UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 7 no 43
Re: Saules baterijas
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 25/02/2014 11:48

pamats topošais, nu nebūs nekad tā, ka "visi saliks paneļus un baigi gribēs pārdot". Tas nav reāli ne privātpersonu, ne juridisko personu gadījumā ;) Tik pat labi var prasīt, kas notiks ar naftas biznesu, ja pēkšņi visi pārsēdīsies uz velo - iespējamība +/- tāda pati.

Re: Saules baterijas
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 25/02/2014 11:49

Latvenergo ir iespēja uzkrāt un ne tikai uzkrāt, bet arī pārdot (eksportēt) citiem. LE visvairāk enerģiju saražo pavasara palos. Vasaras viducī kad pietece ir maza, tad LE būtu izdevīgi, ja būtu kāds % ko ietaupīt, jo tad var uzkrāt HESā ūdeni. Ja atmiņa neviļ, tad LE elektroenerģiju eksportē ļoti reti, un tieši tai pavasarī, pārējā visā laikā ir tikai liels pluss, ja kāds var saražot uz vietas papildus.
HES nav risinājums importam, tieši dēļ pieteces un plus arī ekoloģijas aspekta.
No ekonomiskā viedokļa iespējams būtu izdevīgāk, ja no katra cilvēka paņemtu 500 un uz augšu Ls un uzbūvētu ātomu vai nākotnē kodolsintēzi, bet paši saprotiet, tāda iedzīvotāju izpratne demokrātiskā valstī nebūs. Tādu līdzekļu mobilizāciju var veikt RU un Ķīnā. ;)

Re: Saules baterijas
Autors: Rx (178.16.22.---)
Datums: 25/02/2014 12:06

Nesen tikos ar pazīstamu lietuvieti. Viņš pastāstīja par to, kā viņiem iet...Tad sakarā ar saules- elektrības ražotājiem viņiem bija ļoti liels bums, līdzīgi kā mums ar "zaļo" enerģiju, valstisko tās saražotās enerģijas iepirkšanu par paaugstinātām cenām. Lietuvā saules saražotās enerģijas bums sasniedza neredzētus apmēru...Tika iepirktas lauksaimniecības zemes un tās pārtaisītas par saules- elektrības parkiem, pārdodot saražoto enerģiju valstij. Sakarā ar strauji krītošo paneļu cenu Ķīna, šāds biznes kļuva ļoti ienesīgs. Tā sakot, no viena lauksainiecības hektāra nāk dzīva nauda...Lietuva attapās un sāka koriģēt...( līdzīgi kā taisās pie mums...). Protams liela pretestība, nākošie lielie tiesas procesi... Bet ieskatam viens rakstiņš, kur cenas arī redzamas. Uz EUR paši varat pāriet: [www.15min.lt]

Re: Saules baterijas
Autors: Enrike (178.16.22.---)
Datums: 25/02/2014 12:08

interesants vārdu salikums :progresīva rietumeiropas valsts - Latvija :O) , ar šādu politiku un attieksmi pret saviem pilsoņiem tai nekad tādai nekļūt , ļoti ceru ka kļūdos ,bet jo vecāks kļūstu jo vairāk to apzinos - piedodiet bet neesmu ņaudētājs. Par enerģiju : nevajag neko pārdot , vasarā sakrāju , savācu un atdodu Latvenergo , ziemā kad vajag paņemu atpakaļ atdodot kādu % Latvenergo - tās ir visas manas vēlmes . Ziemā nekurinu granulas , bet palaižu elektrisko apsildi , beidzas sakrātie kW slēdzu granulas , valstij labi - TEC-2 nepērk gāzi un man lieka kapeika ko tērēju LV , maksāju PVN un t.t . Saprotiet to , ka viss kas izdevīgi vairākumam mūsu valstī ir neizdevīgs kādam kuram ir teikšana , tapēc arī valstij patreiz ticības vairāk nav :O(

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (178.16.22.---)
Datums: 25/02/2014 12:09

