UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Koka karkasa min programma
Autors: Mo (78.84.177.---)
Datums: 26/05/2021 18:07

Labdien, kungi
Pašlaik ceļu koka karkasa māju, esmu ticis līdz karkasa celšanai. Pamati, drenāža, lietusūdeņu novade ir
Redzot pašreizējo situāciju būvmateriālu tirgū, ir doma šogad uzsliet karkasu (kokmateriāls man ir), apšūt ar kokšķiedras plāksnēm (jāpērk), uzsist ārējo apdari (koks ir), uzlikt jumtu un varu arī šogad ielkt logus, durvis

Vai šāds objekts var nostāvēt kādu laiku, kamēr burbulis plīsīs, iespējams 1-2 gadi un tad pabeigt pārējos darbus? Man ir galvenais, lai tas karkass necieš šajā "burbuļa periodā"

Skatos, ka privātie pašlaik neko nebūvē, jo cenas pašlaik ir neadekvātas, bet galīgi savu projektu negribu apstādināt, tāpēc interesējos par minimālo programmu koka karkasam

Re: Koka karkasa min programma
Autors: Mr. (77.219.10.---)
Datums: 26/05/2021 19:09

Ja ārējā fasāde pabeigta, tajā skaitā nokrāsota, un jumts netek, tad bez bēdu var stāvēt ilgi un laimīgi. Cik nav redzētas vasarnīcas, kuras tādas arī paliek un stāv 100 gadus.

Re: Koka karkasa min programma
Autors: Aldiss (95.68.96.---)
Datums: 26/05/2021 19:38

Mo rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Labdien, kungi
>
> Skatos, ka privātie pašlaik neko nebūvē, jo cenas
> pašlaik ir neadekvātas, bet galīgi savu projektu
> negribu apstādināt, tāpēc interesējos par minimālo
> programmu koka karkasam

Tam, ka privātie neko nebūvē, nevaru piekrist. Visaz Mārupē teju vai katrā ielā būvē vienu vai divas mājas.
Bet par ilgbūvi-māja zem jumta un ar logiem, ja tiek nodrošināta laba (izcila) ventilācija, var stāvēt ilgi.

Jautājums, kas notiek ar grīdām-ja paliek plika grunts, tad tā rudenī, ziemas sākumā intensīvi "svīst" - mitrums tvaika veidā nosēžas uz aukstajām koka konstrukcijām. Ja kādu estrich varētu uz grīdas uzlikt...
Koks uz grīdas un nekurināšana ir ceļš uz sēnēm un vecas mājas aromātu.


Neesmu gan pārliecināts, ka cenas kritīsies un tādēļ būvēšanā jāiepauzē. Ir sadrukāts milzum daudz naudas, kuras tērēšana vēl tikai sāksies. Citās valstīs tika izdāļāta nauda krietni vairāk nekā Latvijā. Ja algo celtniekus, tad skaties kādus darbus vari veikt ziemā, tad parasti rokas brīvākas.

Re: Koka karkasa min programma
Autors: agrais (89.254.148.---)
Datums: 26/05/2021 19:45

Un domā ka cenas kādreiz kritīsies? Naivums...ta nemēdz būt.Vel degvielas cenas var nostaigat surpu turpu, bet citam precem jau nu diezin vai.Uz kāda pamata lai tās kristos?

Re: Koka karkasa min programma
Autors: ETT (95.68.22.---)
Datums: 26/05/2021 22:32

Objekts stāvēt var droši. Iebildumi ir kristālbumbas skatīšanās vērti. Par svīšanu vispār bulšits...

Re: Koka karkasa min programma
Autors: Aldiss (195.122.12.---)
Datums: 26/05/2021 23:22

ETT rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Objekts stāvēt var droši. Iebildumi ir
> kristālbumbas skatīšanās vērti. Par svīšanu vispār
> bulšits...

EET kungs laikam nav rudeņos neapkurinātās padomju laiku vasarnīcās vai kaut slēgtākā malkas šķūnī iegājis. Ja uzskati, ka vasarā uzsilusī silta grunts neizdala mitrumu, tad atstāj kādu avīzi vai kartona gabalu tādā telpā uz pāris dienām, jutīsi cik sauss palicis.
Un tad izdari tādu pašu eksperimentu telpā, kur zem betona ir plēve. Atšķirību sajutīsi.

Re: Koka karkasa min programma
Autors: ETT (95.68.26.---)
Datums: 27/05/2021 01:00

Aldiss kungs laikam nav iegājis 30 gadus vecā malkas šķūnī, kur grunts ir sausa, kā pelni. Protams var arī kaut ko pilnīgi blīvi noslēgt, ieliet tur ūdeni un brīnīties par mitrumu, bet vai vajag? Nevienam nav liegts jaunbūvi dabīgi ventilēt. Vai tomēr ir?

