UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 3 no 5
Re: spiediens apkures sistēmā
Autors: Rx (85.10.211.---)
Datums: 09/11/2016 21:28

> manuprāt ir gaužām par maz, jo aukstai
> sistēmai tad būtu jābūt ap 0.3 tikai!!!! Ja
> aukstā sistēmā ar 0.5bar pretspiedienu
> iepumpēs 2bar, tad jau izplešanās trauka
> membrāna būs stipri iespiesta jau aukstai esot,
> kur nu vēl uzsilstot. Tādā veidā uzpildītā
> sistēmā spiediens staigās no 2-3 kā likts, kas
> ir sviests, jo izplešanās reāli nestrādās.
Sākam no sākuma: 0,5 bar ir gaiss kas iepumpēts. Apkures ūdens nav iekšā. Iepildot apkures ūdeni, tā spiedienam jābūt vismaz 0,2 plus 0,3bar. ). 0,2bar ir 2 metru augsta ūdens staba spiediens, un 0,3 ir papildus spiediens lai atdziestot nebūtu "vakums" tā sakot drošības virspiediens. Sanāk 1 bar. Silstot tas augs, bet gāzes katliem neiesaka augt lielākam par 2 atmosfērām. Piemēram no pases gāzes katlam Protherm Lauva 24 KKV, 28 KKV, 28 KKO "Maksimālais darba pārspiediens . . . . . . . . . . . . . . . . . . [bārs] . . . . . . . . . . . . . 3
Minimālais darba spiediens . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . [bārs] . . . . . . . . . . . . .0,6
Ieteicamais darba spiediens . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . [bārs] . . . . . . . . . . . 1,2 – 2
Temperatūras diapazons . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .[°C] . . . . . . . . . . . . 35 – 87
Izplešanās tvertne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .[l] . . . . . . . . . . . . . . . 10
Katla tilpums (AŪ daudzums) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .[l] . . . . . . . . . . . . . . .2,7
Maksimālais spiediens izplešanās tvertnē . . . . . . . . . . [bārs] . . . . . . . . . . . . . 3

Re: spiediens apkures sistēmā
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 09/11/2016 21:37

Rx, tu galīgi murgo tagad. Labāk apstājies un padomā ar galvu.

Nevajag jaukt te vakuumu. Spiedienu sistēmā nosaka sistēmas augstums, lai tā normāli atgaisotos. Nu neliek parasti tik zemus sistēmas spiedienus kā 3 metri. Ieliek normālu rezervi.

Kad sistēmas spiediens ir saprasts, tad izejot no tā liek pretspiedienu izplešanās traukā, Akvedukts saka ka + 0.2bar, bet ir arī viedoklis ka liek tikpat cik sistēmas spiediens. Man personīgi vairāk patīk Akvedukts, jo tad tik tiešām tas izplešanās trauks strādās uz pilnu tilpumu. Reāli dzīvē tie 0 vai 0.2bar starpība neko nemainīs.

Nu un ko tu gribi pateikt iepostējot ka gāzes katlam max ir 3 un 0.6 min? Tur ir skaidri un gaiši rakstīts darba spiediens 1.2-2. JA darba spiediens ir šādā intervālā, tad kā rakstīju - izplešanās traukā 1.5bar (1.2+0.3) un sistēmu uzpilda līdz 1.2. Darba intervāls arī attiecīgi būs 1.2-2.

Pie tevis rekomndētā murga darba intervāls būs 2-3 vai arī vēl nostrādās drošībnieks.

Atslābsti šajā jautājumā.

Re: spiediens apkures sistēmā
Autors: Dindirin (85.10.211.---)
Datums: 09/11/2016 22:10

Vilni, 2,punkts otrādi. Izplešanās traukā 0.9bar (1.2-0.3).
Izplešanās traukā mazāku spiedienu liek tādēļ, lai uzpildot sistēmu ar aukstu ūdeni, jau sākuma stāvoklī jau nedaudz ūdens spiedtraukā būtu. Šajā gadījumā, ja sistēma vēl dabūtu padzist (pazuda elektrība aukstumā u.tml.), nesūktu gaisu iekšā pa atgaisošanas ventiļiem, bet gan paņemtu nelielo rezervi no spiedtrauka.