Vilni, tu esi tuvu patiesībai. Bateriju labturības ābece. klasisks gadījums- slodze rezistīva /sildīdāji utml./. Apskatam PV raksturlīknes, novelkam līniju no 0 punkta, slīpumā ko nosaka slodzes pretestība. Redzam, ka max jaudu iegūstam tikai vienā punktā. Goooooogle!!!!!! lasīt. Jāsalāgo ne ar R, bet ar spriegumu- vertikālu līniju, arī tikai pirmajā tuvinājumā. Elektronika neizbēgama. Cena komponentiem min 5, max 30 euro. Ieguvums aptuveni līdz 2-3 reizēm savāktajai enerģijai. Ne baterijas, ne slodzi neizmainīsi. Var savākt visu. Man 1.5kW pie 10W izejas jaudas arī dara savu darbu, kā apliecinājums ka viss ir OK. Tas ir ļoti elementāri- klasiskam sprieguma stabilizatoram atgriezeniskā saite no izejas jāpārceļ uz ieju. Var pieķibināt kādu lētu kontrolieri pa 10euro. Kādas problēmas? Tīkla invertors šim mērķim ir apsurds- tam ir cits darbības algoritms un slodzes raksturlīknes, tad pa tiešo būs labāk. Ja kāds konsultants iesaka šim mērķim tīkla invertoru, tad es varu droši teikt ka viņš nekā nejēz no saules baterijām un invertoriem, protams izņemot cenas. Daniliano! Man domāt 1.5-2.0kW jāpārslēdz uz boileri pa "tiešo". Būs lielāks saimnieciskais efekts. Jāzin kādi Jums: bateriju un invertora modeļu pilns nosaukums, vienību skaits, boilera sildītāja jauda. Iekārtu parametri ceru ka netā būs.

Re: Saules baterijas
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 25/02/2014 12:31

"Saprotiet to , ka viss kas izdevīgi vairākumam mūsu valstī ir neizdevīgs kādam kuram ir teikšana , tapēc arī valstij patreiz ticības vairāk nav :O("

Es tik un tā nevaru piekrist Enrike. :) Es pilnīgi noteikti neesmu sazvērestību teoriju piekritējs, ka ir kāds, kuram ir labi un tāpēc apzināti verdzina tautas masu. :) Drīzāk es pārfrāzētu, ka 90% tautas ir patumša un tiem 10% ir jārīkojas (vadītāji, uzņēmēji, tie paši politiķi utt) pašiem uz savu risku, lai kaut kas virzītos. Protams, ka katram ir savas intereses, kļūdas utt. būtu stulbi to noliegt, bet apgalvot, ka valsts (kādi konkrēti) akli un primāri cīnās par tautas ekspluatāciju ir tikpat absurdi kā būtu apgalvot, ka valstī viss ir vislabākajā kārtībā. Patiesība ir pa vidu, bet atslēgvārds ir rīkošanās. Kas dara, tiem arī skaidas lec. ;)

Re: Saules baterijas
Autors: pamats topošais (178.16.22.---)
Datums: 25/02/2014 12:37

Atkārtošos ar citu piemēru. Kāpēc mums bija/būtu jebkurā gadījumā nekust.īpašuma bums? Kritiskais cilvēku skaits sāka nodarboties ar nek.īp.spekulācijām - nopirka, pēc brīža pārdeva dārgāk, atkal nopirka utt (nerunāsim par blakus faktoriem).
Izveidojās piramīda un, kad vairs nebija kas pērk (sasniegts max līmenis), viss nobruka. Tāpat būtu ar elektrību un nevajag jau visiem piedalīties, svarīgs ir kaut kāds nenosakāms viduspunkts.
Kāpēc cilvēki iedomājas, ka LE ir baigā iespēja to elektrību kaut kur likt? Kam tad to vajadzēs tajā brīdī, tiem kas sēž uz paneļiem? ok, varēs eksportēt vairāk, bet tās jau arī ir izmaksas un zudumi. Var sanākt, ka nav pat izdevīgi.
HES var uzpumpēt, bet redz kā pag.gad bija, slūžas bija tāpat jātaisa vaļā, jo tuvākās pilsētas sāka slīkt ;)

Re: Saules baterijas
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 25/02/2014 13:13

