UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Termovārsts?
Autors: žeņa ()
Datums: 03/11/2016 14:46

vajag termovārstu apkurei kurš normāli ir vaļā, bet sasniedzot konkrētu temperatūru (piem 60*) tas aiztaisās ciet un kad atkal nokrīt zem 60*, tad atkal atveras. ļooti vēlos tieši , lai nav atkarīgs no elektrības, automātikām utt.
cik saprotu ir elektromagnētiskie (kam viņš slēdzas klāt?), bet īsti negribu, jo pārējā sistēma strādā ar vienu sūkni un trīsceļu termovārstu.

Re: Termovārsts?
Autors: E ()
Datums: 03/11/2016 15:28

Man ir šāds termostatiskais 3-ceļu vārsts:

3-ceļu termovārsts VTC511 1''i.v. 60*C Kvs 9,0 čuguns, ESBE
Kods : 1990528
Cena EUR : 77.92

[www.akvedukts.lv]

Varbūt aizskrūvējot ciet vienu pusi dabūsi sev vēlamo efektu t.i. 2-ceļu vārstu?
Man viņš stāv apkurei mazajā lokā un smuki verās ciet/vaļā pie 60 grādiem.

Re: Termovārsts?
Autors: žeņa ()
Datums: 03/11/2016 15:51

tā problēma ir tāda, ka pašlaik tieši stāv tāds 3-ceļu termovārsts VTC511 1''i.v. 60*C Kvs 9,0 čuguns, ESBE
bet problēma tāda, ka sistēma darbojas ar vienu sūkni, kurš stāv pirms katla uz atpakaļgaitas, pirms sūkņa ir minētais 3-ceļu termovārsts, kurš uztur katlā 60*. Problēma (man tā šķiet) ir, ka tad, kas beidz kurināt un temperatūra noslīd zem 60*, tad sūknis dzenā tikai mazo loku, jo 3-ceļu vārsts aizvēris auksto atpakaļgaitu no visas sitēmas un ūdens pārējā sistēmā stāv un pie lieliem mīnusiem rītapusē draud aizsalt, jo stāvošs.

manuāls risinājums ir uztaisīt īsceļu ar rokas ventili apkārt termovārstam. Kad sāk kurināt, tad to aizver ciet un kad beidz kurināt, tad to atver vaļā un atstāj dzenāt to sūkni. bet nodomāju, ja nu risinājumi jau ir izdomāti pirms manis?

Re: Termovārsts?
Autors: E ()
Datums: 03/11/2016 16:15

Droši vien vajag detalizētāku situācijas aprakstu un varbūt shēmu, lai izprastu problēmu un te kāds varētu piedāvāt risinājumu.

Šis vārsts ir klasiskais apkures mazā loka vārsts, lai apkures katlā neveidotos svīšana. Sūknim vajadzētu strādāt uz termoreleja pēc principa: kad katls kurās, tad sūknis strādā, bet kad katls nekurās tad sūknis nestrādā. Visa pārējā loģika (akumulators u.c. apsaite lielajam lokam) parasti tiek realizēta neatkarīgi un ar citu sūkni, vārstiem, termostatiem.

Re: Termovārsts?
Autors: Rx ()
Datums: 03/11/2016 16:23

Lai korekti strādātu, tas ir, cirkulētu lielajā lokā arī vēss ūdens, vajag otru sūkni. Krasns sūkni ieslēdz ar termoreleja kontaktiem, kas informē par to, ka krāsnī ir sasniegta temperatūra, pie kuras nav kondensācija ( ap 65-70 grādi). Cauri krāsnij dzenāt visu laiku ( pat pie izkurinatas krāsns) lielā loka ūdeni nav ekonomiski: Viss aiziet termozudumos ap un iekšā krāsnij...

Re: Termovārsts?
Autors: Rx ()
Datums: 03/11/2016 16:33

Var arī lētāk izlīdzēties: Paralēli termovarstam, tā, lai no krāsns ūdens iet pa taisno uz lielo loku, cauri regulējamam aizbīdnim, padot minimālu apejas plūsmu, kas nodrošinās apkurē mazu kustību arī tad, kad termovārts būs ciet.Tas ir apkures aizbīdnis:
Regulē tas ar daudziem apgriezieniem, un var pavērt pat mazu šķirbiņu. Tam tas arī domāts...