Re: spiediens apkures sistēmā
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 09/11/2016 22:17

Man tagad pieleca Rx loģikas kļūda.
Rx rēķina tā - sistēmas spiediens ir 2 m + 3m, jo sistēmas augstums ir 2m un 3m lai atgaisotos. Tik tālu ir pareizi Rx aprēķins un Rx izrēķina minimālo sisitēmas spiedienu t.i. 0.5 bar. Bet tad Rx ņem un pieskaita 0.5bar no izplešanās trauka pie šiem 0.5 sistēmas un sanāk mistiski 1bar, kurus Rx cītīgi pumpē sistēmā. Bet te arī jau ir sākums kļūdai uz kļūdas. Rx pumpējot pēc sava kļūdainā aprēķina, aukstā sistēmā uzpilda ar šķidrumu izplešanās trauku un tas jau ir daļēji pilns. Sistēmai silstot izplešanās vieta ir maz. Ja sistēmas tilpums ir bijis uz robežas, tad vienā jaukā brīdī viss trauks smuki uzpildās un spiediens arī jauki sākt kāpt un īpašniekam kļūst mazliet iesirmi mati.

Re: spiediens apkures sistēmā
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 09/11/2016 22:22

Dindirin - nevis mīnus, bet plus, lai nebūtu tur sistēmas ūdens. Ja sistēma atdzisīs līdz sākuma +20 tad sistēmā būs tie sākotnējie 1.2bar, ja nodzisīs līdz 0 teiksim, nu nezinu, atkarībā no sistēmas kopējā tilpuma var nokristies nu līdz teiksim 0.5bar, kas tik un tā vēl būs pietiekoši, lai augstākajā punktā būtu spiediens.
Nevajag sistēmu veidot caur aizmuguri, ja tev ir šaubas par to cik sistēma būs pilnīgi atdzisusi - piemet vēl atbilstošu skaitu ar bar, nevis turēt traukā šķidrumu.
Nekas traģisks jau nenotiks, ja tur turēsies mazliet šķidrums (tas tur ar laiku tāpat nonāk, jo gaiss jau mazliet pazūd no tvertnes), bet ne jau kā Rx - 0.5 traukā un sistēmā divreiz vairāk.

Re: spiediens apkures sistēmā
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 09/11/2016 22:46

Autors lūk ko rakstīja:
"Uzpumpēju gaisu bačokā līdz 0.5 bar, Aukstā sistēmā ielaidu 1.0 bar,
Islēdzot katlu un tam uzsilstot spiediens uzkāpa pāri 3 bāriem, laidu no sistēmas laukā uz 2 bariem pie apmēram 63-65 grādiem temperatūras, bet tagad liidz ko sistēma ir auksta tad spiediens ir tuvu nullei. Kāpēc taa?"

Šis teksts man vieš tādas pārdomas, ka varbūt stāsts ir par to, ka sistēmas kopējais tilpums ir paliels (daudz radiatori)? Ja tā tad jārēķina. Protams, ka kļūda ir pieļauta pie 0.5 iepumpējot 1bar sistēmā, kas trauka tilpumu ir samazinājis un tāpēc arī aizskrēja līdz 3bar. Bet tikpat labi var būt, ka arī ar tiem 18L reāli nepietiek rēķinot uz kopējo sistēmas tilpumu.

Re: spiediens apkures sistēmā
Autors: Rx (85.10.211.---)
Datums: 09/11/2016 23:51

-------------------------------------------------
> Man tagad pieleca Rx loģikas kļūda.
> Rx rēķina tā - sistēmas spiediens ir 2 m + 3m,
> jo sistēmas augstums ir 2m un 3m lai atgaisotos.
> Tik tālu ir pareizi Rx aprēķins un Rx
> izrēķina minimālo sisitēmas spiedienu t.i. 0.5
> bar. Bet tad Rx ņem un pieskaita 0.5bar no
> izplešanās trauka pie šiem 0.5 sistēmas un
> sanāk mistiski 1bar, kurus Rx cītīgi pumpē
> sistēmā. Bet te arī jau ir sākums kļūdai uz
> kļūdas. Rx pumpējot pēc sava kļūdainā
> aprēķina, aukstā sistēmā uzpilda ar
> šķidrumu izplešanās trauku un tas jau ir
> daļēji pilns. Sistēmai silstot izplešanās
> vieta ir maz. Ja sistēmas tilpums ir bijis uz
> robežas, tad vienā jaukā brīdī viss trauks
> smuki uzpildās un spiediens arī jauki sākt
> kāpt un īpašniekam kļūst mazliet iesirmi
> mati.