Pamat, par NI piramīdu, manuprāt, nav piemērojams salīdzinājums, jo tā ir pavisam cita opera. Cēlonis bija nekritiski izsniegtie kredīti un vēl citi ienākumi, kuri nepamatoti sakāpināja vērtību NI un ne tikai. Vienkāršoti runājot, ja pēkšņi parādās lieli un viegli līdzekļi, tad attiecīgi cenas ceļas visam. Kritiskais cilvēku skaits (pircēji un pārdevēji) bija tikai sekas nevis cēlonis.
LE tirgū būtu pilnīgi pretēji - daudzi dalībnieki cenu viennozīmīgi samazinātu enerģijai. Vai konkrēti paneļu gadījumā praktiski nemainītu, jo šī enerģija nav lēta un tā sastādītu niecīgu %. Vēl mazāku par citiem alternatīvajiem ražotājiem - vēja dzirnavām, mazajiem HEs un koģenerācijām.
Par to vai LE ir izdevīgi eksportēt. Ņemam vērā, ka mūsu reģionā ir enerģijas deficīts - Igaunija TEC, LT nu jau bez ātoma. Saule pilnīgi to nevar ietekmēt. Saule ir tikai dažiem entuziastiem.

Re: Saules baterijas
Autors: Viesturs470 (178.16.22.---)
Datums: 25/02/2014 15:45

pamats topošais

bažām par piramīdu nav pamata jo acīmredzot neesi iepazinies ar patēriņa struktūru - tikai 25 % no visa patēriņa veido mājsaimniecibas, no kurām 50% ir ar patēriņu līdz 100 kwh mēnesī, Tāpēc pat tad, ja visas mājsaimniecības ražos divas reizes vairāk kā pašas patērēs tas nosegs tikai 50% no visa patēriņa !
Pie tam klasiskais slodzes sadalījuma grafiks ir ar patēriņa maksimumu rīta un vakara stundās, kad ražošana no saules mav maksimālā iespējamā !

Mūsu cenas ir par zemu, lai nopietni domātu par apjoīgu alternatīvu ražošanu !

Re: Saules baterijas
Autors: Enrike (178.16.22.---)
Datums: 25/02/2014 15:54

Tagd jautājums . Kas traucē pieņemt caurspidīgus un skaidrus likumus un MK noteikumus šajā jautajumā ( jau vairākus gadus esam apņēmušies kāpināt zaļās enerģijas apjomus Latvijā ) , tā lai cilvēkiem ir zināmi spēles noteikumi - 90%" tumšās tautas" vai 10% izredzēto ?

Re: Saules baterijas
Autors: ruukiitis (178.16.22.---)
Datums: 25/02/2014 16:08

varbūt ne pa tēmu, bet tomēr saņemšos un pajautāšu.
Kā tas notiek dabā?

Ja es lietoju Elektoenerģiju, es maksāju par
1. Elektrību kautkādam X ražotājam,
2. Sadalas tīkla pakalpojumiem.
3. Mistisku Zaļās enerģijas ražošanas Valsts atbalstu (tikko saņēmu LE piedāvājumu).

bet ja es ražoju ar 4 paneļiem saules enerģiju,
1. Es teorētiski varu kadam tomēģin\at pārdot,
2. pēcāk pirkt atpakaļ lēto enerģiju,
3. un tā kā ideālā variantā starpība ir "0" neko nemaksāt par Sadales tīkla paklpojumiem.

Jautāju jo par sadales tīklu ir jāmaksā attiecīgi % no patēriņa? (šķiet 60%).

Re: Saules baterijas
Autors: pamats topošais (178.16.22.---)
Datums: 25/02/2014 16:16

Nav pamata? Es gan tā nedomāju, mājsaimniecības un jur.ir jau tagad sadalīts tirgus, katram savi tarifi un situācija. Cits piemērs ar Rīgas siltinātajām ēkām. Tās ir uz 1 rokas saskaitāmas, bet ja to būtu kāda 1/3, tad tas radītu pietiekami nopietnu robu Rīgas Siltuma budžetā, jo patēriņš samazinātos...Lai to kompensētu, vajadzētu kārtīgas reformas vai paaugstināt siltuma tarifu...
Un pats jaunākais, kas notika - braukāšana ar ārzemju auto numuriem? ;)
Un ne par to visu stāsts, stāsts par to, ka LE neparakstīsies uz 1:1, jo tie ir tīrākie zaudējumi, ja vien tie nav "savējie" vai arī "savējie" nevar pārdot/pirkt ;)

