UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Kā izdarīt pareizo izvēli apkures katla jautājumā
Autors: Asgardis ()
Datums: 14/09/2013 23:42

Sveiki visi !

Tikko atradu šo forumu, izlasīju arī visu informāciju, kas saistīta ar mani interesējošo jautājumu, bet līdz galīgam slēdzienam tomēr netiku.

Tātad vecais jautājums - kurš ir vislabākais apkures katls :)

Izstāstīšu situāciju:

Šobrīd vecā, daļēji siltinātā ēkā (2 stāvi + pagrabs) atrodas veikala telpas (­~70 m2) un otrajā stāvā dzīvoklis (~80 m2). Tiek remontēts dzīvoklis pirmajā stāvā (~70 m2), kur apkures vēl nav. Šobrīd veikals tiek kurināts ar apkures krāsniņu (jotul tipa), tiesa gan krāsniņai pievienota sistēma, kas apkurina ar radiatoriem, akumulatora nav. Otrajā stāvā tas pats - katram stāvam sava krāsniņa.

Ilgtermiņā plānots izremontet visu eku, t.sk. pagrabu un kopumā apsildāmā platība būs ~400 m2. Konkrēti šajā brīdī aktuāls būs jaunā dzīvokļa + abu veco telpu apkures jautājums, tātad ap 220 m2, bet negribētos pirkt mazāku katlu un tad atkal mainīt uz lielāku. Nākotnē plānots katlu likt pagrabā tam speciāli atvēlētā telpā, bet šobrīd tas nav iespējams, jo pagrabam nevar piekļūt, ja vien neskaita "stremjanku", bet tas īsti neder :) Šobrīd katls stāvēs iekštelpās. Radiatori jaunie, būs kapara rores, apsildīs tātad pirmo un otro stāvu, akumulatoru, vajadzības gadījumā, varam novietot arī pagrabstāvā, jo tam ikdienā klāt tikt nevajadzēs.

Viedokļi dalās jautājumā par to kādu katlu likt. Viens, it kā zinošs cilvēks, saka, ka vajag likt kādu modernu ilgdegošo katlu - ietapīsim uz vietu, uz akumulatoru un sūkņu cenu, kā arī kursies pat 12 stundas bez piemešanas. Cits, arī gudrs vīrs, tomēr vairāk sliecas pie akumulatora un parasta apkures katla versijas. Lai gan arī šajā forumā redzēju, ka ir tie, kas atbalsta dažādus "ekonoterm" un stropuvas katlus un tie, kas tomēr sauc tos par "mucām ar tukšu apakšu".

Tomēr ņemot vērā manis minētos rādītājus - telpu izmēru, pielietojumu, lūdzu izteikt savus viedokļus, kuru ceļu labāk iet. Neteiktu nē arī granulu katlam, bet šķiet manā situācijā, kad nav kur katlu māju izbūvēt, ja neskaita pagrabu, kurš, kā jau minēju, nav šobrīd pieejams, laikam granulu katls tomēr atkritīs. Protams, pats sliecos uz ilgdegošā katla pusi, jo nevienam nebūtu laika vienmēr katlā piemest malku, bet, iespējams, tas liek pārāk daudz ko zaudēt ?

Paldies par Jūsu viedokļiem

Re: Kā izdarīt pareizo izvēli apkures katla jautājumā
Autors: SerViss ()
Datums: 15/09/2013 15:39

