UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ūdens mājai un dārzam no spices
Autors: binary ()
Datums: 20/05/2016 08:13

Pamazām taisam projektu mājas būvniecībai. Šā brīža stadijā jāsaplāno, kā tiks nodrošināts ūdens. Kaut kāda vīzija ir, bet varbūt pilnīgi greiza vai mazliet "neērta" - vēlētos uzklausīt komentārus, ieteikumus.

Šobrīd ir spice, bedrē pie spices ir sūknis ar 22 litru hidroforu un spiediena regulatoru (standarta komplekts). Un ir māja, uz kuru iet ūdens vads no šīs spices. Bedrē pie ūdens trubas ir pieslēgta arī šļūtene dārza laistīšanai. Šļūtene kādus 40-50 metrus gara, nav ierakta, uz ziemu tiek atvienota, sarullēta un novākta.

Plāns ir:
1) vilkt jaunu ūdens vadu no spices uz jauno māju
2) hidroforu pārvietot uz jauno māju (hidrofors būs lielāks par esošajiem 22l)
3) spiediena regulatoru (sūkņa ieslēgšanai) arī pārvietot uz jauno māju
4) uzstādīt jaunajā mājā nopietnākus filtrus (mīkstināšana utt)
5) vilkt jaunu ūdens vadu no jaunās mājas uz veco māju, lai vecajā mājā būtu pieejams filtrēts ūdens (tikai aukstais)
6) dārzam ūdeni nodrošināt caur jauno māju, nevis pa taisno no spices bedres

5. punktu droši vien ir vērts realizēt tādā veidā, ka tiek ielikti divi ūdens vadi no jaunās mājas līdz bedrei:
5.1) viens vads ūdenim no spices uz jauno māju
5.2) otrs vards ūdenim no jaunās mājas uz spices bedri, kur tas tiek savienots ar pašreizējo vecās mājas ūdens vadu

6. punktu var realizēt divos veidos:
6.1) pievienot šļūteni spices bedrē pie "jaunā māja -> vecā māja" ūdensvada
6.2) izveidot jaunās mājas sienā kaut kādu ārējo ūdens krānu, pie kura pievienot šļūteni

Vai hidroforā būtu ieteicams laist ūdeni pēc filtriem (ūdens mīkstināšana utt)? Tas nozīmētu, ka arī dārzs tiek laistīts ar filtrētu ūdeni - izklausās kaut kā nepareizi. Arī 6. punkta 1. variantā sanāk, ka laistīšana notiek ar filtrētu ūdeni.
Varbūt pareizais risinājums ir hidroforā laist nefiltrētu ūdeni un dārza laistīšanai taisīt to nefiltrēta ūdens krānu sienā? Vai varbūt to krānu jātaisa nevis sienā, bet jālaiž cauri zemei?

Komentāri, ieteikumi?

Re: Ūdens mājai un dārzam no spices
Autors: ETT ()
Datums: 20/05/2016 08:34

Liec vienu hidroforu pirms attīrīšanas un otru aiz attīrīšanas, tā teikt, sadali uz pusēm. Pirmais priekš sūkņa, otrais priekš spiediena izlīdzināšanas mājā, jo filtrēšana tomēr ir sava veida bremze. Uz dārzu protams pirms visām mīkstināšanām...

Re: Ūdens mājai un dārzam no spices
Datums: 20/05/2016 09:30

Var taču izmantot veco vadu man šķiet, priekš kam jāņemas ar jaunu vadu, jo viņu čakars rakt un vēl lielāks čakars normāli mājā ielaist iekšā. Ja gribi, pieliec viņam galā filtru uz mikronu un būs gana labi.

Hidroforu var istabā, vienīgi par spiediena regulatoru neesmu drošs. Arī it kā varētu, bet man racionāli šķiet vēl viens dārza izvads tieši pie bedres un tad vai viņš labi funkcionēs, ja spiediena automātika ir istabā? Faktiski jau nekas ļauns tam spiediena regulatoram bedrē nenotiek. Bet nu var arī istabā.

Iesaku pārdomāt par lietusūdeni, kā bezmaksas ūdens avotu un jaudas noņemšanu no spices. Principā smuki noformēts kubs, mucas vai spec ūdens bloki pie mājas notekām ir laba štelle. Viena lieta, ka var ielikt krānu un tad šļaukā ar pašteci, bet otrā lieta iesmelt.

