UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: Leop (---.ngn.lv)
Datums: 12/11/2009 19:42

Ko sakat par so?



Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā un šodien, 12.novembrī, iesniedz normatīvo aktu starpinstitūciju saskaņošanai. Līdz ar šiem grozījumiem paredzēts palielināt administratīvo atbildību par būves izmantošanu pirms tās nodošanas ekspluatācijā.


Šobrīd spēkā esošais regulējums nosaka naudas sodu par būves izmantošanu pirms tās nodošanas ekspluatācijā, kurš fiziskām personām ir no 50 līdz 1 000 latiem, bet juridiskām personām – no 50 līdz 5 000 latu.

Bieži vien praksē ir novēroti gadījumi, kad indivīds nenodrošina savlaicīgu būves nodošanu ekspluatācijā un īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā. Ekspluatējot šādas būves, pastāv risks cilvēka veselībai un dzīvībai, kā arī videi, jo nav pārbaudīta uzbūvētās būves atbilstība būvprojektam, kurā ir ietvertas visi būves būtiskās prasības – stiprība, stabilitāte, ugunsdrošība, higiēniskums, nekaitīgums cilvēka veselībai un videi, u.c. Vienlaikus secināts, ka būves nenodošana ekspluatācijā (bet sākot tajā dzīvot) notiek apzināti, lai izvairītos no nekustamā īpašuma nodokļa nomaksas.

Grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredz palielināt naudas sodu par būves izmantošanu pirms tās nodošanas ekspluatācijā – fiziskām personām līdz 2 000 latu un juridiskām personām līdz 10 000 latu.

Plānots, ka grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā atturēs indivīdu no administratīvi sodāmo darbību izdarīšanas, kas var kaitēt cilvēkiem un sabiedrībai, un veicinās būves nodošanu ekspluatācijā.

****

Ko darit cilvekam, kuram uz doto bridi nav naudas celtniecibas turpinasanai/pabeigsanai (bezdarbs) un nav citur kur dzivot?!




Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: m. (78.84.91.---)
Datums: 12/11/2009 20:13

Shi sistema visus izslauks sausus!

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: lee (---.67.livas.lv)
Datums: 12/11/2009 20:45

Var meginat pagarinat buvatlauju, tas neko daudz nemaksa.

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: aaaa (78.84.169.---)
Datums: 12/11/2009 21:01

Varētu padomāt, ka derīga būvatļauja tev dod tiesības apdzīvot nenodotu māju.

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: Didims (78.84.145.---)
Datums: 12/11/2009 21:14

A kur teikts ka es tur dzīvoju, es tikai palieku dažreiz pa nakti, lai bērnus tuvāk līdz skolai aizvest.

Sanāk baigais absurds - ekspl. nenodotā jaunbūvē dzīvot nedrīkst, bet ņemot vērā, ka pie mums demokrātija, faktiski Tu dzīvot vari kaut vai teltī.

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: aaaa (78.84.169.---)
Datums: 12/11/2009 21:55

Teltī blakus mājā jau tu drīksti, bet mājā nedrīksti, jo mūsu augstas klases speciālisti nav devuši savu novērtējumu tavām mājas detaļām, tāpēc tas viss apdraud tavu dzīvību. Par tevi rūpējas, bet tu te vēl vazņikaješ. Paziņām, piemēram, projektā bija niša ar iebūvēto skapi, bet skapi tur neietaisīja, tāpēc ekspluatācijā nodot nevarēja - redz, tādā mājā vairs nav droši dzīvot. Cilvēki pie mums tādi klaji nepateicīgi, valsts tā par viņiem rūpējas, bet viņi kā to nesaprot tā nesaprot. Es savā pagastā siltumnīcu savā dārzā arī celt nedrīkstu bez saskaņošanas ar būvvaldi, jo viņiem taču nav vienalga, ka man tomāti slikti augs.

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 12/11/2009 22:27

Nesen televīzijā kāds vīrs bez hūtes teica: ja reāli pieprasītu visu pieņemto normatīvu izpildi, valstī iestātos krahs vienā mirklī. No valsts viedokļa dzīvot drīkst sertificētā sociālajā mājā, pie nosacījuma, ja valstij pietiek naudas vai naudu šādiem mērķiem atļauj lietot tās aizdevēji.

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: EjTakTu (78.84.59.---)
Datums: 12/11/2009 22:39

Neviens tur nedzīvo. Tur visa ģimene turpina būvniecību dienām un naktīm. Būs grūti noformulēt "dzīvošanu". Spoki un mirušie māju takš nebūvēs ;)

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: aaaa (78.84.169.---)
Datums: 12/11/2009 22:43

Zini, ja vairāki būvvaldes darbinieki uzliks savu parakstu uz papīra, kura virsraksts ir Akts par būves patvaļīgu izmantošanu, tad tu tur vari kaut vēl suni un kaķi ņemt palīgos celtniecībā - maksāsi kā likts un neviens neklausīsies tavos vārgajos vaidos par to, ka būvvaldes dievi varētu arī maldīties.

