UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 12 no 15
Re: Problēmas ar mājas apkurināšanu
Datums: 22/09/2014 03:46

Rupji rēķinot man sanāk šādi. Tātad auksta sistēma ir 20 grādi, akumulācija 1000L līdz 80 grādiem būtu tie 70kw. 27 kg malka ar 100% lietderību dotu 112.32kw. Jāņem vērā, ka katls pats ir ar zudumiem, teiksim 2kwh un boilers ap 11kw. Kopā tas sanāktu 70+11+5=86kw. Lietderība 86/112.32=76.5%. Kopumā ņemot, manuprāt tīri labs rezultāts. Kā varētu domāt, tas ir mazāk par saviem 10% par gāzģenerāciju, bet priekš parasta katla tas ir ļoti ok. Čuguna nomināls ir 60%, kas praksē var pārvērsties pat līdz 40%. Mani imponē jauda - sola 25, bet reāli tas velk uz nominālu 35kw.
Protams aprēķini var variēt dēļ malakas mitruma, t.i. ja tagad nav pārāk sausa, tad koef. būtu jābūt lielākam, no otras puses - katls jauns, tīrs - labi parametri, kas laika gaitā slinkuma ietekmē var mazināties.
Praksē es teiktu tā, ja tagad kuroties redzi mazu iezilganu dūmu, tad tie 76% ir reāli. Virs 80% dūma nav vispār. Zem 60 dūms ir jau tumšs.

Re: Problēmas ar mājas apkurināšanu
Autors: Jankouzs ()
Datums: 22/09/2014 10:47

Paldies Vilnis Radio par mērījumiem!Nu malka man ir palieli kluči,kas ir žāvēti no šī pavasara,tā ka reāli drošvien tā malka nav perfekti sausa ( paņemšu no čoma mitrumu mērītāju un pamērīšu malkai mitrumu)! Melni dūmi man točna nenāk,kad katls tiko iekurts,tad dūmi nāk gaiši un padaudz,bet kādu laiku pakuroties dūmus praktiski nemaz nevar redzēt,baigi jāpēta,lai kautko varētu saskatīt! Bet te jau uzreiz es varu manīt.ka pie katla izejošā truba nav tik karsta kā bija kurinot ar čugunnieku,tagat pat drusciņ roku var noturēt! Kā tev vizuāli patīk katls un siltummainis , es domāju ,ka ir 600 eur vērts! :)

Re: Problēmas ar mājas apkurināšanu
Autors: Didims ()
Datums: 22/09/2014 14:34

Jankouzs tā liela to katlu, ka sāk likties, ka ir personīgi ieinteresēts.
Siltummainis smuks, bet man gan nepatīk, ka karstums no tievajām caurulēm pa tiešo sitas tīrīšanas lūkas durvīs, vai ar laiku nedeformēs, kā arī tas, ka caur durvīm ir zudumi.

Re: Problēmas ar mājas apkurināšanu
Autors: Jankouzs ()
Datums: 22/09/2014 16:48

Didims! Nēesmu nekāds katlu izplatītājs,pelnu naudu pavisam citā jomā,ja ir interese varbūt noder,[www.gridasparkets.lv] ļoti patīk šī visa lieta-kurināšana un tt. Un gribu vienkārši ,lai cilvēki zin un redz,ka var iegādāties labu malkas katlu,par tik pievilcīgu summu , nav jāpērk pa tūkstošiem,ja vien nauda kabatu nespiež! Šeit civēks melnu muti strādā diendienā taisot šos katlus viens pats ar palīgu ,lai varētu reāli izdzīvot(nomaksāt regulāros rēķinus un tt.),nevis kautkāds tirgonis uzlicis katlam savu varku un tirgo ,kā te minēja staigā armani biksēs un tt.

Re: Problēmas ar mājas apkurināšanu
Autors: Jankouzs ()
Datums: 22/09/2014 17:18

Reku tiko izkūrās man viens katla krāvums un pilnībā muca nav pilna augšējais un vidējais termometrs rāda 80 grādus,bet apakšējais 35 grādus,katlā temperatūra nokritās uz 60 grādiem un sūknis apstājās,šoreiz gan iekrāvu ~ 25kg,bet es domāju,ka tas varētu būt dēļ malkas,jo man ir dažāda malka,gan alksnis,gan melnalksnis,gan bērzs un apse,varbūt šoreiz ieliku vairāk apses malku, a iepriekš varbūt vairāk bija bērzs,bet kuršanās ilgums itkā tāds pats ~2,5h

Re: Problēmas ar mājas apkurināšanu
Autors: bern ()
Datums: 22/09/2014 19:39

Jauna slota tīri slauka!

