UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
Siltumsūknis pie dīķa
Autors: Edd ()
Datums: 09/11/2016 20:43

Sveiki!

Godprātīgi esmu izurbis visu visu leģendāro diskusiju par SS, bet tā arī neatradu info par ūdens/ūdens variantu... Tiešām nevienam nav dīķa!? Attiecīgi, ir dzirdēts, ka tie esot paši stabilākie un starp ekonomiskākajiem... Varbūt kādam ir pieredze vai zināmi pārbaudīti plusi vai mīnusi? Itkā liktos, ka temperatūra pēc būtības nevarētu būt zemāka kā zemē, vasarās stipri augstāka siltajam ūdenim un ierīkošana varētu būt lētāka, ja reiz viss jau ir izrakts!? Bet protams, trubā jau īsti nav tīrs ūdens, un ja plīst, tad varētu būt jautri to visu "izstrēbt"...
Īsumā - jebkāda pieredze vai empīriski fakti kādam noteikti ir...!? Cerams, ka ne man vienam šāda lieta interesē...

Re: Siltumsūknis pie dīķa
Autors: . ()
Datums: 09/11/2016 21:12

Pēc teorijas, dīķī,ezerā,upē ievietojamais kontūrs ir daudz īsāks kā zemē rokamais. Tam saplīstot nekāda lielā šmuce nesanāks. Kas ir daži spaiņi antifrīza uz ezeru?o

Re: Siltumsūknis pie dīķa
Autors: Edd ()
Datums: 09/11/2016 21:23

Ok, pieņemam, ka par eko katastrofu nerunājam un pēc peldes pats nepalieku līdzīgi zaļi zilā tonī...
Kādēļ tas kontūrs īsāks? Pie tam, ne jau trubas tas dārgākais visā procesā, ja ir atdeve, var jau likt arī tikpat, jeb ideja par sūkņu ekonomiju...?
Kā arī - ir kādam zināmi varianti? Kādas gada vidējās temperatūras?
P.S. Es saprotu, ka uz papīra liekas viss ok, bet neticas, ka tas ir risinājums bez mīnusiem - saka, ka tā nekad nenotiek...!? :D

Re: Siltumsūknis pie dīķa
Autors: . ()
Datums: 10/11/2016 06:26

Kontūrs ūdenī ir īsāks, jo ūdens daudz labāk pārvada siltumu salīdzinot ar grunti. Grunts nekustās,bet ūdenī ir kustība, straumes atnes citu ūdeni.

Re: Siltumsūknis pie dīķa
Autors: mur mur ()
Datums: 10/11/2016 10:01

pieredzes ar kontūru ūdenī nav, nezinu cik reizes tas ir efektīvāks par zemes kontūru. Tomēr domāju, ka tur būs mazliet vairāk kā 2 spaiņi šķidruma (kuru pietiks apmēram 30 metriem trubas ar diametru 32 mm).

Ir pieredze ar plīsušu trubu horizontālajā zemes kontūrā, kuru pēc tam pārraka uz jaunu. Ap to vietu, kur bija plīsums un zeme 1.5 metra dziļumā dabūja izēst savus 200-300 litrus tā "eko šmeko" šķidruma, un pēc tam pārrokot tika sajaukta ar apkārt esošo augsni, iesētā zāle ļoti negribīgi dīgst salīdzinot ar turpat blakus iesēto. Pirms tam auga griezdamās. Pamērot ar lētā gala PH mērītāju augsne ļoti skāba tajos pleķos. Otrās vasaras beigās šķiet nu jau puslīdz aizvilkās tie tukšie pleķi, bet nu tā salīdzinoši nīkulīgi.
Tur gan litru daudzums par kārtu lielāks nekā pāris spaiņi. Arī kur šķidrumu no mucām dzenājot nolija kaut kas zālē, zāle nodzeltēja, tiesa ātri atkopās.

Tāpēc, es nebūtu tik pārliecināts, kādu iespaidu 2 spaiņi tās zampas atstātu uz zivīm nelielā dīķī.
Bet no otras puses, kamdēļ lai tā truba plīstu, ja neliek Jelgavas EvoPipes (personiska bēdīga pieredze) vai nebagarē ar enkuru.

Re: Siltumsūknis pie dīķa
Autors: Edd ()
Datums: 10/11/2016 14:09

Mja, izklausās, ka tiešām Eko! :D protams, itkā nekam nebūtu jānotiek, bet pirms darīt, tomēr tie riski jāmēģina izsvērt/novērst... Interesanti - lasīju, ka dīķī var laist arī tīru ūdeni kā siltumnesēju!? To gan nesaprotu, kā tas iespējams, ņemot vērā potenciālās mīnuss temperatūras... Vienīgi - ūdeni ar spirtu atjaukt! :D
Diemžēl laikam izskatās, ka personīgās vai draugu pieredzes šeit maz ar tādu variantu... Liekas jocīgi, jo dīķi pie mums jau nu nav retums! Un, kas paradoksāli, nav arī informācijas netā. Ok, ir pieminēta šāda iespēja, bet nekas sīkāk netiek stāstīts. Laikam nav izdevīgi, jo rakšana jau arī bizness...

