UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 123456Nākošā
Pašreizējā: 1 no 6
Apgaismojums privātmājā
Autors: J ()
Datums: 18/12/2013 20:24

Pirmajā stāvā viscaur būs reģipša griesti. Kādu variantu izvēlēties telpu pamatapgaismojumam - iebūvējamās LED lampiņas vai palikt pie tradicionālās griestu lampas?
LED laikam vienmērīgāk izgaismotu telpu, neveidotos ēnas pie istabas malām, bet kā ar LED gaismas spektru? Halogēnās iebūvētās laikam atkrīt, jo baigi sakarst, bet pārsegums ir no koka.
Kas vēl būtu jāņem vērā izvēloties pamatapgaismojuma risinājumu?

Re: Apgaismojums privātmājā
Autors: binary ()
Datums: 18/12/2013 20:52

Neesmu iebūvējamo lampu fans. Bija vienā īrētā dzīvoklī tādas saliktas - visi griesti ar viņām noklāti, turklāt 1/3 nedega. Necēlās roka mainīt izdegušās, vēl jo vairāk - ja gaismas pietika. Rezultātā bija griestos daži gaismas pleķi, dažas butaforijas.

Par griestu lampām esmu sapratis, ka negribu tādas, kas karājas garos vados/striķos - ar tādām var būt sajūta, ka griesti ir par pusmetru zemāki. Pierast var, bet vai vajag?

Pašam ir pāris griestu lampas ar G9 spuldzēm (http://www.ultraleds.co.uk/media/catalog/category/g9_bulb.jpg) - kad biežāk lietojām, izdega vismaz reizi gadā. Lampā 3 vai 5 spuldzes, maksā latu vai divus gabalā (osrams). Ir arī bijis gadījums, ka nevar spuldzi izvilkt - ieķērās patronā, beigās spuldze sadrupa pirkstos, kamēr rāvu ārā. Ja vēlreiz kritīs izvēle uz lampu ar tādām spuldzēm, 3x padomāšu :) Ja patīk ekonomija, tad šīs G9 nav piemērotas - ekonomiskās G9 spuldzes gabarītos daudz lielākas.

Nu jau ilgu laiku nevarētu teikt, ka mums pamatapgaismojums ir griestu lustras - biežāk tiek lietota stāvlampa ar 6 eco spuldzēm. Agrāk domāju, ka tas vairāk tāds interjera elements, bet ja atrod labu, tad arī ikdienā var lietot. Gaismas mazāk nekā no griestu lampas, bet ikdienā ir tieši laikā.

Re: Apgaismojums privātmājā
Autors: nu tā ()
Datums: 19/12/2013 09:32

Nu, mēs izvēlējāmies likt iebūvējamos LEDus. Nav vēl visi salikti, tā kā nezinu, kā būs reālajā dzīvē. Par gaismas spektru - viņi ir dažādi - warm white ir visnotaļ patīkams (man jau vairākus gadus tādi LEDi ir dzīvoklī, tikai ar "parastajiem" cokoliem - ir ok)

Zināma nozīme izvēloties bija izmaksām. Tradicionālās lustras katra maksā daždesmit latu, plus lampiņas tāpat vajag. Uz visu māju sanāk krietna summiņa. LEDs ar visu lampiņu maksā dažus dolārus gabalā (no ebay).

Re: Apgaismojums privātmājā
Autors: binary ()
Datums: 19/12/2013 09:38

nu tā Wrote:
-------------------------------------------------------
> LEDs ar visu lampiņu
> maksā dažus dolārus gabalā (no ebay).

Runā, ka tām lētajām diožu lampām draiveri sprāgstot kā mušas.

Re: Apgaismojums privātmājā
Autors: Dzindzis ()
Datums: 19/12/2013 09:53

Nē vairāki LEDi saslēgti virknē-viens noplīst pārejie nedeg.Noīsini beigto tad pārejie atkal deg.

