UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
Silto grīdu vadība
Autors: Girco ()
Datums: 10/10/2017 18:59

Sveiki,
Varbūt tāds vairāk filozofisks temats par silto grīdu (ūdens) vadību.
Kā reāli izpildmehānismi strādā- viņiem ir tikai 2 stāvokļi- vaļā/ ciet, vai arī viņi uztur arī kaut kādu starpstāvokli- daļēji vaļā (protams neskaitot pārslēgšanās laiku starp vaļā/ ciet).
Jautājums tāds, jo domāju kā būtu korekti vadīt 5 cilpas, kam būtu jāvadās no viena termostata.
Vai būtu pareizi likt parasto vadu termostatu ar NO kontaktiem (kaut vai elektrisko grīdu- kas tupa temperatūrai pazeminoties zem uzdotās, saslēdz kontaktus), kuram vienkārši pieslēgti 5 NC 220V izpildmehānismi paralēli (jeb nepieciešams kaut kā atsaistīt tos izpildmehānismus vienu no otra?).
Nu un par cik vēl 2 zonas iespējams vadīt tikai caur radiokanālu- šīm attiecīgi bezvadu termostats kopā katrs ar savu uztvērēju, kuram izejā atkal ir NO/NC relejs, kas vienkārši pie vajadzības saslēdz kontaktus.
Izpildmehānismiem skaitās normāls tāds stāvoklis, ka kaut 24h uz viņiem ir padots spriegums un cilpa visu laiku stāv vaļā (resp notiek cirkulācija)?
Mērķis ir ar saprātīgām izmaksām saveidot vadību mājas grīdām no kurām 5 cilpas ir liela istaba/ virtuve (šai zonai iespējama vadība caur vadiem); + atsevišķa istaba ar 2 cilpām un WC ar 1 cilpu, kuras iespējams vadīt tikai caur bezvadu kanālu. Piedevām katls atrodas blakus ēkā (saimniecības), attiecīgi grīdu sūknis ir pie katla. (arī saimniecības ēkā ir 4 cilpas apkurei, bet tas jau cits stāsts).
Šobrīd tas viss pasākums tiek vadīts ar katlā iebūvēto grīdu trīsceļnieku (vecs Grandeg granulnieks) manuāli pamainot temperatūru, kas iet grīdās.

Re: Silto grīdu vadība
Datums: 10/10/2017 19:34

Kaut kā baigi sarežģīti izklausās. Var protams katrai cilpai likt vadību, bet īsti jēgu tam visam es neredzu. Man šķiet, ka vienkāršāk ir noregulēt kolektorā katras cilpas plūsmu, tādā veidā iegūt attiecību kurā istabā un par cik grādiem siltāks un vēsāks un tad viss kas atliek ir pielikt izpildmehānismu, kurš paceļ vai samazina turpgaitu atkarībā no vēlamās temperatūras.
Man pat tāda extra nav, man pie kolektora ir termogalva, kura tiek grozīta nepārāk bieži - ziemā pie lēkājošām temperatūrām reizi nedēļā varbūt divas. Mājā tāpat temperatūras svārstības nepārsniedz 2 3 grādu robežas, kas nav jūtams. Protams ja māja ir vāji siltināta, tad gan laikam termogalva būtu biežāk jāpakustina. Bet nu tas tā. Vienkārši tā automātika baigi dārgi maksā un katrs lieks mezgls rada risku ka kaut kas nobrūk. Relatīvi sīkai un labi siltinātai mājai tā nedod vērā ņemamu efektu, manuprāt.
Protams regulēt manuāli trīsceļnieku no garāžas nav diez ko stilīgi, tur gan varētu piestrādāt. Pēc loģikas es teiktu, ka tā trīsceļnieka vietā vajadzētu izpildmehānismu un nolasīt t no āra, bet labāk man šķiet būtu no telpas. Hz.

