UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dokumenti :  Building.Lv Forums

Līgumi, tāmes, atļaujas, projekti u.c
Mājas nodošana eksplotācijā
Autors: steiss ()
Datums: 02/02/2013 11:26

Saņēmu mantojumu. 20 gadu atpakaļ uzbūvēta māja un nav nodota eksplotācijā. Ir projekts. Gribu izņemt būvatļaju lai varētu pabeigt procesu. Ir nelikumīgi uzbūvēta saimniecības ēka, vēl dažas atkāpes no projekta. Būvvaldē saka ka būs jānomaksā sods par nelikumīgu celtniecību. Stulbi, bet esmu īpašnieks tikai nedēļu, un jau sodi. 20gadi nevienam neko nevajadzēja. Nebūtu gājis uz būvvaldi, varbūt vēl 29 gadi būtu klusums. Kāda ir likumdošana šinī jautājumā. Cik lielu sodu uzliks, vai iedos būvatļauju? Vai būs vēl kādi šķeršli. Vai varēšu izņemt inventarizācijas lietu, vai arī zemesgrāmatā uzliks sodus, un cik?

Re: Mājas nodošana eksplotācijā
Autors: Rx ()
Datums: 02/02/2013 12:12

Ja grib izņemt būvatļauju, tad jābūt projektam, atbilstošam šīsdienas prasībām. Vēl jo vairāk, ja ir nelikumīgā celtniecība ( tā agrāk bija atzīmēta inventarizācijas plānā ar speciālu ierakstu), un vēlaties, lai šī celtniecība paliek, jaunajā projektā tam jābūt iekšā. Un, kaut kā , ne viss ir pateikts: saņemot mantojumu, jāiesniedz mantas dokumenti, Inventarizācijas lieta, mantas novērtējums.....Inventarizācijas lietai jābūt izņemtai, jo mantojumu apstiprina ar aizpildītiem daudziem dokumentiem.....tiesā. Minimums ir 3 mēnešus pēc mantojuma pieprasīšanas. Pēc Jūsu teiktā, mantojumu neesat vēl saņēmis...????

Re: Mājas nodošana eksplotācijā
Autors: aaaa ()
Datums: 02/02/2013 12:23

Izskaidro situāciju būvvaldē, domāju, nāks pretī - nelikumīgu būvniecību konstatē inventarizators - ja līdz inventarizatora atnākšanai vari sarunāt izmainīt projektu un iezīmēt saimniecības ēku, tad nekādas atzīmes nebūs un viss vienkāršosies. Nelikumīgās būvniecības sods nav liels, ja nemaldos, tur ir intervāls.

Re: Mājas nodošana eksplotācijā
Autors: specs ()
Datums: 02/02/2013 12:46

Nelikumīgu celtniecību ir vispirms jākonstatē, tātad jātaisa jauna inventarizācija. Būvvalde draud ar sodu, jo pats atzināties.
Tātad secība ir sekojoša:
1) izņemam PAU mājas rekonstrukcijai,
2) taisam jaunu projektu,
3) nododam ekspluatācijā.

Re: Mājas nodošana eksplotācijā
Autors: aakk ()
Datums: 02/02/2013 13:20

taisnība ir ar to neiešanu uz būvvaldi, jo mazāk sūdu kustini, jo mazāk smird. liela daļa dzīvo kā ir, lai neradītu sev liekas problēmas. bet te laikam par vēlu - pats sevi nostučīji. vieglākais tiešām laikam rekonstrukcija, pēc tam nodošana eksplUAtācijā.

Re: Mājas nodošana eksplotācijā
Autors: jtdesign ()
Datums: 02/02/2013 16:08

Tā kā mūsu likumdošana mainās ar ātrumu 200% gadā, nevaru apgalvot, ka viss tālāk minētais šobrīd ir spēkā šādā redakcijā. Lai NĪ ierakstītu ZG jāiesniedz kaudzīte papīru starp kuriem arī inventarizācijas (tagad kadastrālās uzmērīšanas) lieta. Ja tur parādās zīmogs par neatļautu būvniecību vai, ka nav uzrādīts projekts, kamēr nesakārto lietas, ZG reģistrēt nevar.

20 gadi (tātad 90-sākums) ir pietiekami nesens laiks, kad var mēģināt sameklēt vecās būvatļaujas kopiju (vai oriģinālu), ja reiz bijis saskaņots projekts. Tad var mēģināt pagarināt veco būvatļauju. Ja nav nekā, tad par spīti acīm, kas rāda, ka ir (māja stāv), viss process no nulles - iesniegums, PAU, projekts, būvatļauja, nodošana ekspluatācijā. Ja tikai saskaņots projekts, bet būvatļauja netika izņemta, var mēģināt pagarināt projekta saskaņojumu, kaut priekš tā 20 gadi ir tā kā par daudz. Viss no konkrētās būvvaldes atkarīgs. Kas principiāli nav iespējams, piemēram, Jūrmalā (ierindas pilsonim), kādā lauku (un ne tikai) būvvaldē var izrādīties ikdiena.



