UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Faktiskās zemes gabalu cenas
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 18/09/2015 08:24

Kā varētu noskaidrot, kādas ir faktiskās zemes gabalu cenas, kas ir maksātas par reāliem pirkšanas-pārdošanas darījumiem? Konkrētāk interesē Baldones novads, lauku teritorija, lauksaimniecības zeme, platība 1-1.5 ha.

Uz zemes gabala saauguši gan atsevišķi koki, gan koku puduri, koku garums varētu būt 4-6 metri, puduros pa dažiem desmitiem koku. Cik vienkārši ir tikt vaļā no tādiem kokiem, puduriem? Vai var vienkārši līdz ar zemi nogriezt/nozāģēt un saknes atstāt sapūšanai, pieņemot, ka tuvākos pāris gadus nav plānots neko audzēt (ir plānots regulāri pļaut)? Jebšu jādomā, kā tikt vaļā arī no saknēm? Ja jātiek vaļā no saknēm, tad cik daudz darba (vai naudas) varētu būt jāiegulda tādā pasākumā?

Uz gabala dažu tūkstošu m² platībā ir arī "nātru pļava" ar sasodīti nelīdzenu zemi. Kā no tā varētu tikt vaļā, nolīdzināt? Vienkārši laist pāri traktoru, lai to visu uzar (ar visām nātrēm un pārējiem "zaļumiem") un pēc tam nolīdzina? Tai "nātru pļavā" koku nav, virskārta esot piemērota dārza ierīkošanai. Tās "nātru pļavas" vietā plānots būvēt māju.

Re: Faktiskās zemes gabalu cenas
Autors: Dzindzis (85.10.211.---)
Datums: 18/09/2015 09:23

Un pa cik tad piedāvā to lauksaimniecības zemi:) ?

Re: Faktiskās zemes gabalu cenas
Autors: arre (85.10.211.---)
Datums: 18/09/2015 09:28

Droši vien vērtētāju kantorī - pasūtot vērtējumu.
Ar lauksaimniecības zemes iegādi jāuzmanās - vai Tu atbilsti tiem kritērijiem, kas var iegūt īpašumā lauksaimniecības zemi.

Re: Faktiskās zemes gabalu cenas
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 18/09/2015 09:45

Dzindzis, IMHO reizes 2-3 par dārgu ;) Cenšos ievākt kaut cik objektīvu info un argumentus, lai mēģinātu sarunāt saprātīgāku ciparu, un saprast, kas nepieciešams, lai sakoptu to gabalu.

arre, vērtētājs man pateica, ka vērtējuma pasūtīšana ir diezgan bezjēdzīgs pasākums, jo tas tāpat būs samērā subjektīvs viedoklis, kuru pārdevējs diez vai ņems vērā… Datu par "neseniem darījumiem" tai pusē viņam arī diemžēl nav.
Par tiem kritērijiem - tas ir aktuāli lielākām platībām - ja, saskaitot visus īpašniekam piederošos zemes gabalus, ir >10ha. Tik daudz man nebūs ;)

Re: Faktiskās zemes gabalu cenas
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 18/09/2015 09:56

Pirmkārt kāds apzīmējums tam gabalam ir teritoriālajā plānojumā? Ja lauksaimniecības zeme, tad lauksaimniecības zemes cena, kas būs daudzkārt zem apbūves teritorijas cenas. Nu tā uz aci domāju, ka nekopta un sīks hektārs ap kādiem 500-1000 eur būs varbūt, bet vai būs pircējs, jo viens ha atrauts no lauka lauksaimniekiem īsti neinteresē. Ja pievienot blakus gabalam, tad vēl ok. Tā pateikt cenu īsti nevar, jo stipri lēkā - lauksaimnieks, sīksaimnieks. Arī vērtētājs to nevar īsti noteikt.
1ha parasti attīra ar ekskavatoru, kuram ir frontālais kauss. Nozāģē atstājot celmu kātus, ar kausu uzrauj, ar frontālo aizved kaudzē. Pēc tam parasti buldozers vēl apmaļ, tad diski, drupinātājs. Ja sēt, tad aršana utt. Nu dārgi jau. 1 ha kādu nedēļu strādās visi agregāti, kuriem noma ir ap 40eur h, tad izrēķini - 8hx40x5=1800eur.
Nelīdzeno zemi parasti ar diskiem vai drupinātāju un diskiem. Ja ir ārprātīgi rakumi, tad buldozers vai tas pats universālais ekskavators ar frontālo.

