet tā nav zeme, jo pa to plūst strāva! Jo tālāk no patērētāja šī zeme tiek pieslēgta nulvadam, jo lielāks spriegums var būt uz nulvada attiecībā pret zemi. Ši potenciāla lielums atkarīgs arī no slodzes lieluma. Zeme ir atsevišķs vads, kurš kalpo dažādu metāla daļu zemēšanai un aizsargā cilvēku no sprieguma uz šī korpusa pret zemi (ja notiks fāzes nokļūšana uz korpusu). Zemes jēdziens zibensnovedējam ir analoģisks- zibens spēriena laikā strāva nesasniedzot bīstamu potenciālu tiek novadīta zemē.

Re: jeedziens par "zemeejumu" un "nulli"
Autors: arturs111 ()
Datums: 03/04/2006 05:14

bet teiksim ikdienaa izmantojam piemeeram pagarinaataajus kuri ir ar zemeejumu, tam tachu pieiet tikai faaze un nulle!!! kaadaa veidaa ta sheit tiek tas zemeejums panaakts, tur pashaa korpusaa tas tachu netiek novadiits?! un kaa ir sadalees: tajaas iekshaa paarsvaraa komplektaa naak nulles klemme cik zinu, tad no ieejas tiek njemta faaze un nulles vads tiek piestiprinaats pie taas klemes!? un kaa ieriices kas tiek barotas caur sadali naakosho faazi iespeejams iezemeet?

Re: jeedziens par "zemeejumu" un "nulli"
Autors: Didzisp ()
Datums: 03/04/2006 15:26

Sadzīves pagarinātājiem trešais kontakts ir tas pats nulles vads, tikai pievilkts no sadales skapja ar atsevišku vadu. Mājsaimniecībā galvenais ir lai cilvēks nejauši "nedabū pa nagiem". Piemēram, ja tējkanas sildelements pārplīst, strāva sāk plūst uz korpusu, bet tas ir savienots ar nulles vadu un pārdeg drošinātājs. Zemējums, vienkārši sakot, ir zemē iedzīts metāla stienis. Zemējumu pārsvarā izmanti profesionālā tehnikā. Piemēram, radio raidītāju vienmēr zemē, bet nevis nullē. Sadzīvē zemējumu ļoti plaši izmantoja pagājušā gadsimta vidū radio antenu zemēšanai. Mūsdienās sadzīves tehnikai zemējumu vajag ja nu vienīgi Hi-End audioaparatūrai. Kā teica Rx, nulles vadu vienmēr zemē(savieno ar zemē iedzītu stieni), bet zemējumu nav obligāti savienot ar nulles vadu. Precīzāk būtu teikt, ka pagarinātāja trešais kontakts ir sanullēts un radio antena ir iezemēta, bet tautā ir iegājies, ka "pagarinātājs ir ar zemi"

Re: jeedziens par "zemeejumu" un "nulli"
Autors: EjTakTu ()
Datums: 03/04/2006 15:58

Te nu var pastrīdēties. Pagarinātājam zemējums kļūst par nulles vadu tikai tad, ja rozetē zemes spaile nekorekti pievienota nullei, nevis pie viņas pienāk atsevišķs zemējuma vads. Daudzviet ar to tiek grēkots, tāpēc zemējums ir visai nosacīts jēdziens instalācijās, kuras pats neesi veidojis. Ja sadales skapis nav sazemēts ("stienis zemē"), tad arī atsevišķa vada vilkšana no skapja tāda 0 vien ir. Rodās visādi potenciāli, t.i.spriegumi un var gadīties labākajā gadījumā pie kādas šaizes dabūt vienkārši pa knaģiem.

Re: jeedziens par "zemeejumu" un "nulli"
Autors: Didzisp ()
Datums: 03/04/2006 16:41

EjTakTu, mums galīgi nav par ko strīdēties. Es jau teicu, ka atsevišks vads ir jāvelk no sadales skapja uz pagarinātāju un nekādā gadijumā "zemes" spaili nedrīkst savienot ar nulles vadu tieši pašā pagarinātājā. Tas pat ir bīstami gadījumā, ja nolūst nulles vads.Tad labāk, ja zemējuma nav vispār un tāda instalācija bez "zemes" bija krievu laikos. Savukārt sadales skaapim ir jābūt sazemētam(stienis zemē) un viss būs kārtībā.

Re: jeedziens par "zemeejumu" un "nulli"
Autors: Wow ()
Datums: 03/04/2006 17:02

Cik dziļi zemē un cik tālu no mājas tas stienis ir jādzen?

Re: jeedziens par "zemeejumu" un "nulli"
Autors: Manadoma ()
Datums: 03/04/2006 17:20

Ja savienosiet zemi ar nulli - izsitīs noplūdes atomātu (protams ja tāds vispār ir uzlikts). ko te nesaprast, zeme IR ZEME, nulle IR NULLE. Divi vadi, kas vienojas pie atsevišķām spailēm. Un stienis nav jādzen nezin cik tālu, pie mājas stūra pietiks, tikai labi dziļi.

Re: jeedziens par "zemeejumu" un "nulli"
Autors: Wow ()
Datums: 03/04/2006 17:23

Kas tā par mervienību skalu "labi dzīļi", vai tas ir nākošais aiz 3?

Re: jeedziens par "zemeejumu" un "nulli"
Autors: sub3 ()
Datums: 03/04/2006 18:41

pilnīgaim nejēgam lūdzu pastāstiet :D
Uzstādot rozetes (pagaidu, celtniecībai) pie staba uzliktas tikai rozetes, bez drošinātājiem - tas ir ok, vei tomēr ne?

Pašreizējā: 1 no 14


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **    **  **      **  **               ** 
 ***   ***  ***   **  **  **  **  **    **         ** 
 **** ****  ****  **  **  **  **  **    **         ** 
 ** *** **  ** ** **  **  **  **  **    **         ** 
 **     **  **  ****  **  **  **  *********  **    ** 
 **     **  **   ***  **  **  **        **   **    ** 
 **     **  **    **   ***  ***         **    ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727