Re: Koka karkasa min programma
Autors: Aldiss (95.68.96.---)
Datums: 27/05/2021 07:47

ETT rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Aldiss kungs laikam nav iegājis 30 gadus vecā
> malkas šķūnī, kur grunts ir sausa, kā pelni.
> Protams var arī kaut ko pilnīgi blīvi noslēgt,
> ieliet tur ūdeni un brīnīties par mitrumu, bet vai
> vajag? Nevienam nav liegts jaunbūvi dabīgi
> ventilēt. Vai tomēr ir?

Jāizlas ir viss teksts nevis tā fragments. Iekopēju atkārtoti
savā pirmā komentāra otro daļu
:
>>Bet par ilgbūvi-māja zem jumta un ar logiem, ja tiek nodrošināta laba (izcila) ventilācija, var stāvēt ilgi>>>

Ja būs ventilācija kā širbainā šķūnī, viss būs kārtībā. Bet mājās ar plēvēm sienās un plastikāta logiem nav diez ko labi dabīgā veidā ventilējamas. Ar loga roktura stāvoklī mikroventilācijas režīmā nepietiks.

Re: Koka karkasa min programma
Autors: Pašdarbnieks (89.254.148.---)
Datums: 27/05/2021 09:57

Var stāvēt, bet diezvai kaut kas kritīsies tuvākos gados, jo lielvaras ir saprintējušas naudas papīrīšus lielos apjomos un tas viss tiks pludināts ekanomikās
Darba izmaksas jau labu laiku ir "pārspīlētas", bet tagad to vēl pastiprina materiālu izmaksas. Paskatieties cik tagad maksā kokmateriāls un tērauds... Tagad pat būvējot paša spēkiem, var nepietikt rublis.....

Re: Koka karkasa min programma
Autors: ETT (95.68.121.---)
Datums: 27/05/2021 10:16

Aldiss
Lai jau tā būtu, ka esmu lasījis neuzmanīgi un, ja tā ir, tad par to atvainojos, tikai nekur tālāk komenta tekstā pie grunts svīšanas nekur nebija norādīts, ka "laba (izcila) ventilācija" pēkšņi būtu izbeigusies...

Re: Koka karkasa min programma
Autors: deformācijas šuve (154.70.152.---)
Datums: 27/05/2021 10:53

Teoretiski koks ir materiāls, kam patīk stabili apstākļi - vainu pilnīgi sauss, vainu pilnīgi zem ūdens. Pa vidu - bojāsies. Attiecīgi, ja ir jumts un gaisa apmaiņa notiek, tad stāvēt var bez limita.

Kas attiecās uz "burbuli". Lai gan mums visiem gribētos sagaidīt tādu leiputriju, kad mums vajadzīgās preces nokrītās cenā un met pakaļ, bet tajā pašā laikā mūsu tirgotos pakaplojumus un mantas visi izķer par bargu naudu, tā ir iedomu pasaule.

Burbuļi parasti ir mantām, kur ir pieprasījums ir ļoti elastīgs un nelikvīds - nek. īpašums, mašīnas. Bet ne būvmateriāli. 2008. gada burbulis bija, jo naudu gāza nevis būvniecībā, bet nepamatotos kredītos privātpersonām. Izbeidzās kam kredītos dot, beidzās naudas plūsma un nodzisa krāsns. Tagad viss ir krietni citādāk. Tagad valstis aizņemas, un drukā nevis privātpersonas. Tur kabatas ir baigi dziļas, pietiks ilgam laikam. Aiz privātpersonas neviens nestāv, aiz valstīm stāv armijas un ģeopolitika.

Ka jau minēja, tad valstis ir izvēlējušās pārbaudīto vērtību kā piemest pagales ekonomikas malkas katlā - būvniecībā iepludinat naudu, kas pectam iztek un sadalās pa visam sfērām, visiem notiek kaut kāda vērību apmaiņa un ekonomika rūc. Sekas - inflācija un dārgi būvmateriāli.

Būvmaterialus ražo globālas ķēdes un razotnes pieder cilvēkiem, kas sēž un visu menedžē Telavivā un Manhetenas salā, viņiem pieder arī palmu eļļas plantācijas. Kad neiet palmu eļļa, iet gāzbetons, kad gāzbetons neiet, varka ir palmu eļļā. Ja pieprasījums kritīsies, viņi ražotnes mierīgi var apturet un samazinat izdevumus, pieciešot gadiem ilgus mazus zaudejumus, jo tie uzņēmumi ir maza daļa no kopējā portfeļa. Izmisumā lētu gāzbetonu pakaļ viņi nevienam nemetīs. Tie nav ģimenes uzņēmumi, kur vajag turēt kaut kādu pozitīvu bilanci, lai samaksātu par elektrību Lanngstiņu ģimenes fazendai.