Re: Faktiskās zemes gabalu cenas
Autors: rbm (85.10.211.---)
Datums: 18/09/2015 10:11

Sazinies ar bloga autoru - [kirsuparks.wordpress.com] tur kāreiz tāds pats variants ko jāizdara tev.

Zemes cenu īpaši maziem gabaliem nosaka faktiski tikai viens faktors par cik tu esi gatavs nopirkt un kāds cits pārdot. Manuprāt ja skaidri zini ka nātru pļavas vietā jābūt tavai mājai tad vairs nav starpības vai par to zemes pleķi prasa 5000 vai 7000, tāpat pa virsu būs māja par vismaz 80k

Labāk saraksti argumentus kas pamatoti samazina dotās zemes vērtību, atmežošana 1000eur, elektrības pievads 2000eur, ceļa izbūve 1000eur vēlkautkas, un tad ej pie saimnieka un saki, tu prasi par zemi Xeur, lai to padarītu par lietojamu man jāiegulda Yeur, tāpēc piedāvāju x-y EUR

Re: Faktiskās zemes gabalu cenas
Autors: Face (85.10.211.---)
Datums: 18/09/2015 10:18

ieej lapā kadastrs lv, atrodi kartē to zemes gabalu, uzzini kadastrālo vērtību. Ja tas zemes gabals nav kopts, tad drīzumā dabūsi maksāt lielāku nekustamā īpašuma nodokli, par nekoptu lauksaikniecības zemi. Man šogad sanāca maksāt sodu tik pat lielu kā nodokli. Blakus jau kādus 5 gadus tirgojas 1,5 ha zemes ar karjerām upes malā, bet pa lielu summa, gandrīz 10 000 eiro, tai pašā laikā zemes kadastrālā vērtībā ir 320 eiro. Protams tur ne māju var celt, ne ko normāli darīt, tāpēc arī neviens nepērk. Tas vienīgi ir Jelgavas novadā.
Pats tikko darīju ko līdzīgu. Ir zeme, 2,4ha, puse no tās bija auzaugusi ar kokiem un krūmiem. Visus kokus un krūmus zāģēju līdz ar zemi, pēc tam vecs ekskavators izraka visas saknes un celmus, kurus redzēja. Visas saknes pēc tam aizveda ar traktora frontālo uz zemes gabala stūri, kur bija izrakta bedre jau saknēm, visu apraka. Zemi pēc tam uzara, nošļūca un iesēja manis doto sēklu. Man tas izmaksāja tikai tik daudz, cik pašam nozāģēt kokus un krūmos, pēc tam tos visus zarus un kokus savākt. Par pārējo darbu es vienojos ar zemnieku uz mums abiem izdevīgiem noteikumiem.

Re: Faktiskās zemes gabalu cenas
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 18/09/2015 10:20

rbm - saimniekam nevajag elektrības pievadu un arī ceļu nav jābūvē (vajag tikai piebraucamu to lauku). Reāli tam zemes gabalam no tīras lauksaimniecības zemes vērtības samazina attīrīšana, nelielais izmērs (kas teorētiski var būt pluss kaut kādam minisaimniekam), Baldones apkārtnē zemes cena ir apmēram divreiz mazāka par Zemgales sirdī (mazāk auglīga, mazāk lauksaimnieku) un vēl vai tā nav gadījumā slīkšņa (drenāžas trūkums), kur pavasarī nevar tehnika iebraukt.

