UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 6 no 11
Re: Hipotekārais kredīts
Autors: Jampadracis (212.3.217.---)
Datums: 01/12/2021 10:02

Kompot, tu esi manas dzīves otrajā posmā ;)

Uz posmu 4 katram savs ceļš ejams. Viena liela daļa tik tālu i nemaz netiek...

Re: Hipotekārais kredīts
Autors: piča (185.65.162.---)
Datums: 01/12/2021 10:10

es kā pavisam svaigs hipo ņēmējs varu iekomentēt:
- nav tā, ka bankas nedod būvniecībai zem štukas kvadrātā - man tik tiko iedeva uz ~920 e/m bez terasēm. Bez jautājumiem par tāmes sastāvu, tātad laikam cipars/ tāme adekvāts.
- būvniecībai uz ķīlu nemaz neprasīja par citiem īpašumiem, ķīla ir būvējamais objekts. Tāpēc banka tomēr diezgan stigri to skata, plus jābūt labam nākotnes vērtējumam, tātad vieta, vieta un vieta. Par to kā ir ar gatava īpašuma iegādi nemāku komentēt.
- protams tā sajūta, ka 20-30 gadus būsi parādā nav patīkama, īpaši ja esi pieradis pie zināmas finansu brīvības. Manā gadījumā es pamēģināju pāris gadus līdzīgu summu vnk noņemt no ienākošās naudas katru mēnesi, lai saprast, vai tas nerada pārāk lielu diskomfortu un tikai pēc tam sāku nopietni runāt ar banku. Tāpat nevajag pārvērtēt sava darba vērtību, tas ir - nav obligāti tā, ka algas mūžīgi kāps un viss paliks tikai labāk. Neviens to nezin, īpaši tādam - pietiekami tālam periodam kā 20-30 gadi. Apdomā, vai pie 700-800 e uz rokas joprojām varēsi brīvi apmaksāt krītu. Ja nevarēsi - vai ir kāds bekaps.

- par to, ko tu vari nopirkt, vai tev vispār kaut kādu krītu banka dos utt - nu tur runāšanas jautājums. Ja tu bankai esi interesants, tas tomēr ir kaut kāds rādītājs vai tavai idejai ir pragmatisks segums. Ja banka tevi sūta d.., tad iespējams, ka šobrīd tam tiešām objektīvi neesi gatavs n ir kaut kādi riski, par ko pats nespēj aizdomāties. Mums pašiem vienmēr liekas, ka ideja ir labāka kā patiesībā ir, ka varam vairāk, ka kādreiz būs vairāk, taču realitēte ir savādāka.

Diemžēl savādāk, bez kāda mantojuma, sava pietiekami ienesīga bizīša vai loterejas tik pie īpašuma ir ļoti grūti, vai pat neiespējami. Piemēram tīri uzcelt kaut ko paša spēkiem kautkādā jēdzīgā termiņā. Ja ir 200+ stundu noslodze darbā, vairāki sīkie, kas tomēr arī prasa kaut kādu uzmanību, plus nedzīvo uz vietas, tad paša spēkiem vari max pievest čaļiem materiālus un arī tas pie noteikuma, ka darbs elastīgs. Vienu renovāciju pa brīvajiem brīžiem paša spēkiem esmu veicis, zinu ko runāju. Ja nav kārtīga noslodze darbā, tad man grūti iedomāties kā tikt pie rubuļiem, lai au vai pirkt materiālus, kas arī ir vieni vismaz 350- 400 eur uz gatavo kvadrātu. Ir protams džeki, kas var un kam sanāk, un es viņus patiesi apbrīnoju, taču realitātē lielais vairums pārvēršas par dolgostroju un tad, kad sapņu māja uzcelta tā vairs vai nu nav aktuāla, vai, kas biežāk- uzcelta tā arī netiek.
Nu un par tām padomju bloķenēm - jau pirms 30 gadiem runāja, ka tūlīt sabrukšot - joprojām stāv kā stāvējušas. Es pats nepirktu īpašumu piemīztā poģī ar izdedzinātām lifta pogām, bet nu cilvēki ir dažādi. Tas pats par māja vs dzīvoklis - katrai no šīm dzīves telpām ir savi plusi un savi mīnusi. Man tīri subjektīvi nepatīk kaimiņi aiz sienas, virs griestiem, zem grīdas, bet tas tāpēc, ka esmu mājā uzaudzis. Citiem atkal nepatīk bakstīties ap to savu īpašumu, kas - būsim godīgi - nu paņem daudz brīvā laika. I zālīte jāpapļauj, i reizēm žogs jāpiekrāso. Nemaz nerunājot par to, ka apkure var nobrukt ziemas aukstākajā dienā un tamlīdzīgi. Debilākais no visiem dzīves telpas veidiem - dvīņu mājas. Šo es reāli nesaprotu. tur ir visi dzīvokļa un mājas mīnusi vienuviet, piemēram kaimiņi aiz sienas un arī jumts pašam būs jāremontē, ja sāks tecēt.

