UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Saules kolektori
Autors: Ceplis ()
Datums: 02/08/2012 10:00

Sveiki!


Kautkā nevarēju atras info forumā par saules kolektoriem. Gribētos dzirdēt kādas atsauksmes, pieredzi no lietotājiem. Vai arī kāds skatās uz to pusi?
Laipni lūgti dalīties pieredzē un pārdomās!

Re: Saules kolektori
Autors: Ronalds_ ()
Datums: 02/08/2012 16:10

Izlasi šo [andzja.wordpress.com]
Pat vienkāršs, saviem spēkiem taisīts kolektors neatmaksājas. (Pareizāk sakot atmaksājas nesamērīgi ilgā laikā)

Re: Saules kolektori
Autors: Janka__ ()
Datums: 02/08/2012 16:42

Roland, jums ir dīvains skatījums uz pasauli. Redzēju, ka grasāties likt siltumsūkni, par tā lietderību un atmaksāšanos nešaubāties, lai gan tas ir nepārtraukti jādarbina ar elektrību. Bet uz iekārtu, kura iegūst enerģiju no "zila gaisa" skatāties skeptiski.

Re: Saules kolektori
Autors: Ronalds_ ()
Datums: 02/08/2012 17:07

Kāpēc dīvains?

Visam pamatā ir auksts, loģisks aprēķins.

Kondiška (siltumsūknis gaiss/gaiss) - tā ir komforta ierīce - viņa dzesēs manu miesu vasarā! Nekādu citu reālu alternatīvu es tam nezinu! (Ja ir - lūdzu padalieties ar informāciju)
Kā blakus efekts - rudenī (piemēram uz pohām :D ) kad ļoti negribēsies stiept malku varēšu pasildīties maksājot ~3x lētāk kā izmantojot elektrisko sildītāju. Bet protams, tas nekādi nevar būt pamata apkures veids!

Pretēji tam saules kolektors ražo siltumu visvairāk, kad tas vismazākā ir vajadzīgs. Bet ziemā kad gribās paplunčāties karstā vannā - nekā... Manis dotajā linkā cilvēks bija aprēķinājis ka par saules kolektora izmaksām elektrisko boileri var gandrīz 9 gadus darbināt. No komforta viedokļa man ir vienalga vai ūdeni ir uzsildījusi saule vai elektrība.

Re: Saules kolektori
Autors: aigarello ()
Datums: 02/08/2012 17:39

Ir jau cilvēki kas vasarā karstā laikā nemazgājas,bet iet nopeldēties, tiem tiešām nav vērts likt saules kolektoru . Bet ne jau visiem ir tāda iespēja :) .
Kā reiz tagad, kad saulīte karstāka, patīkami ir ieiet dušā biežāk, tā ka vienkārši sistēmai jābūt sabalansētai, attiecībai platība/tipums, un tilpumam vēlams lielākam kā vienas dienas patēriņš .

Re: Saules kolektori
Autors: khe ()
Datums: 03/08/2012 10:23

Paštaisīts kolektors, kas tik priekš siltā ūdens droši vien atmaksājas, jaut tik cik vienkāršs tas ir. Sildīt visu vasaru ūdeni ar elektrību, ja to var izdarīt saule.... Vienīgi sarežģī pasākumu tas, ka parastā lode netur- vajag cietlodi

Re: Saules kolektori
Autors: Janka__ ()
Datums: 03/08/2012 12:03

Tieši tas ir dīvaini, ka par izšķērdīgu ekstru esat gatavs maksāt lielu naudu, bet par taupošu ikdienas pielietojumu nē.
Saule silda ne tikai pāris dienas vasaras vidū, bet visu gadu. No novembra līdz februārim tas ir maz jūtams mūsu platuma grādos, bet jau sākot no marta efekts ir acīmredzams un dienvidu puses istabas ir sajūtami siltāks, līdz ar man nav nekāda pamata apšaubīt, ka saules kolektori darbotos no marta un jau aprīlī dotu jūtamu pienesumu mājas energobilancē. Saules kolektoru ir iespējams sakombinēt ne tikai ar karstā ūdens boileri, bet ar visu apkures sistēmu, un rudenī vai pavasarī, kad daļu siltuma iegūt no dienā saules uzsildītā.
Man loģiskāk liekas samaksāt par iekārtu, praktiski enerģiju, ~10 gadus uz priekšu vēl ar domu, ka pēc šiem ~10 gadiem enerģija būs bezmaksas, nevis samaksāt par iekārtu un maksāt par tās lietošanu ik gadu vairāk un vairāk.

Re: Saules kolektori
Autors: Ceplis ()
Datums: 03/08/2012 13:53

Skaidrs, ka atmaksāšanās ir stiepjams jēdziens. Bet skatoties reāli nākotnē, energoresursu cenas nu diez vai kritīsies *maigi izsakoties*. Un ne jau par velti Vācija pilna ar vēja ģenerātoriem un saules batareju laikiem!!! Viņi nav dumji...
Gribējās jau dzirdēt arī kāda lietotāja atsauksmes.

Re: Saules kolektori
Autors: aigarello ()
Datums: 03/08/2012 14:12

Lai vasarā ietaupītu naudu, pie tam ne tik mazu , pietiek arī ar elementāru sistēmu . Kaut vai uztaisot priekšsildītāju elektriskijam boilerim - saulē novietotu melnu tvertni, caur kuru tad arī plūst boilerī ienākošais ūdens . ja no akas vai urbuma nāk +4, tad no priekšsildītāja , ja diena apmākusies, kā minimums +20, ja saulaina, tad vakarā var cerēt uz 30-40 grādiem . Atliek tikai ar elektrību nedaudz piesildīt . Kā trūkumu var minēt ka rudenī sistēma ir jānovāc .

Re: Saules kolektori
Autors: Daniliano ()
Datums: 03/08/2012 14:53

Ceplim: No divu mēnešu pieredzes-pateicoties KPFI programmai īstenoju projektu uzstādot saules kolektorus(vakuuma tipa) ar hidroakumulatoru(divi vienā 800l+150l siltajam ūdenim) un 21kw kamīnkurtuvi. kamīnu protams tagad vēl nekurinu. Paticoties tam, ka boileris ir kombinācijā ar akumulatoru, ūdens temperatūra tajā nav bijusi zemāka par 58 grādi(lai gan dienas ir mijušās ar saulainām un ne tik). Vispār sistēma kopmā paradzēta darbināt ar siltajām grīdām, domāju ka saule dos atbalstu apkurei arī rudens un pavasara mēnešos. Pavasarī varēšu padalīties ar pieredzi jau vairāk.
Mans arguments par labu saulei(arī kamīns bija interesants) bija tas, ka projekts atbalstija ar 50% naudas un tas, ka man sākotnēji nebija nekā-tukša vieta. Ja būtu jau kāda apkure, tad gan rūpīgāk parēķinātu par to izdevīgumu.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.