Re: Silto grīdu vadība
Datums: 10/10/2017 19:40

Vēl arī ir salīdzinoši prasts variants, ka grīdas sūkni un izpildmehānismu abus uzliek uz tā on off termostata. Kā t zem vēlamās, tad ieslēdzas gan sūknis gan 3 gaitnieks un dzen sistēmā silto kamēr sasniegta temperatūra, bet man šķiet ka tā nav diez ko aprobēta sistēma. Man tāds risinājums ir dušai, kurai uzlikts, ka no 19 - 23 jābūt 26 grādiem, bet pārējā laikā 23 + grīda vēl izskrien caur dvieļu žāvētāju. Nu baigi normāli man tur tas strādā.

Re: Silto grīdu vadība
Datums: 10/10/2017 20:46

1. cik es zinu, tad silto grīdu galvām ir divi stāvokļi - vaļā/ciet
2. 5 cilpas likt kopā ir OK, bet iesaku pa vidu likt releju, tā vismaz man ieteica darīt.

Nezinu cik Tev tas aktuāli, bet es izvēlējos likt honeywell termostatus, sanāk padārgi, bet sistēma strādā un vēl papildus no telefona vadāma. Viņiem ir arī bezvadu termostati. Ir speciāls bloks siltajām grīdām, kur arī sūkni pieslēdzt. Blokam papildus ir vēl arī antena nopērkama, kas Tavā gadījumā varētu noderēt, jo atrodās citā ēkā. LV preces ņemo caur medusaka.lv, skaties pēc evohome.
Ja pa lēto, tad var mēģināt kombinēt ar itead.cc Sonoff bezvadu relejiem un iztikt bez atsevišķiem bezvadu termostatiem, kas izmaksās dārgāk. Sonoff gadījumā Tev vajag 2 TH10 un 1 DUAL, attiecīgi TH10 stāv istabā un WC, savkārt DUAL stāv pie grīdas vadības un ar nosacījuu palīdzību telefonā pasakam, ka pie tādas temp WC DUAL viens kanāls atverās, pie tādas aizverās. Un bonusā vēl arī vadība no telefona. Izmaksas smieklīgas salīdzinot ar jau gataviem bezvadu risinājumiem, tikai jāizdomā kur WC un istabā noslēpt TH10, lai tā devējs spēj uztvert temperatūru, savkārt pats TH10 būtu WiFi sasniedzams.

Re: Silto grīdu vadība
Autors: JanisJanis ()
Datums: 12/10/2017 10:02

Paldies Mārim par labajiem vārdiem Medusaka virzienā.

Labāk likt NC. Mazās galviņas ir ap 2W (Honeywell) un lētās ķīnas ap 5-8 W. Ja liek NO, tad tas nozīmē, ka visu vasaru Tev ies 7 x 8 W lai turētu galvas ciet. Vai Honeywell gadījumā 7 x 2W.

Jā galvām ir divas pozīcijas, bet vārsti verās ļoti lēnu un Honeywell termostati tam seko līdzi un rausta galviņu attiecīgi lai telpā būtu precīza temperatūra bez svārstībām.

2-3 grādi siltāks aukstāks telpā ir arī ap 20% viarķa vai mazāk kurināmā. Tā kā precīza temperatūra ir patīkama un ekoniomiska :).

Grandeg trīsgaitnieku var labi vadīt ar šo bloku:
[www.medusaka.lv]

Re: Silto grīdu vadība
Autors: v_t ()
Datums: 12/10/2017 11:33

grīdu lielās siltuminerces dēļ nav nekādas vajadzības likt tām kaut kādu regulēšanu.
pilnīgi pietiek, ka vajadzīgo siltuma daudzumu nosaka āra t devējs. un telpās vēlamo temperatūru iestāda, sabalansējot kontūru caurplūdi. tas var aizņemt nedēļu laika, un tad to visu aizmirst.