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: XYZ (87.110.160.---)
Datums: 12/11/2009 23:09

Katru gadu pagarina būvatļauju, dzīvojās un pamazām paralēli veic dažādus celniecības darbus. Visa gjimene pa mājām staigā ķiverēs :) Legāli veic būvniecību pašu spēkiem, kā ir atļauts. Ilgu laiku.

Vai kā reāli dabā izveidos komisiju, kas naktī braukās un pētīs, ja mašīna stāv un iekšā viss tumšs, tātad guļ - tātad dzīvo? Jo ja naktī degs gaisma tad mosh kāds slīpē sienas :)

Tā vai kādā veidā pieķers un pamatos, ka tu tiešām apdzīvo? Baigi interesanti.
Jo īpašumā taču vari nevienu nelaist ne? Tātad neredzēs kādā stadijā tavi darbi.

Kaut ko jādomā, jo maksāt godīgi pelnītu piķi negodīgajai valsts iekārtai nu nekādīgi nevelk.

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: aae (159.148.12.---)
Datums: 13/11/2009 09:04

Drīzāk vārgs mēģinājums iebaidīt tos potenciālos nek.īpašuma nodokļa maksātājus, kuri redz negrib atdot naudu šai nožēlojamajai valstij. Un kādas vispār tiesības 'komisijai' ienākt svešā īpašumā?

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 13/11/2009 09:14

Kā jau teicu - komisijai nekur nav jāienāk, ja viņi izdomās, ka tur dzīvo un uzliks parakstu uz akta, tu varēsi gadiem skraidīt un mēģināt kaut ko panākt, tāpat neko nepanāksi. Maksāsi vēl pēc tam soda procentus. Visus lēmumus šādos gadījumos pieņem vietējās būvvaldes, un viņus parasti atbalsta arī pagasts, līdz ar to - kam tu ko pierādīsi? Es arī ļoti labprāt māju nodotu ekspluatācijā, bet tā kā pēc likuma tur ir tik daudz visādu pilnīgi absurdu prasību, ka kā jau Vienstāvs teica - reāli tā pavisam godīgi nevarētu nodot neviens. Bet visvairāk tracina tas fakts, ka vispār kāds kaut kur nāk un kaut ko skatās, viņi man varētu ēkas gatavību ekspluatēšanai atsūtīt vēstulē pa pastu, es to labprāt parakstītu, jo tā viņu nākšana un skatīšanās pat par teātri nav nosaucama, tas vienkārši ir tāds traģisks farss, jo, lai nu kas, bet tava drošība un ēkas atbilstība dzīvošanai viņus neinteresē vispār un absolūti nekā. Ienāk vesels bars, blenž, kaut ko stulbi prasa un beigās nepieņem kaut kādu pilnīgu idiotismu dēļ, kas nekur nevienā likumā pat nav prasīts.
Ja viņi grib, lai cilvēki nodod, lai izbeidz to idiotismu prasīšanu - kā visur civilizētā jevropā - nenesošo plānojumu mājas iekšpusē tu vari mainīt, kamēr tev slikti paliek, nevienam pret to nekas nav iebilstams vai aizrādāms. Utt.

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: aae (159.148.12.---)
Datums: 13/11/2009 09:35

aaaa pēc citiem Taviem komentiem pieļauju, ka esam no viena pagasta :) Zinu vairākus gadījumus pēdējā laikā, kad neviens 'skatīties' nenāk... aiznes viņiem visus vajadzīgos papīrus un gatavs.
Bet nu katrā gadījumā, domāju, ka sakarā ar kārtējiem murgainajiem likumdošanas grozījumiem vienalga panikai nav pamata, gan jau būs Ok.

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: Par likumiem (194.19.224.---)
Datums: 13/11/2009 13:40

Interesejoss jautajums - cik sadus sodus var uzlikt, ar kadu regularitati? To uzliek vienu reizi muza, vai var likt kaut desmit par vienu objektu?????

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 13/11/2009 14:01

Kad pirms būvniecības es reāli apskatīju iespēju nekādus projektus netaisīt un būvatļaujas neņemt (un tā varbūt arī vajadzēja darīt), manu jautājumu par to, cik bieži var likt sodu par nelikumīgu būvniecību, Būvinspektoru un būvuzraugu asociācijas priekšnieks komentēja: "Par vienu un to pašu pārkāpumu tikai vienreiz, bet var braukt katru nedēļu un rakstīt vispirms par pamatu ieliešanu, tad par pirmo desmit ķieģeļu kārtu, tad pār nākamo uzmūrēšanu utt".
No šī viedokļa var sodīt par nelikumīgu būves ekspluatāciju dzīvošanu viņnedēļ, šonedēļ, nākamnedēļ utt.

