UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 1234Nākošā
Pašreizējā: 1 no 4
Boilera priekšsildīšana
Autors: soseds2 ()
Datums: 15/03/2015 15:18

Negribēju rakstīt tēmās par elektroenerģijas taupīšanu, tādēļ iesākšu jaunu tēmu, kas satīta ar boilera elektrības patēriņa samazināšanu.
Ko dōmājat par aukstā ūdens (boilerī ienākošais) priekšsildīšanu, piem. caur notekūdeņu siltummaini uc. Piem. šis:[www.youtube.com]
Šogad izstādē nebiju, bet pagājušogad bija izstādīts siltummainis, kas uzsida ūdeni no dušas un vannas notekūdeņiem. Aukstā ūdens temperatūra (ienākošais mājā) ir aptuveni 3-5', bet ar siltummaini var pacelt par 10-30' uz augšu, atkarībā no notekūdeņu t'.
Domāju sev dzīvoklī īstenot tādu sistēmu, jo elektrības rēķins ir nežēlīgi liels. Man kā santehnikim būtu vienkārši realizēt šo ieceri. Parēķināju, ka ieguldījums varētu būt kādi 150 eur+ paša darbs, bet elektrības ekonomija mēnesī varētu sastādīt 20-30 eur. Sistēma nedaudz savādāka, kā video, bet princips tas pats.
Kādi komentāri, varbūt ir cits veids, kā priekšsildīt ūdeni.

Re: Boilera priekšsildīšana
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 15/03/2015 15:56

Es parasti rokas mazgāju aukstā ūdenī, dušā tērējot ~40l ūdens tā temperatūra aptuveni 45 grādi. Traukus cenšos mazgāt sekojoši pa angļu modei - karsta 2l tējkanna ar mazgājamo līdzejki izmantota, lai traukus notītītu no taukiem un tad ar aukstu (vasarā) - remdenu (ziemā) noskaloju. Tā, ka man nav vannas, tad kopējais ūdens patēriņš diennaktī varētu būt 70+/-20 litri. Tapēc šāda kanalizācijas siltummaiņa izmantošanas priekšrocība visticamāk būtu daudstāvu ēkās vai restorānos.
Taču nenoliedzami priekšsildīšana būtu apsveicama - piemēram, ja tev ir dzīvoklis ar balkonu, tad auksto ūdeni siltajā gadalaikā var sasildīt gumijas caurulē, kas aptītas ap balkona margām un nosegtas ar dobā polikarbonāta 6mm plāksnēm. Tātad atliek tikai izvilkt papildus cauruli no aukstā ūdens pievada - pievadu sadalīt tā, lai ziemā var lietot īso pievadu, bet vasarā garo. Galvenais izdomāt garā pievada iztukšošanu.
Otrs jautājums - ja dzīvoklis un ir pilsētas gāze, tad varbūt lētāk izmantot gāzes sasildi elektrības vietā?

Re: Boilera priekšsildīšana
Autors: soseds2 ()
Datums: 15/03/2015 16:43

Es biju domājis pavisam reālu ekonomiju un risinājumu... vēl šāds:[www.youtube.com]
Vēl ir varianti ar kompostu, ar kanalizācijas bedres izdalīto siltumu, sauli, utt. Bet tas vairāk privātmājām, man dzīvoklis. Man karstā ūdens patēriņš dienā varētu būt 100-300L.

Re: Boilera priekšsildīšana
Autors: Didzisp ()
Datums: 15/03/2015 18:23

Man arī nelieksa, ka lielu ekonomiju nedabūsi. Kanalizaci parasti ar švunku aiztek, bet Tev vajag siltummaini, lai kautkādu enerģiju no notekūdeņa noņemtu. Tiklīdz sataisīsi siltummaini. tā tas štopēsies ciet dušā ar matiem, bet virtuvē ar taukiem. Var jau būt es esmu pesimists, bet, ja jau esi santehniķis,tad labāk uztaisi kādu papildus haltūru, nopelni naudiņu un maksā elektrības rēķinu. Tas variants darbojas točna, bet ar to priekšsildīšanu fig viņu zin kā būs.

