UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
ūdens urbums, pagaidu spice vai 20m?
Autors: Savejais ()
Datums: 10/12/2018 10:21

Sveiki. Lieta tāda. Mājas projektā esmu plānojis līdz 20m dziļu urbumu ūdens ieguvei. Droši vien jāpērk labs iegremdējamais sūknis. Ja celtniecība apstājas, atstāt urbumu ar to sūkni negribētos. Tad varianti ir kādi? Vai urbt tos 20m, likt labu sūkni, izmantot celtniecības laikā, kad celtniecība apstājas (finanšu dēļ (nevajag pamācības, ka nevajg būvēt, ja nav finanšu)), tad ņemt ārā to sūkni vai labāk uztaisīt pagaidu spici (3-4m, likt ar spiedkatlu utt?)

Re: ūdens urbums, pagaidu spice vai 20m?
Autors: Rx ()
Datums: 10/12/2018 12:48

20m velk un spiež praktiski visi tam paredzētie sūkņi. Nav obligāti tas jāgremdē urbumā. Tas var būt arī ārā, un tā arī pamatā to dara, tikai jāpacieš troksnis, vai jālieto trokšņu aizsargāta motora novietne. Urbums 20 m nenozīmē ka ūdens jāņem no 20m. Tā līmenis var būt pat daži metri no zemes virsmas. Drošāk protams ūdens ņemšanas vietu likt dziļāk- drošāk, jo nepietiekamas ūdens pieplūšanas gadījumā rezerve būs ūdens stabā. Ja lieto labu pretvārstu, ventili, tad virszemes motoru var ērti demontēt jebkurā laikā (lietojot ātro savienojumus "amerikanka"). Sūknis ar spiedkatlu atvieglo sūkņa darbu, ir ūdens rezerve, retāka sūkņa darbība.

Re: ūdens urbums, pagaidu spice vai 20m?
Autors: agrais ()
Datums: 10/12/2018 19:22

Esi jau interesejies cik urbums maksās? Man ir zinams virelis kurs urbj akas. Cik minos , tad d 160mm. bet cena viņam ir ap 90 eiro metrā. Man noteica ka vajagot 24 metrus. Dziļurbums kaimiņam 50m....Tad aka sanak dargak. Tu jau arī nezini cik dziļu to urbumu vajag, ari spicei ir savs dziļums vajadzigs. Bet spice būs stipri letak.

Re: ūdens urbums, pagaidu spice vai 20m?
Autors: Orams ()
Datums: 10/12/2018 22:16

Ja var iedzīt spici, tad urbums nav vajadzīgs. Lai izdomātu labāko variantu,jāzin zemes pīrāgs konkrētajā vietā, citādi var sanākt tikt pie gruntsūdens.

Re: ūdens urbums, pagaidu spice vai 20m?
Autors: Pavels.O ()
Datums: 11/12/2018 07:50

Nekorekti salīdzināt spici ar urbumu, kopīgs ir tikai tas, ka abi ir zemē.
Novembrī urbu 20 m dziļumā pa 45 e/m, no kurienes tāds ceņiks 90 e, ņerža maksās ap 60 m.
Spici var dzīt līdz kādam blīvākam slānim, ne caur mālu, ne dolomītu cauri neiedzīsi (neieskalosi), daudzās vietās tie var būt līdz 10 metri.
Man iepriekšējam urbumam, kamēr būvējos, bija vienkārši noblīvēts gals, bet iekšā iebāzta lokanā armētā caurule ar pretvārstu galā, blakus liku hidroforu kad nepieciešams, vienīgais nelielais čakars ir to sūkni pielikt un noņemt. Bet tā kā vienā reizē var piepildīt vairākas mucas ar ūdeni (4 mucas), tad ikdienā nemaz nebija nepieciešams to likt un ņemt nost.
Ir sūkņi bez spiedkatliem un automātikas, kad nepieciešams pievieno un ieslēdz, diezgan viegli un nelieli.