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: jtdesign (---.9darzi.lv)
Datums: 13/11/2009 14:52

Parasti izraksta ne tikai soda kvīti, bet izdod arī priekšrakstu, līdz kuram datumam novērst pārkāpumu (šajā gadījumā tas būtu nodot ēku ekspluatācijā vai pārtraukt to apdzīvot). Pēc termiņa beigām process var atkārtoties. Pēc kādas 3.reizes par ļaunprātīgu likumu/noteikumu nepildīšanu var sākt lūkoties kriminālprocesa virzienā. Praksē parasti līdz galējībām nenonāk, kaut tagadējos budžeta caurumu aizbāšanas pūliņos viss kas iespējams.

========================================================
<<<kā visur civilizētā jevropā - nenesošo plānojumu mājas iekšpusē tu vari mainīt, kamēr tev slikti paliek, nevienam pret to nekas nav iebilstams vai aizrādāms>>>

Teorētiķis? Tur viss ir krietni stingrāk (kaut saprātīgāk), tikai aiz neko darīt neviens ar kontroli nenodarbojas.

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 13/11/2009 15:10

Konkrēti Spānijā, runāju ar konkrētu cilvēku, kas tieši šobrīd ceļ konkrētu māju. Tur tas, ko tu dari iekšpusē, ir pilnīgi vienalga, nesošas ir kolonnas un pārsegumi-viss. Tur gan nodošana ekspluatācijā ir izdomāta tiešām krietni drastiskāk, bet tur nekasās pie tā, ka skapja vietā ir niša. Kā? - elementāri, tur, piemēram, elektrību objektam drīkst pieslēgt tikai pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā. Tas pats ar visām citām komunikācijām - ūdens, kanalizācija, gāze. Uz celtniecības laiku tiešām visi darbina ģeneratorus un ūdeni ved plastmasas traukos.
Arī Vācijā būvinženierim jādod atziņa par būves atbilstību drošībai. Pie mums kaut viens, kaut vienā objektā visā valstī nodošanas papīrs ir saistīts ar reālo objektu dabā? Nu, labrīt, citu anekdoti, lūdzu. Un to man stāstīja cilvēks, kas nodarbojās ar lielo komercobjektu nodošanas papīru sakārtošanu. Pie mums viss ir saistīts ar - kur jums, cienītais, atziņa no tā, tā, tā un šitā kantora par tā un šitā atbilstību normatīviem? Ā, atziņas ir, labi, viss kārtībā. Kā, jums projektā šī istaba ir norādīta 14.5 m2, bet reāli ir 14.8 m2, nē, nu ko jūs iedomājaties - projekts jāpārtaisa! Sanitārie, elektrotehniskie, būvkonstrukciju, pilnīgi visi papīri un visi atzinumi vienkārši ir izrakstīti kabinetā sēžot pie galda. Lielākajā daļā gadījumu vietām kāds izliekas, ka kaut ko pārbauda, tad labi apzinās, ka nav pie kā piesieties, kaut ko pamēra, atrod normatīvos nobīdi, ka tas nav tā kā vajag, un saka, ka jālabo. Reālais mesidžs gan šados gadījumos 100% esot viens - par prātīgu atlīdzību, mēs šo defektu neievērosim, cienītais.

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 13/11/2009 16:05

Žurnālā
[theownerbuilder.com.au]
šad tad pārlaižu acis juridiskajām slejām, sīki iedziļinājies neesmu, tomēr kopumā skaidrs, ka austrāliešus un jaunzēlandiešus (dažam latvietim sapņu zeme!) drātē vairāk:
1) jāpabeidz pašbūvētāju kursi;
2) jāmaksā nodeva par to, ka būvē pats;
3) ir saraksts ar darbu veidiem, ko vienalga nedrīkst veikt;
2) apdrošināšanas lielākas un grūtāk dabonamas.

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: ehhh (194.19.224.---)
Datums: 17/11/2009 17:43

Jo dienas, jo trakaki jaunumi... Vel citus nodoklus pacels. Vai kads vispar ir aizdomajies ka nauda kokos neaug.... Ka lai to visu nomaksaa

Re: Jaunumi no Ekonomikas ministrijas
Autors: m. (78.84.91.---)
Datums: 17/11/2009 18:00

Par Australiju un Jaunzelandi - ja nemaldos tur nav ziemas un pasbuveetaju kursu pabeigshana uz siltinasanas materialu nepirkshanas fona liekas pienjamams papildus noteikums. Un tur noteikti nav tadi 2 gadi kursi, drizak 2 meneshi teorijas lai cilveeks nesabeigtu savas majas doshiiibas pamatelementus.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********         **  **     **   ******   **        
 **     **        **  **     **  **    **  **    **  
 **     **        **  **     **  **        **    **  
 ********         **  *********  **        **    **  
 **     **  **    **  **     **  **        ********* 
 **     **  **    **  **     **  **    **        **  
 ********    ******   **     **   ******         **  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727