Re: Faktiskās zemes gabalu cenas
Autors: jtdesign (85.10.211.---)
Datums: 18/09/2015 10:26

binary Wrote:
-------------------------------------------------------
> Kā varētu noskaidrot, kādas ir faktiskās zemes
> gabalu cenas, kas ir maksātas par reāliem
> pirkšanas-pārdošanas darījumiem?



Pasūtīt izlūkdienestam, Vai, kas reālāk, kādam privātdetektīvu kantorim.

Brīvi (maksas un bezmaksas) pieejamā informācija parādīs tikai papīros fiksētos datus, kam ar reālo darījuma cenu var nebūt vispār nekāda sakara. Ticamāki būs dati, kur banka vai cits kredītdevējs finansējis darījumu, bet arī tā nav uzskatāma par 100% ticamu informāciju.

Re: Faktiskās zemes gabalu cenas
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 18/09/2015 10:43

Vilnis_Radio, koki nav gluži pa visu platību, tie ir atsevišķi koki vai atsevišķi puduri. Kopumā pāris simti koku varētu būt.
Par "slīkšņu" - pavasaros peļķu nav, bet ar vieglo auto labāk tajos mālu dubļos nerādīties. Ja pilnpiedziņa un manuālā kārba, tad vēl var riskēt. Domāju, ka ar traktoru nebūtu problēmu.

rbm, par "ķiršu parka" linku paldies, izskatās cerīgi - viņiem tur bija daudz nopietnāk aizaudzis, bet cipars tāpat šķiet saprātīgs.
Māja var būt vai nu tās "nātru pļavas" vietā, vai 100m nostāk. Otrajā gadījumā mēs to zemes gabalu nepērkam un būvējam uz pašreizējā gabala (abiem gabaliem ir kopīga robeža). Štrunts par to, cik tā māja galā maksās - mājas cena galvenokārt ietekmē to, cik ilgi par to māju maksāsim. Savukārt zemes gabala cena ietekmē to, kad varēsim sākt būvēt (un attiecīgi arī - kad varēsim ievākties mājā). Jo vairāk par zemes gabalu samaksāsim, jo ilgāk būs jāpacieš pašreizējos dzīves apstākļus.

-----

Cik ilgā laikā saknes zemē nopūst, ja koku nozāģē līdz ar zemi un saknes atstāj zemē? Kokiem diametrs varētu būt 5-10 cm.

Re: Faktiskās zemes gabalu cenas
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 18/09/2015 11:20

Kādam nolūkam tu tās saknes taisies pūdēt? Manuprāt lai jelko darītu tas viss ir jārauj ārā, jo atstājot nekas daudz tur nepūs - dzīs atvases. Kāds varbūt sapūs 30 gados, bet pārējie turpinās dzīvot atvasēs nenoteiktā termiņā un ne tur ko apstrādāt ne nopļaut. Tāpat viņas nenopūst. Man māja pagalmā dažs sīkcelms vēl tagad redzams pēc 20 gadiem bez atvasēm. Tādus art vai pļaut nevar.

Tāpat tā nedēļa tur tehnikai paies, lai ir tie pārsimts koki/krūmi. Tas īpaši neko nemaina. Ja koki mazāk un mazāki tad drillē pa pudurim, pa vienam ar mazāku tehniku, ja daudz, tad lielo un visu vienā piegājienā ar buldozeru. Abos gadījumos cena ir apmēram tā pati - atšķiras tikai kaudzes lielums un tās "tīrība".

Re: Faktiskās zemes gabalu cenas
Autors: Dzindzis (85.10.211.---)
Datums: 18/09/2015 12:25

Es kā reiz nesen arī iegādājos 5ha aizaugušu lauksaimniecības zemi Olaines pag. tapēc arī prasu par cenu.

Re: Faktiskās zemes gabalu cenas
Autors: Viesturs470 (85.10.211.---)
Datums: 18/09/2015 16:22

Ja gribi buvēties tad vispirms painteresējies kāds ir minimālā zemes gabala laukums ko var atdalīt un vai uz tā vispār var būvēt jo var atrasties kādā aizsargjoslā !