Re: Silto grīdu vadība
Autors: Girco ()
Datums: 12/10/2017 11:57

Paldies par atsaucību.
Laikam jau sliecos piekrist Vilnim, ka prātīgāk būtu mēģināt iztikt bez regulācijas katrai cilpai.
Gan jau ka temperatūras varētu saregulēt ar cilpu plūsmām, tad paliek tikai izvēlēties, kā vadīt kopīgi visu to sistēmu.
Māja itkā puslīdz labi siltināta- šībrīža normatīvos līdz ar nagiem ielien.
Kādas termogalvas parasti tiek liktas grīdām un galvenais- kāds pats ventiļa mehānisms. Vai tiem mehānismiem, kas paredzēti radiatoriem, nebūs pārāk maza caurplūde?. Var jau būt ka varētu tad pie kolektora likt termogalvu ar kapilāru (jo kolektors kā reizi ir blakus lielajai istabai, tikai nodalītā telpā, nu kuras lasīt temperatūru nederēs). Bet lielās istabas temperatūra kā atskaites punkts pārējām 2 gan derēs. Vienīgi kolektora pieslēguma pusē ar vietu tā ir kā ir...
Tad jau varbūt prātīgāk ar bezvadu termostatu vadīt grīdu sūkni- kā paliek par aukstu- ieslēdzas sūknis. Un trīsceļniekam turēt augstāku temp, nekā vajadzētu, ja plūsma ir visu laiku. (Un saimniecības telpas lokiem uzlikt atsevišķu sūkni pēc tā paša principa- ar ON/ OFF termostatu). Nu un perspektīvā domāt par trīsceļnieka vadību atkarībā no āra gaisa temperatūras. Tikai tad jau vajadzēs tādu, kas spēj vadīt 2 trīsceļniekus (grīdām un radiatoriem). (šobrīd neesmu īsti pārliecināts, ka tam Grandega iebūvētajam sūknim vispār var uzlikt motoru...).
Un jā, tie Sonoff verķi izskatās interesanti.

Re: Silto grīdu vadība
Autors: JanisJanis ()
Datums: 12/10/2017 12:22

Man pašam arī stāv daļa grīdu bez automātikas. Temperatūra drusku svārstās gan..... Grīdlīstes un automātika iet kategorijā "pagaidām".

Re: Silto grīdu vadība
Autors: Girco ()
Datums: 12/10/2017 13:52

Tfu, biju domājis vai var uzlikt motoru veca Grandega katlā iebūvētajam trīsceļniekam, ne jau sūknim...
Grīdlīstes nav kategorijā "pagaidām". Iekšējo palodžu uzgaļi gan :)
Starp citu- par 2 cirkulācijas sūkņiem (grīdām)- vai nav gaidāmi kādi brīnumi, ja abiem ir kopīga pienākošā caurule? Laikam jau nekādām problēmām nevajadzētu būt.

Re: Silto grīdu vadība
Autors: Aldis70 ()
Datums: 13/10/2017 18:12

Iemetīšu savu viedokli.
Siltās grīdas ir gadus 5 mājās. Vienkārši super:)
Tai laikā, kad viņas tika liktas (cilpas kādas 10), likās, ka vajag tos devējus, kas katrā telpā (5), uzturēs to ideālo katram temp.. Vienvārd sakot, finālposmā tie smalkie regulatori palika nepieslēgti (mana slinkuma un visu citu iemeslu dēļ). Un šobrīd neesmu pārliecināts, vai pieslēgšu. Jo tas mikroklimats tāpat izlīdzinas pa visām telpām un ir ok.
Es gan nepretendēju uz patiesību, jo tomēr! es kārtības labad tos devējus pieslēgšu tuvākajā laikā:)

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   **    **  **     **  **     **  ********  
 **     **  **   **   **     **  **     **  **     ** 
 **     **  **  **    **     **  **     **  **     ** 
 ********   *****     **     **  *********  ********  
 **         **  **    **     **  **     **  **     ** 
 **         **   **   **     **  **     **  **     ** 
 **         **    **   *******   **     **  ********  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727