Lasām uzmanīgi kaut vai te [blog.vashdom.ru]
Kas kopējs? Gaisa spiediens izplešanās traukā, pie tukšas apkures sistēmas ir divas reizes mazāks kā darba spiediens. Tieši tā. Daļēji pilns!

Re: spiediens apkures sistēmā
Autors: khe (85.10.211.---)
Datums: 10/11/2016 00:25

Piekrītu Dindirin un tā arī parasti uzstādu - pretspiediens par kādiem 0,2 bar mazāks, kā darba spiediens, lai ir rezerves ūdens bačokā, gan atdzišanai, gan .... Tik min darba spiediens ir dots sūknim pie attiecīgām temp(kam interesē var palasīt kaut vai Grundfoss alpha 2 instrukciju).

Re: spiediens apkures sistēmā
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 10/11/2016 00:40

Nu uzrakstīja krievu blogeris savu versiju, un?
Tu paņēmi 18L izplešanās trauku un uztaisīji no viņa izplešanās trauku uz 9L. Kur ir loģika?
Paņem izplešanās trauku specifikācijas un tur ir uzrakstīts cik % katram paredzēts uzņemt litrus. Tas ir atkarīgs no membrānas veida. Ja ražotājs paredzējis, ka trauks uzņem 90%, tad ņemt un mākslīgi samazināt viņa tilpumu ir reti idiotiska pieeja. Turklāt tev Rx nav ne mazākā pamatojuma kāpēc tu apzināti samazini trauka tilpumu. Ja nu cilvēkam sistēma līdz šim strādāja normāli un bija paredzēta uz tiem 18L, tad pēc tavas metodes ar samazināto tilpumu viņam nekādi neizdosies sistēmu darbināt ne avārijas režīmā.
Tu vari saprātīgi paskaidrot kāpēc tilpums traukam ir jāsamazina?

Re: spiediens apkures sistēmā
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 10/11/2016 00:44

Nu ja jums tik ļoti vajag to ūdeni tankā, tad varu nomierināt, ka viņš jau tur ir kaut pie 3bar. Paskataties piemēram Elbi specifikāciju.
[www.elbi.net]

Samazinot spiedienu jūs vienkārši nevajadzīgi samaziniet trauka tilpumu. Rx gagījumā iespējams pat līdz avārijas robežai, jo sistēmas % jau jūs mērat no nomināla nevis pašdarbībā iegūtā tilpuma.

Re: spiediens apkures sistēmā
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 10/11/2016 01:08

Un šeit kalkulācijas piemēri, lai ar skaitļiem būtu saprotams, ko nozīmē samazināt spiedienu izplešanās traukā un cik tam ir jābūt:
[www.co.union.nc.us]

Re: spiediens apkures sistēmā
Autors: khe (85.10.211.---)
Datums: 10/11/2016 07:15

Karstā ūdens izplešanās traukā nav jābūt ūdenim, bet apkuresa izplešanās traukam ir citi iemesli tam tur būt....

Re: spiediens apkures sistēmā
Autors: Rx (85.10.211.---)
Datums: 10/11/2016 11:22

Nekas cits neatliek, kā paša ražotāja DOC ka piemeru ielikt, ja jau domāšana ir tāda kā ir, ar apvainojumiem par "auzām"...Ka saka: Ka saka, ka kā citu nosauc, tads pats esi... Ejam uz :
[www.eco-therm.ru]
Ielādējam DOC : "Паспорт на баки Elbi для отопления". Liekam datus formulā, un rēķinām. Un tad domājam. Pieņemiet 100 litrus sistēmā, max temperatūra 100 grādi, sākuma spiediens 1,5bar max 3 bar. Tas būs parastajai apkurei, kurai 100 grādi ir elementari sasniedzami labi kurinot...Un tad skatieties, cik litri ir izpletušies. Un cik litru izplešanās trauks jāpērk. Un redzēsiet, ka minētajā gadījumā izmanojās tikai apmēram puse no nopirktā tilpuma. Tā nu viš ir, ka jāpērk lieks tilpums ( pēc Viļņa un co) ...un tāpec var iestāties "bankrots".... Un vēl palasiet un iepazīstiet Boila-Mariota likumu....kura galvenā sakarība ir : P reiz V ir konstante. Kur P ir spiediens gāzei, V, tās ieņemtais tilpums. Un šo parametru reizinājums ir konstante, jeb, palielinot vienu parametru , piemēram 2 reizes, otrs parametrs jāsamazina arī divas reizes. Beidzu diskusiju. Paldies par uzbraucieniem...