Man mājās ir izvads pie sienas un izvads pie akas un šļauka utt. Tā kā tev plānos. Bet dzīvē es tos praktiski neizmantoju, jo visu man nodrošina lietusūdens. Tajā skaitā augstspiediena mazgātāju. Kāpēc? Tāpēc, ka ērtāk ir ātri iesmelt ar kannu un apliet, vai rokas nomazgāt, nekā vazāties ar neētru šļauku. Šļaukai nozīme ir lieliem apjomiem lielos attālumos. Ja attālumi ir līdz 20 metriem no lietusūdens trauka, tad šļauka nav aktuāla. Augstspiediena mazgātājam arī - mazgāt der visu ko, bet reāli tāda mazgāšanas laukuma īsti nav, jo viena lieta ir mazgāt autiņu, cita - pļāvējus, kastes, mucas, dēļus utt. Mazgātājs ir labs, ja var slēgties dažādās vietās klāt bez lieka čakara, jo savādāk šļauka liek atmest mazgāšanu daudzos gadījumos kā pārāk lielu apgrūtinājumu.

Re: Ūdens mājai un dārzam no spices
Datums: 20/05/2016 09:32

Ā - vēl, hidrofors istabā - rēķinies ar kondensātu, jo siltākā telpā jo lielāks. Viņu vēlams būtu pagrabveidīgā bedrē likt, bet arī tur kondensātiņš gan jau būs.

Re: Ūdens mājai un dārzam no spices
Autors: binary ()
Datums: 20/05/2016 10:16

Spices bedre atrodas starp veco māju un plānoto jauno māju. Vecais ūdens vads ir no bedres līdz vecajai mājai, bet vajag jau arī ūdens vadu no bedres līdz jaunajai mājai - tas jebkurā gadījumā jārok no jauna. Tai tranšejā plānojas ielikt divus ūdens vadus - viens "bedre -> jaunā māja", otrs "jaunā māja -> bedre". Otrais ūdens vads spices bedrē tiktu savienots ar veco ūdens vadu. Tādējādi čakara faktiski nekāda, izmaksas tīri tik, cik viena ūdens vada ieguldīt tranšejā divus ūdens vadus, turklāt vecajā mājā būs pieejams filtrēts ūdens.

Pašā mājā "pagrabveida bedres" nebūs. Plānojas, ka hidrofors būs saimniecības telpā, kurā būs arī veļas mašīna, elektrības sadale, siltumsūknis, … Varbūt pret kondensātu varētu cīnīties, nosiltinot hidroforu (vai nu aplīmējot ar siltumizolējošu materiālu, vai arī ieliekot putuplasta kastē)?
Otrs variants, no kura gribētos izvairīties - atstāt hidroforu sūkņa bedrē, bet tur vietas pamaz, piekļūšana (līdz ar to arī apkopes, kaut vai elementāra spiediena piepumpēšana) salīdzinoši sarežģīta, apstākļi paskarbi (mitrums un tā), turklāt nav arī vietas lielākam hidroforam.

Par spiediena regulatoru kā reiz ir lasīts, ka vēlams likt mājā… Vai būšu kaut ko sajaucis?

Par lietus ūdeni - paldies par atgādinājumu, šad tad par to aizdomājos ;)

Attālumi… Nu mums zeme ir 1.2ha, pagaidām bez konkrēta plānojuma. Dārzs pagaidām neliels - viena siltumnīca un divi ~16-20 m² dārziņi. Papildus tam ir puķes šur, tur, vēl kaut kur. Un vēl dažādu ogu krūmi, kuri šad tad tiek laistīti. Nav gan zināms, kas būs ar jaunās mājas apstādījumiem - ja tādi būs, tad tos arī būs jālaista, un tie būs metru 30-50 attālumā no dārza. Grozies kā gribi, bet šļūtenei tomēr ir zināmas ērtības. Tām pašām krūmmellenēm, piemēram, vajag pa lejkannai uz katru krūmu - nu ir ērtāk pastāvēt ar šļūteni pie katra krūma nekā vazāties >30m līdz lietus ūdens savākšanas vietai. Cita lieta - varbūt gribētos nākotnē 50m šļūteni aizstāt ar zemē ieraktu "infrastruktūru" ar izvadiem dažādās vietās, kur katrā ir pa 10m garai šļūtenei papildus automātiskai laistīšanai… Bet nu tās tādas nākotnes vīzijas.