Re: Termovārsts?
Datums: 03/11/2016 16:48

Kas tā par jocīgu sistēmu (māju, saimniecības ēku), kurā jākustina sistēmas šķidrums lai neaizsaltu?
Ja jau tev nav akumulācija, tad paņem un ielej sistēmā nesalstošo šķidrumu un aizmirsti par visiem vārstiem. Tilpums nebūs liels.
Bet vispār jācenšas tiekties uz normālu standarta sistēmu - divi sūkņi, mazais lielais loks un akumulācija. Nu un protams tas nav normāli, ja sistēma ir tik vārīga ka jābaidās no sala - ēkas problēma.

Re: Termovārsts?
Autors: žeņa ()
Datums: 03/11/2016 16:58

Rx Wrote:

Jā, viss itkā pareizi. tikai arī šajā gadījumā vajag vienu vārstu, kas atver savienojumu (kas apiet katlu un termovārstu) starp atpakaļceļu un turpceļu, kad aizveras termovārsts, bet ir ciet, kad kurās katls.
itkā jau nav nekāda problēma 2x to rokas ventīli (aizbīdni) aiztaisīt/attaisīt, šobrīd esmu apmierināts ar visu, bet iedomājos, ka varbūt ir tāds foršs 2 ceļu termoventilis, kas pie noteiktas temperatūras aizveras, tad man paliktu tik vien kā kurināt un malku mest :)

varbūt kāds var pastāstīt kā darbojas tie elektromagnētiskie vārsti un pie kā viņi slēdzami (termodevējs, elektrība, automātika)?

man ir ļooti sarežģīta sistēma, jo 80 gadu beigās atradās arhitekts, kas uzzīmēja ļoti skaistu, bet pilnīgi nepraktisku (no tehnisko komunikāciju viedokļa) māju. 'Pēc tam vēl atradās, kāds, kurš vēl vairāk sarežģīja visu- pārbūvēja apkures sistēmu. rezutlātā ir 3 pilnīgi neatkarīgi loki, kas pat strādāja katrs ar atsevišķu gāzes katliem. viens loks siltās grīdas, cits pašteces ar čugunniekiem, vispār bez sūkņa un 3. ar normālais ar tērauda plakanajiem radiatoriem.
rezultātā es visas savienoju pie viena malkas katla. Protams vislabākais ir visu automatizēt, bet tad ieguldījumi pārsniegs ekonomiju :D

Re: Termovārsts?
Autors: Rx ()
Datums: 03/11/2016 18:39

To aizbīdni nevajag taisī ciet-valā! Tas nodrošinās mazu plūsmu uz lielo loku- māju tikai tad, kad termovārsta mazajā lokā ir zem 60 grādiem, un tas ir ciet. Tātad, tagad lielajā lokā nav cirkulācijas ja krāsns auksta , un Jums ir aizdomas...ka aukstā laikā kāda no apkures vietām var...aizsalt. Lai neaizsaltu, jānodrošina pavisam maza nesēja kustībā! Un to arī ar manis pieminēto aizbīdni var veikt. Tas ir, viņa visulaik mazlietatvērtais stāvoklis neko darbībā neietekmēs, jo termovārsts regulēs siltuma plūsmu kad krāsns kurēsies un tā temperatūra būs virs 60 grādiem. Bet ja runa par automātiku, lai lielajā lokā būtu vajadzīgā temperatūra, kas arī nodrošina vajadzīgo temperatūru telpās...Ir cits risinājums. Trīsszaru vārstam liek klāt servomotoru ( ir tādi speciāli paredzēti vārstiem...). To vada ar telpas temperatūras mērītāju-procesoru, un bezvadu vadību. Kā piemēram sen minētais , kā piemērs HMC80 / HMC82. Bet te jau citi speci ieteiks lētākus variantus.....Man ir HMC80. Supertruper apmierina!

Re: Termovārsts?
Autors: pip ()
Datums: 03/11/2016 23:12

Nafig Amerika jaizgudro uzliec 3celu verstu un vel vienu sukni

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **     **  ********   ********   **     ** 
 **     **  **     **  **     **  **     **   **   **  
 **     **  **     **  **     **  **     **    ** **   
 **     **  **     **  ********   **     **     ***    
  **   **   **     **  **     **  **     **    ** **   
   ** **    **     **  **     **  **     **   **   **  
    ***      *******   ********   ********   **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727