Re: spiediens apkures sistēmā
Autors: Bumbis (85.10.211.---)
Datums: 10/11/2016 14:48

Gazes katlam ar izpleshanaas trauku 18Ltr, ir pievienoti 4 lieli un 3 mazi teerauda paneljy radiatori.
Pievienu bildes lai labaak redzeetu kaa man taa sisteema sataisiita, neesmu paarliecinaaats vai kaads kko varees saprast, bet nu peec mana tur viss ir ellee rataa nepareizi, jo izpleshanaas trauks, ja pareizi saprotu ir tikai siltajam uudenim un sanaak ka apkurei nav :)
[failiem.lv]

Re: spiediens apkures sistēmā
Autors: SerViss (85.10.211.---)
Datums: 10/11/2016 16:44

Visticamāk bildēs ir izplešanās trauks siltajam patēriņa ūdenim no boilera. Pieslēgts apkures kolektoram ar ventili sistēmas uzpildīšanai. Bildēs visu nevar saskatīt, bet tāds ir pirmais priekšstats.
Apkures sistēmas izplešanās traukam vajadzētu būt pašā gāzes katla korpusā.
[www.youtube.com]

Re: spiediens apkures sistēmā
Autors: Bumbis (85.10.211.---)
Datums: 10/11/2016 17:33

Paldies, SerViss, :)

Jaasameklee tas otrs bachoks tad pashaa katlaa. cik spiedienu iepumpeet tajaa uudens sisteemas bachokaa?

Re: spiediens apkures sistēmā
Autors: SerViss (85.10.211.---)
Datums: 10/11/2016 18:59

Atturēšos no komentāriem, jo beigu beigās baltais bundulis var būt tomēr ir aukstās ūdensapgādes spiedkatls, un tad iepumpētajam gaisa spiedienam jābūt saskaņotam ar sūkņa ieslēgšanās-izslēgšanās uzstādījumiem.
Kurš no tievajiem niķelētajiem boilera izvadiem ir karstais - kreisais vai labais?

Re: spiediens apkures sistēmā
Autors: Bumbis (85.10.211.---)
Datums: 10/11/2016 20:30

Aukstais ir labais (pirms kura ir uzstaadiits filtrinjsh un uz kuru aiziet truba pie kura pievienots baltais bundulis, un karstais ir aizejohsias kreisais,

Re: spiediens apkures sistēmā
Autors: SerViss (85.10.211.---)
Datums: 10/11/2016 21:17

Atliek konstatēt, ka baltais bundulis ir ūdensapgādes spiedkatls, nevis apkures sistēmas elements.
Gaisa spiediens jāiepumpē tāds, lai, tecinot ūdeni no krāna, sūknis ieslēgtos 4-5 sekundes ātrāk, pirms spiediens ūdensvadā nokritis līdz minimālajam darba spiedienam. Tā teikt, lai strūkla neapstājas pirms vai reizē ar sūkņa ieslēgšanos un sistēmai nav jāsaņem hidrotriecieni.

Re: spiediens apkures sistēmā
Autors: Bumbis (85.10.211.---)
Datums: 10/11/2016 21:39

Udens apgadei nav suknis bet tiek lietots pilseetas piesleegums. Vair vispaar neko nesaprotu prieksh tam tad baltais bundulis vispaar vajadziigs.

Pašreizējā: 3 no 5


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **        **      **   *******   ********  ******** 
 **        **  **  **  **     **  **        **       
 **        **  **  **  **         **        **       
 **        **  **  **  ********   ******    ******   
 **        **  **  **  **     **  **        **       
 **        **  **  **  **     **  **        **       
 ********   ***  ***    *******   ********  ******** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727