Re: Boilera priekšsildīšana
Autors: soseds2 ()
Datums: 15/03/2015 21:21

Man pirmskara māja. Ir tikai elektrība un apkure, tas viss. Vnk kanalizācijā ik dienas izlaižam vismaz 100L karsto, tādēļ arī tāda ideja. Esmu optimists jauno tehnoloģiju jomā: pasīvās mājas, enerģijas atgūšana un taupīšana...
Kā jau visiem, negribas barot Latvenergo.
Došu ziņu tuvākajā laikā par temperatūras režīmiem darbinot vīto vara siltummaini.
Santehniķa darbs jau arī nav bezgalīgs, ir kkādi noteikti ienākumi, ir noteikts darba apjoms, ko var veikt, bet ikmēneša izdevumi pieaug.

Re: Boilera priekšsildīšana
Autors: nkn ()
Datums: 16/03/2015 09:10

Manuprāt ideja apsveicama. Pirmajā linkā izskatās daudz cerīgāk, jo siltummainis ir ar lielāku laukumu. Katrā gadījumā kanalizācijas trubas arī pēc ūdens aiztecēšanas būs siltākas kā ienākošais ūdens un savu uzdevumu pildīs.
Privātmājā tādu siltummaini varētu jau ierīkot pie kanalizācijas izveides zem grīdām, tikai jādomā par atbilstošu materiālu zem zemes.
Gaidīšu rezultātus.

Re: Boilera priekšsildīšana
Autors: Uldiš ()
Datums: 16/03/2015 09:31

Domāju, ka ideja nav zemē metama, tikai būtu jāņem vērā daži apstākļi, kurus jau Didzisp jau ieskicēja - mati, tauki un kritums. Es domāju, ka virtuvs kanalizāciju ar vannenes, ja iespējams, nevajadzētu jaukt kopā - tur tomēr dažādi sastāvi - ja vienā pamatā ziepes, putas, kādi mati, tad otrajā tauki, ēdienu paliekas u.tml. sastāvs, kas reāli (garantēti) aizķepēs to trubu. Ja vien autoram ir iespēja realizēt kaut cik normālu kanalizācijas silto ūdeņu kritumu ar pietiekamu caurules diametru, tad vajag taisīt augšā - galu galā 100-300l karstā ūdens ir daudz un elektrībā salasās... Vienīgi iesaku apdomāt, lai ir pēc iespējas gludāka tā kanalizācijas caurules iekšpuse - mazāks risks visam pieķept, kas pie reizes arī samazinās efektivitāti tam visam pasākumam, vieglāk iztīrīt, ja nu kas + papildus to visu siltināt no ārpuses.
P.S. Virtuvē iesaku trauceni - gan ūdens, gan elektrības patēriņš mazāks (mana pieredze), kā arī sieva apmierinātāka, ka nav tās trauku kaudzes rezulāri izlietnē.

Re: Boilera priekšsildīšana
Autors: nkn ()
Datums: 16/03/2015 09:38

Siltummainis trubas ārpusē, cieši pietīts pie trubas, nekas tur neķersies.

Re: Boilera priekšsildīšana
Autors: slēpnis* ()
Datums: 16/03/2015 12:45

Kaut kāda šveiciešu kompānija ražo, (diemžēl links pazudis) siltummaini, kurš darbojas uz principa, ka ūdens tecējums pa liela diametra vertikālu cauruli vienmērīgi "izklājas"pa iekšpusi. Praktiski, ~100mm vara caurule pa kuru uz leju plūst pelēkie notekūdeņi. Tai apkārt nedaudz lielāka diametra caurule pa kuru plūst aukstais ūdens pretvirzienā. Esmu nobriedis to realizēt, jo man mājās ir aktīvi dušotāji un daudz siltuma aiziet kanalizācijā. Ir doma varu aizstāt ar plānsienu ~2mm dzelzs cauruli. Efektivitāte mazāka, bet, ja taisa 2m garu, tad domājams varētu kompensēt dzelzs lielāku siltumpretestību. Oriģinālā bija kādus 80cm gara tā uzparikte.

Re: Boilera priekšsildīšana
Autors: Kasparam ()
Datums: 16/03/2015 22:23

Ievies trauku mazgājamo mašīnu :)

Iet uz lapu: 1234Nākošā
Pašreizējā: 1 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   *******    *******   ********  **     ** 
    **     **     **  **     **  **    **  **     ** 
    **     **         **             **    **     ** 
    **     ********   ********      **     **     ** 
    **     **     **  **     **    **       **   **  
    **     **     **  **     **    **        ** **   
    **      *******    *******     **         ***    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727