Re: Siltumsūknis pie dīķa
Autors: v_t ()
Datums: 10/11/2016 15:03

manuprāt ar polipropilēnglikola koncentrāciju tiek pārspīlēts. man uz apmēram 500 litriem kontūra iepiļīja vairāk kā simt litru PPglikokola. no tā maisījuma šķūnītī vēl joprojām stāv rezervē četras pieclitru kanniņas, kas desmit gadu laikā nekad nav sasalušas. pat pie mīnuss 25, ne.
bet no ss nekad nav nācis aukstāks par -3*. pie rūpīgas parēķināšanas varbūt būtu pieticis ar pārdesmit litriem uz visu to daudzumu.
nezinu kā mūsu laikos dara, varbūt vairs tik ļoti nešķiežas ar to ķīmiju. un noplūdes gadījumā ekoloģiskā katastrofa nav tik liela. zivis pat nenošķaudās.
turklāt! ss izplešanās traukā būtu redzams, ka šķidrums zūd un tad var operatīvi reaģēt uz avārijas situāciju.
es liktu dīķī.
ja atmiņa neviļ, tad dejotājam daņiļēvičam kontūrs ir dīķi. varbūt netā var ko atrast.

Re: Siltumsūknis pie dīķa
Autors: Edd ()
Datums: 10/11/2016 15:20

Paldies par info!
Un, re kur saki, ka arī liktu dīķī! Bet, kādēļ tad, acīmredzot, tik maz to objektu un informācijas, ja reiz tas ir labākais variants+ lētāks!? Nudien negribas ticēt, ka tiem, kam SS, nevienam nav dīķa vai visiem tikai 1000m2 zeme un nav kur rakt... Realitātē - ja kontūru liek dīķī, tad atkrīt "firmas" rakšana, lai būtu garantija! Un ņemot vērā viņu tāmes, tāds dīķis nebūtu nemaz tik daudz dārgāks, salīdzinot ar pilnu kontūra ierakšanu un pārējiem darbiem, mazāk arī karalauka bēda, ja rok smuku pagalmu un gandrīz 2 zaķi ar 1 šāvienu...!?
Kā sākumā minēju - teorijā viss ir tiešām skaisti, bet gaidu tos šausmu stāstus vai argumentētus mīnusus! :D
Jābūt iemeslam, kāpēc tas, šķiet, nemaz nav tik populāri, lai arī zinām, ka cilvēkiem patīk skaitīt katru centu un dīķa gadījumā elektrības ietaupījums tomēr sanāktu ievērojams, ja vispār kaut ko saprotu jo fizikas un SS principiem... :)

Re: Siltumsūknis pie dīķa
Autors: khe ()
Datums: 10/11/2016 23:23

Reāli nav gadījies redzēt, ka pumpētu propilēnglikolu - visur kačā lētāko etilēnglikolu, kas nu nekādi nav eko...

Re: Siltumsūknis pie dīķa
Autors: E ()
Datums: 11/11/2016 09:09

Man ir daži apsvērumi kāpēc kontūrs dīķī nav izplatīts.

*) 90% no SS īpašniekiem visu SS uzstādīšanas procesu pasūta vienai firmai un paši neko neimprovizē
*) SS likšanas firmām nav pieredzes un aprīkojuma, tāpēc viņi atrunā savus klientus no šāda risinājuma (pasaka, ka nedos garantiju utml.)
*) pieņemu, ka dīķī kontūram ir nepieciešami kādi speciāli stiprinājumi un enkuri, kurus neesošā pieprasījuma dēļ nevar viegli dabūt
*) dīķi bieži vien ir diezgan sekli un lielā salā var rasties problēmas. Iedomājieties, ka no virsas sasalst 30cm ledus, bet 1m dziļāk ir kontūrs ar mīnus grādiem iekšā. Ja dīķis ir mazs un māja liela, tad viss var sasalt, attiecīgi neviens konstruktors/būvinženieris neliek galvu ķīlā, ka viss būs OK.
*) dīķī kontūram būs vairāk kustību un vibrāciju kā rezultātā pievienojuma vietās var saplaisāt caurules (it īpaši rēķinot 10, 20 gadus)

P.S. Man SS arī ir bez zemes kontūra, bet es tur improvizēju un esmu uzbūvējis sev netradicionālu sistēmu. Izmaksas patreiz ir 1200 EUR kopā ar visu siltumsūkni (lietots+manas modifikācijas). Silda 180m2 māju + silto ūdeni. Par oktobri bija 35 EUR. Redzēs kā būs pēc pirmās sezonas, tad arī varēšu padalīties ar detalizētāku info.

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **         **     **  **     **  **     ** 
  **   **   **    **   **     **  **     **  **     ** 
   ** **    **    **   **     **  **     **  **     ** 
    ***     **    **   **     **  **     **  **     ** 
   ** **    *********   **   **    **   **    **   **  
  **   **         **     ** **      ** **      ** **   
 **     **        **      ***        ***        ***    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727