UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 4 no 5
Re: boilera drošības vārsts
Autors: Zigis1 ()
Datums: 29/11/2018 13:36

Tad apmēram doma skaidra. Izplešanās trauks esot ieteicams, bet var laist arī kanalizācijā.

Re: boilera drošības vārsts
Datums: 29/11/2018 13:59

man stāstīja, ka izplešanās trauks ir obligāts visām karstā ūdens sistēmām ar boileriem. Nevajag testēt trubu u.c. konstrukciju izturību pret spiedienu, ja to var nedarīt.

Re: boilera drošības vārsts
Autors: arre ()
Datums: 29/11/2018 20:40

Pagājušogad taisīju savas ūdensapgādes reformu - nopirku ar malku kurināmu boileri "Ariston". Izrādījās, ka uzstādīšanas intrukcija bija tīrā itāliešu valodā. Vienīgais vārds ko zinu šai valodā - arivaderči - intstrukcijā nebija minēts. Tādēļ biju spiests izprast jautājumu par boileru uzstādīšanu no citiem avotiem. Par youtube neko sarežģītāku nestudēju, bet guvu sekojošas atziņas.
Izplešanās trauks obligāti jāuzstāda tādās ūdensapgādes sistēmās, kur nenotiek ūdens "amortizācija", t.i. tur kur ūdens nespēj atgriezties atpakaļ pa tām pašām caurulēm kur atnācis. Respektīvi, karstā ūdens ventīlis stāv ciet, bet, ūdens uzkarstot izplešas un pa aukstā ūdens cauruli atgriežas sistēmā. Tātad mājās, kur ūdensapgādi nodrošina sūknis ar hidroforu pirms boilera nav vajadzīgs izplešanās trauks (tas pats hidrofors). Tāpat nav vajadzīgs mājās, kur nav uzstādīts pretvārsts, kas liedz ūdenim atgriezties komunālajā sistēmā.
RX ir šausmīgi gudrs vecis un es ar viņu negribu strīdēties, bet Yūtūbē var redzēt video par boileriem, kuri pārgriezti šķērsgriezumā. No redzētā neizriet, ka boileros veidotos kaut kāds gaisa spilvens. Uzpildot tie tiek atgaisoti un darbojas ar sistēmas uzdoto spiedienu.
Kāpēc tek drošības vārsts? Kaut kas traucē atgriezties sistēmā "liekajam" ūdenim, kas radies uzkaršanas rezultātā. Ja boileri iztīrot un uzliekot izplešanās trauku nekas nemainās uz labo pusi... tad jāsauc sertificēts profesionālis par bagu naudu:)

Re: boilera drošības vārsts
Autors: Zigis1 ()
Datums: 29/11/2018 21:06

Atgriesties karstajam ūdenim ieplūdes sistēmā traucē pretvārsts, kurš nāk vienā korpusā ar drošības vārstu. Ūdnens plūst tikai vienā virzienā, uz atpakaļu nekas nenāk.
Arī iepriekšējam boilerim tā bija.
Dražice saka, ka tam tā jābūt. Sildīšanas laikā ūdens apjoms palielinās par aptuveni 1 %.
Tātad manā gadījumā 0,8 litri iztecēs ārā katru reizi, kad no nulles uzsildīšu boileru.

Vajag noteci kanalizācijā vai izplešanās tvertni. Tādi tie sertificētie speciālisti.


[www.drazice-boileri.lv]

Re: boilera drošības vārsts
Autors: Zigis1 ()
Datums: 29/11/2018 21:07

Kādēļ tiek uzstādīts drošības vārsts?
Ūdens sildītāja drošības vārstā ir iebūvēts atpakaļgaitas pretvārsts (atpakaļgaitas aizvars), kas novērš ūdens atgriešanos cauruļvadā. Ūdens sildīšanas laikā izveidojušies pilieni liecina par drošības vārsta pareizu darbību. Sildīšanas laikā ūdens apjoms palielinās par aptuveni 1 %. Tādējādi, uzsildot 120 litrus ūdens, iztecēs apmēram 1,3 litri ūdens. Ūdens piļu veidā iztekošā ūdens daudzums mainās atkarībā no sekojošiem faktoriem - uzsildāmā ūdens apjoma, ūdens temperatūras starpības pirms un pēc sildīšanas, ūdens spiediena cauruļvadā.

Ja ūdens pil laikā, kad nenotiek ūdens sildīšana, problēma var būt sekojoša:

Ūdens var sūkties vārstā esošo netīrumu vai nosēdumu dēļ; mēs rekomendējam pagriezt vārsta augšējā daļā esošo vāciņu vai sviru, profilaksei iesakam ik pēc 3 mēnešiem veikt šo procedūru.

Rekomendējam uzstādīt spiediena redukcijas vārstu uz ienākošās ūdensvada caurules, ja pie ieejas ir augsts ūdens spiediens (5 bāri).