Re: Ūdens mājai un dārzam no spices
Datums: 20/05/2016 10:28

Nu ja būtu plānojums, tad savlaicīgi zemē ieraktas ūdens līnijas ir super. Bet no otras puses mobilie ūdens kubi arī ir super, jo tos uzpilda un tie mierīgi marinējas un nečakarē prātu sūknim, zemei utt.

Es esmu garu šļauku pretinieks - baigi nepatīk, sapinas, jāvelk, jāskatās, lai kādu puķi nenolauž. 15m šļauka vēl normāli - 50m ir mazohisms. Uzvelk tādu līniju, tad viņa bojājas ārā, traucē pļaut, slinkums pārvilkt, nevar normāli uztīt, ja nav dārga un riktīga jumbo spole utt.

Vai gadījumā automātika laistīšanai no punktiem arī nenozīmē elektrību tajos punktos?

Re: Ūdens mājai un dārzam no spices
Datums: 20/05/2016 10:37

Nu var protams likt paralēlās caurules, bet vai vajag? No sūkņa uztaisa dakšu un vecajai galā parasto kārtridžu man šķiet, ka ir ok. Vai tik ļoti tur saimniecības ēkā vajadzēs mīkstināto un mega attīrīto ūdeni? Jo vienkāršāk jo labāk. :)

Re: Ūdens mājai un dārzam no spices
Datums: 20/05/2016 10:43

Starp citu krūmmellenēm varbūt der tāds risinājums, ka pa dobi iet teiksim cietā kausējamā caurule vai hdpe, kurā saurbti caurumi - tuvākajā galā tievāki un tālākajā resnāki - lai ir balanss. Pēc tam atver vaļā krānu pie mucas, apskati līmeni un kad iztecējuši piemēram 200 litri, aiztaisi ciet. Viss nolaistījies ar vienu piegājienu un pa to laiku var gulēt. :)

Re: Ūdens mājai un dārzam no spices
Autors: binary ()
Datums: 20/05/2016 10:53

Nezinu gan, vai automātiska laistīšana nozīmē elektrību tajos punktos. Tik pat labi to var realizēt ar spiediena palīdzību - ir spiediens, laistam, nav spiediena, nelaistam. Tas pats risinājums ar mucu un caurumotu cauruli arī manā izpratnē ir "(pus)automātiska laistīšana". Lai nu kā, automātiskā laistīšana ir "nākotnes problēma", šobrīd tā netiks risināta. Šobrīd aktuālā problēma dārza sakarā - kur dabūt ūdeni šļūtenei.

Par paralēlām caurulēm - ja no sūkņa uztaisīs dakšu un vecajai mājai dos ūdeni pa taisno no sūkņa, tad vecajā mājā paliks nefiltrēts ūdens. No tā gribētos izvairīties. Filtrs uz mikronu - tas nav nopietni, tas der tikai pret smiltīm un spiediena ierobežošanai. Poda bačoks, boileris utt tāpat ar mikrona filtru beigsies nost tik pat ātri kā bez filtra.
Pagaidām tā ēka tiks izmantota kā palīgēka, bet… Nevar zināt, kas tur būs pēc 5, 10, 15 gadiem. Statuss tai ēkai paliks "dzīvojamā ēka", un ļoti iespējams, ka nākotnē tā atkal tiks izmantota kā dzīvojamā - bērnam, viesiem vai kādam citam.

Re: Ūdens mājai un dārzam no spices
Datums: 20/05/2016 11:26

Nu par mikrona filtru negribētos piekrist tā īsti. Man viss darbojas tieši uz to mikrona filtru. Pirms daudziem gadiem nebija nekāda un tad gan bija problēmas bačokā un veļmašīnā utt. Tagad vismaz tajās vietās nekādu problēmu nav jau ilgu laiku.
Boileris protams cieto ūdeni negribēs tik labi, bet no otras puses diezgan jau jaudīga filtrēšanas sistēma jātaisa, lai visu ūdeni atdzelžotu un atkaļķotu un lielākais patēriņš būs tualete, kurai faktiski neko īpašu nevajag, abi aukstie krāni, kuriem arī neko īpašu nevajag un tad tikai neliela frakcija, kas būtu karstais ūdens. Boileris ir tīrāms. Atdzelžots atkaļķots ūdens arī tāds neierasts. Nezinu, neesmu drošs par filtriem. Acīmredzot ir jāsāk ar analīzi, kas notiek ar ūdeni aiz teiksim tā paša mikrona un salīdzināt ar kaut kādu standartu.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.