Tīri no finansu viedokļa, manuprāt, maksāt par dzīvokli hipo ir daudz jēdzīgāk kā īri. Tur vismaz kaut kas galā būs tavs, plus pēdējos gados tas vienkārši ir lētāk. Īpaši pie mums, kur īrē nav iekļauts piemēram, kosmētiskais remonts ik pa laikam, kā tas ir importijās.
Jā, tu itkā esi piesiets, ta pat laikā, ja īpašums ir likvīds to arī ar visu hipo var notirgot/ samainīt utt. Protams atkal- banka skatās vai plāns ir objektīvi jēdzīgs. Banku nevajag uztvert kā ienaidnieku, drīzāk kā puslīdz objektīvu revizoru, kas tavu plānu piesien pie realitētes, jo pēc idejas gan tu gan banka esat ieinteresēti vienā - samaksāt krītu par likvīdu īpašumu.

--------------------------------
paķimerējos ap savu vasarnīcu.
[vasarnica.blogspot.com]
tagad snaikstos ap nākamo objektu:
[mezamaja.wordpress.com]

Re: Hipotekārais kredīts
Autors: piča (185.65.162.---)
Datums: 01/12/2021 10:13

Jampadracis rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Kompot, tu esi manas dzīves otrajā posmā ;)
>
> Uz posmu 4 katram savs ceļš ejams. Viena liela
> daļa tik tālu i nemaz netiek...

Tas ceturtais, visticamāk pienāks zārciņā :D

--------------------------------
paķimerējos ap savu vasarnīcu.
[vasarnica.blogspot.com]
tagad snaikstos ap nākamo objektu:
[mezamaja.wordpress.com]

Re: Hipotekārais kredīts
Autors: deformacijas šuve (138.199.47.---)
Datums: 01/12/2021 10:25

Nu es ta skatos parāva vaļā te sāpju āderi tautai. Vieniem skauž, ka nesanāk kredīts, citiem skauž, ka ir tādi, kam nevajag, katrs savu bībeli deklamē. Nav ko cepties, dzīve būtu diezgan neinteresanta, ja visi darītu pēc viena piegriezuma.

Re: Hipotekārais kredīts
Autors: Mx (195.13.162.---)
Datums: 01/12/2021 10:26

Piemetīšu savas piecas kapeikas šai tēmā un nedaudz ne pa tēmu. Kaut jautājums ir uzdots par kredītiem, varu padaļities ar savu pieredzi, kā tikt pie mājas bez kredītiem. Ta nav rīga un nav dzīvoklis, ja šie ir obligāti parametri, tad tālāk var nelasīt. Es esmu tikai un vienīgi māju cilvēks. Kaut dzīvoju pierīgā, mājā, mans "biznesa plans" ir sekojošs, būvēt maju pašu spēkiem no nulles (90km attālumā no rīgas, attālināta darba iespējas), laika nogrieznis likumā līdz 8 gadi. Vai to var izdarīt- var. Katra gada budžets ap 15K eur. Esmu jau piektajā gadā (reali 4tājā, jo pirmais bija papīru kārtošana un uzsāku kko darīt tikai rudenī), šobrīd ir māja zem jumta, logi, ārdurvis, grīdas (izņemto garažas), biokanalizācija, aka, elektrība, piebraucamais zemes ceļš utt. Tikko nopirku apkures ierīces, ko plānoju pa ziemu uztamborēt, ja nēbūs lieli mīnusi, kā arī pa ziemu vel varētu jumtu nosiltināt. Ar veiksmīgāku time management un mazāku čakarēšanos ar sīkumiem būtu ticis arī talāk, bet būvēju tikai brīvdienās, esmu ņēmis arī meistarus un tehniku uz atsevisķu darbu veikšanu. Tāpat laiku un izmaksas ietekmē izvēlētās konstrukcijas un izmērs (man gāzbetons, 1.5 stavs, 170m2) , koka karkasa ēku viens zināms keks vienatnē uzcepa nepilna gada laikā (apdzīvojamu), tiesa tai laikā viņš algotu darbu nestrādāja (bet bija budžets no dzīvokļa pārdošanas). Ar visu šo es gribu teikt, ka ja tiesām ir vēlēšanās IR varianti arī bez bankām. Protams šobrīd pat zemei laukos ir lielas cenas, bet vēl variants paņemt "graustu" pa 30-40K un lēnu garu savest kārtībā. Šī cena jau ir līdzīga HIPO pirmajai iemaksai, ar ko tēmas autoram jārēķinās jebkurā gadījumā. Saprotu, ka jaunībā tikai Rīgā ir dzīve, bet ar gadiem tas var mainīties. Pagaidam īrē un paralēli būvē bez stresa, tāds ir mans ieteikums, ja reiz esi šajā formumā ienācis :)

Re: Hipotekārais kredīts
Autors: deformacijas šuve (138.199.47.---)
Datums: 01/12/2021 10:46

"Tāds koks ar 2 galiem- vēlētos savu, bet baigi nevēlos saistības."