Ūdens var sūkties arī tad, ja drošības vārsts ir bojāts.

Ja ūdens pil tikai sildīšanas laikā, pievienojiet pie īscaurules cauruli un ielaidiet tās apakšējo galu notekcaurulē. Nedrīkst pavērst ūdens novadi uz augšu, caurulei ir jābūt aizsargātai no sasalšanas un saspiešanas, bet tās garums nedrīkst pārsniegt 2 m.

Taču vislabākais risinājuma variants ir izplešanās tvertnes uzstādīšana starp ūdens sildītāju un drošības vārstu. Izplešanās tvertnes apjomam ir jābūt aptuveni 4 % no ūdens sildītāja apjoma. Tādējādi jūs varēsiet izvairīties no pārlieku liela ūdens patēriņa, atsevišķās valstīs šāds risinājums ir pat obligāts.

Re: boilera drošības vārsts
Autors: Zigis1 ()
Datums: 29/11/2018 21:11

Bet ja mēs apgāžam to RX versiju par gaisa spilvenu, tad nesaprotu, kur tas spiediens paliek. Jo cik esmu mainījis 80 litrīgos boilerus, tad visiem ir pretvārsts ar drošības vārstu. Atpakaļ uz sistēmu nekas neāk. Tad tak uzspridzinās trubas.

Re: boilera drošības vārsts
Autors: arre ()
Datums: 29/11/2018 21:27

Neko nespridzinās, tāpēc drošības vārsts stāv. Pieļauju, ka boileru kontrukcijas mūsdneinās dažādas. Man gan malcinieks, gan elektriskais - abi 80, l. Abiem ir drošības vārsts, bet nav nekāda pretvārsta. Ja ūdens neatgrieztos sistēmā - tad kāda jēga no izplešanās trauka lietošanas? Elektrisko prakstiski nedarbinu, bet malciniekam skaidri redzams - uzkarstot paliek silta pienākošā aukstā ūdens caurule. palaižot ūdeni caurule paliek auksta.

Re: boilera drošības vārsts
Autors: agrais ()
Datums: 29/11/2018 21:35

Nekad neesmu redzejis drošības varstu bez pretvārsta. Gadu gaitā vairāki desmiti boileri gan uzstadīti, gan tīrīti, gan mainiti...Varbūt man nav paveicies tadu satikt...

Re: boilera drošības vārsts
Autors: Zigis1 ()
Datums: 29/11/2018 21:41

Nu nu. Man klientam bija gadījums, kad uzspridzināja nevis cauruli, bet tos plastamas skrūvējamos filtrus ko bija salicis pirms ūdens boilera. Labi, ka sava māja un pagrabs. Ūdnes līdz ceļiem.

Man bija viens mazais boilers 10 litri, tas gan nāca bez pretvārsta, tikai ar drošības vārstu. Tur laikam tas radītais spiediens ir niecīgs.

Bet lielos boilerus bez pretvārstu neesmu redzējis.

Re: boilera drošības vārsts
Autors: Rx ()
Datums: 29/11/2018 22:30

Skatāmies standarta konstrukciju: Redzams, ka ir brīva telpa burbulim. Arī te, [www.youtube.com] video daļēji redzams 5.34 min.sek. ka apaļums turpinās, bet karstā caurule jau beigusies. Tātad ir gaisa burbulis.
Jāatzīmē, ka tikko nopirku Thermex , kuram nerūsējošā tērauda iekšējā tvertne. Anods arī ir....Žēl. Nekas. redzēs kā būs manā gadījumā, kur ūdenī daudz sērūdeņraža, kas ātri saēd anodu... Šim boilerim arī rekomendējamā shēma ar pretvārstu, pārspiediena vārstu vienā korpusā. Interesantākais, ka komplektā pretvārsts pēc izskata tāds kā parasti veikalos, kādus es arī visu laiku pirku. Bet šim, konstrukcijā trīs atsperes: divas pretvārstam, viena- pārspiediena vārstam. Arī pārspiediena vārsta rokas atvēršanai paredzētais "karodziņš" fiksēts ar skrūvīti, lai to tā neuzmanīgi neatver. Tāpat izārdīšana un tīrīšana ir ar speciālu atslēgu, nevis tikai plastmasas rimbulītis kā parastajam. Parastie, pēc neilga darba, kuram apkaļķojas sieniņās, pretvārsts sprūst, un praktiski tas vairs normāli nestrādā. Liekas ka divas atsperes veic vārsta drošu darbību bez ķīlāšanās.

Pašreizējā: 4 no 5


Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **      **  **     **  ********   **    **  **    ** 
 **  **  **  **     **  **     **  **   **   **   **  
 **  **  **  **     **  **     **  **  **    **  **   
 **  **  **  **     **  **     **  *****     *****    
 **  **  **   **   **   **     **  **  **    **  **   
 **  **  **    ** **    **     **  **   **   **   **  
  ***  ***      ***     ********   **    **  **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727