Re: Apgaismojums privātmājā
Autors: pamats topošais ()
Datums: 19/12/2013 12:43

No pieredzes. Nopirku ledus ebay, biju pirms tam akcijā paņēmis depo, man tas leds nomira pēc kāda pusgada, atšķirībā no lētajiem ķīniešiem ;)
Esmu par iebūvētajiem, jo griestos nekas ārā nerēgojas. Spilgtums ir problēma, jāseko līdzi spuldzes lumeniem! Ja kvēlspuldze 500lumeni, bet led 200, pats saproti, uz pakas jau viņi arī saraksta ka atbilst 50w vai cik tur, bet svarīgi ir tieši lumeni. Vēl jāskatās leņķis, ir no kādiem 35-120grādiem, vai gribi prožektoru vai vienmērīgāk uz visām pusēm.
Vēl saskāros ar pilnīgu čakaru no slēdžu puses - tur iekšā bija maza diodīte un tā to led ieslēdz, ka tā lampa bišķ visu laiku deg. Es noņēmu slēdzī to diodi un viss kartībā.
Iebūvētajiem ir 1 mīnuss - viņi spīd no augšas uz leju un tad sanāk ka gaišie griesti apkārt lampām ir tumši, lustrai ir savādāk, daļa gaismas vai visa spīd uz griestiem un tad atstarojas. To var kompensēt ar kādu sienas lampu, kas spīd uz griestiem.
Un ekonomiskās gan tomēr ir pē, domāju ar to jau visi ir saskārušies - iesilšanas ilgums un paliek blāvākas ar laiku...Turklāt cena gandrīz līdzvērtīga ledam.

Re: Apgaismojums privātmājā
Autors: binary ()
Datums: 19/12/2013 13:49

pamats topošais Wrote:
-------------------------------------------------------
> Un ekonomiskās gan tomēr ir pē, domāju ar to
> jau visi ir saskārušies - iesilšanas ilgums un
> paliek blāvākas ar laiku...Turklāt cena
> gandrīz līdzvērtīga ledam.

Nu nav tik traki. Ja neslēgā lampu ik pēc 5 minūtēm, tad tās dažas sekundes, kamēr "iesilst", netraucē. Tieši otrādi - no rīta ir saudzīgākas, kamēr acis aprod ar gaismu :D

Pagaidām nav arī ievērots, ka paliktu blāvākas. Nezinu, varbūt vienkārši "nav bijusi iespēja" to ievērot (t.i., kad pienāks laiks nomainīt kādu spuldzi, varbūt to pamanīšu - stāvlampai ir 6 spuldzes, tur tas būs labi ieraugāms, ja tāda problēma tiešām pastāv).

----
Dzindzi, kā ir ar tiem reguļiem - viņi spriegumu vai strāvu regulē? Ja tiešām nobeidzas diode (nevis draiveris), tad pārējās netiks "pārbarotas" beigtās diodes noīsināšanas rezultātā?

Re: Apgaismojums privātmājā
Autors: Argh ()
Datums: 19/12/2013 14:21

"Iebūvētajiem ir 1 mīnuss - viņi spīd no augšas uz leju un tad sanāk ka gaišie griesti apkārt lampām ir tumši"
====

Nav viss.. tas ir vnk acs apmāns.

Re: Apgaismojums privātmājā
Autors: aakk ()
Datums: 19/12/2013 15:15

binary, tiks pārbarotas pārējās . ir jau mēģināts. pēc tam ātri izdeg vēl kāda (nekvalitatīvākā virknē).
Vēlāk iepirku jaunākā tipa - COB LED. tās jau deg vairāk par gadu un ne ar vienu nav problēmu. turklāt tām ir lielāka gaismas atdeve nekā SMD - ap 100lumeni/w. ņēmu 6w un ir ļoti laba un spilgta gaisma. pieejamas ar jebkuru cokolu. pie tam tepat Latvijā par 3.5- 4.5 Ls. neredzu jēgu riskēt ar visādiem "je-bajiem".

Re: Apgaismojums privātmājā
Autors: Rx ()
Datums: 19/12/2013 15:18

...ja tas ir acs apmāns, tad kā gaisma nonāk uz griestiem? Tas, ka acs skatoties uz spilgtu lampu sašaurina zīlītes, skaidrs. Tumšais paliek vēl tumšāks. Bet aizsedziet ar plaukstu spilgtās lampas staru un paskatieties tad: vai būs apgaismoti griesti? Jau sen pieņemts, ka griestus krāso baltā krāsā, lai tie lielākā laukumā būtu gaiši, ta radot izkliedētu gaismu. Tapec arī log ailes krāso baltas...lai būtu gaisma. Iebūvēto lampu gadījumā griestu krāsojums var būt arī kā "restoranā, bārā- moderni krāsaini-melns..."

Iet uz lapu: 123456Nākošā
Pašreizējā: 1 no 6


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******         **  **     **  **    **  **        
 **     **        **  **     **   **  **   **    **  
 **     **        **  **     **    ****    **    **  
  ********        **  *********     **     **    **  
        **  **    **  **     **     **     ********* 
 **     **  **    **  **     **     **           **  
  *******    ******   **     **     **           **  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727