Offtop par sodiem - kamēr vēlēsim dibenus mīkstiem krēsliem, kas mūs čakarēs (valsts politika vērsta uz represijām ne sadarbību), nekas citādāk nebūs, tikai vēl stingrāk.

Re: Mājas nodošana eksplotācijā
Autors: steiss ()
Datums: 02/02/2013 18:40

Mantojums ierakstīts ZG. Gribu vienstāvu ēku legalizēt par divstāvu.Projekts bija uz rekonstrukciju. Godīgi "GRIBU"valstij maksāt nodokļus lielākus, a te vēl sodi klāt. Labāk nebūtu kustinājis, "nesmirdētu".

Re: Mājas nodošana eksplotācijā
Autors: jtdesign ()
Datums: 03/02/2013 12:28

Ja vien nav kāda īpaši naidīga būvvalde (tad rodas jautājums, kā Tev izdevies ar viņiem salekties), tad darīšanas vaina.

Lai ieteiktu ko konkrēti, konkrēti arī jārunā - pirmkārt jāizskata esošos dokumentus, jāuzzin, kur ir (vai kāpēc nav) trūkstošie dokumenti.

Re: Mājas nodošana eksplotācijā
Autors: MRS ()
Datums: 17/02/2013 13:17

Es tieši nodarbojos ar šadu jautājumu risināšanu... :)

Sods par šadu pārkāpumu privātpersonām ir no 50-1000ls rekonstrukcijai, 100-1000 jaunbūvēm.
Inventerizācija vairs neskatās vai ir atkāpes no projekts, to skatās būvvalde.
Prinicpā sistēma tāda, ja skrupuloza būvvalde, tad uzliek sodu>tad raksti iesniegumu lai izsniedz APU>meklē arhitektu kas uztaisa projektu (vel var prasīt inženiertehnisko apsekošanu būvēm)>kad prjekts gatavs, es uz būvvaldi pec būvatļaujas>tad ej uz inventerizāciju>tad atpakal uz būvaldi, uzzini kādas izziņas utt vajag lai nodotu ekspuatācijā (vajag skursteņslauķa atzinumu, tad parasti kādu atzinumu par kanalizāciju un iespejams vel kādas> kad visi atzinumi ir, tad raksti iesniegumu būvvaldē un ar uzklātu pusdienu galdu gaidi būvvaldes komisiju> ja viss kārtībā, tad saņem no būvvaldes izziņu. Tad jau tikai maksā NĪ nodokli un dzīvo cepuri kūldams. :)
pa vidu tam ko uzskaitiju vel ir kaudze ar dokumentiem....
Principā ja vajag palīdzību, vari uzzvanīt 28855777 man, izstrādāju tādus projektus utt...
Bet tagad pašvaldības pašas jau sākušas apsekot nelikumīgās būvniecības un liek cilvēkiem sakārtot papīrus, jo tas ir tikai laika jautājums, kad visi kam ir nelikumīgā būvvniecība, saņems vēstuli no būvvaldes... :)

Re: Mājas nodošana eksplotācijā un NI nodoklis
Autors: aigarello ()
Datums: 06/06/2013 13:25

Paturpinot šo tēmu, šorīt izlasīju vienu jauku ziņu, tikai tagad vairs nevaru atrast kur tā ir , lai ieliktu citātu . īsumā ziņa bija šāda - no nākamā gada pašvaldībām ir atļauts noteikt paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokli mājokļiem kuri nav nodoti eksplotācijā . Nu vai tas nav genocīds pret visiem te palikušajiem nebiznesmeņiem, kuri vēl mēģina saviem spēkiem tikt galā ar savu mājas būvniecību !!! Būvatļauju drīkst pagarināt 8 reizes ... Tanī pat laikā ir raksts ar Dombrovski ka dzīvošana uz parāda neatmaksājas ... kā lai vienkāršs cilvēks pabeidz iesākto būvniecību, neaizņemoties līdzekļus un neieslīgstot ilggadīgos parādos !



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  ********  **    **   *******   ********  
 **        **        ***   **  **     **  **     ** 
 **        **        ****  **         **  **     ** 
 ******    ******    ** ** **   *******   ********  
 **        **        **  ****         **  **     ** 
 **        **        **   ***  **     **  **     ** 
 ********  **        **    **   *******   ********  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727