UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 11 no 14
Re: Saules kolektori
Autors: Ventis ()
Datums: 30/07/2020 21:42

Sveiki, visā mājā flīzes uz siltajām grīdām, kopējā platība 80m2. Ieinteresēja saules kolektori, lai flīžu pretinieki nevar vasarā pārmest, ka auksta grīda. Doma būtu uzlikt nelielu temp grīdām vasarā lai grīda liekas siltāka nu un ja izdotos aprīlī septembrī ietaupīt kurināmo arī labi. Tas būtu tāds hobija projekts tāpēc bez firmām un uzstadīšanām. Kas tad ir vajadzīgs? Gribētu zināt kā viņš darbojas? Tā plāksne tiek uzstādīta uz jumta, tālāk aiziet caurules līdz katlam kuras tiek iepotētas pie apkures katla izejas un ieejas un ar sūkni dzenā siltumnesēju? kā saprotu ūdens apkures sistēmā nederēs jo ziemā sasals? Jā zinu, ka Latvijas klimata utt, bet man tieši silums vajadzīgs vasarā, izmantot priekš dušas iegūto siltumu nav paredzēts, tikai grīdas.

Re: Saules kolektori
Autors: Ventis ()
Datums: 30/07/2020 23:00

Nedaudz papētīju jautājumu, šķiet varētu darīt tā, apkure paliek ar ūdeni, bet pie katla siltummainis, savukārt kolektorā tiek iepildīts tosols. Kolektoram savs sūknis, apkurei savs, siltumnesēji nesajaucas. Kāds jūsu viedoklis? Akumulācijas tvertnes nav un nebūs.

Re: Saules kolektori
Autors: Eziss ()
Datums: 31/07/2020 00:19

Ņem 2 Igauņu saules pv paneļus, jauda 800+ w, tiešsildes karstā ūdens krānu un pv sajūgšanas moduli katla vietā un būs laime pilnībā. Izdevumi 400-500€. Paliks esošā sistēma ar minimālām izmaiņām, vēl pieplusojot 1.6-2.0 kW jaudas siltais ūdens 160-250 L standarta 220 V boilerī,. Nu jau 5-6 gadu pieredze- boilers160 L /220V un 1.4kW saules pv paneļi strādā ideāli. Saulainās dienās tempemperatūra 80-90 grādi, rezerve komfortam pietiekama. Mūsdienās čakarēties ar kolektoriem un super dārgo komplektāciju, nedrošo apsaisti + kautkādas mistiskas apkopes var atļauties rūdīti mozahisti. Šodienas pv paneļu 1W jaudas cena un efektivitāte /20+%/ atstāj ārpus konkurences visa veda kolektorus...

Re: Saules kolektori
Datums: 31/07/2020 00:20

Man nešķiet saprātīgs projekts daudzu iemeslu dēļ:
1) kāpēc vasarā jāsilda grīda, ja telpā temperatūra apmierina? Sanāk jāvēdina un vēl par to jādarbina divi sūkņi un jāinvestē sistēmā,
2) bez akumulācijas sistēmas kolektoram praktiski nav jēga, jo tas efektīvi silda salīdzinoši zemas temperatūras, pie augstākām efektivitāte krīt utml.
3) ja arī pats uzstādīsi rēķinies ar 1000 eur. Es pats sev liku un pirku visu cik lēti varēju dabūt. Varbūt tur kādu 100 varēja ietaupīt uz solāro pumpja staciju, tomēr tik un tā 1000 būs kā likts. Ieguldīt līdzekļus un faktiski neizmantot īsti to potenciālu nešķiet prātīgi.
Kolektora racionālākais pieleitojums ir siltā ūdens sagatavošana un neliels atbalsts apkurei pavasarī un mazliet rudenī. Ja ūdeni silda ar elektrību, tad tur varētu cerēt uz kādu 10-12 atmaksāšanas termiņu, pie nosacījuma, ka sistēmu uzstāda pats ietaupot naudu.

Re: Saules kolektori
Datums: 31/07/2020 00:26

Iespējams Eziss versija ir pareizākā. Es esmu mazliet piemrisis kāpēc es svārstījos starp abām sistēmām un tomēr paliku pie kolektora. Aizmirsu jau.

Re: Saules kolektori
Autors: Eziss ()
Datums: 31/07/2020 00:46

Pv paneļu ražotā elektrība silda vienādi kā aukstu tā karstu vidi. Nevajag nekādus akumulatorus un citus brīnumus. Caurules , spec šķidrumus, sukņu stacijas arī nevajag. Un tā neko nevajag no termopaneļu dārgās komplektācijas. Ierikošana alementāra, vispār darbu saržģītība nav salīdzināma ar termopaneļu sistēmām. Atmaksāšanās laiks pv paneļu sistēmai karstā ūdens ieguvei, ja salīdzina ar 220V, ir 2.5-3.5 gadi!!! Nesaprotu kapēc cilvēki tā pieķeras vecām un maz lietderīgam grabažām, kā zapiņu tjuninga fani.

Re: Saules kolektori
Datums: 31/07/2020 01:33

Es tagad atceors kāpēc uzliku vakuuma paneli. Tāpēc, ka es izrēķināju, ka viņš man sanāks tomēr lētāks par PV un efektīvāks. Man galvenā fīča bija, lai vasaras bula laikā, kad daudz saules un arī karsts, nebūtu jāsilda ūdens vispār. Rēķināju, ka man tur vajadzēs padaudz to paneļus tai vajadzībai. PV priekšrocība tumšākā dienā un labāki rezultāti rudenī un ziemā man neko nedod, jo tad jau es sildu ar malku. Bet tas viss bija pie nosacījuma, ka pats lieku to sistēmu.
Nu gluži par maz lietderīgu grabažu jau nu tomēr nevarētu saukt. Principā viņa man strādā ļoti labi un nekādus ieguldījumus man neprasa - viss tur notiek automātiski. Dažreiz uzmetu aci rezultātiem, bet tas arī viss.
Protams, ja cilvēkam nav akumulatora, tad PV būs pareizā izvēle. Bet ja ir, tad tur vēl jāpārkalkulē kas un kā sanāk.

Re: Saules kolektori
Datums: 31/07/2020 01:34

Kā tu rēķināji atmaksāšanos? Man pie sava 1000EUR sanāca 10 gadi.

Re: Saules kolektori
Autors: Ventis ()
Datums: 31/07/2020 07:03

Doma ir lai flīzes neliktos aukstas ar basu kāju. Nekurinātu uz pilnu jaudu, bet paceltu par kādu grādu lai jūtas nedaudz siltāk kājai. Tas baigi neietekmētu temp istabā, bet kājām būtu jūtams. Atmaksāšanoss nerēķinu. Eziss variantu nesapratu. Vai var paskaidrot, kā tie tiktu pieslēgti katlam?

Re: Saules kolektori
Autors: ints45 ()
Datums: 31/07/2020 08:32

Vai uzlikt vinilu uz flīzēm nebūs lētāk un vienkāršāk?

Pašreizējā: 11 no 14


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   **    **  **      **  **     **  **     ** 
 **     **  **   **   **  **  **  **     **  **     ** 
        **  **  **    **  **  **  **     **  **     ** 
  *******   *****     **  **  **  *********  **     ** 
        **  **  **    **  **  **  **     **  **     ** 
 **     **  **   **   **  **  **  **     **  **     ** 
  *******   **    **   ***  ***   **     **   *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727