UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
Kādus vadus?
Autors: Kaparinsh ()
Datums: 09/03/2006 22:04

Dzīvoklī grasos taisīt remontu. Pie reizes arī vēlos nomainīt elektrības vadus. Cik resnus vadus likt? Viendzīslu vai daudzdzīslu?

Re: Kādus vadus?
Autors: viltnieks ()
Datums: 09/03/2006 22:08

viendzīslu (monolītie) grūti locīt
Daudzdzīslu ir daudz labāki
par resnumu

viss atkarīgs kāda aizsargierīce aizsargā tavu rozeti vai lampu!

Parasti uz Gaismu kabelis 1,5 10A
Spēks 2,5 16A

Re: Kādus vadus?
Autors: Rx ()
Datums: 10/03/2006 00:24

Tikai monolītie! Vara (kapara).
Locās tie ļoti labi.
Kāpēc cietos?- tāpēc ka tos savienojuma vietās var saspiest un vēlāk tie savu savienojuma stiprību nemaina (nav aukstā plūstamība.)
Tāpat daudzas rozetes- slēdži vispār nepieļauj pītā vada nostiprināšanu, ja nu vienīgi aplodējot un tad vienalga ar laiku saspiešanas stiprums paliek vājāks.(dzirksteļošanas iespējamība palielinās)
Par diametriem.1.5mm2- zem 10A, 2.5mm2- 16A Jeb tautas valodā: Rozetēm-2.5mm2, apgaismojumam-1.5mm2.

Re: Kādus vadus?
Autors: normiss ()
Datums: 10/03/2006 00:29

Apgaismojumam palaid 3*1,5 kvadrāti, viss atkarīgs no patērētājiem . veļasmašīnai, plītij sildītājam 2,5 kvadrāti .Pārējām sadzīves rozetēm var palaist 1,5 kvadrāti.

Re: Kādus vadus?
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 15/03/2006 21:58

Kurā gadu simtā dzīvojam? kādi 2,5 mm2 spēkam un 1,5 mm2 gaismai?

Rupji rēķinot 1 mm2 šķērsgriezuma vara vads spēj celt 2 kW jaudu. Latviski tas būs:
apgaismojumam ne resnāks par 1 mm2(neticu, ka liksi >2 kW prožektoru dzīvoklī), iesaku likt 3 dzīslu, pēc tam būs vieglāk kombinēt, ja izdomāsi kautko slēgt savādāk vai ar vairākiem slēdžiem. Var jau likt arī 2,5 mm2 vadu, ja nav kur naudu likt vai ir kā savādāk/lētāk dabūjams, tikai es negribētu šito kabeli locīt montāžas kārbās.
Rozetēm ir jāskatās kur ko gribēsi spraust, ja parasta dzīvokļa rozete (putekļusūcējs, TV, PC, DVD u.c. mazjaudīgas iekārtas, arī gludekli un veļasmašīnu), tad ar 1,5 mm2 pietiek, tikai jāskatās cik daudz rozetes liksi uz viena vada un cik daudz patērētāju būs pieslēgti vienlaicīgi. 2,5 mm2 ir jāliek virtuves rozetēm, el. plītij un virsmai un vēl kur pēc jaudas sanāk, ka ar 1,5 mm2 ir par īsu.

Noteikti jāizvērtē nākotne, iezpējams iegādāsies veļasžāvētāju vai citu jaudīgu ierīci.

Un tikai monolītos/cietos vadus!!!

Re: Kādus vadus?
Autors: Rx ()
Datums: 16/03/2006 01:19

Māris jau saka pareizi-taupīgi...1.5mm2=3.3Kw , 2.5MM2=4.6Kw.(Ja kabelis Cu caurulē). Bet ja ir starpsadales punkti-kārbas tad atceraties -strāvas summējas (arī jaudas). Liekot 1mm2 var būt lielas iespējas ka savienojuma vietā ar skrūvīti saspiežot, 1mm2 paliek 0.5mm2 un tad šis savienojums sils, plastmasa paliks mīksta, sāks smir... un slikti. Tāpēc labak 1.5mm2. Protams "elektriķis" var likt arī tievākus, lētākus, bet atlikušo summu paturēt-ekonomisks efekts. Tā kā līdz drošinātājam lielāko tiesu aiziet no vairākiem patērēšanas p-tiem, tad stāv drošinātājs uz maksimālo iedomāto patērējamo strāvu (arī latvenergo atļauto). Nav izslēgti gadījumi īsslēguma variantam: tad strāva var saniegt vairākas reizes lielāku lielumu kā drošinātājam virsū rakstīts. Un šīs vājākās vietas (skrūvīšu vietas apdegs un sāks silt, jo kontakts būs oksidējies-nepiespiests. Neiesaku ekspluatēt kabeļus tuvu tā maksimālajai robežai. Bet patiesība viena- skopais maksā divreiz...Par rozetēm: Nekad nevaram pateikt, ka rozetē spraudīsim tikai mazjaudīgus patērētājus, kaut vai apkures avārijas gadījumā...slīpējot grīdu...metinot dzelzs durvis. ieskatam der aplūkot:[www.electric-house.ru]

