UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 3 no 4
Re: Tualetes podā virpulis - efekts vai defekts?
Autors: JanisJanis ()
Datums: 23/10/2014 09:04

Jā kāds risinājums poda kastes kondensācijai? Piemaisīt siltāku ūdeni? Iebūvēt kasti sienā un noizolēt?

Re: Tualetes podā virpulis - efekts vai defekts?
Autors: kkk ()
Datums: 23/10/2014 09:50

Praktiķi, es piekrītu par aliņiem, piekrītu par atšķirību starp 5grādu gaisu bačokā un 5grādu ūdeni bačokā. BET! Es to saprotu tā, ka ir atšķirība starp praktiskajiem piemēriem un teorētiskajiem apstākļiem (lodveida zirgu), pie kuriem siltumcaurlaidības parametrus rēķina (arī u-wert.net). Ieliekot saldētavā aliņu, tā lēnāko atdzišanu nodrošina apkārtējais nosacīti nekustīgais gaiss - uz aliņa virsmas t būs, teiksim, 10 grādi, 5mm atālumā 5grādi, 10mm attālumā 0 grādi, utt. Savukārt pie teorētiskā aprēķina ārējai virsmai tiek pieņemta konstanta temperatūra - tā itkā pūstu pastāvīgs vējš, kas uzsilušo gaisu momentāli aizstāj ar aukstu gaisu saglabājot konstantu virsmas t. Līdz ar to kāda starpība, kas "aiznes" enerģiju prom - praktiskais ūdens vai teorētiskais gaiss - rezultāts ir viens un tāds pats - pastāvīga virsmas temp. 5 grādi. Tātad teorētiskā aprēķina apstākļi patiesībā ir sliktāki ("ar rezervi"), nekā praksē novērojamie apstākļi.

Re: Tualetes podā virpulis - efekts vai defekts?
Autors: Didims ()
Datums: 23/10/2014 10:10

Vakar vakarā padarbojos vēl pa dārzu. Kamēr rokas sausas, daudz maz ok, bet, kad vajadzēja baļļā nomazgāt, sāpēja no aukstuma. Un temperatūra gan gaisam, gan ūdenim bija pilnīgi vienāda.

Re: Tualetes podā virpulis - efekts vai defekts?
Autors: binary ()
Datums: 23/10/2014 10:44

Nu ko… Vēl paspamojam. Ar daudz maz reālistiskiem piemēriem, nevis alus pudelēm, cinkotiem spaiņiem un ūdenī iegremdētām mājām.

Variants A: nesiltināts bačoks
Ūdens strauji atdzesē keramiku. Otrpus keramikai esošais gaiss to silda lēnāk. Rezultātā keramika noraso - tas, ko daudzi novēro pie saviem podiem.

Variants B: no iekšpuses ar putuplēvi siltināts bačoks
Ūdens strauji atdzesē putuplēvi, t.i., gaisu, par to šaubu nav. Tātad keramikai vienā pusē ir silts gaiss (+20°C, daudzi kubi), otrā pusē auksts gaiss (pieņemsim, ka konstanti +5°C, 5mm putuplēve). Kas notiek ar to keramikas brīnumu? Vai putuplēvē esošais gaiss to dzesēs daudz straujāk nekā to uzsildīs ārpusē esošais gaiss?

Esam tā kā sapratuši, ka A variantā ūdens keramiku atdzesē daudz efektīvāk nekā to uzsilda gaiss. Bet nu tak B variantā keramiku nedzesē ūdens! Pieņemot, ka nosiltināts daudz maz normāli, ūdens keramikai nevienā vietā nepieskaras, tātad B variantā keramiku dzesē gaiss! Tātad būtu jāņem nevis ūdens siltumatdevi, bet gan gaisa, vai ne tā?

Re: Tualetes podā virpulis - efekts vai defekts?
Autors: v_t ()
Datums: 23/10/2014 11:26

tieši tā, bačoku nedzesēs ūdens, bet gaisa un polietilēna kompozīcija, kur noslēgtās šūnās ieslēgts gaiss ir lielā pārsvarā. ar vienu vārdu sakot, izolācijas slānis.
alus tests ir labs, taču nav korekts konkrētajā gadījumā, bet spaiņu tests vieglā veidā parādīs putu plēves pietiekamību vai nē. ja nē, tad var ielikt vēl vienu kārtu - tests dod iespēju atrast pie kāda putu biezuma kondensāts neveidojas.