Nu, ja viedokļi, tad viedokļi.
1. Granulu katls. Līdz šim apstiprinājies, ka nav lētu un labu granulu. Cits kurināmais nav pielāgojams. Tātad viennozīmīgi skaidras naudas ēdājs. Toties ideāli automatizējami temperatūru režīmi, ja nevajag, tad nekuras, ja vajag, tad pats iekuras. Neprasa kurinātājam nekādu laika patēriņu un laika režīma ierobežojumus. Pieber, kad esi tuvumā.
2. Sveces tips. Stropuva. Patreiz tā īsti neiebraukts darba zirgs. Meistarīga, apķērīga kurinātāja uzraudzībā varētu būt labs. Nevaļīgam un netehniskam cilvēkam apkalpošana varētu būt problemātiska. Namam nepieciešamajam modelim 500 litru kurtuves ietilpība. Jāķer katla uzpildīšanas brīdis. Ja atnāksi par ātru, kurošu katlu papildināt nevar, jāgaida. Ja par vēlu, katls būs nodzisis un sistēma sākusi atdzist. Ar malku uzpildīšana maksimāli ik pa ~30 stundām, ar oglēm ik pa piecām diennaktīm. Malkai jābūt ļoti labai.
3. Malkas katls ar akumulatoru. Akumulators būtībā pārorganizē kurinātāja darba režīmu Jāņem JAUDĪGS katls ar ĻOTI LIELU akumulatoru ( kā smejas - vismaz spainis uz kvadrātmetru), citādi nekāda būtiska laika ekonomija un brīvība nesanāks. Uzdevums - pēc iespējas īsā laikā pārvērst nepieciešamo kurināmā porciju siltumā un iedzīt akumulatorā. Tālāk lai darbojas automātika. Ja būs mazjaudīgs katls, tad klāt jāsēž ilgi, jo bieži jāpapildina mazā kurtuvīte. Ja mazs akumulators - tad ātri iztērēsies rezerve un atkal jākurina. Liels akumulators ļaus bez sasprindzinājuma izvēlēties vai kurināt katru dienu pa 3 stundām, vai četrreiz nedēļā pa 5 stundām, vai kādā citā brīvi maināmā kombinācijā. (Diemžēl, mazu radiatoru gadījumā, par 30% starplaiku samazina sistēmas nespēja izmantot temperatūras zem 45 grādiem). Katls - visēdājs, ar lielu kurtuvi, bez problēmām papildus siltumu iegūs arī no veikala kartona kastēm, salauztām mēbelēm, apkārtnē nolauztajiem kokiem, zariem vai kaimiņu koka būvgružiem. Jābūt labam šķunītim, kur visu apžāvēt un uzkrāt "akcijas preces" - vasaras vidū nevienam no gatera nevajadzīgus dēļu atgriezumus, klucīšus, brāķētas briketes uc. Vismaz boilera uzturēšana visu gadu, un apkure kādu mēnesi - pa lēto. Viss komplekts sanāk masīvs un teritoriju un telpas aizņemošs, toties ar siltuminerces rezervi.
Tādas nu šābrīža pārdomas un viedoklis. Protams, cenas, telpas, apkārtējā teritorija, kurinātāja darba laiks visu pārkoriģē pēc reālās situācijas, bet varbūt kaut kas noder domu gājiena sarežģīšanai.DDD

Re: Kā izdarīt pareizo izvēli apkures katla jautājumā
Autors: soseds2 ()
Datums: 15/09/2013 23:58

Ja tiek pieminēts, ka būs problēmas ar kurināšanu, nebūs kas piemet malku un uzrauga sistēmu, labākais ir gāzes apkure(ja ir gāzes vads).
Pēc pieredzes ieteiktu malkas katlu ar akumulatoru. Sistēma ekonomiska darbībā, bet prasa savus sākotnējos ieguldījumus. Un vajadzīgs cilvēks, kas darbojas pa katlutelpu.
Sveces tipa katls šajā gadījumā ir galīgi garām.

Re: Kā izdarīt pareizo izvēli apkures katla jautājumā
Autors: bern ()
Datums: 16/09/2013 15:51

Uzdevums sarežģīts ar dotajiem lielumiem. Lielāku vai mazāku uzmanību prasīs visi cietā kurināmā katli. No trīs minētajiem ieteiktu koncentrēties uz granulnieku un katlu ar aķi. Par sveces tipa katliem -teiksim tā es nekādas priekšrocības neredzu un neesmu redzējis, ka kāds tos lietotu, piemēram, tajā pašā Skandināvijā, kur klimats līdzīgs, bet izdevīguma izvērtēšanai cilvēki piegriež 3 reizes lielāku vērību nekā pie mums tas ierasts.

Jebkurā gadījumā tagad taisīt un pēc tam, kad pagrabs būs pieejams, pārtaisīt -baigais čakars, kas visu uzreiz sadārdzina. Nezinu apstākļus, bet varbūt iespējams ierīkot atsevišķu ieeju pagarbā pa taisno no veikala vai kādas palīgtelpas? Vai pagaidām, kamēr nav pieeajms pagrabs, atstāt visu kā ir un izlīdzēties ar gaisa siltumsūkni dzīvoklī bez apkures, ko pēc tam pārlikt veikalā un vasarā izmantot kā kondicionieri?

Re: Kā izdarīt pareizo izvēli apkures katla jautājumā
Autors: taiga ()
Datums: 05/10/2015 17:53

labdien, esam nopirkusi 2 dzivoklus,malkas apkures maja, pasa augsa 3 stavs, gribetos vienu vannas ist.izmantot,ai ieliktu apkures katlu, tad pievienotu radiiatorus apkart abiem dzivokliem lidz katlam....kvadratura lidz 100km.ko jus varetu ieteikt?

