UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3
Re: Pirts ventilācija - prakse
Autors: SerViss ()
Datums: 02/07/2014 12:48

Svaigais gaiss tiks ievilkts pateicoties krāsns karstuma cēlējspēkam. Tātad telpā spiediens būs pozitīvs (ja nebūs atvērta lūciņa uz skursteņa ventilāciju), un izlietotais gaiss spiedīsies ārā pa jebkuru šķirbu. Domāju, ka pietiktu ar vienkāršu resti (aizbīdāmu) pretējā sienā, kurai pievienot siltinātu cauruli (apgāzta U veidā, iekšpusē (jeb siltinājumā) uz augšu, ārpusē uz leju ar izeju zem grīdas līmeņa. Telpa būs kā zem vāka, jo siltajam gaisam nebūs kur uzcelties un pazust, viss būs silts, krāsns pumpēs iekšā svaigo gaisu, un sliktajam atdziestošajam nekas neatliks, kā spiesties laukā bez vilkmes. Bet šis process ir spēkā tikai tikmēr, kamēr krāsns karsta.
Kad pēršanās beigusies, dvieļi izkarināti, tauta aizgājusi, izplūdes resti aizveram un atveram skursteņa ventilācijas lūciņu pie pērtuves griestiem, lai tad nu skursteņa vilkme dara savu atlikušā siltuma un mitruma rīšanas darbu.

Re: Pirts ventilācija - prakse
Autors: SerViss ()
Datums: 02/07/2014 13:00

Tai U veida caurulei jābūt diezgan garai, lai pērtuves durvju vēršanas laikā caur to nepaspētu ienākt aukstais āra gaiss.

Re: Pirts ventilācija - prakse
Autors: Pavels.O ()
Datums: 02/07/2014 14:32

Ja nav iebildumu lasīt Krievu valodā, tad šeit ir risinājums bildēs, kā nonest ventilācijas izvadu lejā.
[forum.rusbani.ru] tur arī daudzi liek foto no savām būvēm.
vispār krievu saitos var daudz informācijas smelties pirts lietās, šinī konkrētā runā par slapjo "īsto" krievu pirti +60C / 60% RH, nu bet ir citi forumi kur izskata arī jautājumus ar turku pirtīm +40C / 100% RH un sausām pirtīm + ~ 100C / 20% RH

Re: Pirts ventilācija - prakse
Autors: AndrisL ()
Datums: 11/09/2014 00:18

Jautājums pieredzējušiem ventilētu pirts būvētājiem un lietotājiem, jo ir plāns izbūvēt funkcionāli un pareizi pirts karsētavu (kurā notiek arī mazgāšanās) ar tilpumu ~10m3.
1. Cik lielam gaisa daudzumam ir jāapmainās pirts karsētavā 1h laikā? 10m3, 20m3...
Tīri matemātiski izrēķinot pie gaisa plūsmas 1m/s un izmantojot:
PPR cauruli ar diametru 25mm tiks nodrošināts 1.76m3/h;
kanalizācijas cauruli ar diametru 32mm ->2.89m3/h
kanalizācijas cauruli ar diametru 40mm ->4.52m3/h
kanalizācijas cauruli ar diametru 50mm ->7.65m3/h
resnākas caurules neapskatu, jo iekšējā siltinājuma biezums ir 50mm un tās būs problemātiski uzstādīt. Vēl ir variants izmantot plakanos plastmasas gaisa vadus: [www.klimats24.lv].
2. Ir jāizveido svaiga gaisa pieplūde pie pirts krāsns pēc iespējas tuvāk grīdai - Tā kā ir guļbaļķu ēka ar karkasa grīdu, tad ērtāk ir izveidot caurumu sienā uz āru, tāpēc jautājumi:
- kāda caurule parasti tiek izmantota šādiem mērķiem, jo pie krāsns ir temperatūra virs 100 grādiem?
- kādā veidā tiek nodrošināta svaigā ieplūstošā gaisa dozēšana, un vai vispār tas nepieciešams?
3. Cik noprotu, pretējā krāsns sienā, jāuzstāda vertikālais gaisa izvades kanāls ar 2 atverēm ieplūstošajam gaisam: vienu lejā (pirts režīmam) un otru augšā (pirts vēdināšanai pēc lietošanas), kur atveres nosedzam ar lūkām, piemēram: [www.vannupasaule.lv]. Izlietotā gaisa izvades kanāls būs izvadīts uz āru, 2 atveres augstumā.
Vai tā?