Nākošais - deflacija ir lielākā inde ekonomikai, kas nodara ilgtermiņa postījumus, neviens nepieļaus, ka cenas krītas kaut kādā segmentā. Vilcienam ir jabrauc, krāsnij ir jakurās, mūs gaida lielāka vai mazāka inflacija.

Abet ja pienāk totāla krīze(kaukads karš tuvu vai galīgi tuvu, ekonomikas sabrukums), tad iztirgos to, kas nolitavās un ražotnes aizvērs ciet. Tad nebūs ne naudas, ne bazbetona. Varēsim kā kaukāzā pirkt mājas, lai izjauktu uz materiāliem. Diezvai tas sanāks lētāk.

Lētāk, diemžēl, diži nebūs.

Re: Koka karkasa min programma
Autors: martell (159.148.5.---)
Datums: 30/06/2021 15:58

Atslēgas vārds ir deficīts. Jautājums tikai kāpēc tas radies. Te kāds saka - nauda sadrukāta. Sadrukātā nauda būs jāatdod un parasti tas notiek 2 veidos:
1) inflācija. Tas ir nodoklis visiem, arī elitei. Nepatīkami.
2) paaugstinātas nodokļu likmes ("parādzīmju apkalpošanai"). Tās jau ir mērķētas akcijas un eliti parasti neskar.

Bet šoreiz, manuprāt, deficītam ir cits cēlonis. Drukātā nauda tikai rada papildus apstākļus. Un tā ir statistika - kopš pagājušās krīzes 2008-2010 visus šos 12 gadus visā Rietumu pasaulē ir būvēts pārāk maz un dzīvojamais fonds sācis pārlieku nolietoties. Un parādoties lētai naudai un pareiziem apstākļiem visi cenšas iedzīt nokavēto. Tikai problēma tajā, ka visi reizē. Tāpēc koka cena x3, cements x2, metāli x1.5, siltumizolācijas x3 utt Un pats galvenais - darbaspēka trūkums, jo visiem vienlaicīgi nepietiek. Tam visam eļļu ugunī vēl pielej energoauditi, kuriem vecā apbūve vienkārši vairs nespēj tikt līdzi

Un te nu ir duāla situācija. Šī stāvokļa gals nav drīzi paredzams, un, manuprāt, ir gados mērāms. Bet esošās cenas, termiņi un atbilstošās kvalitātes arī nav adekvātas. Visdrīzāk pats, ja būtu tikai jumts/logi/durvis saliktas, tb ~40% no kopējā apjoma, iekonservētos. Ja vien to var atļauties.

Ja jaunbūvei ūdens iekšā netiek, tad var stāvēt gadiem ilgi - nekas viņai nenotiks.

Mums Latvijā attīstītāji joprojām ir piesardzīgi un būvē tikai tik, cik pārredzamā nākotnē domā, ka spēs notirgot. Bet te piemēram runāju ar vienu angli, kam 150 māju ciemats, viņš teica, ka pat gribot nevar apstāties, jo pārāk daudz un dažādu saistību, un ar bažām raugās uz to, ka var nākties apsēsties uz "dārgās noliktavas" bez samērīgām realizācijas iespējām.

Re: Koka karkasa min programma
Autors: Pašdarbnieks (89.254.148.---)
Datums: 30/06/2021 16:42

Nebūs gan. Koks jau tirgos ir novēlies no pīķa pa 250% lejā.. Tas tik liecina par to, ka sadrukātā nauda iet uz beigām. Skaidrs kamēr iztirgos pa dārgo iepirktos materiālus, tikmēr arī pie mums turēsies cipars. Pēc tam atgriezīsies viss savās sliedēs.. un tie toč nebūs gadi.

Neesmu baigais ekanomists, bet tā skatoties no malas liekas, ka štati kārtējo reiz būs zirgā.. Sadrukā vagonus ar dolāriem, no visiem pērtiķiem pasaulē par šitiem fanķikiem iepērk resursus un pēc tam tie fanķiki paliek mazāk vērtīgi, kas ir likumsakarīgi- jo nav seguma.. :)) Labais

Re: Koka karkasa min programma
Autors: martell (159.148.5.---)
Datums: 30/06/2021 17:05

:) Nu ekAnomists neesi gan, jā.
Koks iekš US ir biržas prece, ko realizē ar nākotnes darījumiem. Tiesa, iekš US cena nākotnes darījumos ir kritusies [diezgan būtiski]. Uz ko tad tas norāda? Vai tik ne uz investoru piesardzību, jo ir pilnīgi skaidrs, ka NĪ arī štatos ir kļuvis pārlieku dārgs, kas dzen uz augšu inflāciju un kredītlikmes un dzesē visu pārējo ekonomiku.

