UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

vilkme
Autors: aakk ()
Datums: 12/10/2012 16:30

Sveiki. man šāda problēma - ir skurstenis no fibo ar čaulu un blakus trīs ventilācijas cukas. ar skursteni viss o.k., bet ar ventilācijām ir tā, ka gaisu nevis velk ārā, bet pūš iekšā telpā. virtuvē un katla telpā ir caurums pa taisno skurstenī, bet līdz tualetei kādi 60cm gofra. vertikālais augstums no caurumiem līdz augšai 4m. kur ir problēma? tā ir neatkarīgi no gadalaika un apkures. ziemā tualetē normāls aukstums. virtuvē it kā netraucē, jo nosūcējam ir vārsts bet katla telpai svaigs gaiss netraucē. likt tualetē vārstu nozīmē, ka pie izslēgta ventilatora telpa nevēdināsies. ko darīt?

Re: vilkme
Autors: eb ()
Datums: 12/10/2012 17:07

kā izskatās skursteņa daļa, kur tās ventilācijas cukas iznāk ārā? tur ir divu veidu restes - vienā un otrā virzienā paredzētas.
ja tā gaisa plūsma ir otrādi, tikai tad, kad ieslēgts tvaiku nosūcējs vai arī, kad kuras katls, tad ir skaidrs, ka tev tur nav citas vietas, kur gaisam pieplūst un gaiss tiek sūkts caur ventilācijas lūkām.

Re: vilkme
Autors: aakk ()
Datums: 12/10/2012 17:23

katra cuka ir atsevišķa, uz katru telpu sava. skursteņa galā nekā nav - ja skatītos no apakšas, redzētu debesis. nesaprotu kapēc gaisu nevis velk ārā, bet pūš telpā.

Re: vilkme
Autors: vlp ()
Datums: 12/10/2012 20:36

Auksts skurstenis jau gaisu pūš tikai lejā un tas ir normāli. Ja silta telpa to skursteni ar laiku sasilda, tikai tad viņš sāk vilkt uz augšu. Vecos laikos lika 3 skursteņus kopā, jo plīti kurināja gandrīz visu laiku un viņi visi bija remdeni un kad iekurināja krāsni, tad vilka uz reiz un ventilācija vilka visu laiku. Ja aukstā laikā tādā māja iekurina krāsni, ja nekas nav bijis kurināts, tad normāli ir, ka visi dūmi, kas uziet augša no krāsns, pa ventilācijas kanālu nāk atpakaļ istabā, jo viņš darbojas kā "antidūmvads", - atdzesē siltos dūmus un tie "krīt" lejā.

Re: vilkme
Autors: aakk ()
Datums: 12/10/2012 20:59

nu un tad rodas jautājums uz kāda principa tad strādā ventilācijas stāvvadi 5 vai 9 stāvu mājās? es taču skaidri un gaiši uzrakstīju, ka runa ir par ventilāciju, jo vārdu "skurstenis" minēju tikai tādēļ, ka nezinu kā savādāk nosaukt to izstrādājumu kas paceļas virs jumta un sevī satur ventilācijas šahtas, vai cukas, sauciet kā gribat. telpā taču parasti vienmēr ir siltāks kā ārā, tātad vilkmei vajadzētu būt uz augšu, vai ne tā? pie tam apkure ir gāzes, un čaula siltināta, tā ka diez vai tā spēs uzsildīt visu konstrukciju. pie tam vannasistabai un saunai ir atsevišķs "skurstenis" ventilācijai otrā mājas galā, un tur viss kārtībā-vilkme ir uz augšu..

Re: vilkme
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 13/10/2012 17:57

Uz visām vēdināsanas caurulēm liec pretvārstu... tualetē ierīko ventilāciju ar laika taimeri, virtuvē tev nosūcējam jau ir vārtsts, bet katla telpā ... kur tu ņem gaisu, pieņemu ka tev ārdurvīm un logiem ir speciāls gumijas blīvējums, apkures katla darbībai?

Re: vilkme
Autors: vlp ()
Datums: 13/10/2012 19:04

Pa kaut kurieni jau tam gaisam iekšā ir jātiek. Kur siltāks, tur rauj ārā.

Re: vilkme
Autors: aakk ()
Datums: 14/10/2012 13:45

nu ar to pretvārstu jau minēju, ka telpa vēdināsies tikai kad ventilators ieslēgts, ja nav atsevišķa vada taimer barošanai. bet apkures telpai laikam pat labi ka tā - vairāk svaiga gaisa, kaut gan ir zem durvīm ventilācijas sprauga. tik tiešām nav nekāda risinājuma, lai ventilācija darbotos pareizi? jo kad dzīvoju daudzstāvenē, visas ventilācijas lūkas vilka gaisu ārā bez vārstiem, taimeriem un ventilatoriem...

Re: vilkme
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 14/10/2012 18:22

Vēdināšanu stipri ietekmē kanāla augstums vai garums... daudzstāvu ēkām pirmajos stāvos vēdināšana parasti vairāk nekā vajag, bet pēdējiem parasti ir problēmas, kuras vasaras apstākļos var risināt tikai ar mehānisko vēdināšanu.
Ja runā par vēdināsanu, tad apkures telpai varbūt labāk, ja tas ir pārplūstošais gaiss no citām telpām - piemēram virtuves. Lietā tāda, ka kurtuves darbībai labāk izmantot sasilušu gaisu, kur gaisā esošajam skābekļa daudzumam (- āra gaiss 21%, mūsu izelpotais ~19%) nav būtiskas nozīmes, bet uz gaisa 1m3 sasildīšanu katla telpā tiek tērēti energoresursi. Tātad principā labāks risinājums būtu šāds... gaiss tiek ievadīts guļamistabās... no tām tas pārplūst virtuvē vai darba istabā un tālāk to pārdzen uz kurtuves telpu, kur apkures katls to izmanto... pārpalikums var aiziet gaisā vai uz citu apsildāmu tehnisku telpu.

Re: vilkme
Autors: ub ()
Datums: 05/11/2012 12:31

Vilkme atkarīga no spiediena. 1m augstumam atbilst atmosfēras spiediens ~ 10 Pa, tātad 4m augstumu starpība ~ 40 Pa. Šāds pats spiediens ir vējam ar ātrumu 4- 5 m/s. Ja skurstenis nav pareizi orientēts vējā, jumta konstrukcija, koku un citu ēku aizvējš viegli var radīt šo nelielo vēju. Parasti ieejas durvis liek aizvējā, tas arī var radīt nepareizu vilkmi. Vajadzētu nedaudz pavērt logu valdošo vēju pusē un tad pavērot vilkmi ventilācijā.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.