UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Malkas katla mazā loka automatizācija - vai vērts?
Autors: rbm ()
Datums: 07/11/2011 15:00

Ir malkas apkures sistēma (ar siltuma akumulatoriem) ar mazo un lielo loku.
Stāv sūknis mazajā lokā un lielajā lokā.

Šobrīd ir termoslēdzis kas atslēdz lielā loka sūkni pie noteiktas atpakaļejošas temperatūras no radiatoriem, tādējādi tiklīdz telpas piesilušas un termogalvas aizvērušās, tā viss siltums tiek dzīts uz aķiem.

Ir doma ka varētu uzlikt termoslēdzi arī uz mazo loku - tādējādi regulējot ka mazā loka sūknis IZslēdzas tiklīdz katlā temperatūra ir zem 40-50 grādiem. šādi es pieņemu varētu nodrošināties, ka sūknis mazajā lokā izslēdzas tiklīdz katls ir izkūries un atdzisis līdz 50 grādiem.
Ieguvums būtu ka sūknis lieki neēstu elektrību plus atdzisušais katls nedarbotos kā dzesētājs, jo caur to necirkulētu sistēmā uzsilušais ūdens.

Jautājums vai šāds varinats vispār iespējams, jo uzkarsējot visu sistēmu līdz 80 grādiem arī katla atpakaļgaitā būs gandrīz 80grādi (tātad arī katlā). plus risks ka automātikas gļuka rezultātā mazā loka sūknis izslēgsies kuršanās laikā.

P.S. Varbūt termodevēju likt uz neizolētās ņeržas skursteņa čaulas - skurstenis kurās čaulas temp 600grādi, beidz kurties čaula diezgan fiksi nokrītas zem 100grādiem un tātad var sūkni izslēgt.


Re: Malkas katla mazā loka automatizācija - vai vērts?
Autors: Rx ()
Datums: 07/11/2011 16:09

Pēc aprakstītā var secināt, ka starp mazo un lielo loku nav regulējošā vārsta, kas maisa atpakaļejošo ar krāsns/akumulatora karsto. Un ja vēl atslēdz sūkni uz radiatoriem (lielais loks!) pie 40/50 grādiem! Tad varu teikt, ka akumulators tiek izmantots tikai 50% no uzkrāšanas- atdošanas iespējām. Pie 40-50 grādiem , pareizi izvelēlētajiem radiatoriem un automātiskās regulēšanas, vēl ilgi mājā var nodrošināt komforta temperatūru. Kaut kas ar slēgšanos ir saputrots: Krāsnij tuvākais loks ir tā saucamais mazais, un tajā drīkst cirkulēt darba stāvoklī siltumnesējs, ne zemākā temperatūrā, kā 65-70 grādi.( Lai neveidotos norasošana). Lielai loks ir uz radiatoriem. Uzticot visu regulēšanos radiatoru termogalvām, siltums tiek izmantots nelietderīgi. Lai pārliecinātos par regulācijas pareizību, ielieciet katrā telpā termometru . Ar gaisa padeves aizvēršanu izkurējušai krāsnij tiešām ir problēmas: atdziestot krāsnij, durtiņas (gaisa pieplūde) atverās uz maksimumu, un caur krāsni svilpo vējš. Pēc izkurēšanās jāpāregulē termodurtiņu atvērējs un mazāko temperatūru ar roku.( Čaklas rociņas un gudra galva var uzlikt elektromagnētisku durtiņu aizkrišanas sistēmu, kas aizkritina durtiņas , ja temperatūra krāsnī ir teiksim 50 grādi, tā uzskatot, ka viss kas dega, ir sadedzis. Bet domāju, ka arī pie atvērtas gaisa pieplūdes, zudumi nemaz nav tik milzīgi, salīdzinot ar lielo radiatoru laukumu.

Re: Malkas katla mazā loka automatizācija - vai vērts?
Autors: soseds2 ()
Datums: 07/11/2011 21:57

Es biju izmantojismaza loka sukna ieslegsanas deveju piestiprinatu pie kurtuves izvada skursteni, bet tas pie lielas t' nosvila.