Bet tas noteikti nemaina apstākli, ka viņiem ir nepieciešama jauna būvniecība industriālos apmēros. Jocīgu lomu šajā visā ir nospēlējis kovids, jo daudzi grib atkratīties no dzīvokļiem lielpilsētās par labu piepilsētām. Jo karantīnas apstākļos betona džungļos nav ko īsti iesākt, bet strādāt var no mājām, iziet ārā piemājas zālājā, sportot, nodarboties ar hobijlietām utt, ja neesi pilsētas dzīvoklī. Tie ir miljoniem cilvēku, kas šo iemeslu dēļ grib būvēt, pārbūvēt, atjaunot, uzlabot ārpus lielpilsētām. Lūk tas ir tirgus draiveris būvmateriāliem šobrīd. Un tā kā tā ir pamatā mazā apbūve, tad koksnes resursam ir nozīmīga loma šajā visā.

Tāpēc mans pieticīgais viedoklis ir, ka deficīts, vidēji augstas cenas, sarežģīta pieejamība uz visu ko saglabāsies gana ilgi. Un protams darbaspēks, ar kuru Latvijā šobrīd ir traki, bet vēl trakāk ir Anglijā, piemēram.

Re: Koka karkasa min programma
Autors: Pašdarbnieks (89.254.148.---)
Datums: 30/06/2021 18:17

Tā kā es neesmu ekonomists, tad es varu pafilozofēt tālāk.
Tas ka būs inflācija, to neesmu es izdomājis, to pat saka tie, kas kaut ko no tā visa jēdz. Vai viņi vismaz domā, ka jēdz. Dolis jau laikam arī ir nokrities pret evriku.
Nu tātad būs inflācija(vismaz pieņemsim).
Iedomājieties, jūs šodien uzsākat mājas būvniecību vislabākajās kapitālistu tradīcijās, proti, ņemot hipotekāro un protams pats jau rokas nesmērēs. Tātad esat spiests par trīskāršu uzcenojumu iepirkt materiālus un par pusotrkārtīgu uzcenojumu darbaspēku. Paiet laiks.. māja gatava, varat baudīt visus priekus, bet tava alga, tavi iekrājumi dēļ inflācijas paliek mazvērtīgāki... bet hipotekāro jau inflācija neietekmē, banka pārēķina un maksā vairāk vai arī kraties uz ielas. Šitais jau ir bijis kaut kad netik sen.. Ko cilvēks darīs, lai nebūtu zem tilta jāguļ? Mauks vēl vairāk, būs spiests ņemt otro, trešo darbu un tā arī tiek atrisināta darbaspēka problēma. Lūdzu.
Noparastā amerikāņa, letiņa novilks pēdējo ādu un izspiedīs visu sulu līdz pēdējai pilītei. Un viss tikai tāpēc, ka cilvēkiem nav kritiskās domāšanas.. gribās, gribās...

Re: Koka karkasa min programma
Autors: Aldiss (95.68.96.---)
Datums: 01/07/2021 00:57

Amerikāņi hipotekāro kredītu mājas būvniecībai neņem, bet gan pērk gatavas mājas. Turklāt pēdējā laikā vairums ASV nekustamo īpašumu darījumu ir tā saucamie "all Cash", kas tiek veikti bez bankas līdzdalības. Pilnīgi nebijusi tendence iepriekš. Tas gan nenozīmē, ka iztiek pilnīgi bez bankas,nopirkto māju p
Vēlāk ieķīlā, lai pirktu citas lietas kredītā.

Re: Koka karkasa min programma
Autors: Opelcorsa (185.220.100.---)
Datums: 01/07/2021 10:43

Jautājums posta autoram cik samaksāji par BK?
Ja kaut kādu minimumu tad jau papīru ir daudz priekš minimālas samaksas. ja samaksāji daudz tad varēji vēl dažus plānus palūgt klāt lai pietaisa, man tā bija.

Re: Koka karkasa min programma
Autors: Opelcorsa (185.220.100.---)
Datums: 01/07/2021 10:44

sorry ne tas posts



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********   **     **  **     **        ** 
  **   **   **     **  **     **  **     **        ** 
   ** **    **     **  **     **  **     **        ** 
    ***     ********   *********  **     **        ** 
   ** **    **         **     **  **     **  **    ** 
  **   **   **         **     **  **     **  **    ** 
 **     **  **         **     **   *******    ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727