Re: Kā izdarīt pareizo izvēli apkures katla jautājumā
Datums: 05/10/2015 22:31

Granulu kamīns (vai katliņš) būtu manuprāt labākais, jo aizņem maz vietas, ir automatizēts (var aizbraukt uz pāris dienām prom), nevajag akumulācijas tvertni kā katlam (kas varētu būt problēma 3 stāvam) un būs vieglāks pēc svara un glīts, dzīvoklī jūtami mazāka netīrība kā ar malku, ļoti efektīvs. Dārgāks, bet man šķiet, ka tas ir tā vērts.

Re: Kā izdarīt pareizo izvēli apkures katla jautājumā
Autors: khe ()
Datums: 06/10/2015 07:58

Granulu katlu. Ir ledusskapja izmēra(gandrīz).

Re: Kā izdarīt pareizo izvēli apkures katla jautājumā
Autors: Dzindzis ()
Datums: 06/10/2015 10:35

Es gan kamīnu ar c/a liktu. Kā nekā skaists interjera elements un 100m2 priekš viņa nav nekas.

Re: Kā izdarīt pareizo izvēli apkures katla jautājumā
Autors: Rx ()
Datums: 06/10/2015 10:49

taiga Wrote:
-------------------------------------------------------
> labdien, esam nopirkusi 2 dzivoklus,malkas apkures
> maja, pasa augsa 3 stavs, gribetos vienu vannas
> ist.izmantot,ai ieliktu apkures katlu, tad
> pievienotu radiiatorus apkart abiem dzivokliem
> lidz katlam....kvadratura lidz 100km.ko jus varetu
> ieteikt?
Ielikt vannas istabā jau var, bet kā ar skursteni? ventilacijas cukas tādam merķim nedrīkst izmantot!

Re: Kā izdarīt pareizo izvēli apkures katla jautājumā
Autors: jaunakais ()
Datums: 06/10/2015 14:24

Skatos raksta autoram kāds sniedzis info par ilgdegšanas katlu pozitīvajām pusēm, bet vai ir informējis par trūkumiem??
Netrūkst arī problēmu. Ieteiktu piecas reizes padomāt pirms likt šādu katlu, bet tas nenozīmē, ka tāds katls nekur neder. Pats lietoju pāris gadus.
Ja tomēr izlemj iegādāties šādu katlu, es vienozīmīgi iesaku, lai katla uzstādīšanu veic tiešām zinoši speciālisti, kas pārzin šo katlu darbības pamatprincipus un var noregulēt sistēmas pareizu darbību, izstāstīt un parādīt kā to lietot. Te nederēs vienkārši labs santehniķis. Jāatzīst tas sākotnēji varbūt izmaksā dārgāk. Savādāk būs auzas un no tās ilgdegšanas nebūs nekāda jēga!!!

Manuprāt, ja ir jāapsilda veikals un kopējā platība ar dzīvokļu telpām ir 400m2 te jāskatās uz gāzes apkuri. Katrā ziņā ar jebkuru cieto kurināmo būs jābūt kādam, kas to sistēmu uzrauga un uzstādīšana visos gadījumos izmaksās pietiekoši, kas atmaksājas tikai ilgtermiņā.

Apkures katls plus akumulācijas tvertne ir diezgan labs risinājums, ja iekštelpās vai pagrabā ir pietiekoši daudz vietas. Piemēram, man paziņai ir 2 tonnu akumulācijas tvertne uz 180m2 māju. Tvertne atrodas garāžā un no tās ir nosacīts labums, jo pie mīnusiem tāpat jāiekur katru dienu. Ļoti grūti nosiltināt, lai nebūtu siltumu zudumu.

Ar zemes siltumsūkni jāskatās, lai ir atbilstošā jauda un nosiltināta ēka (tas tā neiedziļinoties sīkumos). Viss ir ok, kamēr nesākās lielie mīnusi, ja nav atbilstoša jauda vai nenosiltināta māja sākas nenormāls elektrības patēriņš, jo pieslēdzās teņi. Siltumsūknis plus kamīns – nekāda vaina (siltumsūknis kā pamatapkure, kamīns kā papildus sildelements aukstākam laikam).
Tas tā no manas pieredzes, cik esmu runājis ar sev zināmiem cilvēkiem.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  **    **  ********  **          ******  
  **  **    **  **   **        **    **   **    ** 
   ****      ****    **        **    **   **       
    **        **     ******    **    **   **       
    **        **     **        *********  **       
    **        **     **              **   **    ** 
    **        **     **              **    ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727