Re: Malkas katla mazā loka automatizācija - vai vērts?
Autors: khe ()
Datums: 07/11/2011 23:06

Atmosam dūmu nosūcēju atslēdz termostats, kas čeko izejošo gāzu temp. Tik tas pieregulējams pēc vajadzības(pats lietotājs, ar regulatoru uz paneļa). Iekurinot tiek nogriezts uz mazu temp, bet vēlāk, vai pie pēdējās piemešanas - noregulēts uz agrāk pēc prakses piedzītu poziciju.
Rx:
varbūt padalieties ar elektromagnetiskā durvju aizvērēja konstrukciju? Man tāda doma kādu laiku ari maļās pa galvu, tik pietiekoši miniatūru variantu neesmu atradis...

Re: Malkas katla mazā loka automatizācija - vai vērts?
Autors: slēpnis nelog ()
Datums: 08/11/2011 03:01

Manuprāt tā ir plaši pielietota shēma, ka uz katla izejošās trubas virsū termoslēdzis, kas ieslēdz atslēdz mazā loka sūkni. Nu ko tur lai saka, zināms nedrošibas elemets tas ir. Jāliek kvalitativs. Vēl taisos ielikt signalizāciju. Kaut kādu bļauri, ja katla izejā temperatūra sāk kāpt virs 95 piemēram. Vēl jau pastāv tāda lieta, kā katla avārijas dzesētājs.

Re: Malkas katla mazā loka automatizācija - vai vērts?
Autors: Rx ()
Datums: 08/11/2011 09:40

Slēpnis nelog: Ja ir viens sūknis, parastajā sistemā, tad tā var, likt termoslēdzi kā rakstāt. Bet rbm ir apkures sistēma ar akumulatoru, kuram ir divi sūkņi, mazajā un lielajā lokā un tur algoritms ir pilnīgi cits.

Re: Malkas katla mazā loka automatizācija - vai vērts?
Autors: rbm ()
Datums: 08/11/2011 10:52

to Rx

sistēma tikai trešo dienu kā palaista. meistars solījās atsūtīt pieslēguma shēmu elektroniskā veidā, tad to te ielikšu lai var pakomentēt.

par to sūkņa atslēgšanu lielajā lokā - ir tā ka tam atslēdzoties tiek nevis viss lielais loks atslēgts bet tikai līnija uz radiatoriem kas atrodas istabās, un tiek turpināts nodot siltumu uz akumulatoriem un tie tiek uzsildīti līdz 80 grādiem.



Re: Malkas katla mazā loka automatizācija - vai vērts?
Autors: Rx ()
Datums: 08/11/2011 11:54

rbm: kaut kas nav tā kā sakāt, jeb jums nav skaidrības, kas ko atslēdz....gaidīšu shēmu.

Re: Malkas katla mazā loka automatizācija - vai vērts?
Autors: slēpnis ()
Datums: 08/11/2011 12:29

Rx Man arī ir 2 sūkņi, Pie tam otrm sūknim, kas pumpē pa radiatoriem, arī ir termoslēdzis. Tkai uz kādiem 25 grādiem noregulēts.

rbm Parasti uz akumulatoriem pumpē tas pats mazā loka sūknis, kad sistēma uzsilusi un mazā loka termovārsts atvēries, bet shēmas jau var būt dažādas.

Re: Malkas katla mazā loka automatizācija - vai vērts?
Autors: Rx ()
Datums: 08/11/2011 12:45

Slepnim: pareizi, taupība laba lieta, jo, ja jau nav siltuma ko pumpēt, kāpēc tērēt elektrību. Bet ja māja jāuztur nesasalšanas režīmā, tad gan lielā loka sūknim jāpumpē un akumulatora trīszaru vārstam jābūt maksimāli vaļā, lai sals saldē visu akumulatora tilpumu un šķidrums cirkulē radiatoros, jo kas kustās, tas nesalst... Un tāpēc, liekot automatiku, var iegūt maksimālu efektu: Sakurina akumulatoru un automatikai liek uzturēt 5 grādus: kamēr nav 5 grādi, vārts ciet. Kad sasniedz, atverās vārsts un sāk sildīt. Jo ilgāk tas tā notiek, jo akumulators aukstāks paliek, bet automātika tikai paver lielāku plūsmu no akumulatora. Gala rezultātā tas atverās pilnīgi, un neļauj sistēmai sasalt, jo jāatdzesē viss akumulatora tilpums.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **        **   *******   **     **  **    ** 
  **  **         **  **     **  **     **  ***   ** 
   ****          **         **  **     **  ****  ** 
    **           **   *******   *********  ** ** ** 
    **     **    **         **  **     **  **  **** 
    **     **    **  **     **  **     **  **   *** 
    **      ******    *******   **     **  **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727