UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12345Nākošā
Pašreizējā: 1 no 5
Energo taupības veidi
Autors: Liepajnieks (89.254.142.---)
Datums: 03/02/2009 16:38

Labdien,

Šitās kosmikās gāzes un elektrības cenas dzen kapā. Manuprāt, būtu daudziem interesanti uzzināt kā varam taupīt elektrību, gāzi un ūdeni.

Dalamies padomos.

Es mājās esmu nogriezis ūdens boilerus uz tik lielu temperatūru, lai pagriežot karsto ūdeni līdz galam vaļā, būtu ideāla temperatūra. Lai nav jāsilda ūdens un jājauc karstais klāt.

Vēl iegādājāmies trauku mazgājamo mašīnu, ļoti daudz ūdeni ietaupam, jo esam daudz cilvēki.

Re: Energo taupības veidi
Autors: Pow (62.85.110.---)
Datums: 03/02/2009 16:54

Iegādāties pufaikas un atslēgt apkuri.

Re: Energo taupības veidi
Autors: elektriķis Māris (86.63.172.---)
Datums: 03/02/2009 22:27

nez vai boilera regulēšana ko ietaupīs, neesmu mēģinājis, zinu tikai vienu, ka pamazinātas temperatūras boilerī rada draudus nevēlamu baktēriju izplatībai.

vēl daži ieteikumi:
*Ēdiena sildīšanai jāiegādājas mikrene,
*ūdeni pirms likt uz plīts ko vārīt tajā, sākumā uzvārīt ar el. tējkannu
*el. tējkannā vārīt tikai tikdaudz ūdeni cik tūliņ iztērēs
*pārdomāt apgaismojuma daudzumu un vadību, lai nekur nekas lieks nedeg, atceramies, ka nepietiekams apgaismojums acis nebojā, bet nevajag arī pārspīlēt un tēlot sikspārņus



Re: Energo taupības veidi
Autors: EjTakTu (78.84.62.---)
Datums: 03/02/2009 23:43

Kaut kā nesapratu. Ūdenim temperatūra boilerī tiek turēta zema tāpēc, lai "nav jāsilda ūdens un jājauc karstais klāt" ?!? Pārlasīju 3 reizes turp un atpakaļ, mainīju apgaismojumu, interneta pārlūkprogrammas un datoru - tik un tā nesapratu ;)
Mārim taisnība, pie zemas temperatūras baktērijas ar laiku ir klāt. Ne velti siltumsūkņu sistēmās ir automātisks režīms, kas ik pēc dažām dienām uzkarsē ūdensboileri līdz kādiem 60 grādiem. Es ar uz vienas apkures sezonas beigām savam kombinētajam, biju pieslēdzis španungu un uzlicis nedaudz zem 40 grādiem. Ap to laiku kurinu retāk un nedaudz par maz siltā ūdens apjoms. Apkures sezona beidzās, bet termoregulātoru pagriezt uz lielāku t aizmirsu. Pēc nepilna mēneša sāku siltajam ūdenim sajust nepatīkamu smaku. Paostu auksto - nekas, paostu karsto - smird. Tā kā boileris ar kādu laiku nebija tīrīts un mērena temperatūra, tad kaut kāds smirdonis tur attīstījās. Uzliku uz pilnu klapi - smacenieks pazuda. Lai ar to agregātu ekonomētu, pirmkārt vajag to bunduli ar labu siltumizolāciju. Tad ekonomiskāk ir uzturēt augstu temperatūru. Ja siltumizolācija draņķīga, tad labāk zemāka temperatūra. Boileris vienkārši daļēji pilda sev netipiskas - caurplūdes sildītāja funkcijas, ir pieejams mazāks vēlamās temperatūras apjoms.
Vai pie trauku mazgājamās mašīnas ir atsevišķs ūdens skaitītājs, vai tikai reklāmas iespaids. Agregāta cena, paterētā elektrība, ūdens,mazgājamie līdzekļi summējas. Ekonomējas laiks un darba spēks. Ar rokām traukus var nomazgāt vēl mazākā ūdens daudzumā. Jāmaina nedaudz tikai mazgāšanas paradumi un vēlama dubultā izlietne ar nedaudz "dušveidīgu" krānu.
Gāzi es ietaupu 100%, viņu nelietojot.
Pow un Mārim ar jāpiekrīt.

Re: Energo taupības veidi
Autors: aaaa (87.110.142.---)
Datums: 03/02/2009 23:59

Kaut kādā zagran žurnālā bija reāls pētījums par trauku mašīnu - nu itkā sanāk viņa ekonomiskāka no visiem aspektiem - gan no ūdens, gan patērētās štromes viedokļa. Ko nozīmē - gāzi ietaupu? - tu ko, traukus ar rokām aukstā ūdenī mazgā? Ja mazgā tekošā siltā ūdenī - enerģijas un ūdens patēriņš ir kudiš lielāks, jo traucene, ja pilna, ir afigennais trauku daudzums. Nezinu, es viņu starp modernajiem elektroagregātiem kopā ar veļasmašīnu lieku 1. vietā - kolosāli ērts pasākums.
Manējai rakstīts papīros, ka uz mazgāšanu patērē 18 litrus ūdens un 0.95 kWh štromes. Ja kaudzi trauku var nomazgāt ar 2 spaiņiem ūdens un 8 saņi štromē - nu komon, kas var būt labāks par šo?

