UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
siltās grīdas
Autors: dadzis ()
Datums: 26/10/2009 16:27

jautājiens speciaļistiem

ja siltajās grīdās atgriež visus lokus uz max vaļā (caurplūdi litri minūtē laikam, no 1 līdz 4 parasti ir iedaļas), tad caurplūdei ir jābūt visos lokos vienādai?

man šobrīd visos ir +- vienādi bet vienā lokā, kurš ir laikam visgarākais, ir uz 1/2 mazāka caurpulūde nekā pārējos (max vaļā atgriezts). tad pareizi būtu piegriezt arī atpakaļgaitu, lai visos lokos +- būtu caurplūde max vienāda?

piefiksēju ka vienā istabā tā pavēsāks ir kamēr citur normāli, pievērsu uzmanību sadales kastei, lūk rezultāts.

Re: siltās grīdas
Autors: Ambrosio ()
Datums: 26/10/2009 22:11

Mans veselais saprāts liek domāt, ka

* Atgriežot visus lokus uz max vaļā, caurplūde būs atkarīga no loka garuma - jo garāks loks, jo lielāka pretestība, jo mazāka plūsma.

* Loku plūsmu jāpieregulē (apkures projektētājam būtu jāizrēķina vismaz aptuveni) tā, lai tā pieskaņojas konkrētās telpas siltuma zudumiem. Ja ir salikti automātiskie vārsti, tad tas varbūt nav tik būtiski - aizveroties lokam, kur siltuma ir par daudz, automātiski palielināsies plūsma pārējos lokos.

* Siltuma zudumi telpā atkarīgi no ārējo sienu platības (iekšmājas koridoram vispār niecīga), logu lieluma, debess puses, grīdas un griestu izolācijas utt. Nepieciešamā plūsma atkarīga no siltuma zudumiem telpā, loka garuma, plānotās temperatūru starpības ieejā un izejā utt.

Un droši vien vēl 101 faktors, kuru varētu pateikt kompetents apkures speciālists.

Re: siltās grīdas
Autors: dadzis ()
Datums: 30/10/2009 08:48

neesmu es nekāds apkures specs, izglītjos no uponor webā atrodamās info tik. bet grīdas ir un funkcionē un lielos vilcienos problēmu nav.

pieregulēju atpakaļgaitu katrā lokā lai max plūsma visos lokos ir +- vienāda.
tad ar turpgaitas caurplūdes pieregulēšanu sadalīju lai katrs loks ir attiecīgi silts (caurplūde) tik cik vajag. vannasistabā vissiltākais, pie terases lielajiem logiem ar lai ir siltāks loks utt. .

Re: siltās grīdas
Autors: aaaa ()
Datums: 30/10/2009 09:26

Pareizi būvētās siltajās grīdās visi loki ir salīdzināmu garumu. Regulēšanu, protams, ir jāuzstāda, bet esmu mēģinājis visus atgriezt vaļā un tad telpās siltuma starpību absolūti nejūt, laikam jau ūdens plūšanas ātrums nav limitējošais faktors šajā pasākumā, drīzāk siltumapmaiņa ar betonu, jo tās grīdu caurulītes nekādas baigās siltumvadītājas jau nav, kā nekā plastmasa. Tā kā tā briesmīgā rēķināšana, manuprāt, ir pilnīga laika šķiešana.
Kaimiņam stādīja siltumsūkni ar briesmīgi smalku silto grīdu projektu utt. visi aprēķini, ļoti skaisti, kaut kādi pieņemti siltumzudumi, bet praksē, ir vai nav tie aprēķini, tāpat jāvelk trubas uz grīdas, tāpat ar parasti konstantu soli, ko būtībā limitē tieši armatūras sieta acs izmēri utt. Labs meistars zin, ka liela istaba jāsadala segmentos, lai visas cilpas būtu +- vienādas, ka katrai istabai vajag savu cilpu.

Re: siltās grīdas
Autors: E ()
Datums: 30/10/2009 09:36

Nu tā arī apmēram ir kā "aaaa" saka, galvenais saliekam apmēram +/- vienāda garuma cilpas. Paņemam papīra lapu, uzmetam cilpu izkārtojumu pa telpām un ritinam vaļā rulli :)
Pēc tam loku pretestības pieregulējam pēc vajadzības. Un te var diezgan pamatīgi ietekmēt grīdas siltumatdevi dažādās telpās. Ja vienā lokā laižam 2x vairāk ūdens nekā citā, tad arī grīda tur būs siltāka (pie līdzīgiem materiāliem).

Re: siltās grīdas
Autors: aaaa ()
Datums: 30/10/2009 10:05

Es tomēr nedomāju, ka plūsmas ātrums trubās ir tieši proporcionāls atdotajam siltumam grīdai. Ja ātrums ir pietiekoši liels pat tajā cilpā, kas 2x lēnāka un siltumatdevi limitē siltumapmaiņa, tad plūsmas ātrums šeit var neietekmēt praktiski neko. Tas tāpat kā siltummainim, virsmas laukums ir svarīgs tikai strādājot pie kapacitātes robežas, bet, ja tas paredzēto siltumu atdod jau no 10% sava virsmas laukuma tad...
Ar to gribu teikt, ka varbūt caurule grīdai siltumu spēj atdot pilnīgi tikai pie plūsmas 1 litrs/minūtē, tad ir pilnīgi vienalga, vai vienā istabā laižam 5 litrus/min., bet otrā 10 litrus/min.

Re: siltās grīdas
Autors: E ()
Datums: 30/10/2009 11:14

Nu normālos apstākļos (ja grīda tev nav no virsas "nosiltināta" ar bieziem paklājiem), tad siltumatdeve grīdai ir pietiekami liela un tā nestrādās uz savas iespēju robežas.
Es pats pirms nedēļas sev mājā eksperimentēju ar plūsmām un pamainīju dažiem lokiem plūsmas ātrumu no 1.5 l/min uz 2 l/min un temperatūra tajās istabās BŪTISKI pieauga. Tagad domāju mazliet piegriezt uz kādiem 1.7-1.8 l/min, jo palika par karstu.

Re: siltās grīdas
Autors: E ()
Datums: 30/10/2009 11:18

mazliet palabošu: nevis no 1.5 l/min, bet palielināju no kādiem 1.2 l/min

Re: siltās grīdas
Autors: dadzis ()
Datums: 30/10/2009 13:02

ja plūsma ir lielāka, tad noteikti vajadzētu uzsilt ātrāk attiecīgai telpai

bet nu jā, kad vilkām trubas nepiedomāja ka to vienu garāko loku tomēr vajadzēja sadalīt 2os lokos. kad nākamreiz vilkšu trubas, tad zināšu ka jāmēģina +- vienāda garuma visus uztaisīt. bet tā nav mirstamā kaite, var sadzīvot saregulējot.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  ********   **      **  **      **   *******  
 **   **   **     **  **  **  **  **  **  **  **     ** 
 **  **    **     **  **  **  **  **  **  **         ** 
 *****     **     **  **  **  **  **  **  **   *******  
 **  **    **     **  **  **  **  **  **  **         ** 
 **   **   **     **  **  **  **  **  **  **  **     ** 
 **    **  ********    ***  ***    ***  ***    *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727