Pakurināsi vienu sezonu un tad pastāstīsi, cik efektīvs ir Tavs katls. Alkšņa, melnalkšņa, apses malka ir kaut kā nenopietni, ja vienu Tev tā nenāk par velti!

Re: Problēmas ar mājas apkurināšanu
Datums: 22/09/2014 20:31

Manuprāt jauna katla izpēte ir ok pasākums, jo personīgi man interesē neredzētāki katli un to darbība. Cik nu man tā pieredze ar malku, tad varu teikt, ka nav liela starpība kādas sugas malku kurina, svarīgi ir kg. 25 kg apse reāli dos tikpat karstumu kā 25kg alksnis. Jautājums protams ir cits - cik kuram ir tilpums ir tie 25kg un cik kg attiecīgi saiet kurtuvē un pats galvenais - kura malka par velti un kura jāpērk. :)

Šim katlam ir ērta siltummaiņa tīrīšana, vismaz tās caurules. Kur tur ir citas šahtas skaidrs nav. Ja tā tīrīšana ir tik ērta, tad pieļauju, ka laika gaitā šim katlam nevajadzētu baigi kristies efektivitātē. Efektivitātē krīt tie katli, kurus netīra vai nav iespējams normāli iztīrīt. Slinkumu neskaitam. :) Tā ka kopumā es teiktu 600eur 35kw un 76% ir ļoti sakarīgs pirkums. Nu ar durvīm protams jāskata kas notiks, bet pieļauju, ka nekas var arī nenotikt, ja tur teiksim grozās ap 200 grādiem, tad nedomāju, ka tam bleķim kas notiks.

Re: Problēmas ar mājas apkurināšanu
Datums: 22/09/2014 20:32

Un ja arī notiks, to viegli varēs novērst ieliekot tur keramikas/šamota plāksni.

Re: Problēmas ar mājas apkurināšanu
Autors: Jankouzs ()
Datums: 22/09/2014 22:10

Paldies par komentāriem! Katlam jau nebija tagad pirmās kurināšanas reizes,es jau viņu kurināju no puss vasaras-sildot silto ūdeni,bet viņu tiešām viegli iztīrīt,tās trubas pabirstēt,man tas katlu meistars ieteica drāšu birsti ielikt urbjmašīnā un izbraukāt tās trubas, a pašu kurtuvi ar tādu metāla skrāpīti ar viegli! Galvenais jau ka tur nav nekādi uzdegumi,jūs jau bildē redzējāt siltummaini,tādi pelnveidīgi putekļi un viss,jo katls kurās ar normālu skābekļa padevi un ar vismaz 70 grādiem turpgaitā un abratkā ap 60grādi! A man bračkam sievastēvs nopirka šito pašu katlu tikai 20kw,viņam māja 75m2 nav akumulators un nav mazais loks,vot viņam es pavēru katlu un paskatījos,tur viss siltummainis vienā darvā,es jau teicu,lai ar steigu liek aku un mazo loku!

Re: Problēmas ar mājas apkurināšanu
Autors: Māronkulis ()
Datums: 22/09/2014 22:43

Manu uzmanību arī piesaistīja siltummainis.
Pašam senču mājās Grobiņas katls, tur tas siltummainis kā plaukts, šim izskatās lielāks laukums.
Kā ar vilkmi iekurot? Tie līkloči ar mazu diametru nerada lielu papildus pretestību, neatsit dūmu?
Kā uztaisīji mazam lokam sūkņa automātiku? Vienkārši termostats, kas izslēdzas tad, kad aku (atpakaļgaitā) t nokrītas <60C vai kas viltīgāks?

Pašreizējā: 12 no 15


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   ********   **     **  **     **  ********  
 **     **  **     **  **     **  **     **  **     ** 
 **         **     **  **     **  **     **  **     ** 
 ********   **     **  **     **  **     **  **     ** 
 **     **  **     **  **     **   **   **   **     ** 
 **     **  **     **  **     **    ** **    **     ** 
  *******   ********    *******      ***     ********  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727