Re: Energo taupības veidi
Autors: EjTakTu (78.84.62.---)
Datums: 04/02/2009 00:43

Nu komon! Nav man tās gāzes. Pakārties tagad? Par mazgāšanas ieradumiem un 2 izlietnēm lasīji? Gruzī tik visu laiku tekošu ūdeni. Protams tērēsi. Cik ilgi vari sildīt ūdeni ar 1,8 KW kannu patērējot 0,95kW? Pusstundu. Vai cik daudz verdoša ūdens sanāks. Bet cik vajag? Par ietaupīto naudu iepērkam ūdeni bonusā. Kad kaudzēm trauku - ērti. Ja mazāk, tad dilema - kurbulēt pa tukšo vai krāt netīros traukus.

Re: Energo taupības veidi
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 04/02/2009 08:36

Telpas sildīšanai iztērēto uzskatot par nelietderīgu, ekonomiskāks varētu būt caurplūdes sildītājs, tiesa, par pēdējā iegādei tērējamiem līdzekļiem droši vien pāris gadus varētu turpināt sildīt veco bunduli.
Nelielam trauku daudzumam manuprāt pietiek uzsildīt ūdeni mazgāšanai, bet skalot - aukstā. Savukārt mans vectēvs uzskatīja, ka traukus vislabāk izmazgā suns!

Re: Energo taupības veidi
Autors: taapat vien (195.13.247.---)
Datums: 04/02/2009 09:48

Savukārt mans vectēvs uzskatīja, ka traukus vislabāk izmazgā suns!(c) Vienstāvs

Pat ja mēs pieņemam, ka tas tā ir es tomēr izvēlos tos nedaudz netīrākos traukus no trauku mašīnas :) Sūdi jau ir tie, ka tādam kā man, dzīvojot dzīvoklī, es par elektrību +/- 12 Ls maksāju, par ūdeni ap 4 ls ja nemaldos, bet par apkuri 1.20 Ls/m2 (un salīdzinoši pajāt man uz to ūdeni un elektrību, kad man rēķins par apkuri atnāk 120 Ls, kuru es nevaru nekādīgi ietekmēt) Decembrī sanāca viss kopā ap 180 - 190 Ls (un nu forši tas nebij) :D

Re: Energo taupības veidi
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 04/02/2009 10:15

EjTakTu: Šitā trauku mazgāšana 2 izlietnēs man pēc dzīvošanas DE liekas traumatiska. Tur standartā virtuvē siltā ūdens vada nav. Lielākajai daļai cilvēku virs izlietnes ir mazais sildītājs - bačoks, parasti 5-8 litri. Tur tu tekošā ūdenī neko nenomazgāsi. Tur tā arī dara - aizdambē izlietni, pielej ar ūdeni, pieliek ziepes un mazgā tur tajā zampā visu, tad noskalo. Itkā jau ekonomējam, bet tikai nedaudz, salīdzinājumā ar trauku mašīnu. Tā kā man mājā apkure tāpat ir uz štromi, tad es to izlietoto siltumu vēl dabonu bonusā virtuves apsildei :) Mans personīgais viedoklis - ja ir iespēja, traucene ir obligāti jāliek, ne par ekonomiju te ir stāsts, bet par ērtumu.

Re: Energo taupības veidi
Autors: EjTakTu (194.8.16.---)
Datums: 04/02/2009 10:34

aaaa
Stāsta iesākums un nosaukums kāds bija? Par ērtībām Tev pilnīgi piekrītu. Ekonomija jau ar nekāda milzīgā. Man varbūt ziemā vairāk ekonomējās, jo ūdens silst no malkas apkures. Taču tas viss ir nosacīti.
Ir gan vēl viens šeit neaprakstīts aspekts. Bērnu darbaudzināšana ;) Vieglāk jau protams nestrīdēties un izmantot mašīnu. Lai vēl mazāk uzmanības vajadzētu pievērstu nopērkam papildus televīzoru, datoru ar nelimitētu pieejas laiku internetam. Un ja ir vēl iespēja iedot lielāku kabatas naudu, tad bērnu klātbūtne nav manāma vispār... Taķš tā ir tikai papildus fīča :D

Iet uz lapu: 12345Nākošā
Pašreizējā: 1 no 5


Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **               **   *******         ** 
  **   **   **    **         **  **     **        ** 
   ** **    **    **         **         **        ** 
    ***     **    **         **   *******         ** 
   ** **    *********  **    **         **  **    ** 
  **   **         **   **    **  **     **  **    ** 
 **     **        **    ******    *******    ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727