Re: Pirts ventilācija - prakse
Autors: Didzisp ()
Datums: 11/09/2014 07:45

Man jau patīk šitie teorētiskie aprēķini, bet viss tas ir fufelis. Tak pat bērnam skaidrs, ka ar 50mm cauruli nekāda ventilācija nesanāks.Kur nu vēl ar 25mm trubu. Pirtī neviens nesēž stundām un ventilācijai jābūt intensīvai tai brīdī,kad perās. Tad vēl, vienkāršs izvads sienā un vēl ar mazu diametru nedod vilkmi. Vajag skursteni ar līmeņu starpību lai ir vilkme. Raut ienakošo gaisu pa tiešo no āras nav sevišķi prātīgi. Ziemā tas ir ļoti auksts. Nu un, ka siltinājums 50mm, kurš teicis,ka ventilācijas šahtai jābūt apaļai un veikalā nopērkamai. Uztaisi 50mm augstu un kaut metru platu kantainu kanālu. Ventilacijas kanālu var arī likt virs apdares , kaut no diviem piesistiem dēļiem pērtuves stūrī.Tām lietām jāpieiet radoši, bet ventilācijas izvadu gan vajag virs pirts jumta. Pirtij tak skursteni tāpat vajag, tad kādas problēmas blakus vēl vienu cuku uztaisīt. Ja par aprēķiniem, tad kāda tur matemātika, ieliec ventilacijas ieejā šīberi un pieregulē gaisa kustību tā, lai ir komfortabli pērties. Pirts lietas nepadodas matemātiskiem aprēķiniem. Tur visu dara uz jušanu :)

Re: Pirts ventilācija - prakse
Autors: AndrisL ()
Datums: 11/09/2014 10:02

:)
Didzisp
Nav ne laika ne naudas ne vēlēšanas pastāvīgi pārtaisīt, lai iegūtu normālu pirts ventilāciju. Un ventilācijas aprēķins ir daļa no projektēšanas procesa, kas vienkāršo un salētina būvniecību.
1. Kur ņemt svaigo gaisu, ja ne no ārtelpām arī ziemā?
2. Neemu manījis nerūsējošo metāla skursteņus ar ventilācijas cuku. Ja ir atsūti sait, vai arī specpasūtījums?
3. Pēc manām domām, pirts ventilācija ir standarta lieta, kurai būtu "teorētiski" iespējams izmantot standarta nopērkamos mateirālus, kas ir gan lētāk, gan ātrāk, nekā pasūtīt savam gadījumam kaut ko unikālu.

Re: Pirts ventilācija - prakse
Autors: Didzisp ()
Datums: 11/09/2014 10:40

1. Svaigo gaisu var ņemt no pirts priekštelpas.
2Kādas problēmas blakus tai nerūsējosa tērauda skurstenim paralēli uzmontēt vēl vienu ventilācijas trubu. Galvenais, virs jumta, kaut butaforiski, pa smuko skursteņa galu uztaisīt
3. ja pirts ventilācija būtu standarta lieta, tad nebūtu tik daudz pērtuves, kurās nav ko elpot, vai mati deg no galvas, bet kājas, tai pašā laikā, ledus aukstas. Ventilācijas kanālam tak nekādus ekskluzīvus materiālus nevajah. Pilnīgi pietiks kaut no finiera sasista kantaina caurule. Protams, ērtāk nopirkt gatavu, bet ja pirs sienas neatļaij gatavu trubu izmantot, tad tak var pieiet radoši. Nesaprotu, kas būtu jāpasūta speciāli. Vai tad problēma uz vietas pāris dēļus sanaglot. Tālāk, virs pērtuves jau var izmantot standarta gaisavadus. Vajag nevis bezjēga rēķināt un projektēt, bet apskatīties, kā labās pirtīs ventilācija izveidota, kāda diamartra ventilācijas šahtas, kur tiek gaiss iesūkts pērtuvē un atkārtot tādu konstrukciju. Nav par skādi pašam noprovēt vairākas pirtis un izvēlēties sev labāko. Cilvēki ir ļoti dažādi. Vienam vajag karstu pērtuvi un pofig, ka gaisa nav, citam patīk zemāka temperatūra, bet citam,ka tik pliki sievišķi pērtuvē un viss cits ir mazsvarīgs :) Vari piebraukt ciemos un es parādīšu savas pirts ventilācijas variantu. Neapgalvoju, ka tas ir vienīgais pareizais variants, bet nu darbojas perfekti.