Re: Tualetes podā virpulis - efekts vai defekts?
Autors: Rx ()
Datums: 23/10/2014 11:31

Kā tas izskatās pēc aprēķiniem: Bez siltinājuma ūdens pusē: gaiss 20 C, ūdens 4C grādi. Materiāli līdzīgi kā keramika un gaiss-pepireflekt 5mm

Ar siltinājumu ūdens pusē:

Re: Tualetes podā virpulis - efekts vai defekts?
Autors: Rx ()
Datums: 23/10/2014 11:34

Papildinājums, komentārs: Vertikālā zilā svītra kreisā- telpas pusē ir mitruma kondensācijas nosacījumu izpildīšanās vieta.

Re: Tualetes podā virpulis - efekts vai defekts?
Autors: binary ()
Datums: 23/10/2014 13:25

Negribētu piekrist tām bildītēm… Cik noprotu, abās tiek pieņemts, ka 20°C un 4°C ir gaisa temperatūras. Vismaz tā izskatās pēc melnās līnijas izliekuma virsmas tuvumā.
Tātad pirmajā gadījumā no vienas puses gaiss dzesē, no otras puses - silda. Nekādi reāli dati tur nevar sanākt, jo ūdens dzesē labāk nekā gaiss.
Otrajā gadījumā gaiss dzesē siltinājumu. Redzams jau tas, ka pie siltinājuma gaisa temperatūra ir pakāpusies līdz 6°C, ūdens gadījumā (t.i., praksē) tur tomēr būs tuvāk tiem 4°C. Visā siltinājuma biezumā arī temperatūras kāpums diez vai būs 8°C.
Ja grib kaut cik reālistisku aprēķinu, tad arī materiālus jāņem reālistiskus… Cik skatos, tajā u-wert.net ir iespēja arī savus materiālus izveidot, norādot "Thermal conductivity λ", "Vapour diffusion resistance μ", "Density ρ" un "Heat capacity c"… Man gan tas laikam nebūs pa spēkam, vismaz ne šobrīd.

Re: Tualetes podā virpulis - efekts vai defekts?
Autors: Rx ()
Datums: 23/10/2014 13:55

Ir pilnīgi vienalga, kas par materiālu, gaiss vai ūdens ir bāciņas iekšpusē. Galvenais ir virsmas temperatūra un nav svarīgi, ka tā iegūta! Tā tur ir, vai nu no ūdens, vai gaisa. Un ja virsmas temperatūra ir 4 grādi, tad viss vienalga, kā sī temperatūra iegūta: No gaisa vai ūdens, vai speciāla 4 grādu uzturētāja superpuper.... Tālāk jau siltumtehnika- siltuma izplatīšanas mateiālos, kas notie reizē no abām pusēm.

Re: Tualetes podā virpulis - efekts vai defekts?
Autors: binary ()
Datums: 23/10/2014 14:05

Nu nebūs gan vienalga. Nesiltinātajā bildē redzams, ka *virsmas* temperatūra bačoka iekšpusē ir nevis bačokā esošā materiāla +4°C, bet gan +8°C. Pēc mēroga izskatās, ka 1mm attālumā "ūdens" temperatūra ir kāpusi no +4°C līdz +8°C. Gaisa gadījumā tā tiešām varētu būt, bet ūdens gadījumā man tam ir pagrūti noticēt.

Siltinātajā bildē līdzīgi, tikai tur tas kāpums ir 2°C (no +4°C uz +6°C).

P.S. Jā, es skatos lielās bildes, nevis iepostētos "thumbnailus". Tāpēc tos grādus varu skaidri izšķirt.

Pašreizējā: 3 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  ********  **    **   *******    *******  
  **  **      **     **   **   **     **  **     ** 
   ****       **     **  **           **         ** 
    **        **     *****      *******    *******  
    **        **     **  **           **         ** 
    **        **     **   **   **     **  **     ** 
    **        **     **    **   *******    *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727