Re: ūdens urbums, pagaidu spice vai 20m?
Autors: agrais ()
Datums: 11/12/2018 08:10

Es ar par to cenu brīnījos...Bet man izskaidroja ka spicei citi diametri, akas urbsanai citi...Lidz ar to ari izmaksas citas. Nu sazin, es izvelejos dz.urbumu...Autors jau nebija minejis par kadu urbsanu runa iet, Viņš piemineja arī spici. Dz. urbums 20 metri taka nebutu nopietni, tad nu paliek akas urbšana.Bet sazin ko viņs ar to bija domajis. Es tik pastastiju savu pieredzi. Starp citu, tam aku urbsanas vīrelim rinda vairaku menesu garuma...Tad jau interese ir...

Re: ūdens urbums, pagaidu spice vai 20m?
Autors: Pavels.O ()
Datums: 11/12/2018 08:35

Šogad garās rindas ir dēļ sausās vasaras, kad daudziem spicēs un akās nebija ūdens un tagad visi metās urbt, kas savukārt slikti atspoguļojas uz pakalpojuma cenu.
Urbuma dziļums ir atkarīgs no vietas, un tikai no vietas, ūdens slāņi ir pieejami visiem urbējiem un ģeologiem, 20 vai 35 m ir viens un tas pats ūdens slānis ar puslīdz vienādu ūdens kvalitāti, bet ja arī uztaisa 100+ dziļumā var dabūt minerālus ar ko ir grūtāk cīnīties, nekā ar dzelzi vai cietību.
Jebkurā gadījuma urbjot 20 vai 50 m ir jārēķinās ar ūdens kvalitāti tādu kāda tā ir un necerēt, ka visiem ir kaut kas pārsniegts a man viss būs ideāli. Dzerams viņš ir, bet var būt smaka vai krāsa, kas nav kaitīga.
Man piemēram vienam urbumam ir dzelzs un mangāns virs normas, bet citam urbumam 40 km attālumā ir pārsniegts dzelzs un amonijs, bet cietība abiem ir normāla (vidēji ciets), bet draugam 10 km attālumā ir gan dzelzs, gan amonijs, bet cietība ir 2x lielāka. IMHO un ap Rīgu, kaut kur mazpisānu ciematā būs cita ūdens aina.

Re: ūdens urbums, pagaidu spice vai 20m?
Autors: Pavels.O ()
Datums: 11/12/2018 08:40

2 Savejais
es veidotu urbumu un nečakarētos ar spici, ja urbumu regulāri lieto (nenozīmē katru dienu, katru stundu) un viņš ir droši pasargāts no notekūdeņu un lietusūdeņu ietekmes, tad ar viņu nekas nenotiks. Bet ja ilgākā laika periodā neliet, tad gan var aiziet ciet.

Re: ūdens urbums, pagaidu spice vai 20m?
Autors: Savejais ()
Datums: 11/12/2018 23:06

Ja iedzen tērauda cauruli un paredzēts gremdējamais sūknis. Tur kaut kas var aiziet ciet?

Re: ūdens urbums, pagaidu spice vai 20m?
Autors: Pavels.O ()
Datums: 12/12/2018 07:59

Nav jau starpības no kāda materiāla caurule un kur atrodas sūknis. Aiziet ciet dēļ neizmantošanas ilgā laika periodā, ja periodiski izmanto ūdeni, nekas nenotiks. Bet arī pēc 5 gadu nelietošanas urbumu var izskalot, tas nav nekas ārkārtīgs.
Esmu līdzvērtīgā situācijā, ir urbums un ir pamati, bet mājas būvniecība aizņems kādu noteiktu laiku, pieņemsim 3 gadus, un nekas ar urbumu nenotiks.
Lietderīgāk ir parūpēties lai sūkni nenozog.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   ********   **    **   *******   **     ** 
 **     **  **     **   **  **   **     **   **   **  
        **  **     **    ****    **     **    ** **   
  *******   ********      **      ********     ***    
        **  **            **            **    ** **   
 **     **  **            **     **     **   **   **  
  *******   **            **      *******   **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727