Re: Saules baterijas
Autors: VK (178.16.22.---)
Datums: 25/02/2014 16:22

1. Par Sadales tīkla pakalpojumiem un OIK būs jāmaksā par visu apjomu, ko saņem no tīkla.
2. Ja Tu savu pārpalikumu tirgo, tad pircējs Tev maksās par enerģiju, un Sadales tīklam par transportēšanu plus OIK.
3. Ja Tu saražo enerģiju un nodod tīklā, tad saņemot atpakaļ par enerģiju Tu nemksā, bet ir jāmaksā 1. punktā noteiktais.

Piemērs: Saražoji un tīklā nodevi 300 kWh, patērēji 500 kWh, tad jāmaksā:
1. par 500 kWh par Sadales tīkla pakalpojumiem un OIK
2. Par 200 kWh (500-300) par elektroenerģiju.

Re: Saules baterijas
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 25/02/2014 16:30

Beigsies ar to, ka par ST pakalpojumiem būs jāmaksā ne tikai "ņemot", bet arī "dodot" ;)

Re: Saules baterijas
Autors: Didzisp (178.16.22.---)
Datums: 25/02/2014 16:58

Jāmaksā būs visos gadījumos un monopolists vienmēr mazo patērētaju vai ražotāju atstās durakos. Nē, ja iestājas pareizajā partijā, tad cita lieta, bet Kalvīša elektrostaciju biznesu arī sāk piegriezt- partija vairs nav pie varas :)
Lai kā arī būtu ne štrunta meviena mājsaimniecība nevarēs saražot. Tā tak elementāra matemātika, cik var KWh saražot no 12000 kvadrātmetriem? Tik daudz jau nebūs, jo gribēsies puķudobi pie mājas, mauriņu un piknika vietu. Tātad kvadrātmetri, kuri ķer sauli stipri samazinās. Daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji vispār atkrīt. Zemnieki jau nu neies uz savas zemes saules baterijas likt. Viņi labāk saules enerģiju pārvērš labībā, kartupeļos un burkānos. Peļņa garentēta un nav nekādas investīcijas saules baterijās. Vārdu sakot, mājsaimniecības nekad nevarēs saražot kautcik nopietnus MW konkurētspējīgas elektroenerģijas. Tas viss ir bagātu onkuļu dārgas spēlītes ar saules baterijām, kuras nevienam nav vēl atmaksājušās.

Re: Saules baterijas
Autors: bibibi (178.16.22.---)
Datums: 25/02/2014 16:58

Pareizi ar būtu, ka dodot liktu maksāt, ja nepatīk liec spainī un nes kaimiņam pats. Vispār šos gudros, kas grib iedzīvoties uz citu rēķina vajadzētu ar likumu iznīdēt. Kāpēc man jāmaksā papildus par tavu zaļo enerģiju? Pastāv biržas cena un par to arī no tevis iepērk. Biržas cena tas ir tirgus cena.

Re: Saules baterijas
Autors: aaaa (178.16.22.---)
Datums: 25/02/2014 19:54

Es gan pilnīgi neatbalstu stāstus, ka pašiem nekas nav jāražo. Ir jāražo un kā vēl - vienalga kādām metodēm. Jo par visu, ko mēs saražojam, mēs naudu atstājam Latvijā. Nav svarīgi - dārgi, vai lēti, kopumā valsts paliek bagātāka. Un par patēriņu no rīta vai vakarā nevajag gvelzt muļķības. Šeit viss ir kā uz delnas:
[ast.lv]
Pasekojot situācijai ir skaidri un gaiši redzams, ka patēriņš dienas griezumā praktiski nemainās - dienas vidū gaismu kompensē rūpniecība, veikali, ražotnes, biroji utt., kas tērē kudiš vairāk kā kāds TV vakarā guļamrajonā.
Runājot par mazajām stacijām - paskataties paši kkonkrēto situāciju LV energosistēmā - vēl pirms pāris gadiem vēja saražotā enerģija bija vismaz 5x mazāka, arī mazo staciju tagad ir stipri vairāk - tagad mazās saražo tikpat, cik TECi. Tas jau ir vērā ņemami. Ja paskatās šībrīža tikai vēja staciju saražoto elektroenerģiju, tad 24 stundās tie jau ir 80 000 EUR naudas izteiksmē. Tātad mēs katru dienu uz EE vai RUS neaizskaitam šo naudu - un tā nav maza nauda! Gadā tie ir 30 miljoni!!! Un tikai no vēja!

