UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Plaisas akmens mūrī
Autors: Kaļķis (193.0.141.---)
Datums: 11/04/2021 22:18

Labdien!
Ir vēlme savest kārtībā 1926. gadā celtu akmens(dolomīta) mūra kūti. Kūtij ir atšķēlies viens stūris un iegāzusies durvju arka. Visas problēmas sāka parādīties pēc jumta materiāla maiņas no lubiņām uz šīferi pirms apmēram 10 gadiem
1) Pēc ilgas forumu pārlasīšanas secināju, ka vajadzētu nostiprināt pamatus(tiem vietām var palielus akmeņus pakustināt)
2) Nevaru saprast kā atrisināt problēmu ar stūri un arku. Sprauga starp atsevišķo stūri ir plaukstas platumā un arka izskatās, ka turās uz durvīm. Vai plaisas iemesls varētu būt saistīts ar smagāku jumtu vai tomēr pamatiem? Un ko jūs ietiektu darīt?

Re: Plaisas akmens mūrī
Autors: deformācijas šuve (45.135.186.---)
Datums: 12/04/2021 10:26

1926.gadā ne visiem bija pieejams cements, tāpec tas mūris, visticamākais, ir mūrēts ar kaļķa javu. Kaļķa java(atkarībā, protams, no javas taisītāja iemaņām) ir ar samērā īsu kalpošanas laiku, kuru iev'ērojami samazina mitrums. Praksē tas nozīmē, ka slikti saglabājies mūris ir fakstiski smuki sakrauti akmeņi.

Es īsti nekad neesmu sapratis, no kurienes cilvēkiem ir tā savdabīgā doma par "mūžīgais mūris, nopietna vērtība". Tas pats betons izturībā ir pavisam no citas galaktikas, tie nav sakrauti akmeņi. Mūris ar cementa javu, protams, varētu būt kaut kur kā betons bez armatūras, bet cements ir salīdzinoši jauna lieta Latvijā, savulaik tas bija dārgs materiāls.

Pēc stāsta izklausās, ka salabot to visu var ar lielu buldozeru nošķūrējot(bez ironijas). Cilvēkiem ir maza izpratne par to, kā tas remonts dzīvē izpausīsies.

Cik varu minēt, tad nomainot jumta segumu ir izmainījusies situācija ar to, kur tek nokrišņi un ir 1 stūrī(varbūt arī citur) saslapināti un nosēdušies pamati.

Gribam labot? Aiziet - ja tur gāžās akmeņi un kaļķu javas vairs vispar nav, tad to visu vajag pārmūrēt pa jaunam, tikai tā var panākt stiprību. Bet kā nostiprināt nepārmūrējot? Rokam vaļā 2m maksimāli tranšeju(izraksi platāku, uzgāzīsies akmeņi uz galvas), dzenam mūrī zem zemes resmus tērauda stieņus, liekam veidņus ārpusē, liekam armatūru, terauda stieņi balstīsies betonā ārpusē, to visu betonējam ciet, rokam nākošo posmu vaļā. Slodzi pārņems jaunie ārpuses pamati. Tas ir dārgs pasākums. Ko darīt ar stūri? Rokam vaļā, sturējam, domkrati, ceļam, tērauda stieņi, armatūra betonejam jaunus pamatus blakus, kas pārņems slodzi utt. Tas ir tāds normāls pasāciens. Ģeoloģiju vajadzēs, lai noteiktu, cik dziļi jaunos pamatus liet. Drenāžu, lai atkal nesaslapina pamatus. Lētāk to visu nojaukt.

Re: Plaisas akmens mūrī
Autors: daisygosia (222.252.51.---)
Datums: 03/11/2021 10:53

Tas tiešām izskatās lieliski, esmu redzējis daudzus citus ierakstus, tā ir informācija, kas man bija vajadzīga, paldies, ka padalījies. word finder



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **    **  ********   ******    *******  
 **     **  ***   **  **        **    **  **     ** 
 **     **  ****  **  **        **        **     ** 
 **     **  ** ** **  ******    **         ******** 
  **   **   **  ****  **        **               ** 
   ** **    **   ***  **        **    **  **     ** 
    ***     **    **  **         ******    *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727