Re: Faktiskās zemes gabalu cenas
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 18/09/2015 17:34

Dzindzi, it kā nosūtīju PM, bet man tas nekur neuzrādās. Saņēmi?

Viesturs470, minimālais atdalāmais gabals - 1ha. Nezinu gan, vai tas ierobežojums ir spēkā, ja tā paša "projekta" ietvaros atdalāmo gabalu pievieno citam gabalam (ņemot vērā elektro pieslēguma ierīkošanas izmaksas, izskatās, ka tā būs jādara). Lai nu kā, ar to problēmu nebūs.
Par aizsargjoslām jāpaskatās, bet nedomāju, ka tur būs kaut kādas problēmas (mūsu esošais gabals pirms pāris gadiem ir atdalīts no tā paša gabala, tāpēc "viedoklis ir" :D)… Varētu pat būt, ka man mājās ir kaut kādi papīri, kur to var redzēt. Viņi piedāvā pirkt arī lielāku gabalu, tur gan ir vērā ņemami apgrūtinājumi (gan aizsargjosla, gan "problēmas ar piekļūšanu"), jo tas gabals iet gar šoseju, bet tas uz mums īsti neattiecas.

Re: Faktiskās zemes gabalu cenas
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 18/09/2015 20:53

Īsti nesaprotu domu kamdēļ tev tas gabals vispār vajadzīgs? :) Tak uztaisi to māju uz esošā gabala un ja gribas lauksaimniecību, tad vēlāk pieķert klāt!? Tie ha jau ir jākopj, kas nav tas mazākais darbs.
Zeme jātransformē, nedrīkst trāpīt uz meliorāciju, esošai dzīvojamai mājai visos variantos jāmaina statuss uz kaut kādu saimniecības ēku, vadi jāvelk, gan jau arī ūdens, ceļš arī gan jau.
Man pagalms ir 4ha, bet man ir tehnika un tik un tā nenormāls darbs tas viss ir. Cita lieta, ja no tās teritorijas kaut kādu uzņēmējdarbību veidot - tad gan - piemēram siltumnīca vai specifiskās kultūras.

Re: Faktiskās zemes gabalu cenas
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 18/09/2015 20:58

Vēl jau tāda prozaiska lieta kā ceļš un ziema. Laimīgi tie cilvēki, kuriem līdz pašvaldības gabalam jārokas 20 metri un arī tad sten un vaid. Ja tie jau ir 50m tad ir oh un ah, 500m jau ir čau. Nav nemaz tik viegli dabūt šķūrētāju. Bija mums te divas ziemas nesen, kad problēmas bija baisas. Vienā gāza sniegu otrā vilka ar vēju. Tā kā laiciņš ir pagājis un prieki piemirsušies, tad pieaug varbūtība, ka drīzumā atkal būs sniedziņš. :)

Re: Faktiskās zemes gabalu cenas
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 19/09/2015 00:54

Tur vieta mājai foršāka šā brīža apstākļos. Pie reizes arī būtu kaut kāda garantija, ka blakus nākotnē neievāksies nevēlami kaimiņi. Šobrīd gan A, gan R pusē ir sveši, tukši gabali. Ja nopirksim to gabalu un būvēsimies tur, tad A puse robežosies ar šobrīd esošajiem feinajiem kaimiņiem (pie reizes A pusē būs nevis svešs, nekopts gabals, bet vērā ņemama vecuma koku "siena"), savukārt R pusē svešais gabals būs gana tālu, lai netraucētu dzīvot. D pusē viss ir forši no tāda viedokļa (100-150m uz D pusi mūsējie, pēc tam nogāze, aiz nogāzes juridiskai personai piederošs lauks, kuru mēs nemaz neredzam), savukārt Z puse īpaši neuztrauc un netraucē. Tā kā man viens no hobijiem ir radiovadāmie lidmodeļi, tad hobijam arī lielākas platības par ļaunu nenāks.

Kāpēc zemi jātransformē? Kāds tam pamatojums? Kāpēc nevar atstāt kā aramzemi?