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (178.16.22.---)
Datums: 25/02/2014 19:59

Jūs vispār domājat par to ko rakstāt?? Sajūta ka saules baterijas redzētas telavizorā un informācija no vecmāmiņas mīlas vēstulēm vectētiņam. Vai kāds vispār ko zina par elektrību, kādi tehnoloģiskie procesi ražošanā,sadalē?? Vispār kas tas tāds Latvenergo?? Sākšu ar pēdējo. Vēl kādu gadu atpakaļ Latvenergo bija daļa vai daļā ar Krievijas ziemeļrietumu elektriskajiem tīkliem. Vadības centrs pie Alfas padomju laikā to visu uzpasēja. Šodien droši vien tam ir rezerves centra funkcija. Lielu daļu elektrības ražo ar austrumu gāzi. Gāzei nevajag nekādus paneļus. Kādi vēl jautājumi Anniņai ar rozā zilonīti? Par tehnoloģiju. Ražošanu neapskatīsim. PETĪCIJA Sadales tīkla transformatori, augstsprieguma un zemsprieguma līnijas, kaudze automātikas jaudas balansēšanai un sistēmu aizsardzībai utt. ar vienu mūsu rokas mājienu nemaksā neko. Nekas nav jāuztur, jāapkalpo, jāpapildina. Ja kāds to dara tad tas ir viņa vaļas prieks. Par to nav jāmaksā. Parakstās visi Foruma-Bērnudārza dalībnieki un iesniedz valdībai. Ja nepiekrīt, krītam zemē un tirinam kājas, spiedzam. Mūs sadzirdēs!!!!

Re: Saules baterijas
Autors: Daniliano (178.16.22.---)
Datums: 25/02/2014 23:22

Eziss Wrote:
-------------------------------------------------------
> Daniliano! Man domāt 1.5-2.0kW jāpārslēdz uz
> boileri pa "tiešo". Būs lielāks saimnieciskais
> efekts. Jāzin kādi Jums: bateriju un invertora
> modeļu pilns nosaukums, vienību skaits, boilera
> sildītāja jauda. Iekārtu parametri ceru ka
> netā būs.
Man kā reizi ir sistēma, kas balstīta uz diviem invertoriem-katrs uz savu fāzi. Boilerī 1,7kw tens. Piem šodien uz viena invertora rādīja tekošo jaudu 1,2kw. Varu palaist to vienu uz boileru. Paskaidro, lūdzu, vai tens sildīs ja arī piem. saule dos 300w. Un ja diena saulaina, siltais ūdens tērējas maz, boilers pie zināmas temp. atslēgsies. Bet tā jau tomēr mana problēma kur lietderīgi likt lieko strāvu. Man tuvu kaimiņš-jāaizmet kabelis un jāsilda šim arī boileri-pa vidu ielikot kādu skaitītāju. Gan jau pa puscenu no LE tarifa vienosimies ;) viņam labi un man.
P.S. būtu interesanti aprunāties ar Jums Eziss

Re: Saules baterijas
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 25/02/2014 23:34

Offtopiks aizgāja. Vajag izveidot kaut kādu tēmu, kur cepties par sviestu ;)

Pašreizējā: 7 no 43


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  ********   ********        **   ******  
 ***   **  **     **  **              **  **    ** 
 ****  **  **     **  **              **  **       
 ** ** **  ********   ******          **  **       
 **  ****  **     **  **        **    **  **       
 **   ***  **     **  **        **    **  **    ** 
 **    **  ********   ********   ******    ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727