Re: Kādus vadus?
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 25/03/2006 04:18

Šobrīd pieejamie nodrošina savienojuma vietās lielāku laukumu nekā vada šķērsgriezums, ja ir problēmas ar spēka(cilvēka) sadali tā ka to skrūvīti par stipru pievelkam un reāli vadu pārspiežam, tad ir izdomāti savienojumi bez skrūvēm - WAGO SPAILES, ir dažādi viedokļi par šiem bezskrūvju savienojumiem, bet man tie patīk un es lietoju.

Ļoooti biezās mājās velk uz katru punktu(rozete, slēdzis, lampas u.c.) atsevišķu kabeli no sadales, tas ir izšķērdīgs bet labs variants, ja vēl plāno ierīkot mājas vadības sistēmu.

Rx, tiem Tevis minētajiem īpaši jaudīgajiem agregātiem nav nepieciešams vilkt resnu vadu katrai rozetei, var taču ielikt kautvai pa vienai katrā telpā šādiem neparedzētiem gadījumiem. :) ko tad teiksi, ka man vēl katrā telpā ir jāliek 3f rozete, grīdas slīpmašīnas ir arī ar 3f dzinējiem. Pie tam man pašam tā gadījās, ka dabūju pa lēto 3f grīdas slīpējamo, labi ka bija pieejams 3f ģenerators :).


Re: Kādus vadus?
Autors: Rx ()
Datums: 25/03/2006 05:21

PAR ZVAIGZNES SHĒMU:(Itkā ļoti biezo mājās...). To ieteicams-vajag lietot visās guļbūvēs, kur vadi iet pa izdobtiem caurumiem koka sienās, baļķos...lai nebūtu savienojumu vietas un to izsaukto bojājumu radīto ugunsbīstamību. Par piebildēm ka katrā telpā vajag 3fāzu, nav nopietni, bet runa par vienkāršu "tautas patērētāju" pieslēgšanu dzīves nepieciešamības gadījumā un aiz nezināšanas, ka jaudīgus patērētājus nevajag slēgt vienlaicīgi, kaut gan gadās...Interesanti, cik var ietaupīt liekot 1.5mm2 vietā 1mm2?? Vai vērts diskutēt? Jāatzīmē ka gadsimts nav mainījis vara vadāmību un Ampēra , Kirhofa likumus.Nav patīkami ka ieslēdzotie veļas mašīnai, gaisma paliek tumšāka, gludeklis izsauc gaismas raustīšanos, nedod , vēl ar tiristora regulatoru regulēsim apsildes jaudu kalorīferim...Tā ka Lasītāj- domājat pats.

Re: Kādus vadus?
Autors: EjTakTu ()
Datums: 27/03/2006 18:39

Vadus vajag likt ar rezervi. Ceņņiks nemaz daudz neatšķirās. Liek takš ar tādu domu, ka priekš visiem laikiem.
Pie lielākiem kvadrātiem parasti arī izolācija labāka. Ja kaut kur būs īsais, toč izsitīs pusautomātu, nevis pirms tam karsīs un smirdēs.

Re: Kādus vadus?
Autors: viltnieks ()
Datums: 27/03/2006 19:45

Jautajums mārim - kurš skaitās elektriķis!
ja pieņemam ka tu uz paraso rozeti liec 1,5mm2 tad kādu tu automātu liec priekšā

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  ********  **      **   ******   ******** 
 **   **      **     **  **  **  **    **     **    
 **  **       **     **  **  **  **           **    
 *****        **     **  **  **  **           **    
 **  **       **     **  **  **  **           **    
 **   **      **     **  **  **  **    **     **    
 **    **     **      ***  ***    ******      **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727