Tas ir ka ar mīļāko, tākā gribās kā savu, bet puķu vēl daudz plašajā pļavā .... :)

Re: Hipotekārais kredīts
Autors: Mx (195.13.162.---)
Datums: 01/12/2021 10:47

PS lai nebūtu pārpratumu, par manu sociālo statusu (ka es būtu kāds bagātnieks, kas izklaides pēc kko būvē), ar jaunu auto vai darba auto nebraukāju, uz siltām zemēm arī nē, man pat iphone nav. Atvaļinājumā laiskoties neeju. Visu naudu un laiku veltu būvei. Ģimenē esmu vienīgais apgādnieks, ir viens bērns (nu jau students). Bet jāapzinās, ka ar 800 eur uz rokas šādas lietas diez vai notiks :) (savu būves gada budžetu jau minēju).

Re: Hipotekārais kredīts
Autors: deformacijas šuve (138.199.47.---)
Datums: 01/12/2021 10:55

Man principā ir Mx variants, būvējos bez bankām, trūkst nevis nauda, bet laiks, tiesa, izklaidēs savās naudu arī ieguldu. Es labprāt ieķīlātu kaut ko un paņemtu laika kredītu kaut kadā bankā, teiksim, +8h dienā papildus.

Re: Hipotekārais kredīts
Autors: zzz (87.110.40.---)
Datums: 01/12/2021 10:56

Jumta segums pec 30 gadiem bus jamaina ari jaunai ekai.

Pec 30 gadiem noteikti bus publiski pieejama auksta kodolsinteze = loooti lets un neizsmelams energijas avots

Kompots rakstīja:
-------------------------------------------------------

> Man visvairāk aizcepīja komentārs par to, ka tagad
> iegādājoties (ņemot hiptekāro) padomju laika
> dzīvokli ir jāaizdomājas, kāds tas varētu būt pēc
> kredīta nomaksas, pēc tiem 25-30 gadiem. Uz to ,
> protams, atbildes nav un nebūs, kamēr nepienāks
> tie laiki.
>

Re: Hipotekārais kredīts
Autors: dzintarjūrrr (89.254.148.---)
Datums: 01/12/2021 11:03

Jampadracis rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Xe, nu ko es varu teikt - nezinu kā jūtās tie,
> kuri jau dzīvo savā miteklī pēc izmaksātas
> kredītlīnijas. Velns viņu zina.
>
> Iepļeckājot iz savas dzīves, esmu posmā 3.
> Pirmais, kad vecāki mani uzturēja. Otrais, kad
> īrēju, īrēju, īrēju. Trešais - lipinu ģimenes
> māju. Visos savos 3 dzīves posmos liekus līdzekļus
> ar kuriem varētu darīt ko gribu, nēsmu vispār
> redzējis, pat nezinu, kas tas ir... un domāju, ka
> tā ir daudziem. Ar skaudību skatos, kā vienaudži
> braukā ar jaunām mašīnām, īrē šikus dzīvokļus,
> staigā pa restorāniem, dodas ceļojumos...
>
> Nu un ar nepacietību gaidu savas dzīves posmu 4.
> Viskautko esmu izdomājies, visticamāk gaidāma
> leiputrija. Kautko domāju - moš samazināt darba
> slodzi, vai vispār ieņemt zemas atbildības amatu,
> a moška lexusu iegādāt, a moška Kanāriju salas :D

Nu pats jau saproti, ka ja nemainīsi darba vietu uz mazāk atbildīgu, tad tev konstanti paliks katru mēnesi pāri papildus 450-600eiro. Tās ir 7 pakas gadā- paņem jaunu auto, laivu, vai bērnus labā skolā izskolo.. lūdzu.
Es,kad ievācos mājā uzreiz savam darba devējam liku noprast, ka laiki, kad teju katru vakaru paliku darbā ilgāk un "atnākt sestdienā" ir beigušies. Salonā paņēmu nullīti, kā kompensāciju sev par to ka 5 gadus maucu reāli pa diviem darbiem bez brīvdienām pa12-14 h dienā.
Kolēģiem, kuriem ir hipo, turpina nepaceļot galvu rambāt pa 10 stundām dienā plus sestdienas..Domā viņiem kāds darba slavas ordeni iedos? Izdegs un izmetīs kā izlietotu gondonu.

Pašreizējā: 6 no 11


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********   **      **  **    **  **     ** 
  **   **   **     **  **  **  **  ***   **   **   **  
   ** **    **     **  **  **  **  ****  **    ** **   
    ***     **     **  **  **  **  ** ** **     ***    
   ** **    **     **  **  **  **  **  ****    ** **   
  **   **   **     **  **  **  **  **   ***   **   **  
 **     **  ********    ***  ***   **    **  **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727