Re: Pirts ventilācija - prakse
Autors: AndrisL ()
Datums: 11/09/2014 14:31

DidzisP
Vai tev pirts ventilācijas shēma līdzīga šai?
[io.ua]
Terorētiski pie krāsns varētu izmantot šādu agregādu gaisa pieplūdes nodrošināšanai priekštelpā: [www.klimats24.lv]
Gaisa izvadam izmantot sekojošas kanālus 110x55mm, kas dod 22m3/h pie gaisa plūsmas pie ātruma 1m/s, kurus varētu nosegt zem apdares dēļiem:
[www.klimats24.lv]
Ventilācijas izvads uz jumta ar vienkāršo sēnīti pie kores:
[www.tin.lv]

Re: Pirts ventilācija - prakse
Autors: Didzisp ()
Datums: 11/09/2014 18:38

Idejiski man ventilācija līdzīga, tikai nav nekādas zemgrīdas aukstā gaisa padeves un gaiss brīvi, arī no pērtuves var piekļūt krāsns apakšai. Nesaprotu, nafig tai bildē kautkāda zaslonka ielikta. Ja es brīvi nelaidīšu gaisam cirkulēt ap krasni, tad tā uzreiz pārkarsīs. Tā nu taisīt nedrīks nekādā gadījuma. Gaisam jācirkulē ap krāsni. Nekad nesapratīšu, nafig pirtī vajadzētu gaisu padot no āra . Pirts nav māja un tur neko hermētisku vai plēvēs ietītu netaisa. Gaiss nāk pa visām šķirbiņām gar logu un durvīm. Vardu sakot, nekādu speciālu gaisa pieplūdi nevajag. Pirts nav tā vieta, kur, ar visādiem rekuperātoriem, cīnās par katru silta pirdiena enerģiju :). Man krāsni kurina no priekštelpas un no turienes arī nāk gaiss ventilācijai. Zem krāsns ir vienkārša sprauga līdz grīdai un pa turieni gaisu rauj iekšā pērtuvē. Biju paredzējis regulējamu gaisa padevi, bet tā i nesataisīju, jo to vienkārši nevajag. Tālak svaigais gaiss sajaucas ar pērtuves gaisu un uzkarst gar pirts krāsns sienām. Nosūce ir pretējā stūrī pie grīdas. Pa turieni arī vēsākais gaiss tiek izsūkts no pērtves. Vardu sakot pērtuvē gaiss visu laiku mainās un betona flīzēta grīda, bez kāda siltinājuma, sasilst tā ,ka ar basām kājām patīkami pa to staigāt. Jāatdzīst, ka vilkme ir pamatīga un sēkociņa liesma, pie ventilācijas caurules, momentāli nodziest. Nav mans variants vienīgais, bet lai kā arī netaisītu ventilāciju, nosūcei vienmēr jābūt pie pašas grīdas. Ta ir tā galvenā fiška. Vēsāko un mitro gaisu vajag visu laiku atsūkt no pērtuves, tad kājas nekad nebūs aukstumā.

Re: Pirts ventilācija - prakse
Autors: nkn ()
Datums: 11/09/2014 19:41

Manuprāt vienkāršākais risinājums ir pienākošais gaiss gar krāsni kā rakstīja Didzis. Sev gar krāsns muti un sienu atstāju mūrī spraugas pa kurām ieplūst gaiss no priekštelpas. Pērtuves pretējā stūrī iemontēju 100nieci ko apliku ar vati, finālā ieguvu pērtuvi ar vienu mazliet noapaļotu stūri apšujot ar dēļiem. Tādējādi var arī 5cm vatē iestrādāt lielāka diametra trubu. Jā, lūciņa pie griestiem (pēc pēršanās) un pie grīdas vislaik atvērta. Man ideāli šancē.

Iet uz lapu: Iepriekšējā123Nākošā
Pašreizējā: 2 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******   **    **  ********  **     **   *******  
 **    **  **   **   **         **   **   **     ** 
 **        **  **    **          ** **    **        
 **        *****     ******       ***     ********  
 **        **  **    **          ** **    **     ** 
 **    **  **   **   **         **   **   **     ** 
  ******   **    **  ********  **     **   *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727