Esošai mājai nomainīt statusu vispār nav problēma.

Vadi jāvelk, tas tiesa. Sanāk par kādiem 50m-70m garāki vadi, resnums arī attiecīgi pieaug. Bet nedomāju, ka tas sagādās kādas problēmas. Ūdens - ar to jebkurā gadījumā kaut ko jādara (ko tieši - vēl nav izlemts). Ceļš arī jātaisa neatkarīgi no tā, uz kura gabala tā māja būs (šobrīd esošo "kaut ko" par ceļu grūti nosaukt).

Zemes ceļu, kas atzarojas no šosejas, kāds (nezinu, kas) ziemā regulāri tīra - līdz ko uzsnieg, tā notīra. Turklāt tas interesējošais gabals ir vēl tuvāk šosejai - tātad, ja kādreiz nenotīrīs, tad būs vieglāk tikt līdz šosejai. Ja arī prieki beigsies, tad nāksies vien pašiem pirkt vai taisīt tehniku sniega šķūrēšanai vai pūšanai - neuzskatu to par nepārvaramu problēmu. Nu vai arī būs jāpaļaujas uz pilnpiedziņas un labu riepu spēku ;)

Zinu, ka zemes gabala kopšana (elementāra pļaušana) ir nenormāls darbs. Apmēram pusi esošā gabala es ar stumjamo 55cm pašgājēju 2 gadus esmu pļāvis - pasākums uz visu dienu. Lielākām platībām tas, protams, nederēs. Bet nu sliktākajā gadījumā 1x (2x?) gadā sarunāsim kādu traktoru, kooperējoties ar kaimiņiem. Labākā gadījumā - varbūt uztaisīšu kādu robotu, kas "palīdzēs" ar pļaušanu, tā būtu interesanta, noderīga pieredze. Var jau arī būt, ka pēc gadiem kaut kādai lauksaimniecībai pievērsīsimies, bet nu tas pagaidām nav plānos.

Kas tur ir ar to meliorāciju? Pēc esošā gabala topogrāfijas izskatās, ka plānotajā vietā ik pēc kādiem 20m ir drenāžas caurules. Neatceros gan, ka meliorācija būtu bijusi ierakstīta zemes gabala apgrūtinājumu plānā…

Re: Faktiskās zemes gabalu cenas
Autors: zigmars (85.10.211.---)
Datums: 19/09/2015 08:38

Jātransformē ir lai būtu apbūves zeme. Nedrīkst būvēt māju mežā, vai lauksaimniecības zemē. Nezinu kāds cipars ir lauksaimniecības zemes transformācijai, bet mežam ir 1,42 par m2. Jātransformē ir vismaz 1 metru ap māju (protams mājas platība arī), piebraucamais ceļš, ūdensņemšanas vieta, kanalizācijas aku vietas. Man sanāca visu ņemot pa minimumam 700m2.

Vispār jau baigā m..cība no valsts puses. Nodokli ņem kā par apbūves zemi, a ja gribi būvēt tad jāpiķo vēl par to transformāciju.

Re: Faktiskās zemes gabalu cenas
Autors: zigmars (85.10.211.---)
Datums: 19/09/2015 08:39

Man gan pēc detālplānojuma ir "mežaparka apbūve" , kuras sastāvā ir mežs.

Re: Faktiskās zemes gabalu cenas
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 19/09/2015 09:56

Būvprojektu jāsaskaņo ar melioratoriem. Parasti tas it kā nav grūti, bet problēmas var rasties, ja viņu ieskatā tur caurules nevar aiztikt vai jātaisa kaut kas jauns. Z-grāmatā meliorācija nav kā apgrūtinājums, bet apgrūtinājums tas ir tik un tā.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******          **  ********   **    **  ******** 
 **    **         **  **     **  **   **   **       
 **               **  **     **  **  **    **       
 **   ****        **  ********   *****     ******   
 **    **   **    **  **         **  **    **       
 **    **   **    **  **         **   **   **       
  ******     ******   **         **    **  ******** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727